Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Strunguri normale universale

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micStrunguri normale universale

Se caracterizeaza prin pozitia orizontala a arborelui principal si prin universalitatea lucrarilor ce le poate executa. Operatiile se pot realiza prin una sau mai multe prinderi. Semifabricatul se prinde intre varfuri cand lungimea lui depaseste mult diamentrul si se fixeaza in universal cand diametrul este mai mare decat lungimea.Strungurile mici prelucreaza piese cu diametrul maxim de strunjit deasupra patului dp sub 25 mm si distanta intre varfuri L de 450 -600 mm; strungurile mijlocii cu dp 250800 mm si L 5008000 mm; strungurile cu dp peste 800 mm si L pana la 12 000 mm sau peste.

Partile componente principale si miscarile strungului reies din figura 1. acestea sunt: batiul 1, papusa fixa 2 (contine mecanismele miscarii principale), arborele 3, universalul 4, suportul portcutit 5, sania longitudinala 6, sania transveersala 7, caruciorul 8, papusa mobila 9, cutia lirei rotilor de schimb 10, cutia de filete si avansuri 11, care contine patial mecanismele miscarii de avans. Bara de legatura 12 a manetelor de pornire - oprire, bara de avans 13, surubul conducator 14, tava 15 (de colectare a aschiilor si lichidului de racire) si motorului electric de antrenare 16. Cu I s-a notat miscarea principala de aschiere pe care o executa semifabricatul, cu II miscarea de avans longitudinala executata de carucior, prin comanda manuala sau mecanica, cu III avansul transversal executat de sania transversala, mecanic sau manual, cu IV miscarea de avans manual executata prin deplasarea saniei longitudinale, cu V miscarea de apropiere a papusii mobile in vederea prinderii pieselor intre barfuri sau in vederea executarii de operatii de prelucrare cu scule montate in pinola, cu VI miscarea de avans imprimata sculelor fixate in pinola, iar cu VII deplasarea transversala a papusii mobile pentru prelucarea pe strung a supeafetelor conice exterioare la piesele care necesita fixarea intre varfuri. In afara partilor principale expuse, strungul mai este prevazut cu organe de comanda; roti de mana, manete, butoane pentru comanda functionarii masinii.

Schema cinematica de principiu este redata in figuta 2.

Miscarea principala I se realizeaza prin lantul cinematic 1-2-3CV-4, avand ca elemente extreme motorul electric M1 si arborele principal al strungului, a carui turatie se regleaza cu ajutorul cutiei de viteze CV. Miscarea de avans longitudinal II este obtinuta prin lantul cinematic 4-9 in care este intercalata cutia de avansuri. CA. Elementele extreme ele acestui lant cinematic sunt arborele principal AP si mecanismul pinion - cremaliera Z - Cr. Avansul poate fi reglat cu ajutorul cutiei de avansuri, legatura intre cutia de avansuri si caruciorul realizandu-se prin bara de avans (atborele avansurilor Aa). In cazul filetarii, avansul longitudinal este transmis cutitului prin lantul cinematic 4-CV-5-6-CA-11, elementele extreme fiind arbirele principal si surubul conducator Sc. Lira de roti de schimb A-B, intercalata in acest lant cinematic, poate fi reglata pentru executarea filetelor metrice, modul si in toli. Avansul transversal III al cutitului se realizeaza prin acelasi lant cinematic ca si la avansul longitudinal, pana la elementul 9 de unde, prin ramura 9-10 se transmite surubul conducator al saniei transversale.

Unele strunguri mijlocii si majoritatea celor grele sunt prevazute cu un motor electric suplimentar M2, pentru deplasarea rapida a caruciorului. Este antrenata bara de avans printr-un lant cinematic scurt 12-13.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2034
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved