Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

ETAPELE INITIERII UNEI AFACERI

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micETAPELE INITIERII UNEI AFACERI

I.1. Pregatirea procesului de creare a intreprinderiiDeseori, initierea unei noi afaceri se dovedeste a fi solutia cea mai buna. Acesta este, spre exemplu, cazul realizarii unui produs nou (cand nu exista practic nici o alternativa) sau atunci este avuta in vedere o piata in crestere (unde exista deja mai multe firme concurente, dar care pot fi achizitionate, de regula, cu mare dificultate). In plus, initierea unei noi afaceri ofera intreprinzatorului satisfactii importante de ordin psihologic.
Aceasta metoda de lansare in afaceri are o serie de avantaje importante:
- Libertate maxima de actiune pentru intreprinzator, care isi poate pune in aplicare planurile asa cum doreste. Poate stabili in mod liber modul de organizare a activitatii functie de ritmul de dezvoltare a firmei si isi poate crea o imagine favorabila, functie de ideea pe care o are despre propria sa firma.
- Prestanta sociala. Initierea unei afaceri noi presupune un efort important si solicita foarte mult abilitatile intreprinzatorului. Chiar daca va avea nevoie, probabil, de diversi experti colaboratori, intreprinzatorul este cel care va primi recunoasterea pentru reusita afacerii si pentru efectele pozitive asupra comunitatii (locuri de munca nou-infiintate, servicii si bunuri foarte utile, activitati caritabile).
- Lipsa unor "pietre de moara". intreprinzatorul nu este obligat sa corecteze greselile facute de predecesorii sai in cadrul afacerii, nu trebuie sa onoreze obligatii contractuale la a caror negociere nu a participat, nu trebuie sa adapteze structura organizatorica a unei firme vechi la viziunea sa novatoare, isi poate alege mijloacele de productie dorite (echipamente, stocuri).
- Investitia financiara initiala mai redusa prin comparatie cu achizitionarea unei afaceri functionale, al carei pret include elemente precum pozitionarea pe piata, imaginea, functionalitatea prezenta.
Decizia de initiere a unei afaceri noi trebuie sa tina cont de o serie de dezavantaje:
- Interval de timp indelungat pana la lansarea produsului. Chiar daca intreprinzatorul detine experienta si informatiile necesare, este necesar un interval de timp variabil pentru infiintarea noii firme (atunci cand este cazul), organizarea activitatilor, stabilirea relatiilor cu furnizorii, rezolvarea problemelor de personal, lansarea produsului noii afaceri. Acest dezavantaj este cu atat mai important atunci cand intreprinzatorul vrea sa valorifice o oportunitate imediata de pe piata.
- Riscul implicat, mai ridicat decat in cazul achizitionarii unei afaceri. Deciziile complexe si variate care trebuie luate pe parcursul procesului de initiere a noii afaceri reprezinta tot atatea posibilitati de eroare.
- Credibilitate mai mica in ochii partenerilor de afaceri, finantatorilor, clientilor, furnizorilor. Relatiile firmei cu tertii sunt cu atat mai bune cu cat imaginea sa este mai buna, iar construirea unei imagini reprezentative favorabile poate dura foarte mult timp si poate solicita resurse foarte importante.
- Dificultati in atragerea de finantari initiale. Lipsa situatiilor financiare anterioare impiedica utilizarea anumitor instrumente de analiza financiara in evaluarea viitorului afacerii, ceea ce provoaca deseori reticente din partea finantatorilor.
- Obisnuintele de consum ale clientilor potentiali. In cazul intrarii pe o piata deja formata, va exista o perioada de retinere din partea cumparatorilor, care vor evita produsul nou oferit in favoarea produselor pe care le cunosc de mai mult timp furnizate de producatori cunoscuti. Aceasta este una dintre cele mai importante piedici pe care noua firma trebuie sa le depaseasca la inceputul functionarii sale.
- Reactia concurentei. Intreprinzatorul trebuie sa identifice si sa evalueze din timp punctele sale slabe pentru a anticipa probabilele atacuri din partea concurentei.
- Subevaluarea resurselor si a eforturilor necesare. Pentru intreprinzator, initierea afacerii presupune un efort personal foarte mare si, de regula, pe o perioada de cativa ani.
Infiintarea unei noi firme este solutia aleasa cel mai frecvent de intreprinzatorul care ia decizia de a initia o noua afacere.

I.2.Procesul propriu-zis de creare a intreprinderii

Procesul propriu-zis de creare a intreprinderii presupune :

- intocmirea formalitatilor necesare infiintarii;

- organizarea interna a intreprinderii;

-punerea in opera a resurselor materiale si umane

Din punct de vedere legal, infiintarea unei firme presupune parcurgerea urmatoarelor etape:


1. Pregatirea dosarului de inregistrare si autorizare.

Intreprinzatorul trebuie sa realizeze o serie de activitati obligatorii:
- Verificarea si/sau rezervarea firmei si/sau emblemei;
- Pregatirea actelor doveditoare pentru sediu;
- Redactarea declaratiei pe proprie raspundere pentru inregistrare;
- Obtinerea autorizatiei emise de administratia publica locala;
- Redactarea actului constitutiv;
- Depunerea capitalului social;
- Acordarea imputernicirii;
- Redactarea declaratiei de avere;
- Pregatirea actelor privind activitatea comerciala anterioara;
- Depunerea specimenului de semnatura;
- Depunerea garantiei de catre administratori;
- Pregatirea copiilor de pe actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul societatii comerciale;
- Redactarea contractului de administrare;
- Pregatirea copiilor de pe actele de identitate;
- Pregatirea actului de inregistrare a fondatorilor persoane juridice;
- Adoptarea hotararii organului statutar al persoanei juridice privind participarea la constituirea societatii comerciale;
- Redactarea mandatului persoanei care va semna actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului persoana juridica;
- Obtinerea certificatului de bonitate;
- Certificarea copiilor;
- Obtinerea avizelor prealabile prevazute de lege.


2. Inregistrarea firmei.

Dupa depunerea dosarului, se realizeaza urmatoarele activitati:
- Autorizarea constituirii comerciantului de catre judecatorul delegat;
- Obtinerea, pe cale electronica, a codului unic de inregistrare de la Ministerul Finantelor Publice;
- Redactarea incheierii judecatorului delegat;
- Inregistrarea comerciantului in Registrul Comertului;
- Editarea certificatului de inregistrare.

3. Autorizarea functionarii firmei.

Activitatile de autorizare a functionarii unei firme sunt realizate dupa data depunerii dosarului la Biroul Unic si pana la data eliberarii anexei continand avizele/ autorizatiile/ acordurile necesare functionarii: autorizatia PSI, sanitara, sanitar-veterinara, pentru protectia muncii, pentru protectia mediului etc.
- Notificarea catre institutiile publice, respectiv activitatile de notificare a inregistrarii firmei catre alte institutii publice cu atributii legate de publicitatea, inregistrarea sau evidenta comerciantilor.
Efectele juridice ale etapelor obligatorii din procedura de inregistrare a unei firme sunt:
- Semnarea actului constitutiv de catre asociati reprezinta etapa consensuala, care produce efecte intre partile semnatare.
- Autorizarea legalitatii constituirii unei societati comerciale revine judecatorului delegat. Acesta autorizeaza constituirea comerciantului persoana juridica si dispune inregistrarea in Registrul Comertului.
- inregistrarea (inmatricularea) societatii comerciale in Registrul Comertului are rol constitutiv. De la data inregistrarii in Registrul Comertului societatea a dobandit personalitate juridica.
- Publicarea in Monitorul Oficial a incheierii judecatorului delegat produce efecte fata de terti.

I.       TIPUL AFACERII

In prezent constructia de imobile a capatat o amploare semnificativa in economie. In constructii se folosesc materiale produse de firme mari, aflate la distante mari de aceasta zona si a caror pret este destul de ridicat. Oferim o alternativa de producere a materialelor necesare la preturi mai mici.

Datorita amplasamentului in zona, a mediului economic si demografic, existenta unei firme de tamplarie cu geamuri termopane pe plan local ar reduce costurile in constructiile de imobile, deci ar scadea pretul acestora, fiind accesibile unui numar mai mare de beneficiari (familii si tineri cu venituri scazute).

Locatia va fi asigurata de un imobil pus la dispozitie prin contract de o cooperativa mestesugareasca a carei activitate a fost suspendata (amenajarile nu necesita cheltuieli mari, deoarece profilul de activitate desfasurat in acesta incinta este oarecum asemanator - sectie de prelucrare a lemnului.)

Utilajele necesare sunt asigurate atit prin adaptarea celor aflate in dotare cit si prin procurarea de utilaje noi, performante de la firmele producatoare.

Resursele umane sint asigurate pe plan local.

Incadrarea juridica a noii intreprinderi va fi de " SOCIETATEA COMERCIALA CU RASPUNDERE LIMITATA ", forma combinata a asocierii intreprinderilor de persoane cu cele de capital.

Finantarea se face prin aportul asociatilor, imprumuturi bancare, accesarea de fonduri nerambursabile.

Care sunt avantajele unui geam termopan?

Frumos, dar scump. Asa am putea caracteriza, la prima apreciere, geamul termopan in tamplarie de aluminiu sau PVC. Dar lista calitatilor este mult mai consistenta:
Asigura o foarte buna izolare fonica (zgomotul stradal aproape ca nu se mai aude).
Asigura o foarte buna izolare termica (iarna, pastreaza caldura, vara, tine racoare).
Rezistent la vant puternic (pana la 120km/h).
Rezistent la foc si la substante chimice.
Nu mai necesita vopsire, pentru ca are tamplaria colorata din fabricatie. Ca atare, nu se cojeste, nu se decoloreaza la soare si nu favorizeaza formarea condensului

In cazul unei deschideri mari, se poate opta pentru ferestre avand unul dintre canaturi fix. Pe pervaz, in dreptul panoului imobil, pot fi asezate fotografii si bibelouri. De cele mai multe ori, ferestrele termopane sunt asociate cu sisteme de incalzit din aluminiu (calorifere) si cu jaluzele verticale sau orizontale. Deseori, ferestrele sunt lasate fara nici un fel de perdele, dupa moda occidentala.

Ferestrele cu tamplarie din PVC pot fi folosite in orice incapere - baie, bucatarie, camera de zi, dormitor sau pentru inchiderea balconului -, dar si pentru aproape orice deschidere, cu aproape orice forma.
In bucatarii - mai ales in cele de bloc -, se folosesc ferestre cu un singur canat, de forma patrata. Mai tot timpul, acestea raman intredeschise, in pozitie inclinata (oscilobatanta).

Si in dormitor, ferestrele cu tamplarie din aluminiu sau PVC sunt ideale, mai ales daca, pe pervaz, sunt asezate flori sau obiecte decorative, care sunt dificil de mutat, ori de cate ori se deschide geamul. Astfel, geamul poate fi inclinat, fara a deranja lucrurile de pe pervaz.

Conf. art.5 din Legea 31/1990, contractul de societate si statutul societatii pot fi incheiate sub forma unui inscris unic numit ACT CONSTITUTIV, dar va cuprinde obligatoriu elementele din ambele inscrisuri substituite (datele de identificare a asociatilor, clauze privind organizarea, functionarea, desfasurarea activitatii si clauze privitoare la incetarea activitatii).

Actul constitutiv mai cuprinde :

forma,denumirea si sediul social

obiectul de activitate a societatii cu precizarea domeniului si activitatii principale

capitalul social(nr.partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau)

asociatul care reprezinta si administreaza societatea

partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi

sedii secundare

durata societatii

modul de dizolvare si lichidare a societatii

mentiuni restrictionale cu privire la transferul de actiuni

In termen de 15 zile de la data incheierii actului constitutiv se depune la O.R.C., in raza caruia societatea isi va desfasura activitatea , o cerere insotita de :

1. actul constitutiv

2. dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv(al capitalului social minim de 200 lei)

3. dovada sediului declarat si a disponibilitatii firmei - DENUMIREA FIRMEI

Ministerul Justitiei prin Tribunalul din teritoriul in care isi va desfasura societatea activitatea, emite o hotarare judecatoreasca ( in temeiul art.17 alin.1, lit. b din Legea 359/2004 - eliberat in baza declaratiei pe propria raspundere a initiatorului societatii ) - CERTIFICAT CONSTATOR- conform caruia firma indeplineste conditiile de functionare, specifice pentru fiecare autoritate publica, pentru activitatea declarata, incadrata in clasa

CAEN :4332 - LUCRARI DE TAMPLARIE SI DULGHERIE

Valabilitate: pina la modificarea conditiilor de functionare sau activitatilor pentru care s-a dat declaratia pe propria raspundere.

Prin obtinerea Certificatului de Inmatriculare se obtine identitatea si legalitea desfasurarii activitatii unitatii economice create.

A C T C O N S T I T U T I V

al

Societatii comerciale

OSA

SOCIETATE CU RASPUNDERE LIMITATA

au convenit sa incheie prezentul ACT CONSTITUTIV, pentru constituirea societatii cu ras-

pundere limitata " OSA", in conformitate cu dispozitiile Legii societatilor comerciale nr.31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare, ale tuturor prevederilor legale in vigoare aplicabile societatilor comerciale, precum si ale prezentului act constitutiv.

Cap.I

FORMA, DENUMIREA, SEDIUL, DURATA, OBIECTUL DE ACTIVITATE

1.FORMA JURIDICA A SOCIETATII

1.1.Societatea este persoana juridica romana constituita in forma societatii cu raspundere limitata.

1.2.In cazul in care A.G.A. va hotari transformarea formei juridice a Societatii, aceasta transformare va determina in mod obligatoriu modificarea pct.1.1. de mai sus, precum si indeplinirea formalitatilor de autorizare, publicitate, inmatriculare si inregistrare, impuse de lege pentru infiintarea Societatii.

2.DENUMIREA SOCIETATII

2.1.Denumirea societatii este "OSA " S.R.L.

2.2.In toate actele, publicatiile, facturile si orice alte documente emanind de la Societate,

denumirea societatii va fi urmata de initialele S.R.L., sediul, numarul de inregistrare in Registrul Comertului,codul unic de inregistrare si capitalul social.

3.SEDIUL SOCIETATII

3.1.Sediul Societatii este Vicovu de Sus, str. Calea Baii, nr.13, jud.Suceava .

3.2.Societatea isi va putea schimba sediul si va putea infiinta sucursale, filiale, puncte de lucru, birouri, reprezentante, agentii oriunde in Romania sau in strainatate numai in urma hotaririi A.G.A., cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

3.3.Detinerea spatiilor necesare desfasurarii activitatii societatii se va face in oricare dintre formele ingaduite de lege: contract de inchiriere, contract de asociere, act de vinzare cumparare, donatie si altele.

4.DURATA SOCIETATII

4.1.Durata de functionare a Societatii este nelimitata, cu incepere de la data inregistrarii in Registrul Comertului.

5.OBIECTUL DE ACTIVITATE

5.1.Conform nomenclatorului privind clasificarea activitatilor din economia nationala CAEN

OBIECTUL PRINCIPAL DE ACTIVITATE al societatii este:

4332 - LUCRARI DE TAMPLARIE SI DULGHERIE

5.2.Societatea va putea desfasura in subsidiar si alte activitati, activitati ce constituie obiectul secundar de activitate:

4331-Lucrari de ipsoserie

4333-Lucrari de placare si pardosire a peretilor

4334-Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geamuri

4339-Alte lucrari de finisare

4399-Alte lucrari speciale de constructii n.c.a.

4673-Comert cu ridicata al materialului lemnos si al mat.de constructie si echipamentelor sanitare

5210-Depozitari

5.3.Aceste activitati se vor realiza impreuna sau separat, in oricare dintre domeniile aratate, societatea urmand a desfasura toate acele activitati conexe necesare realizari obiectului de activitate propus, in conformitate cu reglementarile legale existente.

5.4.Asociatii se obliga sa obtina avizele si autorizatiile necesare desfasurarii obiectului de

activitate.

5.5. Societatea va putea participa, in calitate de actionar sau asociat, la alte societati comerciale, in conditiile legislatiei in vigoare.

5.6. Societatea va putea desfasura orice alta activitate legata direct sau indirect de obiectul sau, isi va putea largi, modifica si adapta obiectul de activitate, in conditiile prevazute

de prezentul act constitutiv si cu respectarea legislatiei in vigoare.

Cap.II

CAPITALUL SOCIAL

6.CAPITALUL SOCIAL

6.1.Asociatii au hotarat ca Societatea sa aiba un capital social in valoare de 900.000 lei ,

respectiv nouasutemiiron.

6.2.Capitalul social este divizat in 90.000 parti sociale egale si indivizibile, fiecare avind o valoare nominala de 10 lei, subscrisa si integral varsata de toti asociatii la data constituirii societatii.

6.3.Capitalul social al Societatii este asigurat de asociati prin aporturi in numerar.

6.4.Bunurile care vor fi eventual constituite ca aport social in natura la capitalul social, pe parcursul desfasurarii activitatii Societatii, vor deveni proprietatea acesteia si nu vor putea fi instrainate decat cu acordul, in unanimitate, al A.G.A.

In cazul retragerii sau al excluderii unuia dintre asociati, acesta din urma are dreptul la

restituirea contravalorii aportului la capitalul social, evaluat oficial la data respectiva, dupa deducerea eventualelor creante ale societatii din contravaloarea aportului mai sus mentionat.

6.5.Asociatii vor decide ulterior, in conditiile legii si ale prezentului act constitutiv, cu privire la majorarea sau diminuarea capitalului social, dupa caz.

6.6.Asociatii se obliga sa mentina o valoare neta minima a capitalului, in conformitate cu prevederile legii aplicabile societatilor ce desfasoara activitati in domeniul circulatiei bunurilor incluse in obiectul de activitate.

7.APORTURILE ASOCIATILOR

7.1. Muntean (Cirdei) Dana Urba subscrie 30.000 parti sociale, in valoare totala de 300.000 lei, reprezentind 33.33 % din capitalul social;

Curelar (Halus) Simona Maria subscrie 30.000 parti sociale, in valoare totala de 300.000 lei, reprezentind 33.33 % din capitalul social;

Paula Indrei subscrie 30.000 parti sociale, in valoare totala de 300.000 lei, reprezentind 33.33 % din capitalul social;

7.2. Participarea asociatilor la beneficii si pierderi se determina in raport cu numarul si valoarea partilor sociale detinute, conform legii.

8.PARTILE SOCIALE

8.1.Detinerea de parti sociale implica de drept recunoasterea si insusirea prevederilor actului constitutiv al societatii, cu toate modificarile si completarile ulterioare.

8.2.Partile sociale sunt egale ca valoare si indivizibile, conferind asociatilor dreptul sa-si primeasca dividentele.

8.3.Cesiunea partiala sau totala a partilor sociale catre terti se face cu acordul unanim al asociatilor si cu respectarea dreptului de preemtiune, precum si a conditiilor de fond si de forma, prevazute de lege.

8.4.In caz de deces al unui asociat, partile sociale se transmit prin mostenire legala sau testamentara, potrivit legii.

8.5. Fiecare parte sociala da dreptul asociatilor la un vot in adunarile societatii.

9.MAJORAREA CAPITALULUL SOCIAL

9.1.Capitalul social poate fi majorat in baza hotaririi A.G.A. prin admitere de noi asociati,

efectuarea de noi aporturi de capital in numerar si/sau in natura, acestea din urma fiind evaluate de catre experti sau prin alte modalitati legale.

9.2.Majorarea capitalului social se va realiza conform procedurii prevazute de lege.

10.REDUCEREA CAPITALULUI SOCIAL

10.1. Capitalul social poate fi redus in baza hotaririi A.G.A., cu conditia de a nu depasi limita prevazuta de lege. Intr-un asemenea caz, se vor arata motivele pentru care se face reducerea si procedeul care va fi utilizat pentru efectuarea ei.

10.2.Hotarirea de reducere a capitalului social devine operanta numai dupa expirarea termenelor legale.

CAP.III

DREPTURILE SI OBLIGATIILE ASOCIATILOR

11.DREPTURILE SI OBLIGATIILE DECURGAND DIN PARTILE SOCIALE

11.1.Societatea va tine evidenta partilor sociale intr-un registru ce se pastreaza la sediul societatii.

11.2.Administratorii vor elibera, la cerere, un certificat constatator al drepturilor asupra partilor sociale, dar cu mentiunea ca acesta nu poate servi ca titlu pentru transmiterea drepturilor constatate, sub sanctiunea nulitatii transmiterii.

11.3.Fiecare parte sociala subscrisa si varsata confera posesorului ei un drept proportional egal, potrivit cu numarul partilor sociale existente, drept de vot in A.G.A., participarea la profit sau la activul social, precum si alte drepturi prevazute in Actul constitutiv.

12.DREPTURILE SI OBLIGATIILE DECURGIND DIN EXERCITAREA DREPTULUI DE VOT

12.1 Hotararile privind organizarea si functionarea societatii vor fi luate in A.G.A. cu majoritatea absoluta a valorii partilor sociale, inclusiv pentru hotaririle privind modificarea Actului constitutiv al societatii.

13.OBLIGATIA DE VARSAMANT

13.1.Fiecare asociat este obligat sa verse cota sa de participare la capitalul social, in stricta conformitate cu dipozitiile legii si ale prezentului Act constitutiv.

14.RASPUNDEREA ASOCIATILOR

14.1.Asociatii raspund numai in limitele partilor sociale, obligatiile Societatii fiind garantate de patrimoniul social.

14.2.Patrimoniul Societatii nu poate fi grevat de datorii, obligatiile Societatii fiind garantate cu capitalul ei social.

14.3.Un creditor al unui asociat poate formula pretentii numai asupra partii din beneficiul Societatii, care I se va repartiza acestuia de A.G.A. sau asupra cotei -parti cuvenite la excluderea sau retragerea acestuia, ori la lichidarea societatii, conform prevederilor Actului costitutiv.

CAP.IV.

CONDUCERERA SI ADMINISTRAREA SOCIETATII

15.ADUNAREA GENERALA A ASOCIATILOR (A.G.A.)

15.1.Organismul suprem de conducere a societatii este A.G.A., care va fi constituita si va functiona in conformitate cu prevederile L.31/1990 si ale prezentului Act constitutiv.

15.2. A.G.A. se convoaca, la sediul social al Societatii, cel putin o data pe an sau ori de cite ori este necesar.

15.3. A.G.A. are urmatoarelor obligatii:

a)sa aprobe bilantul contabil si sa stabileasca repartizarea beneficiului net;

b)sa desemneze pe administratori,sa-i revoce si sa le dea descarcare de activitatea lor;

c)sa decida urmarirea administratorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnind si persoana insarcinata sa o exercite;

d)sa modifice Actul constitutiv.

16.CONVOCAREA A.G.A.

16.1.Obligatia convocarii A.G.A. revine administratorului.

16.2.Convocarea A.G.A. se face prin scrisoare recomandata cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratindu-se ordinea de zi.

16.3.Un asociat sau un numar de asociati care detin ¼ din capitalul social pot cere convocarea A.G.A., aratind scopul acestei convocari.

17.CONDITII DE VALIDITATE

17.1. A.G.A.sunt valabil constituite daca asociatii prezenti la prima convocare detin cel putin ¾ din capitalul social, iar la o a doua convocare ½ din capital.

17.2. Deciziile A.G.A. luate in conditiile legii, ale Actului constitutiv vor fi obligatorii si pentru asociatii absenti sau reprezentati, precum si pentru cei care au votat impotriva hotararilor luate.

18.ADMINISTRAREA SOCIETATII

18.1.Conducerea operativa a societatii este asigurata de administratorul Societatii care are in principal urmatoarele atributii:

-coordoneaza intreaga activitate a societatii;

-asigura reprezentarea societatii in raporturile cu tertii ;

-impreuna sau separat in baza mandatului primit din partea celorlati actionari, angajeaza patrimonial societatea in limitele prevazute de lege si de Actul constitutiv;

-au drept de semnatura in banca;

18.2.Administratorul Societatii are si urmatoarele atributii:

-intocmeste proiectul programului de activitate si proiectul de buget al societatii pe anul urmator si le supun aprobarii A.G.A.;

-angajeaza si concediaza personalul pe baza contractelor individuale de munca, stabilesc drepturile si obligatiile acestuia;

-aproba operatiunile de incasari si plati al societatii;

-intocmeste raportul cu privire la activitatea Societatii, situatiile financiare si contul de profit si pierderi pentru exercitiul financiar incheiat;

-calculeaza si certifica realitatea dividentelor;

-exercita controlul operativ al Societatii, raspunde pentru buna administrare si pentru integritatea patrimoniului societatii;

-se implica in rezolvarea tuturor problemelor aparute in perioada de exercitare a mandatului

sau la conducerea Societatii

18.3.Ca administrator si de comun acord al asociatilor se numeste administrator cu drepturi depline, pe o perioada de 3 ani, asociatul Curelar (Halus) Merca Diana.

CAP.V

ACTIVITATEA ECONOMICA A SOCIETATII

19.EXERCITIUL ECONOMICO-FINANCIAR

19.1. Exercitiul economico-financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie a fiecarui an.

19.2. Primul exercitiu economico-financiar incepe la data inmatricularii Societatii in Registrul Comertului.

20. PERSONALUL SOCIETATII

20.1.Schema de organizare si personal este aprobata in A.G.A.

20.2.Angajarea personalului Societatii se face de catre compartimentul Resurse Umane.

20.3.Plata renumeratiilor se face in baza unui stat de plata.

21.CONTURI BANCARE

21.1.Pentru efectuarea de plati prin conturi bancare, acestea se vor deschide la unitati credibile si autorizate de B.N. a Romaniei.

21.2.Pentru efectuarea de incasari se vor folosi aceleasi conturi valabile si pentru operatiunile de plati.

22. EVIDENTA CONTABILA

22.1.Evidenta financiar contabila a Societatii va fi condusa in compartiment separat, se va tine in lei, se organizeaza si conduce potrivit legii gi normelor metodologice elaborate de Ministerul Finantelor.

22.2.Situatia financiara anuala, contul de profit si pierdere, raportul de gestiune se vor intocmi obligatoriu anual, sunt supuse aprobarii A.G.A. si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

23.CALCULAREA SI REPARTIZAREA PROFITULUI

23.1.Se considera profit suma favorabila exercitiului financiar incheiat dupa deducerea unui fond de rezerva de pina la 5 % din totalul profitului pina la atingerea valoarei de 20 % din valoarea capitalului social;

23.2.Pentru rezultatul primelor 3 exercitii financiare, asociatii de comun acord hotarasc ca el sa fie reinvestit in Societate.

23.3.In cazul in care rezultatele financiare sunt negative, se impune o analiza serioasa a cauzelor si luarea masurilor ce se impun.

CAP.VI

CONTROLUL ACTIVITATII SOCIETATII

24.CONTROLUL SOCIETATII

24.1.Oricare dintre asociati are dreptul de a verifica situatia financiara a societatii, de a cere si de a primi date privind situatia patrimoniului, a veniturilor, a cheltuielilor si orice alte date legate de activitatea Societatii.

CAP.VII

MODIFICAREA FORMEI JURIDICE A SOCIETATII SI EXCLUDEREA ASOCIATILOR

25.MODIFICAREA FORMEI JURIDICE A SOCIETATII

25.1. A.G.A. poate hotari transformarea formei juridice a Societatii.

25.2.Modificarea formei juridice a societatii devine opozabila tertilor numai dupa indeplinirea formalitatilor de autentificare, autorizare, publicitate, inmatriculare si inregistrare, cerute de lege la infiintare .

26.EXCLUDEREA ASOCIATILOR

26.1.Pot fi exclusi din societate:

-asociatul care devine legalmente incapabil;

-asociatul care nu-si indeplineste obligatiile potrivit Actului Constitutiv al Societatii ;

-asociatul care actioneaza impotriva intereselor Societatii;

-asociatul care nu angajeaza efectiv aportul subscris in Societate ;

-asociatul care comite fraude in dauna Societatii sau se serveste de aceasta in folosul propriului interes sau al altora;

26.2.Excluderea se hotaraste in A.G.A., se cere instantei judecatoresti si dupa hotarirea definitiva si irevocabila se face notificarea in Registrul Comertului si se publica in M.O. al Romaniei.

26.3.Asociatul exclus raspunde penal de daunele cauzate Societatii .

26.4.Asociatul exclus are dreptul la restituirea contravalorii aportului sau la capitalul social, evaluat oficial la data respectiva, dupa deducerea eventualelor creante ale Societatii.

CAP.VIII

DIZOLVAREA SI LICHIDAREA SOCIETATII

27.DIZOLVAREA SOCIETATII

27.1. Au ca efect dizolvarea Societatii si dau dreptul fiecarui asociat sa ceara deschiderea procedurii de lichidare a acesteia urmatoarele:

-trecerea timpului stabilit pentru durata Societatii

-imposibilitatea realizarii obiectului de activitatea al Societatii

-declararea nulitatii Societatii

-hotararea A.G.A.

-hotararea instantelor judecatoresti, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice

-falimentul Societatii

-in orice alte situatii, prin hotarirea A.G.A. luata in unanimitate de voturi

28.LICHIDAREA SOCIETATII

28.1.Lichidarea Societatii se face de catre unul sau mai multi lichidatori, numiti de A.G.A.

28.2.Din momentul intrarii in functie a lichidatorilor, mandatul administratorului Societatii inceteaza, acesta nemaiputand intreprinde noi operatiuni in numele Societatii.

28.3.Lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii Societatii.

28.4.Lichidatorii isi indeplinesc mandatul sub controlul A.G.A.

28.5.Lichidatorii pot aparea in fata instantelor judecatoresti si pot incheia tranzactii si compromisuri cu creditorii Societatii.

28.6.Lichidarea debitelor Societatii catre creditori se va face dupa stingerea debitelor de natura salariala si a celor datorate statului .

28.7.Lichidatorii vor intocmi bilantul de lichidare si vor face anunt public cu privire la starea de insolvabilitatea a Societatii, cerind creditorilor sa faca dovada debitelor in Societate si sa se inscrie in lista de debite ce urmeaza a fi stinsa in ordinea depunerii cererilor.

28.8.Lichidatorii vor face propuneri de repartizare intre asociati a rezultatelor financiare ale lichidarii, conform calcului si repartizarii beneficiilor si pierderilor, aprobat de A.G.A., tinandu-se cont de cotele de participare a acestora la capitalul social al Societatii.

28.9.Pe baza bilantului de lichidare, lichidatorii vor intocmi acte al caror curs va fi cel impus de lege. Dupa terminarea lichidarii, lichidatorul trebuie sa ceara radierea Societatii din Registrul Comertului .

28.10.Toate documentele emise de Societate in perioada lichidarii vor contine denumirea Societatii, urmata de cuvintele "SOCIETATE IN LICHIDARE".

CAP.IX

SOLUTIONAREA DIFERENDELOR

29.COMPETENTA DE SOLUTIONARE

29.1.Toate litigiile intervenite in legatura cu interpretarea sau executarea prezentului ACT CONSTITUTIV vor fi solutionate de catre parti pe cale amiabila.

29.2.In cazul in care nu este posibila rezolvarea litigiilor pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti competente.

CAP.X CLAUZE FINALE

30.1.Prevederile prezentului ACT CONSTITUTIV poate fi completat cu orice alte dispozitii hotarate prin unanimitate de vot in A.G.A. sau cu orice alte dispozitii legale aplicabile societatilor comerciale.

30.2.Prezentul ACT CONSTITUTIV intra in vigoare dupa inregistrarea lui in Registrul Comertului.

30.3.Prezentul ACT CONSTITUTIV a fost redactat astazi 08.05.2009, intr-un numar de 4 exemplare, din care 3 exemplare pentru parti si 1 exemplar pentru Servicul Unic de Asistenta din cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura.

A S O C I A T I

Cirdei (Muntean) Dana Urba

Curelar (Halus) Merca Diana

Paula Indrei

II.    MEDIUL IN CARE VA FUNCTIONA SOCIETATEA

1.Mediul intern

Micromediul firmei cuprinde un ansamblu de factori externi care afecteaza in mod direct intreprinderea si asupra carora se poate exercita un anume control. Componentii principali ai micromediului sunt: furnizorii, prestatorii de servicii, clientii, intermediarii, concurentii, organismele publice.

Ø      Clientii. De produsele firmei beneficiaza un larg segment de clienti atat persoanele fizice cat si juridice, care au la baza satisfacerea nevoii de siguranta, confort.

Ø      Concurentii. Firma isi cunoaste foarte bine concurentii , competitia nefiind foarte acerba. Din categoria concurentilor regionali se evidentiaza SC Bucovrad SRL, SC Gireli SRL, SC Rovgar SRL, SC Nord Electric SRL, SC Romexcelent SRL.

Ø      Furnizorii firmei sunt intreprinderi care ofera o diversitate de materii prime si materiale, sursele de energie, apa, surse de fonduri. Referitor la materiile prime amintim doar SC SPETRUM Industries SRL.

Ø      Intermediarii. Acestia sunt agenti economici implicati in promovarea, distribuirea si vanzarea produselor catre consumatorii finali, respectiv comerciantii de gros si detail, dar si alte categorii, mai putin importante, ca: brokeri, jobberi, curieri, comisionari etc, societati de transport, de asigurari sau agentii de publicitate, de sondare sau de consultanta de marketing.

Ø      Prestatorii de servicii sunt furnizori care executa o gama larga de activitati printre care:

serviciile bancare prin Banca Romana de Dezvoltare Radauti, serviciile de asigurare prin ASIROM Radauti, internetul prin Romtelecom.

Ø        Organismele publice - grupul care are interes actual sau potential cu impact asupra capacitatii societatii de realizare a obiectivelor sale - sunt :

- organele financiare

- institutiile mass-media

- institutiile locale

- institutiile guvernamentale

2.Mediul extern

Varietatea si multiplicitatea factorilor ce intervin in macro-mediul intreprinderii impune gruparea si analiza lor in cel putin patru categorii clasice distincte: politico-legali (P), economici (E), socio-culturali (S) si tehnologici (T).

P. Factorii politico-legali sunt cei care formeaza mediul politic -juridic -administrativ extern al organizatiei. Ei provin din intreg sistemul de relatii stabilit intre puterea politica, administratia locala / regionala / nationala si lumea afacerilor, in special in domeniul legislatiei si reglementarilor legale.

Cativa factori politico-legali a caror influenta trebuie analizata:

rolul puterii publice in viata afacerilor (reglementari si dereglementari guvernamentale);

gradul de stabilitate politica (echilibrul puterilor in stat, pactul social);

evolutia si consecintele riscului politic (evaluarea riscului politic se poate face in baza unor criterii politice ce au in vedere structura sociala, institutiile - constitutie, birocratie, sindicate, - liderii si personalitatile, coruptia, conflictele interne si externe, tensiunile etnice sau religioase);

politica monetara, valutara, bugetara sau fiscala a statului;

modificari in curs sau de perspectiva a unor texte legale sau juridice;

activitatea lobby-urilor;

oportunitatile si pericolele integrarii euroatlantice.

E. Factorii economici sunt cei care formeaza mediul economic in care opereaza organizatia. Analiza mediului economic a unei tari presupune, de exemplu, studierea principalelor variabile macroeconomice: rata cresterii economice, soldul contului curent, datoria externa, dependenta de exporturi, inflatia, rata dobanzii, raporturile dintre economii si investitii, raportul dintre serviciul datoriei externe si PIB.

Principalii factori economici ce pot fi analizati sunt: rata inflatiei si a dobanzii, cursurile de schimb valutar, PIB si deficitul bugetar, rata somajului, productivitatea muncii la nivel macro si mezoeconomic, tendintele bursiere, fluctuatia preturilor, rata saraciei si consumul populatiei.

S. Factorii socio-culturali sunt cei care formeaza acel mediu specific (mediul demo-psiho-lingvistic, mediul socio-cultural) constituit din modele de comportament individuale si de grup care reflecta atitudini, valori si obiceiuri.

Sistemul de valori al societatii, ca si comportamentele ce motiveaza acest sistem, vor constitui un element specific de directionare pentru sistemul de afaceri. Atitudinea populatiei fata de munca, stilul de viata, securitatea sociala, atitudinea etnica, religioasa si ecologica, nivelul educational, mobilitatea populatiei si structura pe varste, reglementarile de natura etica, atitudinea fata de calitatea produselor si cea de economisire - sunt cativa din factorii socio-culturali care pot influenta situatia unor sectoare economice si a afacerilor aferente.

T. Factorii tehnologici sunt cei care stau la originea formarii mediului tehnologic. Tehnologia, in sensul larg al notiunii, constituie acea competenta a macro-mediului reprezentata de un set de procese prin care o combinatie oarecare de resurse sunt transformate in produse ale acestuia.

Cele mai importante semnale tehnologice care trebuie inventariate sunt rata inovatiei tehnologice si gradul relativ de risc. Ele sunt determinate in principal de urmatorii factori tehnologici: cheltuielile guvernamentale pentru cercetare, viteza de transfer a tehnologiilor, atractia tehnologica a sectorului si alura arborelui lui tehnologic, rata de innoire a produselor, ritmul de aparitie a inventiilor, calitatea sistemului de telecomunicatii.

III.      ANALIZA SWOT

Punctele tari

suficienta resurselor financiare disponibile;

existenta unei competente distinctive pe unul sau mai multe din planurile:

managerial;

calitatii produselor si/sau serviciilor;

pregatirii personalului,

costurilor.

detinerea pozitiei de lider de piata locala;

posedarea unor abilitati comerciale deosebite;

existenta unei imagini favorabile despre firma.

Punctele slabe:

inexistenta unei directii strategice clare;

vulnerabilitatea la presiunile concurentei;

reducerea ponderii pe piata;

existenta unor dezavantaje competitive (costuri ridicate);

mentinerea unui nomenclator inadecvat de produse si/sau servicii (prea larg sau prea ingust);

atentie precumpanitoare la problemelor curente in detrimentul celor de perspectiva.

Oportunitati

cresterea rapida a pietei;

posibilitati de extindere a nomenclatorului de produse si/sau servicii;

existenta cererii de noi produse si/sau servicii pe pietele existente sau pe piete noi;

existenta cererii pe noi piete a produselor si/sau serviciilor existente;

posibilitati de integrare verticala;

-manifestarea unei stari de stagnare sau regres la firmele concurente;

-posibilitati de incheiere a unor aliante, acorduri avantajoase;

Amenintari

intrarea intr-o perioada de recesiune economica la nivel national

schimbari ale nevoilor, gusturilor sau preferintelor clientilor;

intrarea unor noi competitori pe piata;

presiunea crescanda a concurentei;

puterea crescanda de negociere a furnizorilor si/sau a clientilor;

- vulnerabilitate la fluctuatiile mediului de afaceri

IV.  STRATEGIA FIRMEI

Care este misiunea firmei?

SC OSA SRL produce cele mai durabile, mentenabile si apreciate produse: ferestre si usi din profile PVC cu geam termoizolant : fixe, batante, oscilo-batante, glisante, armonica, glisante in plan paralel, cu deschidere verticala ; rulouri exterioare din PVC ; plase impotriva insectelor, sere; obloane si garduri din PVC, urmarind siguranta , confortul si calitatea vietii fiecarui consumator al firmei prin utilizarea unei tehnologii avansate.

Care sunt obiectivele firmei?

Obiectivele generale sunt reprezentate de obtinerea in conditii de calitate a ferestrelor si usilor din PVC si eliminarea pe cat posibil a factorilor ce pot genera rebuturi, innoirea permanenta a ofertei de produse, punerea la dispozitia clientilor cataloage tehnice, precum si manuale specifice fiecarui sistem care descriu in amanunt elementele componente ale sistemului de profile, materialele auxiliare precum si tehnologia de fabricatie, obtinerea de profit, incercarea de a deveni leader pe piata interna.

Care sunt principalele strategii ale firmei ?

Cresterea prin :

- concentrare

-dezvoltarea pietei se realizeaza prin castigarea unei parti mai mari din piata curenta prin extinderea in noi zone geografice si prin vizarea unor noi segmente de piata. SC OSA SRL va promova o strategie de dezvoltare a pietei, initial axandu-se pe piata locala si apoi regionala. Produsele prind extraordinar de bine si din ce in ce mai multi oameni doresc sa-si schimbe usile si indeosebi ferestrele.

-dezvoltarea produsului consta in imbunatatiri calitative aduse produselor si adaugarea unor produse.

- diversificare

-concentrica. Cresterea firmei SC OSA SRL Se va realiza prin dezvoltarea afacerilor in domenii relativ inrudite din punct de vedere tehnologic: lucrari de ipsoserie, lucrari de placare si pardosire a peretilor, lucrari de vopsitorie, zugraveli

Care sunt principalele strategii concurentiale ale SC OSA SRL?

      Dominarea regionala prin costuri scazute

Firma va acorda o atentie deosebita metodelor de productie, cheltuielilor indirecte, clientilor marginali pentru a reusi in acelasi timp rationalizarea costurilor. Aceasta rationalizare va fi posibila in functie de accesul la materiile prime si in functie de unele avantaje pe care firma le detine fata de ceilalti competitori.

Diferentierea produselor

Dupa primii doi ani SC OSA SRL va adopta o strategie de diferentiere a produselor datorita castigarii loialitatii clientilor fata de marca sa si disponibilitatii acestora de a accepta preturi mai mari.

Care sunt strategiile functionale aplicate de firma?

      Strategia de marketing in cazul SC OSA SRL se bazeaza in principal pe cea de promovare. Promovarea se realizeaza prin spoturi publicitate difuzate pe posturile tv locale, prin presa, internet, pliante, calendare, pixuri, agende etc.

      Stategii de resurse umane

In ceea ce priveste strategia de resurse umane angajatii au un inalt nivel de calificare (ingineri, contabili autorizati, muncitori specializati). Se fac evaluari ale salariatilor semestrial care duc la cresterea motivationala, pe baza cresterii salariilor, in raport cu rezultatele obtinute.

ORGANIZAREA SOCIETATII

Structura organizarii este una FORMALA si se refera la reprezentarea grafica a structurii organizatiei si una INFORMALA si se refera la relatiile ce se stabilesc intre totalitatea resurselor antrenate in procesul de productie.

Organizarea activitatii in SC OSA SRL este urmatoarea :

departament aprovizionare -desfacere

departament privind activitatea de personal

departamentul tehnic-productiv

departamentul economic-financiar

Responsabilii de departamente se vor intruni lunar (sau ori de cite ori este nevoie) cu administratorul societatii pentru a analiza rezultatele obtinute si a lua masuri coercitive acolo unde sunt necesare.

Fiecare departament raspunde de sarcinile incredintate , ele aducandu-si propria contributie la buna desfasurare a activitatii in societate.

Distribuirea personalului in societate va avea urmatoarea configuratie:

ORGANIGRAMA

1.Departament resurse umane

- o persoana responsabila cu recrutatea si angajarea personalului

- o persoana responsabila cu evidenta si salarizarea personalului

- o persoana responsabila cu sanatatea si securitatea in munca

2.Departamentul aprovizionare -desfacere

-o persoana responsabila cu baza materiala a societatii

- o persoana responsabila cu desfacerea produselor finite

- o persoana in domeniul de marketing

3.Departamentul tehnic -productiv

-o persoana responsabila cu dotarea tehnica a societatii

- o persoana responsabila cu intretinerea utilajelor

- o persoana responsabila de calitatea produsului fabricat

- 3 persoane cu statutul de maistri in procesul de productie

- 15 muncitori calificati

- 5 muncitori necalificati

4.Departamentul economico-financiar

- un contabil

- o persoana cu evidenta de gestiuni

- un economist

I. DEPARTAMENTUL RESURSELOR UMANE

Succesul ,performanta si competitivitatea societatilor depind in mare masura de continutul si calitatea managementului resurselor umane,care in tarile dezvoltate si-a cistigat deja statutul de domeniu primordial pe preocupari si de efervescenta stiintifica.Aceasta cu atit mai mult cu cit avantajul competitiv al unei societati rezida in oamenii sai.

Oamenii reprezinta principala resursa strategica prin capacitatea acestora de a pune in valoare (de a transforma )resursele materiale si financiare de care dispune Societatea; ei incorporeaza in produsul finit o valoare mai mare decit propria prestatie, astfel generind BENEFICIUL societatii in care isi desfasoara activitatea.

Implicarea tot mai accentuata a salariatilor in problemele societatii, asigurarea unui climat de reciprocitate intre acestia si patroni au permis promovarea si dezvoltarea unei culturi organizationale cu valente pozitive. Astfel, cunoscand volumul activitatilor anticipate, intrarile si iesirile de personal, se dimensioneaza fondul resurselor umane.

Avind in vedere deschiderea cvasitotala a pietei muncii, accesul la informatii, cresterea gradului de pregatire generala si de specialitate a populatiei active, retragerea spre vatra parinteasca a populatiei emigrata in tarile straine si care a dobandit o viziune noua asupra muncii, face ca recrutarea personalului sa se faca intr-un timp acceptabil.

1. RECRUTATEA RESURSELOR UMANE

Recrutarea reprezinta activitatea de identificare si de atragere in organizatie a persoanelor care au pregatirea corespunzatoare caracteristicilor functionale ale posturilor vacante din societate. Acesta se face din rindurile populatiei potential active sau a populatiei active.

Metode de recrutare :

1.Publicitatea -mediatizarea directa si indirecta-audio,TV, publicatii

2.Cererea de repartizare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sau care beneficiaza de indemnizatia de somer,adresata A.J.O.F.R.Munca

3.Activarea cercului de persoane si organizatii din anturajul societatii

4.Organizarea la sediul societatii a activiatii de recrutare,aceasta presupunind selectia

directa a personalului la data ,ora si conditiile facute publice deja.

Selectia personalului se face de catre seful departamentului R.U. impreuna cu administratorul societatii, iar pentru posturile departamentului tehnic-productiv impreuna cu responsabilii departamentelor respective.

Persoanelor selectate li se aduce la cunostinta postul pe care urmeaza sa-l ocupe in societate, obiectivele, sarcinile, competentele si responsabilitatile ce-i revin prin angajare. I se face cunoscute conditiile si modalitatea prestarii serviciilor catre societate precum si contraprestatia pe care urmeaza sa o primeasca.

Se intocmeste si se semneaza de ambele parti contractul de munca in temeiul Codului Muncii.

In prima zi de activitate i se face instructajul general privind normele de sanatate si securitate in munca in temeiul Legii 319/2006 si a H.G. 1425/2006. Se mai fac instruiri specifice la locul de munca de catre responsabilii desemnati din societate.

II. DEPARTAMENTUL APROVIZIONARE-DESFACERE

APROVIZIONARE

Aprovizionarea cu materii prime, materiale, obiecte de inventar si consumabile se face in baza normativelor privind productia planificata, a consumurilor normate si aprobate . Departamentul va urmari ca stocurile de materii prime sa fie indestulatoare , dar sa nu blocheze din punct de vedere financiar societatea.

Intrarea in gestinea societatii se va vace in baza N.I.R.-rilor, cantitatile primite fiind inscrise in fise de magazie, iar eliberarea acestora se va face in baza bonurilor de consum aprobate de sefii de sectii de productie, si ele fiind inscrise in fisa de magazie, pentru a se putea sti in orice moment cantitatile de materii prime existente in stoc.

Aprovizionarea se face prin comenzi la furnizori in baza contractelor incheiate, pe baza necesarului de materii prime, materiale, obiecte de inventar, consumabile; contractele cu furnizorii se fac in colaborare si cu departamentul tehnic -productiv si departamentul economico-financiar din societate .

DESFACERE - LIVRARE

Volumul produselor finite vor avea urmatoarele canale de distributie: 60 % din productie prin contract cu firmele de constructii, 25 % din productie livrate depozitelor de profil, 15 % din productie persoanelor fizice.

Livrarile de produse se fac : in baza contractelor incheiate cu firmele de constructii si cu depozitele de comercializare a materialelor de constructii, iar produsele finite comercializate prin puncte proprii se fac in baza bonurilor de transfer ;

O importanta deosebita in comercializare produselor o are forma de distributie si modalitatea acesteia: astfel se vor livra produse cu mijloace proprii de transport, prin firme specializate de transport sau ridicarea produselor direct din fabrica cu mijloace de transport ale clientilor.

Ambalarea produsele pentru desfacere are un rol important; astfel pachete de diferite marimi satisfac cerintele unui numar mai mare de clienti, urmind a fi impachetate in cantitati mai mari doar acele cantitati destinate firmelor specializate in constructii.

Distributia se va face conform graficului de livrare, intocmit in baza contractelor incheiate cu clientii. Contractele de livrari se fac in colaborare si cu departamentele tehnic-productiv si departamentul economico-financiar din societate.

III. DEPARTAMENTUL TEHNIC - PRODUCTIV

Productia este rezultatul relatiilor INPUT-PROCES-OUTPUT (intrari de factori de productie - proces de productie - iesiri de produse finite). Nivelul si calitatea output- lor sunt influientate de input-uri si de procesul de combinare a factorilor de productie in cadrul tehnologiilor stabilite pentru acestea.

Fundamentarea deciziilor de productie impune ca intreaga activitate a intreprinderii sa fie gestionata in asa fel incat sa se transpuna in practica obiectivele stabilite si se realizeaza prin procesul de planificare.

Planificarea operative (programarea productiei) se ocupa cu planuri de activitate pe subunitati organizatorice (sectii, ateliere, sectoare,l ocuri de munca) pe perioade scurte de timp; aceasta concretizeaza si asigura indeplinirea indicatorilor prevazuti in planul de dezvoltare al intreprinderii, asigurand coordonarea desfasurarii productiei, sincronizarea tuturor verigilor de productie pana la locurile de munca astfel incat intreaga activitate productiva sa se desfasoare in mod ritmic.

In elaborarea planului de productie iau parte sefii de sectii, sectoare, ateliere, sefii de departament aprovizionare-desfacere, economico-financiar si administratorul, ca inpreuna sa gaseasca cea mai buna solutie pentru a sustine in mod pozitiv activitatea desfasurata in societate.

Se analizeaza ACTIVITATEA DE PRODUCTIE atit din punct de vedere a unitatilor fizice (cantitatea), cat si a unitatilor valorice (valoarea) si distributia activitatilor in amanuntite pe sectii, ateliere, locuri de munca pentru a realiza obiectivul propus in societate. Rezultatul activitatii de productie este comuniunea intre tehnologia din dotare si calificarea personalului.

IV. DEPARTAMENTUL ECONOMICO - FINANCIAR

In cadrul departamentului financiar-contabil se face analiza financiara, diagnosticarea starii de performanta a societatii. Astfel daca un exercitiu financiar are situatia neta in crestere fata de rezultatele exercitiilor anterioare, rezulta ca societatea are un rezultat pozitiv al gestiunii economice.

Acest departament este artizanul economic al societatii; in baza situatiilor de evidenta trebuie sa controleze, sa informeze , sa coordoneze celelalte departamente ale intreprinderii .

Departament cheie de evaluare a indicatorilor specifici: analiza activitatii sub aspect tehnic, comercial, financiar, cel al resurselor umane, a mediului inconjurator si analiza intregii structuri organizatorice.

Dupa incheierea unui exercitiu financiar, impreuna cu A.G.A .face repartizarea

profitului net realizat.

Lunar intocmeste si depune la institutiile statului declaratii privind impozitele si taxele locale; declaratii privind contributiile de asigurari sociale ale salariatilor angajati; trimestrial declaratiile privind impozitul pe profit si decontul de T.V.A.; semestrial, note informative privind exercitiul financiar la data de 30.06.a.c. si declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national; bilantul contabil al fiecarui exercitiu financiar incheiat.

Care sunt factorii interni care influenteaza planurile organizatiei?

Ø      Sistemele si metodele de management, leadership - stilul pe care il adopta managerul general este unul de tip consultativ cerand informatii si opinii despre situatia existenta a firmei iar decizia este luata la nivel managerial.

Ø      Resurse financiare - resursele financiare provin din finantare proprie si contractarea de credite.

Ø      Resurse umane - firma angajeaza doar persoane calificate, exista o colaborare stransa intre angajati.

Ø      Cultura organizationala - sisteme de valori, norme, simboluri, mituri, intamplari, sloganuri, eroi, ceremonii.

Ø      Resurse materiale - echipamente tehnologice, cladirea in care-si desfasoara activitatea SC OSA SRL.

Ø      Resurse informationale - date, informatii, cunostinte care sunt utilizate, analizate, centralizate in desfasurarea procesului decisional.

S I T U A T I A

estimativa a veniturilor, cheltuielilor si profitabilitatii firmei,

pentru perioada 1.06.2009 - 30.06.2011

(in RON, fara TVA)

Nr. crt.

Luna - An

Total

venituri

Total

cheltuieli

Profit

net

Rata rentab.

19.656

AGENDA:

601- Cheltuieli cu materiile prime

6021- Cheltuieli cu materialele auxiliare

6022- Cheltuieli privind combustibilul

605- Cheltuieli privind energia si apa

613- Cheltuieli cu primele de asigurare

626- Cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii

628- Alte cheltuieli cu serviciile execuatet de terti

641- Cheltuieli cu salariile personaluluiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4407
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved