Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Rezistenta la accelerare

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micRezistenta la accelerare

Rezistenta la accelerare sau rezistenta la demarare, Fd este o forta care actioneaza asupra autovehiculului atunci cand el se deplaseaza in regim tranzitoriu. Deseori, aceasta rezistenta la inaintarea automobilului, se confunda cu forte de inertie. La demarare aceasta forta se opune miscarii autovehiculului actionand ca o forta de rezistenta la inaintare, iar la franare, actioneaza ca o forta activa avand acelasi sens cu deplasarea autovehiculului. Modelul dinamic folosit pentru stabilirea expresiei fortei de rezistenta la demarare este prezentat in figura 4.21.Fig.4.21. Modelul dinamic al autovehiculului utilizat la stabilirea rezistentei la accelerare.

Rezistenta la demaraj consta din rezistenta datorita inertiei masei totale a autovehiculului in miscarea de translatie si a rotilor conduse Fd1 si din rezistenta datorita inertiei organelor in miscarea de rotatie Fd2:

(4.61)

Rezistenta la demarare datorita inertiei masei totale aflate in miscarea de translatie si a rotilor conduse, Fd1 se determina cu ajutorul relatiei:

(4.62)

in care:ma=Ga/g este masa totala a autovehiculului; aa=dva/dt este acceleratia autovehiculului in miscarea de translatie; JR1 este momentul de inertie al unei roti conduse; dwR/dt este acceleratia unghiulara a rotilor autovehiculului.

In timpul unei miscari neuniforme a autovehiculului, o parte din energia dezvoltata de motor se pierde la accelerarea rotirii volantului si a celorlalte elemente ale transmisiei, precum si la accelerarea rotirii rotilor motoare ale autovehiculului. Pentru piesele aflate in miscarea de rotatie, inertia se manifesta sub forma unui moment rezistent Mi, care se opune sensului acceleratiei unghiulare, iar rezistenta datorita inertiei pieselor cu miscare de rotatie Fd2 se poate reduce la o forta tangentiala la rotile motoare, care evident micsoreaza forta la roata. Rezulta ca momentul rezistent, datorita pieselor care se rotesc cu turatia motorului si datorita inertiei rotilor motoare, redus la roata motoare, este:

(4.63)

in care: JM este momentul de inertie a pieselor care se rotesc cu turatia motorului; itr este raportul de transmitere al intregii transmisii; htr este randamentul transmisiei; JR2 este momentul de inertie al unei roti motoare; dwR/dt este acceleratia unghiulara a rotilor.

Dependenta dintre viteza de deplasare va a autovehiculului si vitezele unghiulare ale motorului wM si ale rotilor wR este data de urmatoarele relatii:

(4.64)

de unde:

(4.65)

si

(4.66)

unde: r este raza de lucru a rotii motoare.

Tinand cont de relatiile 4.65 si 4.66, relatia 4.63 capata urmatoarea forma:

(4.67)

Cunoscand valoarea acestui moment, se poate determina rezistenta datorita inertiei pieselor cu miscare de rotatie, Fd2:

(4.68)

Tinand seama de relatia 4.65, expresia 4.62 se poate scrie sub urmatoarea forma:

(4.69)

Insumand relatiile 4.68 si 4.69 se obtine forta de rezistenta la demarare Fd:

(4.70)

sau:

(4.71)

Atunci cand autovehiculul este echipat cu aceleasi roti pe toate puntile in relatia 4.71    SJR1+SJR2 se poate inlocui cu SJR, JR fiind momentul de inertie al unei singure roti, iar forta de rezistenta la demarare se calculeaza cu relatia:

(4.72)

Suma din paranteza relatiei 4.72 sau 4.72 reprezinta masa aparenta a autovehiculului, adica masa acestuia plus o masa suplimentara datorita inertiei pieselor aflate in miscarea de rotatie. Notand cu g raportul dintre masa suplimentara datorita rotirii pieselor motorului si masa totala a autovehiculului, iar raportul dintre masa suplimentara datorita rotirii rotilor si masa totala a autovehiculului cu x, se poate scrie:

(4.73)

de unde:

(4.74)

Deci, relatia fortei de rezistenta la demarare capata forma:

(4.75)

Daca se noteaza 1+g x d, se obtine:

(4.76)

unde:d este coeficient de influenta al maselor in miscare de rotatie si ia in consideratie influenta acestor mase asupra miscarii autovehiculului; mech este masa echivalenta a autovehiculului.

Valoarea coeficientului    de influenta a maselor in miscare de rotatie d, se poate determina cunoscand momentele de inertie ale pieselor motorului JM si ale rotilor autovehiculului JR care orientativ sunt date in tabelul 4.7 sau cu ajutorul unor relatii empirice de forma:

(4.77)

sau:

(4.78)

unde: icv este raportul de transmitere din cutia de viteze.

Tabelul 4.7.

Momentele de inertie si coeficientul maselor in miscare de rotatie

Tipul autovehiculului

Momente de inertie

Kg m2

Coeficientul maselor de rotatie,d

JM

JR

Priza directa

Treapta I

Autoturisme

Autocamioane si autobuze

In tabelul 4.8 sunt centralizate valorile medii pentru coeficientul maselor in miscare de rotatie Gillespie T. D.

Tabelul 4.8.

Coeficientul maselor in miscare de rotatie

Tipul autovehiculului

Coeficientul maselor de rotatie,d

Treapta superioara

Treapta

a doua

Treapta

intaia

Treapta

lenta

Autoturism de capacitate mica

Autoturism de capacitate mare

Autocamioane si autobuze

La franarea autovehiculului cu ambreiajul decuplat, influenta maselor in miscarea de rotatie, se reduce la influenta rotilor asa incat coeficientul are valori mai mici, adica:

(4.79)

Forta de rezistenta la demarare a remorcilor se datoreste masei totale a remorcilor in miscarea de translatie si maselor rotilor in miscarea de rotatie.

In cazul unei singure remorci, relatia de calcul este:

(4.80)

iar in cazul unui autotren cu n remorci:

(4.81)

Deoarece in cazul remorcilor singulare masele in miscarea de rotatie sunt rotile, coeficientul de influenta a maselor in miscare de rotatie este:

(4.82)

unde: JRr este momentul de inertie al unei roti a remorcii; rr este raza    rotii remorcii.

Si in cazul semiremorcii, forta de rezistenta la demarare se datoreaza fortelor inertiale de translatie si fortelor inertiale de rotatie ale rotilor semiremorcii, acestea fiind singurele organe in rotatie.

Relatia de calcul este:

(4.83)

In acest caz:

(4.84)

unde: JRs este momentul de inertie al unei roti a semiremorcii; rs este raza rotii semiremorcii; Gs este greutatea semiremorcii cu incarcatura.

In cazul deplasarii autovehiculului cu viteza constanta (aa=0), forta de rezistenta la demarare este egala cu zero.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2039
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved