Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


PROIECT DE SPECIALITATE pentru examenul de absolvire a scolii profesionale meseria „mecanic auto” INSTALATIA DE APRINDERE: DEFECTE, REPARATII, INTRETINERE

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Grupul Scolar Industrial de Transporturi Auto
TIMISOARA

Proiect de specialitate

pentru examenul de absolvire a scolii profesionale

meseria „mecanic auto”

INSTALATIA DE APRINDERE:

DEFECTE, REPARATII, INTRETINERE

Argument

Necesitatea realizarii proiectului pentru tema INSTALATIA DE APRINDERE se impune de legislatia circulatiei pe drumurile publice, de cunoasterea, intretinerea si exploatarea automobilului in deplina siguranta.

Mentinerea conditiilor impuse pe tot parcursul exploatarii este conditia principala a conducatorului auto, cat si a celor responsabili cu remedierea, intretinerea, repararea.

Vor fi sesizate eventualele simptome functionale pentru a putea interveni la timp si a asigura siguranta deplasarii. Conducatorul este responsabil de starea tehnica a automobilului, responsabilitate impusa si prin lege, prin suspendarea dreptului de a conduce, daca sunt sesizate dereglari in timpul conducerii.

Prin aceasta lucrare am obtinut formarea de abilitati motrice de manuire si indemanare a instalatiilor, subansamblurilor, sculelor si dispozitivelor din exploatarea, intretinerea si repararea, cat si modalitati, NTSM si PSI in activitatea prestata.

Am prevazut in lucrare posibilitatea de diagnosticare, verificare si remediere a defectiunilor ce pot aparea.

In bibliografie am specificat manualele studiate pentru insusirea acestor obiective .

Capitolul 1 GENERALITATI

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE

Functionarea instalatiei de aprindere de la baterie se bazeaza pe fenomenul inductiei electromagnetice.

Pentru producerea scanteii intre electrozii bujiei este necesara o tensiune inalta (de 8000 – 15000 V cand motorul este cald, sau de 12000 – 24000 V cand motorul este rece), capabila sa aprinda amestecul carburant in orice conditii de functionare a motorului. Transformarea curentului de joasa tensiune (de 6, 12 sau 24 V) de la baterie in curent de inalta tensiune se realizeaza cu ajutorul bobinei de inductie si al ruptorului.

CONSTRUCTIA ELEMENTELOR (APARATELOR) CARE

INTRA IN COMPONENTA INSTALATIEI DE APRINDERE

Instalatia de aprindere se compune din: comutatorul cu cheie de contact, bobina de inductie, ruptorul-distribuitor, bujiile, conductorii de joasa si inalta tensiune, sursele de curent si accesoriile aferente.

CAPITOLUL 2 DIAGNOSTICAREA INSTALATIEI DE APRINDERE

   

CAPITOLUL 3 DEFECTIUNI SI REMEDIERI ALE INSTALATIEI DE APRINDERE

Defectele echipamentului de aprindere de la baterie

Verificarea echipamentului de aprindere se face dupa controlul baterie de acumulatoare.

Defectul: Aprindere neregulata

Cauze si remedii:

1. Conductoarele de inalta tensiune sunt strapunse sau nu au continuitate sigura, astfel ca trebuie inlocuite sau puse in ordine.

2. Descarcari sau strapungeri la capatul izolant al bobinei de inductie sau de la distribuitor; este necesar sa se inlocuiasca capacele izolante strapunse sau defecte.

3. Ruptorul are contacte murdare sau oxidate si trebuie curatite.

4. Deschiderea contactelor de la ruptor se face neregulat; este necesar sa se regleze deschiderea contactelor si sa se stranga bine suruburile sau contrapiulita de blocare a placii contractului fix.

5. Ruptorul are contacte dereglate; trebuie sa se puna in ordine contractele, sa se regleze deschiderea lor si sa se blocheze pozitia normala de lucru.

6. Contactul mobil este intepenit sau blocat, astfel ca trebuie sa fie curatit si uns cu cateva picaturi de ulei.

7. Condensatorul face scurtcircuit din cand in cand, are intreruperi sau izolatie defectuoasa si trebuie sa fie inlocuit.Defectul: Aprinderea este neregulata la turatii mari

Cauze si remedii:

1. Conductele de aprindere sunt strapunse sau fac legaturi slabe; este necesar sa se inlocuiasca conductele defecte, sa se fixeze si sa se stranga capetele de prindere.

2. Legaturile in circuitul de joasa tensiune sunt slabe; trebuie sa se verifice continuitatea lui, sa se stranga suruburile de fixare si sa se refaca lipiturile.

3. Capacul izolant al bobinei de inductie sau al distribuitorului este murdar, permite descarcari intamplatoare sau este strapuns; este necesar sa se curete sau sa se inlocuiasca piesele arse, strapunse sau care permit descarcarile.

4. Contactele de la ruptor se deschid neregulat; trebuie sa se regleze deschiderea contractelor si sa se blocheze pozitia normala de lucru a lor.

5. Presiunea contractelor este insuficienta; se verifica tensiunea arcului si se repara sau se inlocuieste arcul rupt, dupa care se verifica din nou forta de apasare a contractelor.

6. Contractele ruptorului sunt dereglate; trebuie sa se regleze distanta dintre ele si sa se blocheze prin strangerea suruburilor respective.

7. Contactul mobil se intepeneste; trebuie sa fie curatit si uns.

8. Condensatorul este defect; trebuie sa fie inlocuit.

9. Arborele ruptorului – distribuitor are joc prea mare; se inlocuieste cand este prea uzat sau se alezeaza largul inlocuindu-se arborele cu altul de diametrul potrivit.

Defectul: Aprinderea nu are loc

Cauze si remedii:

1. Legaturi intrerupte; se verifica si se inlatura defectul.

2.Infasurarile bobinei de inductie sunt fie intrerupt, fie scurtcircuitate; trebuie sa fie inlocuite.

3. Contactele ruptorului sunt prea deschise sau numai inchise; este necesar sa se regleze deschiderea contractelor si sa se blocheze suportul.

4. Contactul mobil este blocat pe axul sau; trebuie sa fie demontat, curatat si uns cu cateva picaturi de ulei special.

5. Condensatorul este intrerupt sau scurtcircuitat; trebuie sa fie inlocuit.

Defectul: Motorul da rateuri la ambalare

Cauze si remedii:

1. Arcul ruptorului este slab; (constatarea se face prin masurarea cu dinamometru) arcul trebuie sa fie intarit sau inlocuit

2. Bratul ruptorului se misca greu, arborele ruptorului se roteste anormal, unghiul proeminentelor camei este prea mic pentru inchiderea contactelor, arborele cu came este uzat, condensatorul are scurgeri de curent etc. este necesar ca sa se curete si sa se unga arborele camei si sa se inlocuiasca piesele uzate (arbore, condensator etc.)

Defectul: Motorul “bate” la turatii mici

Cauza si remediul: Arcurile regulatorului centrifugal sunt rupte sau slabite si trebuie inlocuite, verificarea se face cu dinamometru

Defectul: Motorul “ bate “ la turatii mari

Cauze si remedii:

1. Avansul la aprindere este prea mare. Aceasta se constata cu dispozitivul de masurare a avansului la aprinderii.

2. Regulatorul prin depresiune al avansului la aprindere este reglat gresit; se trage sau impinge tija de reglaj.

3. Arcul din spatele membranei regulatorului prin depresiune este slabit sau rupt; trebuie sa se regleze avansul aprinderii, sa se inlocuiasca arcul slabit sau sa se schimbe regulatorul prin depresiune.

Defectul: Motorul se incalzeste prea tare cand merge cu clapeta de admisie inchisa partial.

Cauza si remediul: Intarzierea prea mare la aprindere datorita unui defect la regulatorul de avans prin depresiune; este necesar sa se controleze conducta si legatura intre regulator si clapeta de admisiune sau etanseitatea membranei. Membrana trebuie sa fie stransa etans.

Defectul Motorul “bate” la orice regim

Cauza si remediul: Avansul este prea mare la aprindere, corectorul octanic este dereglat, carburantului este prea putin antidetonant; este necesar sa se regleze avansul la aprindere la valoarea normala.

CAPITOLUL 3. NORME DE TEHNICA A SECURITATII MUNCII SI P.S.I.

In societatile comerciale de transport auto cat si in cele de reparatii de automobile, urmarirea respectarii masurilor si normelor de tehnica a securitatii muncii revine intregului personal, protectia muncii face parte integranta din procesul de munca, prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.

In scopul eliminarii pericolului de accidentare la locul de munca este necesar sa se respecte urmatoarele masuri si reguli principale:

muncitorii vor avea o imbracaminte de lucru corespunzatoare (salopeta sau halat) si trebuie sa fie stransa pe corp, iar hainele incheiate;

muncitorii care executa efectiv operatiile de demontare, montare, sa cunoasca in mod precis ordinea tehnologica a operatiilor precum si folosirea si utilizarea sculelor si dispozitivelor, precum si pericolele la care se expun in cazul nerespectarii procesului tehnologic de demontare – montare;

este interzisa folosirea unor scule sau unelte decalibrate, uzate sau deteriorate, precum si folosirea unor improvizatii in lipsa celor corespunzatoare;

demontarea instalatiei electrice sau a unor improvizatii in lipsa celor corespunzatoare;

demontarea instalatiei electrice sau a unor elemente componente ale instalatiei se va face dupa scoaterea bateriei de acumulator, pentru a se evita producerea unui scurtcircuit care sa conduca la incendierea automobilului sau descarcarea fortata a bateriei sau deteriorarea ei prematura;

repararea, ungerea si curatirea unor elemente ale transmisiei sau mecanisme se face cand motorul nu functioneaza;

inainte de demontare, locurile de munca trebuie sa fie mentinute in stare curata si sa fie bine iluminate.

Spatiile in care se efectueaza lucrari de reglare ale automobilului cu motorul in functiune trebuie sa fie bine ventilate si prevazute cu conducte de captare a gazelor de esapament.
A N E X E :

Figura 1. Schema instalatiei de aprindere cu baterie-bobina

1 – ruptor; 2 – infasurarea secundara a bobinei; 3 – contact mobil; 4 – contact fix; 5 – bobina de inductie; 6 – infasurare primara; 7 – variator; 8 – contact; 9 – ampermetru; 10 – baterie de acumulatoare; 11 – contactul demarorului; 12 – distribuitor; 13 – condensator; 14 – bujie.

Figura 3. Bujia

Figura 4. Ruptor – distribuitor

Figura 5. Regulatorul de avans centrifug si caracteristica sa

Figura 6. Regulatorul de avans prin depresiune

Figura 7. Schema regulatorului de avans prin depresiune universal

BIBLIOGRAFIE

Gh. Fratila, M. Fratila, St. Samoila

Automobile” – Cunoastere, intretinere, reparare.

Manual pt. Scoli profesionale, anii I, II, III.

E.D.P.R.A. Bucuresti 2002

E. Antonescu si colectiv

„Instalatii si echipamente auto”

Manual pentru licee industriale cls. a XI-a si a XII-a.

E.D.P.R.A. Bucuresti 1994

C. Mandiru

„Automobile Dacia” – Diagnosticare, intretinere, reparare.

Editura tehnica Bucuresti 1998

M. Stratulat, C. Andreescu

„Diagnosticarea automobilului”

S.C. Stiinta si Tehnica S.A. 1998loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2485
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site