Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


CATIA

Tehnica mecanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



CATIA

CATIA este, in prezent, unul dintre cele mai utilizate sisteme integrate CAD/CAM/CAE pe plan mondial, cu aplicatii in domenii diverse, de la industria constructiilor de masini, la cea aeronautica si de automobile.Denumirea CATIA este un acronim care provine de la "ComputerAided Three DimensionalInteractive Application"



Este o platforma CAD/CAM/CAE dezvotata de compania franceza Dassault Systemes si comercializata in toata lumea de IBM.Incepand cu versiunea 5,CATIA incepe sa utilizeze din ce in ce mai des notiunea de prototip virtual.

Acest termen desemneaza ansamblul datelor informatice care permit manipularea unui obiect virtual,creat pe calculator,in acelasi mod cu un obiect real.

Se poate testa astfel rezistenta sa la diverse solicitari,verifica daca un

ansamblu este sau nu demontabil,asigura ca mobilitatea componentelor,unele fata de altele,nu genereaza coliziuni.

CATIA are o structura modulara,ceea ce asigura o mare versatilitate,trecerea de la un modul la altul se face rapid,cu posibilitatea de editare continua a entitatii aflate in lucru,fara pierdere de informatie si fara a fi necesarea transformarea

explicita,de catre utilizator,a formatului de fisier,specific fiecarui modul.

Furnizeaza o varietate larga de solutii integrate pentru a satisface toate aspectele legate de design si fabricatie.

Dintre numeroasele functionalitati de baza se pot aminti:conceptia avansata a pieselor mecanice,realizarea interactiva a ansamblurilor,obtinerea automata a proiectiilor piesei sau ansamblului curent,posibilitatea de a proiecta in mod parametrizat.De asemenea CATIA permite conceperea pieselor si ansamblurilor direct in trei dimensiuni,fara a desena intai flansele in reprezentare bidimensionala.

Principalele module ale programului sunt:

CATIA Sketcher

CATIA Part Design

CATIA Assembly Design

CATIA Drafting

CATIA Assembly Design

CATIA Knowledge Advisor

Modulul CATIA Sketcher : se creeaza schita unui profil in doua dimensiuni, fiind un punct de plecare obligatoriu in procesul de obtinere a unui obiect tridimensional; ofera un set complex de functionalitati si instrumente de schitare si de constrangere, care permit crearea si modificarea elementelor unei schite.



   

Modulul CATIA Part Design face posibila proiectarea 3D a pieselor mecanice, sprijinind utilizatorul, cu o interfata intuitiva si flexibila, de la reprezentarea unei schite, pana la conceptia interactiva de produs.

Procedurile de lucru din cadrul acestui modul, cel mai des utilizate in proiectarea pieselor sunt:Pad, Draft, Edge, Fillet, Mirror, Pocket, Shell, Shaft, Groove, Hole, Stiffener,Thickness, Sew Surface, User Pattern.

Cu ajutorul lor, utilizatorul poate crea cele mai uzuale elemente si piese: arbori, drepti sau cotiti, alezaje,simple sau filetate, tesituri,proeminente de diverse forme, etc.

Modulul CATIA Assembly Design - permite generarea unui ansamblu de piese utilizand diverse constrangeri mecanice pentru pozitionarea acestora si stabilirea contactelor de suprafete;

Acest modul permite asamblarea componentelor deja create, prin aplicarea constrangerilor necesare functionarii corespunzatoare.

La aplicarea constrangerilor de asamblare trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

nu se pot defini constrangeri intre doua elemente apartinand aceluiasi component

nu se pot defini constrangeri intre doua componente ale aceluiasi ansamblu daca acesta nu este ansamblul activ

Tipurile de constrangeri ce pot fi aplicate componentelor sunt urmatoarele:

-Coincidence(coincidenta suprafetelor);

-Contact;

-Point (contact in punct);

-Line (contact dupa o linie);

-Offset

Dintre cele mai importante caracteristici ale modulului de asamblare CATIA Assembly Design,se pot enumera:generarea in conditii foarte bune a structurilor asamblate,elaborarea simultana a ansamblului si adiferitelor sale elemente componente,oferirea de functii avansate de pozitionare a pieselor constranse mecanic sau a celor neconstranse.

Modulul CATIA Drafting permite crearea, modificarea si cotarea desenelor de executie ale pieselor si ansamblurilor modelate tridimensional. De asemenea, ca facilitate suplimentara, modulul CATIA Drafting permite si proiectarea bidimensionala a acestora.

Din punctul de vedere al modului de lucru, modulul CATIA Drafting poate fi considerat ca fiind constituit din doua submodule: Interactive Drafting si Generative Drafting.

Astfel, in Interactive Drafting utilizatorul creeaza vederile unei entitati(piesa sau ansamblu) cu ajutorul instrumentelor de proiectare puse la dispozitie de program. Evident, din acest desen

In Generative Drafting, pornind de la un corp tridimensional, creat cu ajutorul modulelor CATIA Sketcher si CATIA Part Design, se pot obtine numeroase proiectii (vederi si sectiuni) ale acestuia, reprezentand desenele de executie necesare pentru o definire completa.

Modulul CATIA Knowledge Advisor permite utilizatorilor integrarea si optimizarea cunostintelor in conceptie, facilitand luarea deciziilor tehnice, reducerea numarului si gravitatii erorilor sau pentru automatizarea conceptiei cu o productivitate maxima.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



});

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2843
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved