Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

ANALIZA SWOT GRUPUL SCOLAR „VOIEVODUL MIRCEA”

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
AFACERI PE WEB (e-Business)
Aspectele financiare ale francizei
Geopolitics of China
INTREPRINZATORUL – PROMOTORUL AFACERILOR
Aspecte definitorii ale francizei
Media Pro Pictures -BROADCASTING TV, RADIO
MASINI DE SPALAT CU PRESIUNE MEDIE SI INALTA - IDROPAVESE
ABORDAREA SI GESTIONAREA RISCULUI IN AFACERI
Modalitati de plata pe web
Importanta comunicarii si promovarii afacerilor internationale

UNIVERSITATEA „VALAHIA” TARGOVISTE

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE
STUDIU

ANALIZA SWOT

GRUPUL SCOLAR „VOIEVODUL MIRCEA”

Prin analiza SWOT se studiaza concomitent caracteristicile unui subiect: puncte tari si puncte slabe, alaturi de oportunitati si amenintari, care il pot influenta, ajutand la definirea unor strategii si directii corespunzatoare de activitate. Punctele tari si punctele slabe se refera la aspectele din interiorul problemei analizate, iar oportunitatile si amenintarile sunt factorii externi care se refera la aspecte in afara problemei analizate.

Institutia din care provin, Grupul Scolar 'VOIEVODUL MIRCEA' din Targoviste, si-a dobandit de-a lungul a 84 de ani de existenta un loc bine definit intre scolile municipiului. Este un statut castigat prin munca neobosita si plina de daruire a generatiilor de profesori prin calitatea speciala a pregatirii elevilor, prin grija zilnica de a asigura conditii optime de pregatire.

Asemenea multor alte institutii de invatamant, liceul nostru s-a vazut nevoit sa renunte la sistemele traditionale de management si educatie axate pe anumite varste si modele de instruire, si sa se gandeasca la metode alternative de furnizare a produselor si serviciilor educationale, la tehnologii capabile sa le faciliteze accesul pe segmente noi de piata. Aceste schimbari au determinat orientarea furnizorilor de instruire catre nevoile speciale ale beneficiarilor, identificarea cerintelor nesatisfacute, dar si catre crearea altor nevoi, in ideea dezvoltarii activitatii pe termen lung. Pornind de la necesitatea perfectionarii mijloacelor prin care sistemul de invatamant poate contribui la formarea, influentarea si dezvoltarea societatii umane, marketingul educational s-a structurat treptat ca o noua conceptie de abordare a activitatilor educationale. Noua viziune a presupus trecerea de la abordarea traditionala a invatamantului – livrarea unor servicii elaborate de institutii si profesori potrivit unor programe si imperative didactice – la o perspectiva orientata spre nevoile pietei si necesitatile societatii viitoare, adica ale elevilor si studentilor, familiei si comunitatii, de educare si inzestrare cu deprinderi si cunostinte utile societatii actuale.

Construita in anul 1923 pentru a gazdui Scoala Normala de Baieti 'I. H. Radulescu', baza materiala a scolii se va completa treptat, mai ales dupa ce aici se va muta Scoala de Arte si Meserii (Liceul Industrial de baieti), infiintata in 1925. Edificiul impunea inca de pe atunci, dupa cum reiese dintr-un proces verbal de inspectii, incheiat in 1940: 'In apropierea Garii, pe frumosul bulevard umbrit de aleea de castani si tei, in spatele unui parc de curte boiereasca, se ridica frumoasa cladire a liceului industrial de baieti'.

Aceasta institutie va evolua, pregatind forta de munca pentru industria petroliera. Din anul 1990 profilul liceului s-a diversificat foarte mult, ceea ce a dus la marirea ofertei pentru absolventii de gimnaziu si la ridicarea stachetei pregatirii.

Invatamantul profesional si tehnic parcurge etape definitorii ale reformei, avand drept cadru programul PHARE VET initiat cu sprijinul Uniunii Europene.

In paralel, scoala este angrenata in foarte multe activitati, concepute pentru a raspunde nevoilor firesti de dezvoltare si consolidare a personalitatii elevilor.

Astfel, liceul nostru este singura scoala asociata UNESCO din judet si prima scoala din tara acceptata in Federatia Internationala a scolilor UNESCO, calitate in care, anual, a organizat cel putin o actiune de nivel national, bun prilej pentru elevii nostri sa stabileasca legaturi cu tineri din tara.

Prestatia realizata in aceasta calitate a fost consacrata prin decernarea Medaliei de Aur UNESCO cu prilejul finalei Jocurilor Olimpice ale Pacii (Lome-Togo), precum si a Steagurilor Internationale ale Tolerantei. Se adauga Diploma de Excelenta, acordata de C.N.R. UNESCO, pentru 'zece ani de activitate intensa ca scoala reprezentativa din sistemul scolilor asociate UNESCO din Romania', distinctie ce rasplateste efortul, talentul si abnegatia colectivului de aici.

La initiativa unui grup de profesori si elevi s-a infiintat Clubul Fundatia Nationala 'Mostenirea Vacarestilor', club afiliat UNESCO. Elevi ai scolii au devenit prezente constante in intrecerile scolare, ajungand pana la marea performanta. Complexul scolar pe care il prezint este, datorita dotarilor didactico-materiale si disponibilitatilor volitive ale profesorilor, una dintre cele mai bune baze didactice ale judetului.

Grupul Scolar “Voievodul Mircea” dispune de o baza materiala deosebita: camine pentru peste 500 elevi, renovate cu fonduri de la Banca Mondiala; cladiri reabilitate cu sali de clasa modernizate dotate cu mobilier modern prin programul PHARE VET; trei laboratoare de informatica; cate doua laboratoare de fizica si chimie existente la standarde europene; doua biblioteci modernizate, cuprinzand un fond de carte de peste 30.000 volume, informatizate si cu sala de lectura; 3 cabinete de limbi straine; exista tot la standarde superioare un cabinet de geografie si un cabinet de istorie si stiinte sociale in totalitate informatizate; ateliere pentru elevii SAM care se pregatesc pentru una din meseriile de lacatus mecanic, electronist, extractie petrol; o baza sportiva in aer liber si o sala de sport dotata la standarde europene; statie de radiodifuziune locala; miniparc; cantina spatioasa si cu bucatari experimentati; spatiu de parcare; cladire post de control cu agenti de paza.

Colectivul de cadre didactice din cadrul unitatii noastre scolare a urmarit in permanenta asigurare a unei calificari cognitive substantiale, o solida pregatire de specialitate, cunostinte adecvate de psihologie si pedagogic, pregatire culturala si civica, un spirit deschis asupra lumii culturale si sociale si, mai ales, o preocupare permanenta in perfectionarea cunostintelor si deprinderilor. S-a avut in vedere cultivarea acelor calitati si abilitati care sa asigure functionalitatea claselor, familiarizarea cu regulamentele si structurile organizationale si modernizarea sistemului de evaluate a activitatii elevilor.

In urma investigarii nevoii de perfectionare a personalului didactic din unitatea noastra , realizat in colaborare cu CCD , au fost proiectate organizate si derulate actiuni, centrate pe asigurarea unui echilibru intre formarea initiala si continua a tuturor celor implicati in procesul educational. Astfel, in cadrul formarii curente (comisii metodice, cercuri pedagogice, consilii profesorale) s-a urmarit concordanta cu tematica de perfectionare stabilita la inceputul anului scolar, realizandu-se o autoinstruire prin informare continua, atat in specialitatea proprie, cat si in domeniul psihopedagogic si metodic, valorificarea experientei didactice prin activitati cu caracter demonstrativ (interasistente, dezbateri interactive, lectii deschise), participarea la activitatile metodice din scoala si din afara scolii, elaborarea unor lucrari de specialitate, referate pentru comisiile metodice cercurile pedagogice, consiliile profesorale.Printr-o analiza SWOT se va evidentia o imagine schematica a liceului nostru. Datorita metodologiei se pot identifica cu usurinta problemele care pot fi intampinate in procesul didactic, precum si masuri de aplicare sau indepartare a lor.

Puncte tari

A. Resursele umane in domeniul educatiei

• Numar mare de profesori, doctori, doctoranzi si cu gradul I, cu experienta in domeniul activitatilor educative scolare si extrascolare

• Relatii internationale numeroase si puternic dezvoltate, schimburi de experienta cu licee din Franta;

Multitudinea si diversitatea activitatilor extrascolare in vederea afirmarii personalitatii scolii in plan comunitar;

Buna comunicare, intelegere si colaborare intre profesorii liceului;

B. Finantarea proiectelor

• Program de finantare a laboratoarelor;

• Fonduri pentru stimularea calitatii in educatie - PHARE VET, UNESCO;

C. Infrastructura

• Informatizare bine dezvoltata;

• Echipamente de informare de inalta performanta; sala de sport, laboratoare, cabinete, biblioteci si camine bine dotate.

D. Asigurarea calitatii

• Locul 2 in programul de reforma a invatamantului superior cofinantat de Banca Mondiala;

• Rata mare de participare la concursurile nationale de cultura generala si pe meserii;

• Numar mare de burse castigate in programele nationale de cercetare (rata medie de succes fiind in jur de 50%);

Puncte slabe

A. Resursele umane in domeniul educatiei

• Lipsa unor strategii coerente pe termen lung pentru motivarea continua si stabilizarea cadrelor didactice.

• Conservatorismul unor profesori privind aspecte precum: organizarea si desfasurarea lectiilor, centrarea activitatii didactice pe nevoile elevului, informatizarea invatamantului etc.

Lipsa de responsabilizare a Consiliului elevilor si implicarea proactiva in problemele specifice scolii

B. Infrastructura

• Multe echipamente sunt relativ performante sau complet depasite atat din punct de vedere tehnic, cat si moral;

• Existenta de echipamente similare in mai multe exemplare, insuficient utilizate;

C. Managementul activitatii de cercetare

Lipsa urmaririi continue a tendintelor mondiale si europene din educatie;

• Neglijarea oportunitatilor de colaborare si participare in retele si consortii nationale si internationale care vizeaza activitatea de dezvoltare educationala;

• Absenta unui efort permanent de descoperire si utilizare a surselor de finantare a educatiei existente pe plan intern si international;

• Absenta asistentei tehnica necesara pentru elaborarea de: strategii, politici si programe de educatie;

Oportunitati

A. Resursele umane in educatie

• existenta unei concurente din ce in ce mai mari intre cadrele didactice

implicarea parintilor in proiectarea, organizarea si desfasurarea unor activitati extrascolare si extracurriculareB. Finantarea cercetarii

• Planurile Nationale de Cercetare, Dezvoltare si Inovare;

• Programele PHARE;

• Programele UNESCO;

• Fonduri oferite de fundatii;

• Programe ale Bancii Mondiale;

• Revigorarea activitatii economice interne; sponsorizari si colaborari cu comunitatea, etc.

• Programele 'LEONARDO' si 'COMENIUS'

Constrangeri, amenintari

A. Resurse umane in domeniul cercetarii

Lipsa de atractivitate a carierelor in educatie; modificari la nivelul comisiei (noi profesori), ca urmare a mobilitatii cadrelor didactice

Eventualitatea respingerii candidaturii scolii pentru un proiect international de catre Agentia Socrates

Diferentele salariale foarte mari intre cadrele didactice din Romania si cele din statele UE;

Dezavantajul creat de programele scolare incarcate care nu permit dezvoltarea componentei educative;

B. Infrastructura

• Uzura morala rapida a echipamentelor si a tehnicii de calcul;

• Explozia informationala din domeniul cercetarii in contradictie cu resursele fiyice si materiale disponibile strict limitate.

C. Asigurarea calitatii

Extinderea invatamantului de masa in lipsa unor masuri de alocare corespunzatoare de resurse umane, materiale si financiare;

In ultimii ani scolari, in intreaga noastra activitate s-a urmarit realizarea obiectivelor din Programul de Dezvoltare Institutionala pana in 2010, in scopul ridicarii continue a calitatii procesului de instructie si educatie in unitatea noastra scolara. Se presupune o atentie sporita a cerintelor societatii si adaptarea continua la cerintele viitoare ale acesteia in vederea pregatirii de specialisti capabili sa aduca valoare considerabila la procesul de transformare a societatii. Acesta constituie si oferta noastra educationala pe o perioada mai mare avand ca obiectiv principal mentinerea nivelului ridicat al calitatii invatamantului in asa fel incat an de an sa atragem elevi foarte bine pregatiti.

Dezvoltarea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor a inceput sa produca schimbari nu numai in privinta metodelor de predare si invatare, ci si in cadrul sistemelor de conducere a procesului de invatamant, prin facililitatile pe care le asigura pentru investigarea unor probleme, analiza si rezolvarea lor, cercetarea nevoilor pietei si adaptarea ofertelor educationale la comenzile comunitatii in timp real. Managementul educational sustinut de Grupul Scolar “Voievodul Mircea” presupune mai multe etape de promovare si de atragere in cadrul unitatii noastre a cat mai multi elevi de la clasele a VIII-a din Targoviste si din judet, indiferent de mediul de provenienta, urban sau rural.

In primul rand, existenta unui numar mare de cadre didactice calificate si pasionate de profesia lor reprezinta un element esential pentru dobandirea unor rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile scolare judetene si nationale dar si prin programele educationale pe care le indeplinim cu succes. Popularizarea in mass-media locala si regionala a remarcabilelor rezultate obtinute de elevii scolii la olimpiadele scolare precum si la celelalte concursuri organizate la nivel regional constituie un pas important pentru informarea publicului larg asupra capacitatii educative a institutiei noastre. Aceste evenimente aduc prestigiu scolii si pot atrage sustinatori chiar si financiari pentru activitatile si proiectele propuse pentru viitor.

In prezent, o echipa de specialisti, formata din 8 elevi ai liceului olimpici nationali la programare informatica, lucreaza la crearea unei pagini web a scolii noastre, pagina unde oricine este interesat poate afla informatii actualizate o data la 2 zile despre evenimentele produse in cadrul Grupului Scolar “Voievodul Mircea”. Consilierul scolii va raspunde pe forum tuturor intrebarilor adresate de internautii atrasi de liceul nostru.

Aceasta abordare arata clar rolul si importanta managementului si marketingului educational asupra modului in care diferite segmente ale societatii isi satisfac necesitatile prin procesul schimbului de valori. Prin activitatea de marketing se pot identifica si delimita cererea si concurenta, se poate realiza organizarea retelei de reprezentare, informare, comercializare, distributie si promovare, elaborarea politicii de promovare, precum si identificarea cailor optime de cooperare la nivel local si regional.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2218
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site