Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Mecanismul vatala cu biela manivela de tip neaxial

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micMecanismul vatala cu biela manivela de tip neaxial

Mecanismul biela manivela format din manivela <AB> de lungime <r> si biela <BC> de lungime <l> antreneaza vatala masinii de tesut in miscarea oscilatorie de rotatie fata de centrul <D>. Piciorul vatalei si biela sunt articulate in <C> aflat la distanta <b> fata de articulatia <D>. De asemenea, proiectiile pe orizontala si verticala ale segmentului <DA> de marime DA=a sunt <a1> si <a2>. Manivela <AB> se roteste in jurul articulatiei <A> cu viteza unghiulara constanta w0. Exista doua posibilitati in care biela si manivela sunt coliniare.Prima notata AB'C' este cu biela < B'C'> in prelungirea manivelei <AB'>, iar cealalta AB''C'' cu biela <B''C''> suprapusa peste manivela <AB''>. In general, dreapta ce uneste articulatiile <C'> si <C''> nu trece prin punctul fix <A>. Pot sa apara situatii ca cele din fig. 12. sau fig. 13.

Fig. 12.

Mecanismul este neaxial in ipoteza ca nu se verifica criteriul metric. Putem avea o dezaxialitate pozitiva sau negativa. Aceasta va insemna ca vom avea:

b2+l2-r2<a2

Miscarea este transmisa de la arborele principal la manivela <AB> ce va transmite miscarea la biela <BC>, aceasta fiind articulata in <C> cu piciorul vatalei <DC>.

In raport cu dreapta AB'C' aleasa de referinta segmentul <AC''> este inclinat cu unghiul y y'. Astfel, pentru dezaxibilitate pozitiva, punctul <C''> aflat la distanta AC''<AC' este situat deasupra dreptei AB'C', ceea ce arata ca dreapta <C'C''> trece deasupra punctului <A> (fig. 13.). Din contra, pentru dezaxibilitate negativa y y <0 si deci <C''> este sub dreapta AB'C', ceea ce inseamna ca dreapta <C'C''> este sub punctul <A> la distanta AE=l.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1447
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved