Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE





Gradinita

Poezii si cantece

TRATAREA DIFERENTIATA – SOLUTIE OPTIMA PENTRU INTEGRAREA CU SUCCES IN ACTIVITATEA SCOLARA

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai mic







DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROIECT TEMATIC - Toamna se numara bobocii - BOGATIILE TOAMNEI
PROIECT DE ACTIVITATE Activitate matematica - Aseaza-ma la casuta potrivita, joc logic
PROIECT DIDACTIC - TOAMNA CEA BOGATA Joc didactic
Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor
PRIETENII SANATATII
PROIECT DIDACTIC - Casute din padure - Cocorul (Educatie muzicala)
PROIECT DE ACTIVITATE DIDACTICA - Cosul cu fructe si legume - Toamna
PROIECT DIDACTIC - Jocuri distractive si de miscare - Batistuta, Ursul doarme
PROIECT DIDACTIC - GRUPA: MIJLOCIE, JOC DISTRACTIV – „MAMA ISI CAUTA PUIUL”
Evaluare initiala - Grupa mica

TRATAREA  DIFERENTIATA – SOLUTIE  OPTIMA  PENTRU  INTEGRAREA  CU  SUCCES IN  ACTIVITATEA  SCOLARA



,,Unii  copii  sunt  precum  niste  roabe;

trebuie  sa  fie  impinsi.

Unii  sunt  precum  barcutele:

trebuie  sa  fie  vaslite.

Unii  sunt  precum   zmeiele;

daca  nu le tii strans de sfoara,

vor  zbura  departe ,sus.

Unii  sunt  precum  pisicutele:

tare  multumite cand  sunt  mangaiate.

Unii  sunt  ca  niste  remorci:

folositoare  numai  cand  sunt  trase.

Unii  sunt  precum  baloanele:

tare  usor  de  vatamat,

de nu le manuiesti  cu  grija.

Unii  sunt  mereu

de  nadejde  si  gata  sa te ajute. 

Este  o  chestiune  de  opinie

(autor  necunoscut)

Fiecare  copil  este  diferit; acest  lucru  este  exact  ceea ce il  face  sa  fie  special.Exista cateva lucruri esentiale ,  comune  tuturor  copiilor: toti au nevoie de  dragoste  , de  securitate  , hrana  buna  si  exercitiu. Fiecare  copil  are  nevoie sa se simta  protejat  si  acceptat;  are  nevoie  ca  ceilalti  sa-l  placa.Fiecare  micut  simte  nevoia  sa  fie  calauzit   si  chiar  ii  trebuie  un  anumit  element de  control  din  partea  adultului  pe  masura  ce  isi  dezvolta  increderea  in  sine  si  face  primii  pasi  spre  independenta.

Toti  copiii  cresc  si  se  dezvolta  dupa  un  acelasi  model.Ceea  ce  difera  este  ritmul  personal  al  fiecaruia.

Realizarea obiectivului principal al educatiei prescolare acela “de a permite fiecarui copil sa-si urmeze drumul sau personal de dezvoltare si crestere” impune tratarea lui diferentiata si individualizata.

Cresterea eficientei actului didactic este data de imbinarea formelor de organizare pentru a realiza o predare diferentiata data atat de diferentierea continuturilor cat si de alegerea metodelor si procedeelor adecvate in functie de particularitatile fiecarui copil.

Cunoasterea si aplicarea acestui principiu fundamental al psihologiei si pedagogiei se coreleaza functional cu strategiile instructiv- educative aplicate de educatoare, cu obiectivele educationale si formele de organizare a activitatilor, cu toate celelalte principii didactice – al intuitiei, al invatarii prin actiune etc., componente ce reflecta calitatea actului educational.

Cunoasterea si respectarea particularitatilor psihofizice de varsta si individuale constituie o conditie sine qua non a interventiilor educatorului al carui scop este constructia personalitatii prescolarului care indiferent de varsta este o structura “ bio-psiho-socio-culturala”.

Tratarea individuala adecvata usureaza procesul de adaptarea a copilului la cerintele si obiectivele procesului didactic, la activitatile din afara gradinitei, aceasta adaptare fiind echilibrul functional intre acomodare si asimilare.

Tratarea diferentiata a copiilor presupune o adaptare reciproca intre cerintele programului gradinitei si posibilitatile copiilor.

Psihologul american Jerome Bruner intr-o lucrare sublinia faptul ca, dezvoltarea intelectuala trebuie vazuta ca un proces de interiorizare a proceselor de actiune, a celor de imagine si de simbolizare, el precizeaza ca nu trebuie sa asteptam pasivi momentul aparitiei capacitatii de asimilare a unor anumite cunostinte. Daca se creeaza conditii adecvate, daca se folosesc metode activ-participative si se respecta particularitatile de varsta si individuale procesul de instruire poate influenta activ  capacitatea de asimilare a unor cunostinte.

Conditiile de mediu socio - cultural si economic din familie, calitatea procesului didactic din gradinita, adaptarea prescolarului la procesul instructiv –educativ  pot accelera dezvoltarea intelectuala a prescolarului, pot grabi trecerea in urmatorul stadiu psihogenetic, asa cum conditiile nefavorabile pot incetini aceasta trecere.

In gradinita, intreaga ambianta trebuie sa fie relaxanta, de buna dispozitie, activitatile de invatare sa fie organizate in spirit ludic, incat copilul sa participe tot mai motivat la diferite actiuni ce -i revin individual .

Tratarea diferentiata exprima necesitatea  ca organizarea, desfasurarea si evaluarea actiunilor educative din gradinita sa fie in acord si sa stimuleze dezvoltarea psihogenetica a copilului. Sarcinile care se dau copilului trebuie sa fie in consens cu insusirile de personalitate, care se afla in permanenta devenire si transformare, doar asa se poate asigura o amplificare a efortului psihic si fizic al copilului.

Actiunea de diferentiere a activitatilor cu copiii, trebuie stabilita in functie de acele aspecte care influenteaza mai puternic randamentul acestora. Stabilirea unui sistem de lucru adecvat trebuie sa se faca in functie de “ capacitatea de invatare” sau de insusire a informatiilor.

Deosebirile dintre copii sunt foarte evidente, fiind legate de capacitati individuale si modalitati de structurare pe plan mental relativ constant, de aici rezulta necesitatea nuantarii formelor de munca, a metodelor folosite, a ritmului de lucru in functie de capacitatea de asimilare dovedita de copil. Orice actiune de diferentiere a instruirii trebuie sa porneasca intotdeauna de la sesizarea trasaturilor comune, dar si a deosebirilor dintre subiecti, deosebiri referitoare la tipul dominant al proceselor nervoase superioare, dezvoltare intelectuala, capacitate de invatare, ritm de lucru, interes, inclinatii, etc.

Depistarea acestor trasaturi care-i diferentiaza pe copii, stabilirea rolului fiecareia in definirea comportamentului care duce la performantele scontate, reprezinta operatia initiala, premisa oricarei actiuni de tratare diferentiata a subiectilor.



Caracteristica actiunii de diferentiere in planul organizarii si desfasurarii activitatii didactice o constituie nuantarea modalitatilor de lucru, evitandu-se separarea  permanenta a copiilor capabili de un randament ridicat, de copii lenti, implicandu-se imbinarea rationala, echilibrata a activitatilor frontale cu intreaga grupa si a activitatilor pe grupuri sau individuale, adaptate particularitatilor acestora.

Pentru ca fiecare copil sa-si atinga potentialul maxim in dezvoltarea psihofizica si intelectuala, educatoarele recurg la tehnici de adaptare individuala.

In contextul activitatilor zilnice, se pune intrebarea” Cum satisface echipa de educatori necesitatile individuale si solicitarile din partea fiecarui copil?”

O sala de grupa dotata cu materiale stimulative, folosite in mod creativ, face ca fiecare copil sa-si initieze un proces de invatare propriu, in ritm propriu. Optiunile exprimate de copii in mod individual sunt adecvate nivelului lor de dezvoltare. Pe masura ce educatoarele observa comportamentele copiilor, ele evalueaza ariile de interes sau preocuparile speciale si formuleaza obiective individuale pentru fiecare copil, bazandu-se pe cunoasterea psihologica  si pe observatiile efectuate.

Obiectivele astfel conturate pot fi atinse prin adaptarea mediului de invatare si prin facilitarea unor oportunitati pentru procesul educational.

Se urmareste astfel:

a)     incurajarea intereselor: pentru un copil care evita sa-si asume riscuri prin extinderea gamei de activitati desfasurate, educatoarea poate extinde o activitate deja familiara copilului prin integrarea in cadrul ei a unor noi activitati. Un exemplu: lui Rares, ii place sa construiasca, dar ezita sa deseneze sau sa scrie. Educatoarea ii poate da o plansa, cateva foi de hartie si benzi desenate pentru lipit, cerandu-I copilului sa faca un semn de circulatie rutiera sau o eticheta cu semnul interzis, pe care el sa le lipeasca pe “ autostrada” pe care o construieste. Un alt exemplu: Andrada este o fetita care vorbeste atat de incet, incat cu greu poate fi auzita atunci cand este in grup. Educatoarea ii da Andradei  o papusa, o alatura altui copil care se joaca tot cu o papusa si ii roaga pe amandoi sa se joace cu papusile care vor canta sau vor spune cu voce tare refrenul unui cantec cunoscut.

b)     a invata unii de la altii : J. Piaget referindu-se la importanta socializarii afirma ca cel mai bine copiii invata unul de la altul. Capacitatea de intelegere a copiilor poate fi facilitata punand copilul care nu intelege o notiune, langa altul care a reusit sa o asimileze. De exemplu, copilul care nu a inteles corespondenta unu la unu, isi priveste partenerul care ii demonstreaza si il “invata”. Un alt copil care nu a inteles cum se executa un vaporas prin indoirea hartiei urmareste cum colegii din grup realizeaza vaporase, pentru a le pune in miscare pe “mare”. Se incurajeaza astfel munca in echipa .

c)      axarea pe nevoi specifice: pentru a le oferi posibilitatea sa-si dezvolte unele deprinderi si talente, educatoarea le poate crea ocazii diferite. De exemplu, daca educatoarea a observat ca mai multi copii intampina dificultati in folosirea foarfecelor, in acest caz se desfasoara activitati care sa le stimuleze musculatura mainii, cum ar fi apucarea obiectelor cu penseta sau clestele ori plasarea carligelor pe un sevalet sau pe franghia de rufe a papusii; apoi pasul urmator ar fi ruperea hartiei pentru a se ajunge in final la taierea ei.

d)     invatarea integrata : copiii pot propune teme sau pot initia proiecte individuale. Proiectele trebuie sa decurga dintr-un interes aratat de unul sau mai multi copii, interes verificat de educatoare pentru a vedea cat este de durabil. In cazul in care copiii continua sa manifeste o deosebita curiozitate in legatura cu anumite subiecte, un proiect bazat pe aceasta tema este proiectat, dezvoltat si extins de catre copii impreuna cu educatoarea.

In  continuare  voi  prezenta  cateva  modalitati  de tratare  diferentiata  a  copiilor   in  activitatile  de  educare  a  limbajului  si  cunoasterea  mediului .

Aceste  activitati  se  desfasoara  prin  mai  multe  strategii  si  ,de  aceeea,  fiecare  activitate  minutios  pregatita  ofera  prilejul  de  a  antrena  toti  copiii  si  de  a-i  face  sa  inteleaga  cunostintele  pe  care  vrem  sa  le  transmitem,    priceperile  si  deprinderile  pe  care  vrem  sa  le  formam.

O  importanta  deosebita  acordam  tactului  pedagogic  ,maiestriei ,  pe  care  le  punem  in  valoare  pe  parcursul  desfasurarii  activitatilor, pentru  a nu leza  personalitatea  copiilor  . Asa  de  exemplu, in activitatile  de  lecturi  dupa  imagini , in  care  primeaza  analiza, putem  antrena  cu  succes  copiii  care  au  deficiente  de  pronuntie ,  care  necesita  o  imbunatatire  a  exprimarii  verbale  si  au  nevoie  de  a-i  deprinde  cu  exprimarea  corecta  , coerenta  si  logica. In  aceste  conditii  si  activitati  putem  antrena  diferit  copiii  care  nu  prezinta  defecte  de  vorbire  si  care  dovedesc  mai  multa  putere  in  gandire ,  capacitate  marita  de  concentrare  a   atentiei,  solicitandu-i  in  interpretarea  unor  imagini  ori  sa  continue  povestirile  cu  inceput  dat  etc.

Activitatile  de  observare , principalul  mijloc  de  transmitere  de  cunostinte  noi, de  largire  si  precizare  a  acestora  ,de  dezvoltare  intelectuala  si  de  educare  morala  solicita  din  partea  copiilor  operatii  de  analiza  si  sintaza , comparatii  si  generalizari.Pentru  a  putea  antrena  intreaga  grupa  si  pentru  a  putea  trata  diferentiat  copiii  cu  particularitati  individuale  diferite  de  cele  ale  majoritatii  am  avut  in  vedere  natura  si  tematica  intrebarilor  adresate. In  nici  un  caz ,  nu  am  adresat  intrebari  care  vizeaza  un  efort  mental  mai  mare  copiilor  a  caror  gandire  este  lenta  ,  cu o putere  de  concentrare  a  atentiei  mai  redusa , nici  nu  vom  solicita  copiii cu  o  capacitate  intelectuala  mai  putin  dezvoltata  sa  faca  comparatii  intre  partile  componente  ale  obiectului  ce  n  sunt  usor de  sesizat ,  iar  copiilor  dotati  intelectual  le  vom  da  teme  care  sa  ii stimuleze  si  solicite , cum  ar  fi  explicarea  unor  lucruri , fenomene , legaturi , sa  traga  concluzii  si  chiar  sa  generalizeze  referitor  la  partile  componente  ale  obiectului.




Bineinteles  ca  in  orice  activitate  vom  tine  cont  si  de  alti  factori  care  contribuie  la  organizarea  si  desfasurarea  In  bune  conditii  a  activitatilor  si  anume:

1.      Copiii  care  au  frecventat  gradinita  zi  de  zi  sunt  obisnuiti  cu  aceste  operatii,  dar  daca  nu  au  frecventat  grupele  anterioare  , sarcina  educatoarei  este  de  a-i  obisnui  si  a-i  ajuta  sa  recupereze  deprinderile  anterioare.

2.      Esalonarea  semestriala  si  gradata  a  sarcinilor  copiilor  din  aceste  tipuri  de  actvitati  cu  referire  concreta  la  sintezele  partiale  sau generale , la  generalizari.Este  bine  ca  toate  aceste  operatii  sa se faca  la  inceput  pe  baza  criteriilor  simple  si  apoi  pe  baza  unor  criterii  mai  complexe.Aceste  obiective  le  urmarim  si  in  alte  forme  de  desfasurare  a  activitatilor  de  educare  a  lmbajului.Asa , de  exemplu , in  activitatile  de  convorbire  ce  stimuleaza  si  intensifica  activitatea  intelectuala  si  care  urmaresc  consolidarea  , aprofundarea  si  sistemetizarea  cunostintelor  dobandite  dde copii  in  cadrul  celorlalte  activitati  , tehnica  punerii  intrebarilor  va  trebui  aplicata cu  tact , dar  si  cu  eficienta pentru  a  antrena  intregul  colectiv  de  copii.

Pentru  realizarea  tratarii  diferentiate  in  aceste  activitati , intrebarile  care  se  refera  la  experienta  de  viata  a  copiilor , intrebarile  simple  or  fi  adresate  acelora  care  au  frecventat  mai  putin  gradinita  sau  celor  cu  nivel  de  dezvoltare   intelectuala  mai  scazut , pe cand , intrebarile  complexe  , ce  vizeaza  corelatii  pe  plan mental  mai  ample  si  rapide  ,  vor  fi  adresate copiilor  cu  un  nivel  de  dezvoltare  intelectuala  superior.Nu vom  omite  insa  ca , prin  cele  discutate  cu  copiii  sa  ne  concentram  atentia  si  asupra  volumului  de  cunostinte  ale  copiilor, incercand  si  in  acest caz  sa  procedam  diferentiat ,  apeland  daca  este  cazul  la  intrebarile  ajutatoare.

In  oricare  din  aceste  situatii  intrebarile  noastre  trebuie  sa  aiba  un  continut  accesibil   varstei , sa  fie  legate  direct  de tema  convorbirii  , sa  fie  formulate  simplu  si  intr-o  succesiune  logica.Aceeasi  tehnica  a  formularii  intrebarilor  si  a sarcinii  didactice  trebuie  respectata  si  in  desfasurarea  jocurilor  didactice  si  a  povestirilor  .

In  cadrul  jocurilor  didactice  exista  si  posibilitatea  ca  prin  intermediul  elementelor  de  joc, a  regulior  jocului  sa-i  putem  antrena  in  mai  mare  masura  pe  toti  copiii,sa-i  ajutam  pe  cei  care  nu  reusesc  sa  efectueze  corect  sarcinile  , din  diferite  motive.Indiferent  de  particularitatile  individuale , in  cadrul  acestor  activitati  nu  se  permite  abaterea de  la  sarcina  jocului ,  pentru  a nu pierde  din  caracterul  dinamic  al  acestuia.Tactul  pedagogic  manifestat  in  adresarea  intrebarilor  ,va  avea  rolul  de  a ne scoate  din  impas  atat  pe  noi , cat  si  pe  copii.



Un  important  mijloc  de  tratare  diferentiata  a  copiilor  timizi  este  jocul  didactic;prin  sarcinile  atrctive  date  in  joc  ii  ajutam  sa  depaseasca  cu  foarte  mare  usurinta  starea  de  timiditate.

La  fel  putem  proceda  si  in  activitatile  de  povestiri.Observand  lent  mimica , ce  exprima  anumite  sentimente  si  idei ,  preferintele  pe  care  le  manifesta  fata  de  anumite  personaje  din  povesti , ne  vor  explica  multe  din  misterele  vietii  lor  si  ne  vor  duce  la  cauzele  unor  manifestari  comportamentale. Stablind  cauzele  vom  gasi  solutiile  care  vor  avea  un  efect  pozitiv  asupra  comportamentului  copiilor  si  asupra  intregii  lor  dezvoltari  intelectuale.

Desigur , considerentelor  precizate , adaugam  necesitatea  utilizarii  fiselor  de  evaluare  ,  in  special  la  sfarsitul  activitatii  sau  al  unui  grup  de  activitati  prin care  obtinem  informatii  ce  ne  ajuta  sa-i  grupam  si  sa diagnosticam  anumite  aspecte  procedand , mai  departe  , in  mod  diferentiat  si  in  cunostinta  de  cauza.Astfel  avem  bune  premise  pentru  o  munca  educativa  eficienta  ,  care  sa  ne  ofere  satisfactii  pron  progresul  inregistrat  de  toti  copiii  grupei.

``````Pentru reusita acestor activitati educatoarea, trebuie sa aiba capacitati psihopedagogice si psihosociale prin care sa determine gradul de dificultate al cunostintelor pentru a nu subincarca si suprasolicita copiii, trebuie sa gaseasca cele mai adecvate metode si mijloace pentru a face accesibil actul de predare-invatare, sa comunice usor si eficient cu grupul si cu  fiecare copil separat.

Obiectivitatea unor virtuti - iubire, seninatate sufleteasca, incredere in devenirea copilului, optimism pedagogic-in relatia educatoare- copil contribuie la optimizarea strategiilor psihopedagogice de tratare diferentiata, asigurandu-se un climat tonic, de buna dispozitie, avand ca efecte mentinerea tonusului motivational-afectiv al copiilor din grupa si dorinta lor de participare la activitati.

Pe  masura  ce  vom  ajunge  sa  cunoastem  copiii  pe  care  ii  avem  in  grija  ,  intelegandu-le  firea , personalitatea  ,  vom  putea  identifica  treapta  pe  care  se  afla  fiecare  pe  scara  dezvoltarii./

Pentru  parinti  copilul este  sursa  de  bucurie , pentru  natiune  el  este  promisiune  de  viitor .Si  parintii  ,dar  si  natiunea  nutresc  sperante  si  vise  pentru  copiii  lor  si  isi  pun  toata  increderea in  cadrul  didactic  care  ii  educa.

Copiii  au  si  ei  propriile  sperante  si  vise  ,iar  daca  nu  sunt  impiedicati , ei vor  invata  si  le  vor  implini.

Sa  cultivam  aceste  sperante  cu  intelepciune  . Nimeni  nu  poate  garanta  viitorul , dar  cel  putin ,  pe  parcursul  timpului  in  care  ii  avem  in  grija  pe  acesti  copii ,  depinde  numai  de  noi  sa  le  oferim  cunostintele  , ocaziile  de  dezvoltare si  caldura  la  care  fiecare  dintre  ei are  dreptul.








Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2201
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site