Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Demarorul cu cuplare electromagnetica ( CONSTRUCTIA SI FUNCTIONAREA )

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micDemarorul cu cuplare electromagnetica ( CONSTRUCTIA SI FUNCTIONAREA )Demarorul cu cuplare electromagnetica este un motor electric de curent continuu si are aceeasi constructie pentru motorul Dacia 1310 si D 797-5; difera doar gabaritul, puterea 0,9 kW CP ) pentru Dacia , OLTCIT si 2,9 kW ( 4 CP ) pentru 797-05 si unele caracteristici, prin care structura bobonajului si numarul polilor ( 4 in loc de 2 ).

Constructia demarorului cu cuplare electromagnetica

Se compune din : statorul 1 ,cu patru mase polare din tole de otel electrotehnic, fixate pe carcasa lor, avand patru bobine legate in serie si care formeaza infasurarea de excitatie ,ale carei capete sunt racodate la peria (+) si respectiv la borna 10 ( izolata fata de masa ); rotorul 2 , format di arbore sprijinit prin bucse din bronz pe capacele statorului si miez din tole de otel electrotehnic cu canale pentru infasurarea sa, ale carei capete sunt lipite de lamelele colectorului 3 ( de cupru , izolata fata de masa); infasurarile statorului si rotorului sunt confectionate din bare de cupru cu sectiune mare.

Demarorul se mai compune din periile 4 ( + si - ), din bronz grafitat, ghidate pe suporturile capacului statorului si care apasa pe colectorul 3 sub influenta unor arcuri spirate.Electromagnetul ( solenoidul ) 5 , montat deasupra statorului 1 , are o infasurare serie de cuplare si una deruvatie de mentinere in camp, care conecteazaarmatura ce face legatura intre borna 11 de la alimentare de la baterie si borna 12 pentru trasmiterea curentului la infasurarea excitatiei prin borna 10, la comanda de la contactul cu cheie (prin borna 13). Mecanismul de cuplare cu cuplare fortata electromagnetica , comandat prin furca 7 de la electromagnet , face posibila deplasarea pinionului sau 8 pentru cuplare cu coroana volantului; mecanismul dispunde de un cuplaj de siguranta cu role 9 , care protejeaza demarorul impotriva suprasolicitarilor.

Functionarea demarorului cu cuplare electromagnetica

La comutarea contactului cu cheie in pozitia cuplat, curentul de la baterie alimenteaza infasurarea electromagnetului al carei camp magnetic atrage armatura si totodata miezul lui, la al carei capat este asamblata partea superioara a furcii 7 care osciland in jurul boltului de articulare de pe carcasa, impinge pinionul8, fixat la partea ei inferioara sic are culizeaza pe filetul special al arborelui, spre coroana volantului cu care angreneaza. Armatura electromagnetului inchide contacele bornelor 11 si scurtcircuitand infasurarea seriea solenoidului .

Totodata, se alimenteaza infasurarea de excitatie a statorului ( legata in serie fata de rotor ), prin perii-colector si infasurarea rotorului , ale caror campuri magnetice se interactioneaza, dand nastere unui cuplu ce imprima rotorului o miscare de rotatie pe care o transmite prin pinion la arboreal cotit pentru pornirea motorului.

Dupa pornire, nemaiactionandu-se cheia de contact , demarorul nu mai este alimentat si miscarea de rotatie inceteaza, iar furca, datorita arcurilor sale, retrage automat pinionul pentru decuplare.

Ca masura de siguranta pentru protectia rotorului demarorului la o eventuala suprasolicitare si, deci scurtcircuitarea infasurarilor, mecanismul de cuplare este prevazut cu un cuplaj de siguranta cu role tip roata libera care va determina decuplarea rotorului. Aceasta poate avea loc cand pinionul a ramas cuplat dupa pornirea motorului si se iveste pericolul transmiterii inverse a miscarii, ceea ce are duce la turatii de circa 10.000 rot/min ale rotorului , tinand cont de rotorul de demultiplicare dintre pinion si coroana care are valoarea i=8-10.

Mecanismul de cuplare de la autoturismele ARO-240 este tipul de cuplare prin inertie. Acesta este format dintr-un pinion arc elicoidal , iar la capatul opus este fixate cu surub de rotor. Demarorul cu cuplare electromagnetica in trepte I.M.-23 ( AVF ), folosit pentru pornirea motorului D2156 HMN 8 este alimentat la o tensiune de 24 V, de catre doua baterii de alimentare legate in serie, iar puterea lui este de 4 kW ( 6CP ).

Cand contactul cu cheie se afla in pozitia de pornire a motorului, demarorul se alimenteaza de la bateria de acumulatoare , iar electromagnetul de anclansare inchide un contact si curentul circula prin infasurarile auxiliare si rotor dand nastere unui camp magneric, care face sa se invarta rorotul cu o turatie redusa, deplasandu-l in acelasi timp axial pentru cuplarea pinionului cu coroana de pe volant .

Prin deplasarea rotoruluise elibereaza clichetul si este atrasa armatura, inchizand un alt contact, care determina intrarea in circuit a infasurarilor principale si rotorul se va invarti cu turatie nominala, dezvoltand puterea maxima pentru pornirea motorului termic.

La intreruperea contactului cu cheie, rotorul revine la pozitia initiala, fiind retras de un arc de readucere.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3698
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved