Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Dictionarul explicativ de calculatoare

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Agenda – versiunea 1.0 - software cu rol de jurnal
HARD DISK-UL (HDD)
SURSE CARE FURNIZEAZA INFORMATIA
PROIECT ASDN - dispozitivul de comanda a semafoarelor
Proiectarea si elaborarea sistemului informational
Descrierea procesului de instalare si configurare a imprimantelor
ELEMENTE DE TELEINFORMATICA
TASTATURA
ORGANIZAREA CONDUCERII CU CALCULATOARE A UNITATII CANDU - 600
Editarea textului

Dictionarul explicativ de calculatoare

            Acest dictionar contine explicatia unor termeni folositi in informatica.

            Termenii din limba engleza sunt tradusi in limba romana, fiind urmati de definitii sau explicatii in limba romana.            A

            - access – a accesa : 1. procesul de obtinere al datelor dintr-o unitate periferica sau restaurarea datelor dintr-un dispozitiv de stocare

                                                   2. procesul  utilizat pentru a obtine o instructiune din memorie cu scopul de a o executa

            - access mode – mod de acces : tehnica care se foloseste pentru obtinerea unei informatii logice dintru-un fisier, din memoria principala sau pentru a depune vreo informatie in memorie sau intr-un fisier (de ex. modurile de acces la un fisier pot fi “numai citire”, “citire si scriere”, etc.)

            - activeX : un set de tehnologii dezvoltat de Microsoft ce combina tehnica OLE (Object Link and Embedding) cu cea COM (Component Object Model). Fata de Java, ActiveX nu este un limbaj de programare, ci un set de instructiuni referitoare la modul cum poate fi folosit un obiect. Controalele ActiveX pot fi downloadate de pe Internet si executate asemeni applet-urilor Java. Diferenta e ca Java interactioneaza doar cu browser-ul de Internet, pe cand controalele ActiveX pot accesa sistemul de operare Windows.

            - address – adresa: 1. semn sau grup de semne (eticheta, nume, numar) care identifica un registru particular, o locatie a memoriei din memoria principala sau un dispozitiv de stocare extern

                                                2. in cazul retelelor de calculatoare fiecare statie de lucru sau fiecare nod are o adresa unica

            - aliasing : aparitie nedorita 'fracturata' care poate afecta imaginile afisate pe calculator. Imaginile de rezolutie scazuta pot produce aliasuri atunci cand sunt marite. Rezolvarea acestui efect neplacut se numeste anti-aliasing.

-         allocation – alocare: repartizarea unei parti de memorie diferitelor programe

            - applet : un program care poate fi executat dintr-un alt program. Fata de programele de sine statatoare, applet-urile nu pot fi activate direct de un sistem de operare.

            - ASCII - American Standard Code for Information Interchange

            Cel mai adesea intalnit ca set de caractere cu acelasi nume, ASCII reprezinta un grup de 96 de caractere mici si de tipar plus 36 de caractere de control netiparibile. Acestea sunt caractere speciale cu atributii specifice in anumite

aplicatii.

            - ATAPI - Advanced Technology Attachment Packet Interface

            Standard de conectare a unitatii CD-ROM la un adaptor EIDE, interfata utilizata de toate PC-urile pentru comunicatia cu hard discurile. De la introducerea standardului ATAPI instalarea unitatii CD-ROM a devenit mult mai simpla.

            - attribute – atribut: este o caracteristica ce descrie o data sau o structura de date sau un element al unui model de date. Atributul este cuvantul ce descrie maniera in care o variabila este considerata de catre un calculator. De ex. pentru variabile, ca atribute se pot considera tipul datelor, lungimea variabilei, etc. 

                   B

            - .BAK : extensie care indica fisierele de rezerva. De obicei le puteti sterge, dar asigurati-va ca aveti cea mai recenta versiune a fisierului si nu aveti nevoie de o copie de rezerva.

                   - background image – fundal: este partea unei imagini care nu se modifica pe durata unei suite de operatii.                  

                   - bar code – cod de bare: reprezentarea semnelor alfanumerie cu ajutorul  unui sir de bare paralele care au grosimea si distanta dintre ele diferite.

                   - baud – baud : este o unitate care masoara de cate ori intr-o secunda un canal de transmisie a datelor isi schimba starea. Este o unitate de masura folosita pentru a caracteriza viteza de transmitere a datelor de la emitator la receptor prin intermediul unui canal de comunicatie, reprezentant de fapt numarul de biti transmisi intr-o secunda.

            - BIOS - Basic Input Output Sistem :software de dimensiune mica (de obicei stocat in ROM) care ii 'spune' sistemului de operare exact ce fel de componente hardware are PC-ul dumneavoastra. BIOS-ul sfatuieste MS-DOS-ul sau Windows-ul 95/98 despre prezenta si mai ales tipul hard discurilor, tastaturii, procesorului

                   - bit – bit: provine din prescurtare denumirii englezesti “binary digit”. Reprezinta elementul generic al unei multimi formata din doua elemente. Astfel el poate lua una din valorile multimilor , etc.

                   - bit per inch, bpi – bit pe inch: unitatea de masura a densitatii de inscriere a informatiei

                   - bit per second, bps – bit pe secunda: unitatea de masura a vitezei de transmitere a datelor

                   - bit rate – viteza de transmitere: viteza cu care se transmit cifrele binare avand unitatea de masura bit/s.

            - buffer – zona tampon: memorie care se foloseste la stocarea temporara a unor cantitati relativ mici de informatie. In general, este utilizata la depunerea datelor transmise intre doua dispozitive cu viteze diferite de prelucrare, referindu-se, pe de o parte la unitatea centrala, iar pe de alta parte la dispozitive de intrare/iesire. Zona tampon mai apare la transmiterea datelor intre memorie si unitatea centrala a calculatorului. Unitatea centrala contine si ea o zona tampon foarte rapida care se foloseste la depunerea instructiunilor in cod masina care vor fi executate.

            - bullets : ornamente utilizate pentru a introduce articole intr-o lista sau care folosesc la accentuarea unor informatii

             - bus :cale interna prin care semnalele se 'misca' in interiorul calculatorului, transferand date intre diferite componente. in realitate, un bus este                     realizat printr-o serie de fire foarte fine sau insertii in placa de baza a sistemului. Pentru conectarea dispozitivelor la un bus se foloseste un tip specific de conectori.

            - buttons – butoane: sunt niste regiuni dreptunghiulare colorate cu o eticheta text in interior fiind afisate in mod text sau grafic. Sunt utilizate cu scopul de a executa imediat o anumita comanda. Activarea lor se face cu ajutorul mouse-ului sau cu o combinatie de taste.

            Byte - 8 biti (numere binare 0 sau 1, adica inchis/deschis, da/nu), formeaza un byte; folosind 8 biti rezulta suficiente combinatii pentru a reprezenta toate caracterele alfanumerice si de punctuatie. Un kilobyte are 1.024 bytes (si nu 1.000 bytes), iar un Megabyte reprezinta 1.042.576 bytes.

            C  

            - Cache : este un bloc de memorie a calculatorului masurat in kilobytes care are rolul de a mari viteza operatiilor curente. O memorie cache de imprimanta pastreaza temporar orice informatie care trebuie tiparita, astfel incat imprimanta sa se poata sincroniza cu mult mai rapida rata de transfer a PC-ului. Controller-ul de cache incearca sa anticipeze instructiunea urmatoare si va pregati datele necesare.

            - cascade- cascada: o modalitate de afisare simultana “una dupa alta” a tuturor  ferestrelor deschise la un moment dat. Bara de titlu si o latura sau o muchie a fiecarei ferestre este vizibila. Redimensionarea si pozitionarea ferestrelor se face automat, iar trecerea de la o fereastra la alta este utilizata in mediile integrate ce lucreaza cu ferestre multiple.

            - characters-per-inch, CPI – caractere pe inch: caracterele tiparite de o imprimanta. Reprezinta numarul de caractere tiparite pe directie orizontala in intervalul de un inch.

            - characters-per-second, CPS – caractere pe secunda: 1 unitate de masura a vitezei de transmitere a datelor. Reprezinta numarul de caractere transmise in interval de o secunda. 2. unitate de masuraa vitezei de tiparire a unei imprimante. reprezinta numarul de caractere tiparite in interval de o secunda.

            - CHAT - : mod de comunicatie a mai multor utilizatori aflati pe diferite calculatoare interconectate.

            - CISC - Complex Instruction Set Computer : o formulare putin lipsita de sens in ziua de azi, ce face distinctie (de exemplu) intre arhitectura cipului Intel actual de cipurile RISC (Reduced Instruction Set Computer) mai rapide si mai inteligente.

            - clear data: stergerea datelor: inlaturarea informatiei din memoria principala a calculatorului sau de pe un suport de date extern. In cazul suportului extern de date deosebim stergere fizica si logica a informatiilor. Prin stergere logica informatia fizica inca mai exista fiind inlaturata doar legatura logica dintre informatie si obiectul careia ii apartine. In cazul stergerii fizice informatia este stearsa, deci inlocuita cu o alta informatie.

        - Client : un model care separa serviciile de utilizatori. De exemplu, un client de retea va fi o statie de lucru (de obicei un singur PC) care poate cere fisiere sau programe de la un server central, nefiind necesar sa le pastreze local.

            - clip art: imagini sau fisiere grafice care pot fi importate in procesoare de text si documente

            - clipboard: reprezinta o zona de memorie pentru stocarea temporara a datelor. Metoda este folosita pentru transferul datelor dintr-un fisier in altul sau dintr-o aplicatie in alta. Aplicatiile rulate in astfel de medii contin comanzi de tipul “cut” (taie, decupeaza) care pune in “clipboard” si “paste” (lipeste) care scoate din “clipboard”.

            - color pallete – paleta de culori:  prezinta un subset al culorilor posibile pentru un anumit mediu de prelucrare al imaginii. Paleta este de obicei organizata ca un tablou .

            - compact disc, CD  - disc compact: suport pe care informatia este stocata digital si care se citeste cu ajutorul laserului.            - CD-ROM – memorie doar cu citire de pe compact disc

            - Comutator DIP : un comutator miniaturizat folosit sa seteze configuratii hard pentru diverse accesorii precum modemuri sau imprimante.

            - Cookie: este un mesaj trimis de un server WEB la un browser si stocat intr-un fisier text de obicei numit cookie.txt. Acest mesaj e trimis inapoi de catre browser ori de cate ori se face o noua cerere in timp ce dumneavoastra sunteti inca la acelasi site. Cand vreti sa va mutati la alt site WEB, cookie-ul este stocat pe HDD. Cand va intoarceti la site-ul WEB initial, browserul va trimite informatia din cookie inapoi la serverul WEB. Ele sunt utilizate frecvent pentru a identifica utilizatorii si a crea statistici de vizitare a site-urilor dupa tipurile de browser, sistem de operare si cele mai populare pagini.

            - CPU - Central Processing Unit : este in esenta microprocesorul. Viteza si capacitatile CPU-ului nu definesc in intregime performantele unui PC, deoarece mai sunt si alte componente semnificative, insa ramane in continuare componenta cea mai importanta.

            D                 

            - Defragmentare : rutina de zi cu zi face ca softul sa fie imprastiat pe hard disc, facand ca programele sa ruleze la viteza scazuta. Programul de defragmentare restaureaza fragmentele imprastiate pe hard disc punandu-le cap la cap.

            - Device driver : fragment de software ce permite sistemului de operare si celorlalte programe ce ruleaza impreuna cu el controlul unui tip particular de dispozitiv hardware ca, de exemplu, monitor sau imprimanta.

            - DLL - Dynamic Link Library: mod inteligent de a scrie un program astfel incat functiile continute de el - cele din biblioteca - sa poata fi folosite de task-uri diferite la un moment dat (mai bine decat ca fiecare task sa contina o copie a rutinelor pe care le foloseste). in realitate, DLL este o componenta simpla si esentiala fara de care orice aplicatie serioasa sau device driver nu poate rula.

            -   DRAM - Dynamic Random Access Memory

            Este momentan cea mai ieftina si prin urmare cea mai folosita tehnologie pentru a inzestra PC-ul dv cu memoria necesara.

            - Driver – driver: 1. program care reprezinta o parte a sistemului de operare, care serveste ca interfata intre unitatea centrala si dispozitivele periferice. Acest program este necesar datorita necompatibilitatii diferitelor dispozitive periferice intre ele. Unitatea centrala trimite semnale pe care acest program le preia, le transforma si le trimite dispozitivului periferic (tastatura, imprimanta etc.), pentru fiecare dintre acestea fiind driver-e corespunzatoare. 2. supliment hard pentru amplificarea semnalelor pe magistrale

            E

            electronic mail – posta electronica: termen referitor la transmiterea informatiilor prin linii telefonica sau radio. In domeniul calculatoarelor posta electronica reprezinta xcomunicarea intre doi sau mai multi utilizatori care folosesc aceste servicii cu ajutorul calculatorului. Este prezenta in retele de calculatoare, la calculatoarele cuplate la o linie telefonica printr-un modem.

            EIDE - Extended Integrated Drive Electronics

Standard de control a echipamentelor de stocare utilizat pe PC-uri. Mai este cunoscut si sub numele de Fast ATA sau High Performance ATA; EIDE este o extindere a IDE-ului standard. Un controller EIDE (care este de obicei o componenta inclusa in placa de baza) sau un adaptor specializat poate interfata pana la 4 hard discuri sau alte dispozitive simultan, cum ar fi, de exemplu, o unitate de CD-ROM sau o unitate de banda.

            Emoticon

Este folosit pentru a exprima stari ca gluma, sarcasm, plictiseala utilizand caractere ale tastaturii. De exemplu, :) poate indica o gluma, iar :( poate fi folosit pentru a indica suparare.

            enable – autorizare: activarea selectiva a unui dispozitiv asu a unei functii. Cand mai multe dispozitive sunt legate in paralel, obtinerea modului de lucru selectiv se face prin actiunea de autorizare cu ajutorul careia se selecteaza doar dispozitivul dorit.

           Error Correction Protocol

O tehnica utilizata de modemuri pentru a estompa zgomotele electrice si care repeta mesajele atunci cand a survenit o eroare.

            F

           FAT - File Allocation Table

Modul in care sistemului de operare MS-DOS pastreaza informatii despre ce si unde se afla pe hard disc sau discheta. Datele si programele nu sunt stocate neaparat in blocuri consecutive pe disc (informatia nu e neaparat contigua in blocuri fizice consecutive). FAT-ul este cel care mentine adresa de legatura catre urmatorul bloc, dar fizic ele sunt clustere separate.

            failure – esec, defect: orice eroare a sistemului de calcul cauzata de un defect al sistemului hard sau soft. Aceasta eroare cauzeaza intreruperea capacitatii unitatii functionale de a efectua functiile necesare. Defectele pot fi de mai multe tipuri si pot avea o importanta diferita.

            FAQ - Frequently Asked Questions

In general se refera la un document pus pe Internet cu scopul de a ajuta pe noii utilizatori cu raspunsuri la cele mai frecvente probleme.

            field – camp: reprezinta o componenta adresabila a unei structuri de date

            file – fisier: o colectie organizata de inregistrari, dispusa pe unul sau mai multe suporturi externe, memorata sub un singur nume, fiind compusa din una sau mai multe inregistrari, continand informatii legate intre ele.

            file compression – compresia fisierelor: prin compresie se intelege reducerea dimensiunilor. Astfel compresia fisierelor se face cu un program de arhivare, dimensiunile fisierelor reducandu-se considerabil. Procesul de creare de arhive prezinta mai multe avantaje: se utilizeaza mai putin spatiu pe harddisc, creste durata de viata a harddiscului, mai multe fisiere din acelasi domeniu pot fi grupate si arhivate impreuna facand usoara gasirea lor cand este nevoie, se castiga timp in cazul transmisiilor prin modem.

            file conversion – conversia fisierului: proces de conversia a datelor fisierelor dintr-un format in altul.

            file extension – extensia fisierului: este un grup de caractere ce sunt plasate in urma numelui fisierelor (maxim 3) .

            file sharing – partajarea fisierului: trasatura a retelelor ce permite mai multor utilizatori sa acceseze acelasi fisier la un moment dat.

            font – font, tip de litera: termen din domeniul prelucrarii textelor, insemnand o modalitate de reprezentare si proiectare pe ecran si/sau hartie a formei, stilului si marimii unui caracter alfanumeric sau a unui caracter special

            FTP - File Transfer Protocol

Un mijloc de a transfera fisiere de pe un calculator pe altul prin intermediul Internetului. Este una dintre principalele functii puse la dispozitie de Internet, celelalte 3 fiind e-mail-ul, newsgroup-urile si Web-ul.

            function key – tasta functionala: orice tasta cauzeaza o operatie specifica, alta decat introducerea standard din setul de caractere disponibil. In mod obisnuit sunt 10 sau 12 taste functionale care sunt utilizate in diferite scopuri pentru controlul programelor. Se pot utiliza si in conjunctie cu tastele CRTL, ALT si SHIFT.

                  G

            GIF - Graphics Interchange Format

            Format de stocare al imaginilor, larg utilizat pe Internet. Este limitat la 256 de culori, dar prezinta avantajul unei bune comprimari.

            GPF - General Protection Fault

Este felul in care Windows-ul va avertizeaza ca un program a incercat sa acceseze o zona de RAM care era protejata impotriva unui acces neautorizat. in practica, aceasta inseamna ca programul s-a blocat si e nevoie de o restartare a

calculatorului.

            graphic processor – procesor grafic: procesor special acre, folosind memoria video, creeaza sau editeaza grafice pe ecranul calculatorului.Acest procesor da posibilitatea de a trasa linii, figuri geometrice si de a le umple cu diferite culori sau texturi.

            grey level – nivelul de gri: variatia in intensitate a luminii “albe” de la negru la alb.

            grid – rastru: multime de linii paralele orizontale si verticale care impart suprafata unui domeniu grafic. Liniile sunt, de obicei, mai putin luminoase sau sunt facute din linii punctate.

            Groupware

Software utilizat de mai multe persoane intr-o retea. De exemplu, Lotus Notes si Microsoft Project .

            GUI - Graphical User Interface

Interfata utilizator cuprinde toate modurile prin care un utilizator interactioneaza cu calculatorul sau mai degraba cu sistemul de operare - comenzile pe care le introduceti, felul in care vi se spune ce se poate face s.a.m.d. Interfata grafica face acest lucru utilizand o multime de elemente vizuale, icon-uri si nu comenzi text.

            H

            Hacker- termen care azi are un sens nou, si anume un inteles negativ. Presa il foloseste des intr-o maniera derogatorie referindu-se la persoane care isi folosesc cunostintele tehnice pentru a reusi accesul neautorizat la sistemele private de calculatoare si in bancile de date

            Header - antet: in cazul editarii reprezinta textul care apare in capul fiecarei pagini (exceptand prima) intr-un document. Acesta poate sa contina titlul documentului, titlul capitolului, numarul paginii sau combinatii ale acestora.
            Hayes - set de comenzi Hayes

Este un set de instructiuni pentru controlul functiilor de baza ale modemului, cum ar fi formatul numarului si inchiderea receptorului, inventat de producatorul de modemuri Hayes. Probabil ca nu veti vrea sa stiti prea multe despre el; meniul de comenzi din aplicatii va permite selectarea unei optiuni ca Dial Now si o va traduce intr-o comanda Hayes transmisa la modem.

            Help  screen - ecran cu explicatii , ecran pentru ajutor: posibilitatea pe care o ofera unele programe cu scopul de a ajuta utilizatorul sa se documenteze in privinta utilizarii programului respectiv. Acesta se poate apela in orice moment, venind in ajutorul utilizatorului.

            Hidden file - fisier ascuns: sunt  fisierele care nu pot fi vazute prin listarea componentelor unui director. Ascunderea fisierelor se face cu scopul de a nu fi sterse sau din motive de securitate a datelor.

HTML - HyperText Markup Language

Formatul comenzilor folosite pentru a crea paginile de Web.

            HTTP - HyperText Markup Transfer Protocol

Protocol de comunicatie pentru Web. El defineste felul in care informatia e formatata si transmisa prin retea.

            Hub - distribuitor: echipament folosit intr-o retea pentru distribuirea semnalelor si expandarea configuratiei. Este diferit de la o topologie de retea la alta

Hypermedia si Hypertext

O metoda de prezentare a informatiei care permite utilizatorului sa navigheze din loc in loc prin documente, selectand cu mouse-ul cuvinte-cheie. Paginile web si Help utilizeaza intensiv aceasta tehnica.

            I

IDE - Integrated Drive Electronics

Acesta este cel mai comun tip de hard discuri pentru PC. Componentele electronice ale controller-ului sunt incluse in interiorul dispozitivului, ceea ce inseamna ca nu e nevoie de o placa de adaptare separata (cum este cazul controller-ului SCSI). Sunt mai ieftine decat SCSI si mai usor de instalat.

I/O Port - Input/Output Port

Port de intrare/iesire. El este un conector apartinand calculatorului in care se cupleaza un cablu provenind de la un alt dispozitiv.

            Internet

O retea non-comerciala care leaga mai multe milioane de calculatoare si utilizatori din intreaga lume. Un calculator ce se leaga la Internet adopta un standard si o configuratie software prin care se decide ce servicii poate oferi: e-mail, WWW, transfer prin FTP, newsgroup etc.

            Internet Explorer - browser Web creat de Microsoft. Versiunea a a acestui program este inclusa in Windows 98; pentru celelalte sisteme de operare (Windows 3.1, 95 si NT), este disponibila gratuit pe Web si intr-o multime de pachete de software. Nu trebuie confundat cu Windows Explorer, care este un program de administrare a fisierelor si directoarelor din Windows 95.

            Intranet - o retea interna, de obicei locala, bazata pe tehnologii Internet (cum sunt protocoalele TCP/IP) si browsere Web.

            Index-  index: valoarea ce se adauga, in cazul adresarii indexate, la continutul campului adresa al unei instructiuni, pentru a obtine adresa absoluta; 2. Un tablou de adrese pe baza carora se pot gasi inregistrarile unui fisier, cum ar fi inregistrarile dintr-un fisier secvential indexat; 3. Indice simbol, litera sau numar, asezat mai sus sau mai jos, in raport cu un alt simbol caruia ii precizeaza valoarea sau intelesul.

ISA - Industry Standard Architecture

Permite ulterior adaugarea unor componente la configuratia originala prin introducerea unor placi de extensie in sloturile placii de baza.

            ISP - Internet Service Provider

Va trebui sa semnati un contract cu un furnizor de servicii daca vreti sa aveti acces la Internet.

J

            Java

Un limbaj de programare orientat pe obiecte permite crearea de elemente interactive care lucreaza pe orice sistem de operare. Aceasta face ca Java sa fie ideal pentru programatorii de Web care vor sa adauge elemente interactive paginilor de Web.

            Justified - aliniat: termen care da informatii despre plasarea textului  sau a datelor intr-un dpcument, respectiv intr-un camp de date (din punct de vedere al plasarii pe coloane). In cazul tiparirii unui text cum ar fi o scrisoare, document sau carte, caracterele pot fi aliniate la stanga, dreapta sau margini (left, right, border justify).

            JavaScript

Un limbaj similar Java care permite programatorilor de Web sa creeze continut dinamic, cum ar fi un joc interactiv sau mecanisme de cautare in site-uri Web.

JPEG - Joint Photographic Expert Group

Termenul se refera in general la un format grafic alternativ la GIF. Toate imaginile JPEG (identificate cu extensia .jpg) pot utiliza 16,7 milioane de culori la o rata de compresie mult mai mare decat cea folosita la GIF.

Jumper

Modalitate banala de a comuta un intrerupator folosind un mic conector intre doua terminale. Utilizat in mod curent pentru setarea diverselor componente.

            K

Kbps - Kilobits per second

A nu se confunda cu kilobytes per second (sunt 8 biti intr-un byte). Aceasta este o expresie a vitezei la care un echipament (modem) poate accesa si transfera date. Actualmente, limita superioara pentru un modem analogic este de 56 kbps.

            Keyboard - tastatura, claviatura: dispozitiv periferic interactiv format dintr-o multime de taste cu functii specifice.

            L

            Label - eticheta: element al unui limbaj de programare care permite referirea unei instructiuni facand posibila executarea liniilor de program intr-o ordine diferita de cea secventiala obisnuita

Memoria extinsa

Acest termen se refera la orice bloc de memorie peste limita de 1 MB, limita cu care s-a proiectat primul PC (in 1983). Este cunoscuta si ca XMS.

            MIDI - Musical Instrument Digital Interface

Standard pentru conectarea unui instrument muzical la un calculator. Un fisier audio cu extensia .mid contine descrierile intrumentelor ce trebuie interpretate de catre controller-ul audio.

            Modem - modulator/demodulator

Un dispozitiv ce permite PC-ului sa comunice date cu alte calculatoare echipate tot cu modemuri prin intermediul liniilor telefonice. Esential pentru acces la Internet.

MPEG - Motion Picture Experts Group

Un format compresat de inalta calitate pentru filme ce pot fi stocate pe disc. MPEG 2 ofera rate de compresie mult mai mari, ceea ce inseamna ca mai multe imagini  (minute de film) pot fi stocate intr-un spatiu mai mic.

Multimedia

Termenul se refera la utilizarea sunetului si a graficii. Daca v-ati luat un PC multimedia, inseamna ca el e dotat cu placa de sunet, boxe, casti si unitate CD-ROM (pentru a stoca fisiere multimedia) si va avea suficienta memorie si spatiu

pe disc pentru fisiere de sunet si imagine.

Multithreading

O particularitate a sistemului de operare care permite unui program sa ruleze mai multe task-uri simultan.

Packet

Este un bloc de date, parte a unui fisier care se transmite in retea.

            PCI - Peripheral Component Interconnect

Acesta este un bus standard pe care se pot transfera 32 biti sau 64 biti de date la un moment dat. Bus-urile PC uzuale sunt trei: ISA (acum depasit), VESA (standardul depasit ce permitea transferuri rapide de date) si PCI (topul momentului, astfel incat orice calculator care nu are astfel de sloturi ar trebui evitat). PCI a devenit astfel standardul cel mai bun pentru PC-urile moderne. Daca vreti sa aveti o rata mare de transfer a datelor, instalati un controller SCSI intr-un slot ISA sau PCI de pe placa de baza.

PCMCIA

Cunoscute mai ales ca PC Card, ele maresc capacitatile calculatorului portabil conectandu-se pur si simplu prin intermediul unei cartele de dimensiunea unei carti de credit. In ciuda simplitatii metodei, prin comparatie cu metoda utilizata in sistemele desktop, costurile sunt extrem de ridicate, astfel incat ele sunt folosite numai la calculatoarele portabile.

                   

POP - Point Of Presence

Reprezinta locatia celui mai apropiat nod al unui service-provider; asociat numarului de telefon ce trebuie format pentru a te conecta la Internet.

             Port paralelAcesta se refera la o mufa de conectare ce poate transfera un byte de informatie

simultan (porturile seriale sunt capabile sa transfere numai un singur bit la un moment dat). Este folosit in principal pentru conectarea unei imprimante la un PC.

            Port serial

Interfata care poate transfera doar un bit de date la un moment dat (porturile paralele pot transfera un byte). Folosit initial pentru modemuri, ocazional pentru mouse, uneori pentru alte dispozitive.

            Proxy server

Un server care face legatura intre calculatorul dumneavoastra si site-ul web, care monitorizeaza orice cerere de acces. El interpreteaza cererile si cerceteaza daca nu cumva are deja stocat pe hard discul lui pagina de web ceruta. Daca da, el o returneaza de pe propriul disc. Daca nu, el inainteaza cererea unui server Web. Proxy-serverele maresc viteza de acces la Internet in cazul milioanelor de utilizatori, dar poate fi folosit de diverse companii pentru a filtra cererile pentru pagini de Web neautorizate.

                   

                  

RISC - Reduced Instruction Set Computer

Este un tip de CPU cu set redus de instructiuni, ce beneficiaza de o crestere importanta de eficienta.

                   

ROM - Read Only Memory

Este un bloc de memorie apartinand calculatoarelor care contine instructiuni

prescrise necesare sistemului pentru pornire. In mod curent, ROM-ul este inscris in circuite aflate pe placa de baza. ROM reprezinta locul unde sunt stocate

toate functiile de baza, cum ar fi rutinele ce se executa imediat dupa alimentarea sistemului.

 

Router

Intr-o retea cu comutare de pachete ca Internetul, routerul este un dispozitiv care exemineaza datele si le trimite la destinatia ceruta.

                   

SCSI - Small Computer Systems Interface

Este o metoda de conectare a dispozitivelor la PC. Este flexibila, un singur controller putand gestiona pana la 8 dispozitive diferite, in general HDD-uri,

unitati CD-ROM, imprimante, scannere. Cea mai ieftina solutie este EIDE pentru discuri si un adaptor separat pentru celelalte dispozitive.

Server web

Termenul se refera la un calculator care stocheaza pagini web. Cand browserul dv. va trimite o cerere pentru o pagina (de pilda www.pcworld.ro/index.htm), serverul ce gazduieste site-ul web Pc World o va receptiona si va trimite pagina respectiva browserului dv.

                  

SIMM - Single Inline Memory Module

Mici placi de circuit imprimat in care sunt incorporate cipuri de memorie. SIMM-urile se pot introduce cu usurinta in sloturile de pe placa de baza. Acesta e un mod simplu de a adauga memorie la PC-ul dumneavoastra.

                   

Sinteza FM

Sinteza cu modulatie in frecventa este o modalitate ieftina si eficienta de a produce sunete pe PC-ul dumneavoastra. Singura problema a acesteia este ca orice muzica produsa in acest mod tinde sa sune artificial. Sinteza de tipul wavetable asigura o redare mult mai fidela.

                    

Sinteza Wavetable

Succesoare a sintezei FM, poate stoca mostre de instrumente muzicale pentru a le

utiliza in generarea de muzica apropiata de instrumentele din realitate.

 

Shareware

Software numit 'incearca-l inainte sa-l cumperi'. Posibilul cumparator il poate obtine de pe web sau de pe un CD-ROM si poate sa-l utilizeze gratuit o perioada inainte sa fie obligat sa-l cumpere si sa-l inregistreze.

SLIP/PPP - Serial Line Interface protocol/Point to Point Protocol

Sunt standarde de conectare directa la Internet de tip calculator-la-calculator.

                   

Swap File

Cunoscut si ca memorie virtuala, swap-ul reprezinta o zona de memorie de pe hard disc folosita  Windows ca memorie auxiliara.

TCP/IP Tannsmission Control Protocol/Internet Protocol

Acesta este standardul de comunicatie dintre toate calculatoarele din Internet. Are sarcina de a trimite corect datele prin retea.

UART - Universal Asynchronous Receiver/Trasmitter

Cip care controleaza transferul de date catre un port serial (informatia trece intre PC si modem). Pentru modemurile moderne veti avea nevoie de cel putin un cip UART 16550 (sau mai bine 16650), decat de tipul mult mai vechi 8550 intalnit la unele PC-uri.

                   

USB - Universal Serial Bus

Interfata care permite utilizatorilor sa conecteze un nou dispozitiv la PC fara sa fie nevoie de o repornire sau de o alta configurare.

                   

Uninstaller

Cand vreti sa renuntati la un program, stergerea pur si simplu va lasa unele fisiere imprastiate pe disc si veti pierde spatiu pretios. Un utilitar de dezinstalare 'tine minte' ce s-a intamplat cand s-a instalat programul si poate sa stearga toate fisierele lui si sa restaureze parametrii originali ai Windows-ului.

 

URL - Unique Resource Locator

Adresa unei pagini Web. De exemplu, pentru adresa URL www.minister.ro/lunar/iunie.htm, browserul dumneavoastra va folosi protocolul HTTP pentru a gasi serverul denumit www.minister.ro si va cauta pagina denumita iunie.html, stocata in directorul lunar.

                  

Utilitar

Un program care ori repara softul sistem ori sporeste capacitatile unui program sau al sistemului de operare. Utilitarele cuprind programe de dezinstalare, defragmentare, programe de recuperare si prevenire a 'stricaciunilor', arhivatoare, manager de fisiere si programe de vizualizare. Internetul e o sursa foarte buna pentru fisiere shareware si utilitare.

VRAM - Video Random Access Memory

Se refera la un tip special de DRAM pentru memoria folosita de controller-ele video pentru a mari rata de afisare a imaginilor.

Winsock

Un program care inzestreaza Windows-ul cu un standard de comunicatie pentru Internet. Orice PC care utilizeaza Windows-ul are nevoie de unul, insa cel mai adesea acesta este parte fie a sistemului de operare, fie a pachetului de comunicatie.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 612
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site