Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Repararea pinionului satelit

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Repararea pinionului satelit

Satelitii: fiind executati din otel de calitate cementat pe adincimea de 0,6-0,8 mm la o duritate de 56-63 HRC,se uzeaza in zona danturata Isi la alezaj II(figura 1.).Marimea uzurii se determinacu ajutorul micrometrului pentru roti dintate masurindu-se distanta peste ,,n’’dinti.    In functie de numarul de dinti peste care se masoara uzura (2 sau 4),uzura limita este in medie de 0,3-0,4 mm.Uzura limita este determinata si ed gradul de acoperire cu ciupituri sau cavitati care nu trebuie sa depaseasca 40% din suprafata activa a dintelui.In general,satelitii cu dantura uzata nu se reconditioneaza.Alezajul satelitului se uzeaza in frecare cu acele de rulment si se constata prin masurare cu comparatorul de interior.Limitele de uzura variaza intre 0,007 si 0,1 mm. Reconditionarea alezajelor,care au ajuns la limita de uzura, se face prin rectificare interioara si folosirea de ace cu diametrul majorat sau un numar mai mare de ace.Satelitii si acele de rulment se sorteaza in grupe diferentiate.Diferenta intre grupe este de 0,01 mm la sateliti,iar la ace de 0,05 mm.
Butucul satelitilor:fiind executatdin otel carbon de calitate, cementat sic alit in zonele de uzura pe adincime de 0,6-0,9 mm la o duritate de 56-63 HRC,se uzeaza la fusurile pentru rulmenti (figura 2.),la locasurile pentru rolele carcasei cuplei,la locasul pentru rulmentul cu ace precum si la dantura partii canelate.

Fig.1Satelitul reductorului planetar:    I-uzura danturii;II-uzura pe suprafata interioara.

Fusurile pentru rulmenti uzate se reconditioneaza prin incarcare cu sudura cu arc electric vibrator aplicind acelasi regim ca si la arborii cutiilor de viteze, cu deosebire ac turatia piesei este de 2,3 rot/min,.Fusurile incarcate se rectifica la dimensiunele initiale.Dupa prelucrare zonele incarcate nu trebuie sa prezinte fisuri ,crapaturi sau exfolieri.Abaterea de la paralelism a suparafetelor fusurilor fata de axa gaurii nu trebuie sa depaseasca 0,02 mm.Locasul rulmentului cu ace ajuns la limita de uzura ,limita prevazuta in tehnologiile de reparatii si specifica fiecarui tip de tractor nu se reconditioneaza.dantura zonei canelate se considera ajunsa la limita de uzura atunci cind valoarea uzurii determinata pe grosimea dintelui este de 0,7-0.8 mm.

Reconditionarea danturii se face prin incarcarea cu sudura a flancului dintilor uzati si prelucrati prin frezare la dimensiunile initiale. La incarcare se folosesc electrozi EI-25 cu diametrele de 4 mm.Principalele subansambluri si organecare se uzeaza sint:grupul conic,crucea si axul satelitilor,pinionul planetar si pinionul satelit,carcasa diferentialului ,trompa osiei punti din spate,semiaxele punti din spate si rulmentii.

Grupul conic: are ca parti de uzura fusurile pentru rulmenti,canelurile de pana,filetu axului si gaurile de la pinionul conic si carcasa dintata.Pentru aceasta categorie de piese specifica este uzura de oboseala care se constata visual.Cavitatile si ciupiturile nu trebuie sa acopere mai mult de 30-40%din suprafata active.

Uzura in grosimea danturi ,,Gleason” nse determina cu ajutorul sublerului pentru roti dintate , iar uzura limita este in medie 0,2 mm. Pinionul de atac si coroana conica sunt executate din oteluri aliate cementate pe o adincime de 0,7-1 mm si calite la duritate de 55-63 HRC.

Reconditionare fusurilor pentru rulmenti se face prin cromare sau prin sudura electrica cu arc electric vibrator.Cromarea se aplica atunci cind ovalitatea sau materialul eliminate prin rectificarea premergatoare cromarii nu depaseste 0,02 mm.Sudura cu arc electric vibrator se aplica pentru incarcarea fusurilorla care uzura sau amterialul inlaturat prin rectificare micsoreaza diametrul initial al fusurilor cu mai mult de 0,2 mm.

Tehnologia de incarcare este aseminatoare arborilor cutiei de viteze, variind numai turatia care pentru axul pinionului de atac este de 5,5 rot/min. Dupa reconditionare abaterea maxima de la coaxialitate a fusurilor pentru rulment nu trebuie sa depaseasca 0,02 mm.Reconditionarea filetului uzat se face prin incarcare cu sudura electrica folosind electrod EL 50 B cu Ř 3,25 mm taierea unui filet nou.Canalele de pana uzate se reconditioneaza prin largirea si executarea unei pene de dimensiuni corespunzatoare.

Crucea si axul satelitilor: executate din otel aliat cementat pe adincimea de 0,6-0,8 mm calit si revenit la duritatea minima de 57 HRC (fig.3) se uzeaza pe suprafetele in frecare cu satelitii I.Uzura maxima admisa variaza intre 0.07 si 0,1 mm.Crucea si axul satelitilor ajunse la limita de uzura se reconditioneaza prin cromare sau incarcarea prin sudura cu arc electric vibrator.

La reconditionarea prin cromare se executa mai intai rectificarea la rotund .Rizurile nu trebuie sa acopere mai mult din 5%din suprafata fusurilor, iar ovalitatea sa fie de maximum 0,015 mm.Stratul de crom depus trebuie sa aiba o grosime de 0,2 mm nu se mai face rectificarea.La crucea reconditionata prin cromare se vor minta pinioane satelit reconditionate prin bucsare,asigurindu-se la montaj jocul initial.Reconditionarea prin sudura cu arc electric vibrator se face atit pentru refacerea dimensiunilor initiale cat si pentru realizarea de dimensiuni majoirate in vederea asigurarii la montaj a ajustajului initial cu pinioanele la acre alezajul a fost majorat prion reconditionare.Pentru incarcarea cu sudura cu arc electric vibrator se foloseste sirma electrod cu un continut de 0,9 % C,cu diametrul de 1,5 mm, la turatia piesei de 8 rot/min, cu avansul depunerii de 1,8 mm/rot si debitul emulsiei de racier de 0,3 l/min.

Pinionul planetar si pinionul satelit: sint executate din otel 18 MoCN 13 cemnentat pe o adincime de 0,06-1,2 mm calit si revenit la minimum 60HRC(fig.4 a si b), se uzeaza in zona danturata I, la caneluri II si in zona de frecare cu axele respective III.

Uzura danturii exterioarese manifesta sub forma de ciupituri si acvitati care nu trebuie sa depaseasca 30-40% din suprafata active a dintelui.Uzura in grosime a dintilor se determina cu ajutorul sublerului pentru roti dintate,iar valoarea limita a uzurii variaza intre 0,2 si 0,6 mm in functie de constructia tractorului.

Pinioanele care au suprafata cu ciupituri sau uzuri mai mari decit limitele stabilite nu se reconditioneaza.Reconditionarea pinioanelor satelit cu o uzura mai amre de 0,2 mm in zona de frecare cu axele se face prin bucsare.Satelitul se alezeaza la un diametru majorat cu 4,5 mm si se executa o bucsa din bronzcare se fixeaza cu o stringere de 0,01-0,02 mm.La satelitii prevazuti prin constructive cu bucse de uzura, reconditionarea consta in inlocuirea bucsei uzate.

Conditii tehnice:

Suprafetele incarcatesa nu perzinte crapaturi sau exfolieri dupa prelucrare.Abaterea de la parallelism a suprafetelor fusurilor dupa perlucrare fata ed axa gaurii Ř 60 mm, max 0.02 mm.

Conditii de reformare

Butucul satelitilor se reformeaza:

-cind este crapat sau spart;

-cind nuturile au dupa reconditionare,grosimea sub 11,300 mm.

Satelitul reductorului planetar (fig.5)

Reperul:31.16.305.

Materialul:18 HGT.

Tratamentul termic:cementat pe adincimea de 0,6…..0,8 mm si calit;duritatea dupa tratamentul termic este de 56……63 HRC.

Caracteristici de prelucrare:canalul de ungere de pe roata Z=23 de dinti se va executa intre doua goluri de dinti.

1.1.Defectiuni si modul de constatare

I.Uzura in grosime a dintilor.Se determina prin masurarea grosimii dintilor cu ajutorul micrometrului pentru masurarea rotilor dintate.Pentru roata dintata Z=28,distant normal pentru 4 dinti este de 25,16 mm, iar admisa pina al reparative 24,6 mm.Pentru roata dintata Z=23, distant normal peste 3 dinti este de 18,36 mm, iar admisa pina la reparatii 17,80 mm.

II.Uzura satelitului pe suprafata interioara,in contact cu acele de rulment 316 NUT PN 23.Se determina prin masurarea diametrului gaurii satelitului, cu ajutorul comparatorului de interior.Dimensiunea initiala este de 23,3mm, iar dimensiunea limita 23,4 mm.

1.2.Tehnologia de reconditionare

I.Uzura in grosime a dintilor. Nu se reconditioneaza.

II.Uzura satelitului pe suprafata interioara, in contact cu acele de rulment.

Recondtitionarea se executa prinrectificarea suprafetei interioare a locasului la cota de reparative 23,9 mm,folosind in acest acz 19 ace cu diametrul majorat la mm.Pinioanele rectificate vor fi sortate in doua grupe A si B; acele de asemenea, vor fi sortate in doua grupe I si II, imperechindu-se,pinioanele din grupa A cu axe din grupa II, iar pinioanele din grupa B cu ace din grupa I (tab.1).   

Sortarea satelitilor

Sortarea acelor

A 23,9

I

B 23,9II

In cazul in care lipsesc acede 3,5 mm, se vor folosi 22 ace cu diametrul de 3 mm, rectificindu-se interiorul pinionului la 24,2mm si folosind un ax majorat la mm.Si in acest caz se vor sorta pinioanele si acele in cite doua grupe,dupa care se vor imperechia analog cazului precedent.Locasurile axurilor din butucul satelitilor se vor majora corespunzator.

Pinionul satelit:

Reperul:31.24.106 si 31.24.107.

Material:20 MoC 12 STAS 792-49.

Tratamentul termic:cementat pe adincimea de 1-1,2 mm si aclit la 56-63 HRC.

Caracteristicile danturii sint urmatoarele (tab.2):

Denumirea caracteristicii

Numarul de dinti

Modulul maxim

Roata palna de referinta

Inaltimea maxima a dintelui

Semiunghiul de rabotare

Defectiuni si modul de constatare

I.Uzura danturii.Se constata prin control vizual si masurarea si masurarea grosimii dintelui (tab.3).Pentru pinionul planetar se masoara pe diametrul maxim al conului la 4,48 mm de la virf, iar pentru pinionul satelit la 4,95 mm de la virf.Cavitatile si ciupiturile nu trebuie sa acopere mai mult de 40% din suprafata flancurilor.

II.Uzura canelurilor.Se constata prin control visual si masurarea cu sublerul.

III.Uzura alezajului pinionului satelit.Se constat prin control visual si amsurarea cu comparatorul de 25………50 mm.

Tabelul:3

Roata dintata

Grosimea dintelui admisa pina la reparatie

Pinion planetar

Pinion satelit

DefectiuneaReperul

Dimensiuni,joc,stringere,in mm

Pozitia

Denumirea

Initiale

Admise pina la reparatie

Dimensiuni

Joc string

Dimensiuni

Joc string

II

Uzura canelurilor.

III

Uzura alezajului pinionului satelit.

Tehnologia de reconditionare

I;II Uzura danturii.Uzura canelurilor.Nu se reconditioneaza.

III.Uzura alezajului pinionului satelit.Se reconditioneaza prin bucsare.

Se alezeaza satelitul la diametrul de mm.Se executa o bucsa din bronz (fig.6) care se preseaza in satelit cu o stringere de 0,99 la 0,021 mm si apoi se alezeaza pentru a se realize un joc de 0,040 la 0,093 mm.

Conditii tehnice. Abaterile de la coaxialitate a bucsei dupa alezare nu trebuie sa depaseasca 0,02

mm.

Conditii de reformare :

Pinionul satelit si pinionul planetar se reformeaza cind dantura sa uzat peste limita admisa pina la reparatie cind prezinta dinti consecutive rupti pe 1/3 din lungime dar (se admit dinti rupti pe 1/3 din lungime dar decalati cu cel putin 4 dinti).Pinionul planetar se reformeaza cind canelurile s-au uzat peste limita admisa.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1650
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site