Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Prelucrarea prin deformare plastica

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Prelucrarea prin deformare plastica

Procedeele de prelucrare prin deformare plastica a materialelor metalice se pot clasifica dupa:

Temperatura la care are loc deformarea: la rece si la cald;

Dupa viteza de deformare: cu viteze mici de deformare si cu viteze mari de deformare ;

Dupa calitatea suprafetei realizate: ebosare, finisare;

Dupa complexitatea procedeelor folosite: intrinseci (Fig.  . ), complexe.

Fig.  .

Laminarea este metoda de prelucrare prin deformare plastica la cald sau la rece la care materialul este obligat sa treaca fortat printer doi cilindri in rotatie (Fig.  . ). Cei doi cilindri au axele de rotatie O1 si O2. Dimensiunile materialului (h0) se reduc in directia apasarii si cresc in celelalte directii (de la b0 la b1).

Fig.  .

Tragerea este procedeul de deformare plastica a materialelor, sub actiunea unei forte de tractiune F, in scopul obtinerii unor fabricate de tip bara, sarma, tevi etc. Materialul ductil este tras printr-o matrita 1 a carui sectiune este mai mica decat sectiunea initiala a materialului. Principiul tragerii este prezentat in Fig.  . (d0 dimensiunea materialului; d1 dimensiunea produsului final)

Fig.  .

Extrudarea este procedeul de prelucrare prin deformare plastica care consta in tragerea fortata a materialului, datorita unei forte de compresiune. Matrita are o deschidere profilata si de sectiune mai mica decat a materialului comprimat.

Semifabricatul 1 este obligat sa treaca prin matrita 2 sub actiunea fortei F realizata de pistonul 3. Schema de principiu este prezentata in Fig.  .

Fig.  .

In Fig. 1.2. se prezinta profile utilizate in industria electronica si obtinute prin extrudare.

a)    b)

c)                                                                   d)e)

Fig.  .

Indoirea este operatia de deformare plastica prin care se schimba orientarea axei semifabricatului fara afectarea lungimii acestuia. Procesul de indoire are loc cu ajutorul unui poanson care deformeaza semifabricatul prin apasarea acestuia pe un suport cu profil adecvat.

In Fig. 1.2.6 se prezinta procesul de prelucrare prin indoire (semifabricatul 1 si suportul 2) iar in Fig. 1.2.7, table profilate.

Fig.  .

Fig.  .

Tablele sunt semifabricate care au una din dimensiuni (grosimea) mult mai mica decat celelalte doua. Prelucrarea lor prin deformare plastica asigura obtinerea unor piese complexe cu forma apropiata de cea finala si cu o mare economie de material. Indoirea si ambutisarea sunt doua din metodele de prelucrare a tablelor cu aplicatii in domeniul electronic.

Ambutisarea este procesul tehnologic de prelucrare prin deformare plastica prin care, dintr-un semifabricat plan se obtine o piesa cava cu sau fara modificarea grosimii materialului. Prin apasarea poansonului 1, semifabricatul 4 este obligat sa ia forma cavitatii matritei 2 care coincide cu forma piesei dorite. Principiul ambutisarii este prezentat in Fig.  . .

Fig.  .Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1307
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site