Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Modelul matematic de faza al transformatorului trifazat functionand in regim permanent

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Modelul matematic de faza al transformatorului trifazat functionand in regim permanent.

a. Cazul constructiei cu flux liber

Datorita faptului ca fluxul magnetic rezultant al fiecarei faze se inchide pe circuitul magnetic propriu, fiecare faza a unui transformator cu flux liber functioneaza independent, ca un transformator monofazat .

Astfel modelul matematic pe faza, respectiv modelul de circuit, al transformatorului trifazat este identic cu modelul matemtic si cu modelul de circuit al transformatorului monofazat.

b.    Cazul constructiei cu flux fortat

In cazul transformatorului cu flux fortat liniile campului magnetic rezultant al unei faze se inchid si pe circuitul magnetic al celorlalte faze determinand un cuplaj magnetic intre ele.

Text Box:  

Explicativa privind 
functionarea in sarcina a 
unui transformator trifazat:
a)	precizarea sensurilor pozitive ale curentilor;
b)	schema circuitului magnetic al unei faze.


Consideram transformatorul in constructie asimetrica care are acelasi sens de bobinaj pentru toate infasurarile, iar infasurarile de faza de inalta tensiune, respectiv infasurarile de faza de joasa tensiune, au fiecare w1 spire, respectiv w2 spire. Transformatorul are conexiunea Yy:

- pentru inalta tensiune

- pentru joasa tensiune

Sensurile pozitive considerate pentru curenti respecta conventia de sensuri pozitive considerate in cazul transformatorului monofazat.

Daca se considera o caracteristica magnetica liniara, atunci expresiile fluxurilor totale ale infasurarilor fazelor A si a sunt:

unde cu LAA si Laa s-au notat inductivitatile proprii, iar celelalte inductivitati sunt inductivitati mutuale.

Daca neglijam nesimetria magnetica a fazelor, cu suficienta precizie se poate considera ca:

Introducand in expresiile fluxurilor proprii se obtine:

Considerand notatiile:

expresiile fluxurilor totale devin:

unde s-au definit inductivitatile ciclice proprii AA si aa si inductivitatea ciclica mutuala Aa.

Expresiile fluxurilor proprii corespund cu expresiile fluxurilor proprii ale infasurarilor unui transformator monofazat.Inductivitatile ciclice definite nu sunt inductivitati in sensul definitiei clasice, pentru ca ele reprezinta raportul dintre fluxul determinat de mai multe infasurari, impartit la curentul care parcurge una din infasurari.

De exemplu inductivitatea ciclica proprie se refera de fapt, la fluxul produs de toate infasurarile primare in infasurarea fazei A.

Neglijarea nesimetriei magnetice a fazelor permite considerarea aceleiasi reluctante magnetice     pentru toate cele trei circuite magnetice de faza. Din rezolvarea circuitului magnetic echivalent al transformatorului, considerand numai solenatia fazei A ( - vezi figura 3.25b) se obtine expresia fluxului propriu fascicular si al fluxului mutual fascicular :

,

respectiv expresiile inductivitatilor proprii si mutuale

.

Expresia inductivitatii ciclice proprii va fi:

si este identica cu inductivitatea proprie a unei faze a unei infasurari monofazate avand w1 spire, dispusa pe un circuit magnetic de reluctanta .

Concluzii:

v      Introducerea inductivitatilor ciclice, permite posibilitatea studierii comportarii transformatorului trifazat cu flux fortat, prin studierea unei singure faze, in cazul existentei unei simetrii magnetice si electrice.

v      In aceste conditii, fiecare faza a transformatorului trifazat cu flux fortat functioneaza independent, situatie existenta, prin constructie, la transformatoarele cu flux liber

v      In regim armonic permanent modelul matematic si modelul de circuit al transformatorului monofazat se aplica cu suficienta precizie, la transformatorul trifazat daca se folosesc marimile de faza;

v      In aceste conditii nu se modifica expresia caderii de tensiune exprimata in procente, iar trecerea la marimile absolute se face direct cu marimile de linie;

v      Expresiile randamentului transformatorului monofazat se pot utiliza pentru transformatorul trifazat, daca pierderile si reprezinta puterile consumate la functionarea in gol respectiv in scurtcircuit de transformatorul trifazat.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 923
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site