Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Asamblari prin bolturi si stifturi

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micAsamblari prin bolturi si stifturi

1.GeneralitatiBolturile,cilindrice ca forma,si stifturile,cilindrice sau conice,cu fata neteda sau crestata,servesc la asamblarea a doua sau mai multe piese,dupa felul lor putind avea ca scop: realizarea unei articulatii(fig 11.45);asigurarea pozitiei relative precise,respectiv centrajului a doua piese, de exemplu a capacului fata de corpul unei carcase(fig:11.46)

;impiedicarea rotirii sau deplasarii axiale a butucului unei roti pe arbore(fig. 11.47, a) sau solidarizarea unei manivele cu axul sau(fig. 11.47 , b) ;asigurarea contra desfacerii suruburilor ,piulitelor ,bolturilor; asigurarea elementelor principale ale unui ansamblu contra suprasolicitarilor (bolturi de siguranta care se foarfeca la limita de suprasarcina stabilita);fixarea arcurilor. Cind dimensiunile lor sunt mici si scopul urmarit este centrarea sau fixarea,ele poarta si denumirea de stifturi ;la dimensiuni mari, indeosebi ca elemente de legatura in articulatii, poarta denumirea de bolturi.

Utilizarea bolturilor cu cap mare,mic sau fara cap depinde de felul, dimensiunile si accesibilitatea constructiei, ultima solutie necesitand loc liber axial mai redus pentru montaj.Bolturile sunt intanlite la sustinerea rolelor,la articulatii diferite,la danturi,etc.

Stifturile cilindrice massive(pline ; fig 11.48, a) si cele tubulare elastice(fig.11.48, b) sunt folosite mai rar pentru centrari,fiind utilizate mai ales pentru fixari.Primele necesita tolerante stranse, ca si in gaura in care sunt introduce ; cele din a doua categorie ,executate din otel de arc si lucrand prin arcuire ,elimina cerintele de tolerante severe si preiau bine socurile.Foarte sigure sunt stifturile elastice din tabla de otel infasurata in spirala(fig. 11.48, c si d).

Stifturile conice,cu suprafata neteda si cu inclinarea de 1. 1

50 100

,isi gasesc utilizarea indeosebi pentru centrare, motiv pentru care se impune alezarea locasului, ceea ce scumpeste produsul(fig. 11.49, a).Prezenta capatului filetat (fig. 11.49, b)usureaza demontarea cu ajutorul unei piulite atunci cand operatia nu este posibila prin batere inversa.Spintecarea capatului subtiat (fig. 11.49, c si d) serveste la asigurarea contra desfaceri sau de pozitie.

Prin stifturiele crestate (fig. 11.50) se realizaza o fixare foarte durabila capabila a prelua si sarcini dinamice fara a se slabi in locasul lor si fara pretentii de precizie ridicata a gaurii.Aceste stifturi au pe suprafata lor trei, patru crestaturi pe toata lungimea lor sau numai partial;cum adanciturile se obtin prin(imprimare), materialul refulat da un contur care se inscrie intr-un cerc cu diametrul dı mai mare decat diametrul initial d al stiftului

(fig. 11.51 a si b)

1,03.1,06) d.

Introdus fortat in gaura cu diametrul d, prin apasarea puternica asupra peretilor ei, zonele refulate sufera deformatii elasto-plastice fig. 11.51, c) Ca urmare, stifturile crestate pot fi incadrate in categoria elementelor actionand prin frecare ; ele sunt totusi tartate aici pentru unitatea prezentarii.

Exemple de utilizare sunt date in: fig. 11.52 - fixara unei manivele;fig. 11.53 - realizarea articulatiilor ; fig. 11.54 - prinderea capetelor unor arcuri

Pentru bolturi si stifturi se utilizeaza o gama larga de materiale, dupa scop, ca si la suruburi :OL 50, OL 60, OLC 35, OLC 45, OSC 8 etc.Pentru bolturi este necesara calirea, imbunatatirea, durificarea pe suprafata.

Cuiele tubulare sau bucsele elastice se executa din otel de arc cu rezistenta de rupere σr = 140 kgf/mm ≈ 140 daN/mm.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8000
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved