Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Campul magnetic de dispersie

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Mecanismul vatala la masina de tesut cu biela manivela de tip axial
ALUNGIREA
MANUAL DE UTILIZARE INSTALATIE GAURIRE SI FREZARE PENTRU MASINA DE RINDELUIT HC 260
Modelarea structurii mecanice a unui sistem mecatronic
DOZAREA CARBONULUI DIN FONTE SI OTELURI
Echilibrarea motorului
Rezistenta la rulare
PREZENTAREA UTILAJELOR PATURILOR DE RACIRE
CALCULUL CARACTERISTICILOR DE PORNIRE IN ASINCRON ALE MOTORULUI SINCRON NAVAL
EXAMINAREA NEDISTRUCTIVA PRIN METODA ULTRASUNETELOR

Campul magnetic de dispersie

Campul magnetic de dispersie are doua componente:
campul magnetic al dispersiilor propriu-zise, ale carui linii de camp se inchid numai in jurul conductoarelor infasurarii care il produce;

campul magnetic al dispersiilor diferentiale, ale carui linii de camp sunt componente ale campului magnetic util din intrefier corespunzator armonicilor spatiale, dar ale caror efecte utile se neglijeaza.

Campuri magnetice ale dispersiilor propriu-zise

Conform definitiei din paragraful 2.1, campurile magnetice de dispersie sunt produse de curentii care parcurg infasurarile si se inchid in jurul propriilor conductoare, fara a realiza cuplajul magnetic cu alte circuite. In consecinta, campurile magnetice de dispersie au efecte numai asupra infasurarii care le produce.

Cea mai mare parte a liniilor unui camp magnetic de dispersie se inchid in zone cu permeabilitatea magnetica (aer, izolatie, conductoare vezi figura 2.2). Din acest motiv se considera ca inductivitatea de dispersie care caracterizeaza aceste campuri este o marime constanta, independenta de saturatia circuitului magnetic.

Determinarea inductivitatii de dispersie se face fie prin aproximarea liniilor de camp magnetic, fie prin metode numerice folosind solutia problemei de camp electromagnetic. Fiind strabatute zone parcurse de curent electric de conductie, inductivitatea de dispersie se exprima in raport cu energia magnetica inmagazinata in toate campurile magnetice de dispersie ale infasurarii:

(2.97)

unde i este curentul care produce campul de dispersie.

Campuri magnetice ale dispersiilor diferentiale

Asa cum s-a prezentat in paragraful 2.2.1.1, campul magnetic util din intrefier este deformat datorita constructiei infasurarilor, putand fi considerat ca fiind obtinut prin insumarea a n armonici spatiale. In acelasi capitol s-a aratat ca amplitudinea armonicilor spatiale superioare este relativ mica, datorita diverselor masuri constructive.

Uzual se neglijeaza efectul util al acestor armonici in realizarea cuplajului magnetic dintre infasurarea inductoare si o alta infasurare, dar nu se poate neglija energia magnetica inmagazinata in campurile acestor armonici. Avand efecte numai asupra infasurarii inductoare, campurile magnetice corespunzatoare armonicilor spatiale superioare se includ in cadrul campurilor magnetice de dispersie.Pentru ca armonica spatiala j este considerata numai in intrefier, evaluarea efectului asupra propriei infasurari se face prin intermediul inductivitatii proprii (2.77.a). Daca nu se considera si efectul asupra altor infasurari atunci se poate defini o inductivitate a dispersiilor diferentiale care caracterizeaza efectul tuturor armonicilor spatiale considerate asupra infasurarii care le determina:

(2.98)

Daca se considera saturatia circuitului magnetic, valoarea inductivitatii dispersiilor diferentiale scade datorita scaderii valorii componentelor sale (vezi paragraful 2.2.6).

In literatura de specialitate sunt prezentate expresii de calcul pentru inductivitatea dispersiilor diferentiale .

Inductivitatea de dispersie a unei infasurari are doua componente:

    (2.99)

unde

o       este inductivitatea care caracterizeaza campurile magnetice de dispersie propriu-zise, care se inchid numai in jurul conductoarelor infasurarii. Valoarea sa nu este influentata practic de saturatia circuitului magnetic;

o       este inductivitatea care caracterizeaza campurile magnetice de dispersie diferentiala, care includ campurile magnetice de armonica spatiala superioara din intrefier al caror efect util in realizarea cuplajului magnetic nu este luat in consideratie. Valoarea sa este influentata de saturatia circuitului magnetic, care produce o scadere a acestei inductivitati.

Inductivitatea de dispersie este relativ redusa ca marime in comparatie cu inductivitatile utile (proprii si mutuale), dar valoarea ei influenteaza functionarea masinii asincrone.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 741
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site