Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Tehnologia operatiei de ambutisare a pieselor pentru caroserii auto

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micTehnologia operatiei de ambutisare a pieselor pentru caroserii auto

Pentru piesele de forma neregulata tehnologia operatiei de ambutisare difera fata de tehnologia pieselor cu forma regulata, cum ar fi piesele cilindrice si cele tip cutie. Piesele pentru caroserii auto datorita formei lor complexe nu se pot ambutisa in trepte in aceleasi conditii ca piesele cilindrice. Exista tendinta de a se da acestor piese forma finala dorita intr-o singura ambutisare. Acolo unde nu se poate realiza acest lucru, prima ambutisare se va face in asa fel incat sa se obtina raze mari.Cauza pentru care piesele pentru caroserii nu se pot ambutisa in trepte se explica prin solicitarea neuniforma a materialului si prin interferenta proceselor do comprimare si intindere. O conditie esentiala pentru realizarea ambutisarii in trepte este deformarea repetata a peretilor laterali. Deoarece la piesele pentru caroserii auto nu se poate vorbi de fapt de un perete lateral, principiul ambutisarii in trepte nu se poate aplica decat cel mult in masura limitata.

O alta cauza care elimina ambutisarea in trepte pentru obtinerea pieselor de caroserii este si marimea pieselor. Cu cat piesa este mai mare cu atat mai dificil va fi procesul de ambutisare si cu atat mai ridicat va fi pretul matritelor. De aceea in ultimul timp nici nu se mai vorbeste de o ambutisare in trepte ci numai de o deformare prealabila.

Un exemplu de piesa care nu a putut fi obtinuta in urma unei singure operatii de ambutisare este reprezentata in figura 1.1. Forma aratata in aceasta figura este cea ceruta de proiectant. Umflatura trebuie executata la o distanta de 1/3 din lungimea totala a piesei, fata de margine.

In figura 1.2 este aratata forma ce se obtine in urma unei operatii de ambutisare preliminara. Cotele inscrise pe desen indica modificarile cu privire la grosimea tablei produse in urma marilor solicitari aparute. La piesele rebutate ruperea s-a produs in cele mai multe cazuri in punctul "a".

Fig. 1.1

Modificarile in grosimea tablei se produc datorita faptului ca nu a fost posibila curgerea materialului.

In figura 1.3 se poate vedea o alta piesa cava, care reprezinta un scaun de otel pentru tractoare. Se intelege ca la aceasta piesa suprafata de asezare trebuie sa fie complet neteda si fara creturi.

Fig. 1.2

Se observa in figura si marginile de ambutisare. Ambutisarea fara ondulatii a fost posibila printr-o executie corespunzatoare a suprafetei de retinere atat a matritei cat si a placii de retinere si aplicarea unui umar de retinere.

Din aceasta figura reiese clar deplasarea neregulata a conturului semifabricatului dupa ambutisare.

Fig. 1.3

In alcatuirea unei caroserii auto se intalnesc piese de forma dreptunghiulara. In acest caz numarul de ambutisari se determina functie de coeficientul de ambutisare m. Un exemplu de astfel de piesa il poate constitui rezervorul de benzina. Aceasta piesa este alcatuita din doua parti de forma dreptunghiulara (partea superioara si cea inferioara). Ambele piese se executa printr-o singura operatie de ambutisare urmata de o calibrare.

Un alt exemplu de astfel de piese este si carterul de ulei al autoturismului DACIA 1300 sau al autocamioanelor ROMAN. In ambele cazuri pentru a usura scoaterea pieselor din matrita de ambutisare, peretii laterali au capatat o mica inclinare.

Un exemplu de astfel de piesa este cea aratata in figura 1.4.

S-a aratat mai sus ca pentru obtinerea pieselor pentru caroserii auto nu se pot folosi ambutisari in trepte decat in cazuri exceptionale. Cu toate ca piesele pentru caroserii auto se executa printr-o singura operatie de ambutisare este totusi necesar sa aflam valoarea coeficientului de ambutisare. In acest caz datorita formei complexe a pieselor nu este posibila o determinare exacta (pe baza unei relatii de calcul) a coeficientului de ambutisare (m).

Fig. 1.4

Pentru aceste piese coeficientul de ambutisare se determina pe baza unor diagrame alcatuite experimental functie de valoarea unghiului profilului piesei sl de materialul folosit. Valorile obtinute astfel, se vor compara cu valoarea limita, corespunzatoare grosimii materialului, respectiv coeficientului de ambutisare, tabelul 1.1 si figura 1.5.

Tabelul 1.1

Grosimea tablei - g [mm]

Prima ambutisare [m]

Urmatoarea ambutisare [m]

0,70 - 0,77

La ambutisarea pieselor de caroserie care au ambutisari locale de mare adancime, obtinerea formei acestor piese se realizeaza in mare masura prin intinderea locala a materialului, intindere ce se realizeaza prin majorarea raselor placii de ambutisare. In cazurile cand nu vom putea obtine adancimea necesara piesei ambutisate numai prin intinderea materialului se perforeaza in fundul piesei unul sau mai multe orificii tehnologice, care fac posibila intinderea materialului de la fund, in peretele piesei ambutisate.

Aceste taieturi tehnologice se pot executa numai la piesele ambutisate al caror fund se indeparteaza.

Forma si dimensiunile ferestrelor tehnologice vor trebui alese in asa fel incat sa se asigure obtinerea piesei fara ruperi radiale ale deschiderilor acestor ferestre. Pentru evitarea aparitiei acestui defect de obicei se practica mai multe ferestre (doua, trei) cu pereti despartitori ingusti intre ele. Acesti pereti se pot intinde in procesul de ambutisare.

Ferestrele tehnologice vor fi situate in apropierea sectoarelor cele mai tensionate.

Taierea unei ferestre tehnologice se poate face fie complet, iar deseul se elimina prin deschiderea matritei, fie partial prin taierea metalului pe un contur deschis. In al doilea caz deseul nu se separa complet de piesa ambutisata ci se elimina din matrita odata cu piesa.

Dupa analiza modalitatii de obtinere a unei piese si dupa alegerea tehnologiei optime se trece la intocmirea fisei tehnologice, care cuprinde :

-denumirea operatiei

-desenul sumar al operatiei respective cu cotele principale, piesa fiind reprezentata in pozitia de lucru

-utilajul pe care se executa operatia

-modul de amplasare al matritelor

-dispozitivele de control

-reguli de protectia muncii.

In cazul pieselor cu contur determinat se va desena pe fisa piesa desfasurata si semifabricatul obtinut prin incercari. Se va tine seama in alcatuirea fisei tehnologice de numarul de prese de pe linie si incarcarea lor pentru utilizarea rationala a utilajelor si respectarea unui flux tehnologic pe o singura linie.

Se va studia posibilitatea fixarii mai multor matrite pe o singura presa.

Nu se admit fluxuri tehnologice incrucisate sau care sa necesite transporturi in afara linilor de prese.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3110
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved