Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Observatii asupra activitatii desfasurate in Sectia de Transare din cadrul Supermarketului: "REAL"

Merceologie+ Font mai mare | - Font mai micObservatii asupra activitatii desfasurate in Sectia de Transare din cadrul Supermarketului: "REAL"

 

 

 Observatiile au fost efectuate in cadrul Supermarketului "Real", si anume in Sectia de Transare Carne , unde am avut ocazia sa observ , modul clar de desfasurare al activitatii si mai ales conditiile in care se desfasoara aceste activitati.

Unitatea a fost aprobata sanitar veterinar de catre Biroul de Igiena in urma unei inspectii cu eliberarea Autorizatiei Sanitar Veterinare de functionare(ASV 145)

In ceea ce priveste , "Programul actiunilor de supraveghere , prevenire si combatere a bolilor transmisibile la om ", conduita de supraveghere si control prin inspectii si recoltari de probe , am observat ca toate conditiile igienico sanitar-veterinare sunt impuse si respectate in acelasi timp de medicul veterinar , dar si de personalul auxiliar. Astfel , stiind faptul ca , factorii care conditioneaza viata si activitatea microorganismelor (drojdii, bacterii,, mucegaiuri ) sunt: factorii nutritivi , umiditatea mediului ,temperatura , aciditatea mediului , continutul de oxigen , timpul de mentinere a conditiilor favorabile , rolul medicului veterinar este acela de a reduce chiar indeparta definitiv acesti factori .

In ceea ce priveste examenul microbiologic, recoltarea probelor se face prin sondaj astfel ca se trimit la laborator probe pentru:

        Escherichia Coli

        Salmonella

        NTG.

        Bacterii coliforme

        Streptococcus

         Bacillus cereus

Laboratoarele vor emite Buletin de Analiza cu rezultatul probelor Masurile care vor fi luate de catre medicul veterinar in cazul in care una dintre probele examinate nu corespunde din punct de vedere igienico-sanitar-veterinar sunt:

   Medicul veterinar poate sa opreasca fluxul tehnologic

   Produsele suspecte, cele venite in contact cu acestea sunt puse sub sechestru si se efectueaza recontrol

   Toate obiectele venite in contact cu produsele suspecte vor fi riguros igienizate

In ceea ce priveste modul de igienizare acesta se face la sfarsitul fiecarei zile printr-o curatenie mecanica, spalare cu apa calda si detergent,clatire cu apa calduta iar apoi se efectueaza dezinfectia totala cu TAPAX C (sol. 1/1 diluata cu apa) sau cu ECOLAB, lasand sa actioneze 30 min. Si apoi clatirea finala cu apa din abundenta. Curatenia generala se face o data pe saptamana. Personalul auxiliar (macelarii ) au obligatia de a steriliza in permanenta instrumentarul folosit, in suporturi speciale cu apa la 83 grade Celsius,igiena mainilor se face cu apa calda la chiuvete actionate printr-o pedala ori de cate ori este nevoie.

La receptia carcaselor in unitate, medicul veterinar trebuie sa aibe in vedere conditiile in care sunt transportate produsele si sa verifice actele necesare transportului: Certificat Sanitar Veterinar, Certificat de Conformitate in care se specifica Licenta si Autorizatia Sanitara Locala.

Modul de desfasurare al activitatii se face in functie de regulile impuse de sistemele GMP si HACCP, cu cateva conditii de baza pentru implementarea si mentinerea unui sistem de lucru in conformitate cu principiile HACCP:


.proiectare si amplasare adecvata pentru a permite realizarea bunelor practici de igiena alimentara si pentru a evita contaminarea incrucisata

.utilare corespunzatoare desfasurarii productiei in conditii de siguranta si igiena


.existenta programelor de intretinere si igienizare

.existenta unor programe de instruire si calificare a personalului

.grija pentru sanatatea si igiena personalului

.angajamentul tuturor salariatiilor in aplicarea sistemului de lucru si integrarea HACCPin managementul general al magazinului .

Pentru a usura respectarea acestor conditii de baza s-a executat o "Daily cheek list " ce prevede o verificare amanuntita , sau cel putin o verificare la intrarea in schimb , la jumatatea programului , iar ultima inainte de inchiderea magazinului , a urmatoarelor puncte de atentie:


Aspectul personalului:


.sa poarte echipament curat , complet (sort , halat ,manusi , boneta ) si corect imbracate ,sa aiba un aspect ingrijit..sa nu prezinte rani deschise /purulente .


Prospetimea produselor expuse:


 

.verificarea produselor se face pe esantioane, reprezentative pentru toata marfa expusa .


.la produsele congelate se va observa integritatea ambalajelor si aspectul exterior al produsului . Acesta trebuie sa prezinte o culoare caracteristica , de proaspat , iar amplasarea sa fie sub nivelul maxim de umplere al vitrinei ; de asemenea nu se recomanda nici un nivel prea scazut de umplere a vitrinei , deoarece acesta creste consumul energetic si mareste pierderile de produs prin evaporare.


Aspectul general al zonelor de vanzare:


.fiind vorba despre produse sensibile , zonele de expunere si vanzare destinate acestora trebuie sa fie in permanenta curate , ordonate - conferind prin aspect si mod de expunere increderea ca produsele si modul in care acestea sunt manipulate prezinta siguranta pentru consumator .

Depozitarea produselor

.depozitul este unul dintre cele mai sensibile zone ale unui raion,acesta poate ascunde probleme serioase in spatele unei aparente de lucru bine facut. De aceea se fac verificari prin sondaj, a starii de prospetime a diverselor loturi , a temperaturii din profunzimea produselor ,a ceea ce se gaseste depozitat in navetele suprapuse si in special a marfurilor plasate in partea de jos .

Camerele de transare - productie

.se tine cont ca, de modul in care se lucreaza in aceste spatii ,depinde in mare masura salubritatea si valabilitatea produselor.

.se pune accent pe scurtarea duratelor de stationare ale produselor in aceste spatii , pe eliminarea manipularilor inutile , pe utilizarea corecta si permanenta a mijloacelor de spalare si sterilizare a ustensilelor din dotare .

.pastrarea ordinei si igienei in aceste spatii constituie o regula permanenta.

Vestiarele filtru:

. Constructia sub forma de filtru a vestiarelor are drept scop: eliminarea eventualelor contaminari provocate de contactul cu mediul exterior .

 

 

Zonele de receptie:

. Sunt verificate spatiile de sub rampa si din jurul acesteia , urmarind starea de igiena.

.Se impune ca regula de baza, igienizarea rampelor dupa fiecare receptie

.Este strict interzis accesul delegatilor in interiorul spatiului de receptie , cu exceptia zonei de cantarire , unde accesul acestora va fi permis numai daca poarta echipament de protectie .

Toate aceste verificari sunt efectuate de catre medical veterinar , angajat in cadrul proiectului HACCP si este denumit INSPECTOR HACCP (angajat al firmei REAL , cu sediul principal in Bucuresti). Rolul principal al acestuia este acela de a face verificari concrete si masuri corective necesare evitarii deviatiilor de la cele mai bune practici de igina si productie .

Din punct de vedere personal, parerea in ceea ce priveste activitatea ce se desfasoara in Sectia Transare si Expunere a marfii proaspete din cadrul Supermarketului REAL, este la modul general ,buna , atata timp cat din cele observate se incearca respectarea unui Ghid de Bune Practici si a sistemului HACCP.

Rolul medicului veterinar (inspector HACCP Dr. Tarca Constatin in cazul de fata ) este unul foarte important , atata timp cat acesta este respectat (sau mai bine spus si-a impus respectul! ), in ceea ce priveste activitatea sa, ca si doctor veterinar in aceasta unitate .

Totusi este de apreciat urmatorul fapt : cu toate ca D-l Dr Tarca Constantin este angajat al firmei REAL, rolul lui este bine stabilit ,respectat , si anume acela de inspector HACCP , in care dupa spusele dumnealui se pare ca nu mai exista riscul de a fi santajat de catre patronii firmei . Acest lucru poate fi imbucurator pentru viitorul meseriei noastre , patronii intelegand astfel ca rolul medicului veterinar in asigurarea calitatii igienico-sanitar veterinare a produselor finite si nu numai,este foarte important iar implementarea unui Ghid de Bune Practici si a sistemului HACCP, nu poate avea decat avantaje asupra productiei si nu numai :

Iata cateva dintre avantajele implementarii sistemului HACCP:

1.     Este o metoda preventiva de asigurare a calitatii

2.     Determina o calitate igienica sigura pentru produse

3.     Contribuie la reducerea rebuturilor si a reclamatiilor

4.     Permite prelungirea duratei de viata a produselor

5.     Creste increderea clientilor in companie si intareste imaginea acesteia pe piata.

6.     Reprezinta o modalitate de a rezista concurentei.


.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1440
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved