Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Pornirea motorului pet imp de iarna - Cum conducem daca motorul e Diesel

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
Pornirea motorului pet imp de iarna

Ulei vascos=presiune mare la pornire. In schimb comportamentul filmului de ulei in cazul vascozitatii si presiunii crescute, duce la uzura mai mare la pornire si respectiv la secunda aceia in care motorul se invarte fara ca uleiul sa unga bine toate zonele, in special axul cu came si tachetii hidraulici.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Majoritatea uzurii unui motor se face la pornire! Se ne anunti cand mancam 'coliva'

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

La diesel se recomanda incalzirea motorului in sarcina partiala. Este bine sa-l lasi cateva minute cu faza lunga sau proiectoarele de ceata pornite, sau o data pe saptamana cu compresorul de AC cuplat, inainte de a pleca la drum. si dupa ce pleci sa nu depasesti 5-60% din turatia de putere maxima pana la atingerea temperaturii de regim, asta daca vrei sa te tine motorul mai mult si nu tii foarte mult la mediul inconjurator.
In tarile in care protectia mediului este f. avansata esti obligat sa pornesti de pe loc imediat dupa pornirea motorului si la semafor sa opresti motorul din ratiuni de reducere a poluarii.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

La un motor TDI se si recomanda sa pleci imediat (bien! dupa cele 10-15 secunde pentru ungere) si sa NU il lasi la relanti, pentru ca NU se incalzeste si doar se uzeaza.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

tocmai de aceea pleci imediat ca sa-l 'ajuti' sa atinga temperatura de regim cat mai repede pentru ca altminteri ai foarte mult timp de asteptat ca sa se incalzeasca la ralanti !

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ca sfat pentru a se incalzii mai repede motorul : opriti caldura, sa nu circule apa din calorifer, si o porniti dupa ce s-a incalzit motorul cat de cat.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nu-l lasa sa mearga la ralanti pina cind se incalzeste. Nu-i face bine.
Vreo 20-30 de secunde ca sa apuce sa se unga bine si pe urma gata, pleci. (Asta iarna, pentru ca vara vreo 10-15 secunde sint suficiente).

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nu-i face bine catalizatorului. Daca stai pe loc la ralanti, el ajunge mult mai greu la temperatura lui normala de lucru decit daca mergi (pentru ca la ralanti cantitatea de gaze de esapament e foarte mica). Iar catalizatorul nu se simte prea bine inainte de a ajunge la temperatura optima, pentru ca se depun tot felul de reziduuri pe el (din cauza ca reactia de reducere pe care trebuie el s-o catalizeze nu se produce), deci interesul tau este sa-l faci sa se incalzeasca cit mai repede posibil.

Chiar daca nu te intereseaza prea tare problema poluarii, totusi un catalizator nou este scump si fara el nu treci ITP-ul.

Si motorului ii face bine sa pornesti imediat (ma rog, dupa cele 20-30 de secunde), pentru ca se incalzeste mai repede decit daca sta pe loc, la ralanti. Doar sa nu-l fortezi cit e rece.

Am impresia chiar ca un benzinar este mai solicitat la ralanti decit la mersul in sarcina, desi nu cunosc explicatia tehnica. Chiar as fi curios s-o aflu. Stiu doar ca pe vremuri se recomanda sa nu lasi un motor nou sa stea un timp indelungat la ralanti inainte de a fi implinit 5-6000 de km.oricum, scrie si-n manual ca nu se recomanda sa se stea la relanti.
e de preferat sa se mearga usor cu masina pana se incalzeste.

Nu e bine sa stai cu motorul pornit la relanti. Ungerea motorului (dupoa ce ca e rece) nu se face bine. De fapt nu e bine sa stai cu motorul pornit la relanti mult timp oricum.

Chiar producatorii recomanda pornirea de pe loc imediat si incalzirea motorului in mers, fara a tura motorul foarte mult si brusc mai ales.

   Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1289
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site