Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

E-business - Plan si buget de E-business

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA BABES-BOLYAI

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI GESTIUNEA AFACERILOR

CLUJ NAPOCAE-business

Plan si buget de E-business

PLAN DE E-BUSINESS

Firma in cauza este SC Foto Pasaj SCM, o unitate foto in municipiul Zalau (Bl. Mihai Viteazul, bl. Zona Centrala, corp. D), Judetul Salaj. Pe parcursul ani, s-au produs mai multe innoiri tehnologice, cu scopul de a imbunatati ofertele si calitatea fotografiilor, care trebuia sa corespunda in continuu cu cerintele de pe piata. In prezent, firma considera elaborarea unui site, sperand ca astfel va reusi sa-si sporeasca vanzarile intr-o lume indreptata catre aparaturi digitale, neavand nevoie de prezenta materiei.

1.Descrierea e-business-ului

In prezent, firma nu utilizeaza internetul, insa, odata cu elaborarea site-ul o sa incheie un contract cu un ISP, cu societatea comerciala SAM, ei avand cea mai buna oferta. In viitor, firma intentioneaza sa foloseasca internetul pentru "inspirarea" anumitor pozitii fotografice, procurarea noilor programe in domeniu, mentinerea relatiilor cu clientii prin primirea comenzilor pe email si raspunderea la intrebarile lor. Relatia cu furnizorii se va pastra in conditiile traditionale datorita procedurilor partenerilor.

Trebuie mentionat ca Foto Pasaj are in vedere si dezvoltarea unei pagini web si cu baza de date in cazul in care mai multi clientii vor solicita posibilitatea platii online. Insa acest lucru va fi supus unei decizii doar dupa un an de la implementarea site-ului, prin efectuarea unei testari a utilitatii de catre o firma specializata.

Se considera oportuna crearea unei pagini web, datorita faptului ca majoritatea veniturilor firmei provin din contracte cu absolventii privind efectuarea fotografiilor la sfarsit de an, iar ei sunt foarte bine familiarizati cu internetul, mai mult decat atat, le este mai convenabil documentarea pe "net" decat sa se intereseze personal asupra serviciilor firmei.

In ceea ce priveste impactul pe care planul de e-business va avea asupra jucatorilor in activitatea firmei, putem spune ca nici furnizorii, nici salariatii nu vor fi foarte afectati. Firma este de o dimensiune mica, avand doar sase salariati care au fost toti de acord cu implementarea unei astfel de planuri si toti sunt deja familiarizati cu cunostintele de baza ale internetului. Furnizorii, chiar daca sunt firme mai mari, din cauza lipsei de cereri pentru vanzarea prin internet in aceasta regiune, au agenti specializati care executa aceste sarcini, iar acest mod de lucru este considerat mai convenabil deocamdata.

2. Analiza

Ratiunea de a crea pagina web se datoreaza urmatoarelor motive:

Se preconizeaza o crestere a bazei de date cu clientii datorita promovarii acesteia, mai ales in ceea ce priveste elevii in anii terminali;

Cresterea potentiala a volumului developarilor, fiind mai convenabila trimiterea de acasa a fotografiilor, mai ales ca livrarea este gratuita datorita unui contract foarte bun cu un curierat regional;

Posibilitatea de a face mai cunoscut eventualele promotii;

Oamenii agreeaza tot ce este nou si in pas cu tehnologi, mai ales in orasul Zalau; unde in acest domeniu oamenii erau atrasi continuu catre aceea firma care era cel mai avansat cu tehnologi si oferea cele mai diversificate servicii;

Momentan, nici o firma de foto din Zalau nu are o pagina web;

Reprezinta un prim pas catre dezvoltarea unei e-commerce, nu numai in ceea ce priveste pozele ci si a produselor referitoare la fotografiere (rame, filme, camere foto, albume, baterii etc.)

3. Managementul

Avand in vedere ca este vorba despre o firma mai mica, doar cu sase angajati, responsabilitatea principala ii revine administratorului firmei, Bakos Ecaterina. Ea va tine continuu legatura cu web developerul, comunicandu-i continuu cerintele. Deja au avut loc mai multe sedinte in cadrul firmei, mai putin formale, referitor la aspectul site-ului si la principalele functii, care vor fi transmise, in cadrul unui raport, celui care va crea pagina de web.

Mentionam, ca luand in considerare faptul ca avem de-a face cu o firma mai mica, lucrurile se simplifica. Nu este nevoie de un plan complex de e-business, de planificare separata a etapelor, deoarece unul singur se va ocupa de crearea intregului site si tot ce se presupune acesta. Deasemenea nici intalnirile nu trebuie programate cu rigurozitate, programul administratorului fiind foarte flexibil.

4.Strategia de marketing

Pagina de web ofera numeroase avantaje in ceea ce priveste promovarea produselor si serviciilor:

 • Comunicarea imediata pe site a diferitelor promotii si oferte;
 • Prezentarea ofertelor si a serviciilor;
 • Prezentarea anumitor lucrari in cadrul Galeriei Foto;

Insa ca oamenii sa afle aceste informatii de pe site, mai intai pagina de web trebuie promovat. Acest lucru se va realiza cu ajutorul urmatoarelor elemente:

Promovarea site-ului cu ajutorul pliantelor;

Promovarea site-ului la sediul firmei: pliante, pe spatele plicurilor in care se ambaleaza pozele, afise, informarea directa a clientilor;

Promovarea site-ului pe diferite grupuri de discutii, mai ales grupurile existente in cadrul elevilor;

Costurile referitoare la strategia de marketing acopera plata pliantelor si a afiselor. Avand in vedere ca este vorba despre o firma mai mica, bugetul este unul mai restrans, de doar 200 RON, insa se considera de ajuns pentru inceput.

5. Resursele

5.1. Resursa umana

Precum am mentionat si anterior, o singura persoana va fi implicata: administratorul, care deja s-a consultat cu ceilalti angajati si au ajuns la rezultate, decizii unanim acceptate. Avand in vedere ca este vorba de un site mai simplu, de prezentare, timpul acordat consultarii cu web developerul este redus, in total in jur de o zi. Tot din acest motiv nu se necesita instruirea personalului privind utilizarea site-ului, ei fiind deja familiarizati cu utilizarea internetului si a Microsoft Outlook-ului, iar actualizarea paginii de web va fi facuta de catre aceeasi persoana care il creeaza, acesta fiind o persoana fizica autorizata, cu activitatea in orasul Zalau.

5.2. Echipamentul

Calculator exista in sediu (unul singur ajunge deocamdata, este un model nou, recent schimbat cu componente adecvate folosirii lui), dar acesta trebuie conectat la Internet. Deja au fost discutate termenele contractuale cu ISP SAM si se va incheia undeva luna viitoare. Trebuie doar achizitionat cablurile de legatura. In ceea ce priveste softurile, trebuie achizitionata si instalata Microsoft Outlook si un program de Antivirus eficient. Deasemenea trebuie cumparata numele de domeniu si rezolvata problema gazduirii.  

5.3. Fondurile

Suma necesara acestui proiect este de 2300 RON dupa cum se poate observa si in tabelul de buget e-business. Firma dispune de aceasta suma intr-un cont bancar de economii. Pentru intretinere se va plati pe loc in functie de lucrarile efectuate. Tariful este de 10 RON/ora.

6.Beneficiile e-business-ului

Beneficiile e-business-ului sunt urmatoarele:

 • Cresterea numarului de clienti;
 • Cresterea volumului developarilor;
 • Cresterea numarului contractelor;
 • Relatie mai apropiata cu clientii;
 • Scaderea costurilor de promovare a diferitelor oferte indata ce va fi cunoscut site-ul;
 • Reprezinta baza e-commerce-ului, care se doreste a fi realizata in doi ani;

6.1.Beneficiile

Beneficii de pe urma e-business-ului in urmatorii 2-3 ani:

 • E-commerce pentru vanzarea produselor legate de fotografiere (albume, rame, filme, camere foto etc.)
 • Plata online a serviciilor si produselor;
 • Cresterea vanzarilor;
 • Diversificarea serviciilor si a produselor;
 • Descrierea mai detaliata a produselor si serviciilor;
 • Imbogatirea galeriei de fotografii;
 • Posibilitatea organizarii de concursuri de fotografii regionale, indata ce va fi mai cunoscuta firma;
 • Posibilitatea crearii grupurilor de discutii - sursa importanta de inspiratie pentru stabilirea obiectivelor afacerii;
 • Crearea unei baze de date cu clienti prin subscrierea la un newsletter lunar; 

6.2. EficientaEficienta site-ului va putea fi determinata odata cu punerea in aplicatie a acestuia. Va fi angajata o firma specializata pentru a efectua un test de eficienta a acestuia dupa 8 luni de functionare.

7.Provocari si constrangeri

Avand in vedere ca se doreste un site simplu, fara baze de date, nu avem constrangeri legate de securitatea paginii web, nici de gestionarea bazei de date sau a instruirii personalului in acest sens. Elementele tehnice sunt deasemenea simple. Este nevoie de un acces normal de internet pentru a vizualiza aceste pagini. Nu avem nici constrangeri legale, intrucat numele de domeniu fotopasaj este neocupat si nici impiedimente legate de schimbari organizationale sau de timp. Pagina web poate fi creata in cateva zile.

Singurele provocari reprezinta designul, care trebuie sa atraga vizitatorii si sa-i determine sa foloseasca aceste servicii. Promovarea site-ului deasemenea poate intampina dificultati, intrucat oamenii mai in varsta au retineri in ceea ce priveste folosirea serviciilor "online". Iar o alta provocare reprezinta capacitatea firmei de a ramane pe primul loc in ceea ce priveste e-business-ul, deoarece mai mult ca probabil si celelalte firme de acest gen o sa abordeze aceasta cale de extindere a afacerii.

8. Evaluarea proiectului

Precum am mentionat si mai sus, Foto Pasaj va angaja o firma specializata pentru a testa utilitatea e-business-ului. In principiu acesta va fi realizat cu ajutorul unui chestionar completat de utilizatori. Insa, pe langa acestea, unitatea foto are si alte modalitati de masurare a succesului e-business-ului, si anume:

 • Cresterea numarului de clienti cu 30%, datorita promovarii in intreaga regiune;
 • Cresterea volumului developarilor cu 60%, intrucat acum este foarte redus datorita lipsei de interes pentru "materialul de fotografie", insa majoritatea clientilor au marturisit ca nu merita sa intre in studio doar pentru a developa anumite poze;

Cresterea numarului contractelor cu absolventii cu 50%, ajungand sa detina marea majoritate a partii de piata (in momentul de fata numarul contractelor este redus, reprezentand doar 20% parte de piata datorita faptului ca majoritatea elevilor au optat pentru un album "digital", pe care Foto Pasaj nu a oferit la momentul respectiv);

Aceste masurari vor fi efectuate de catre administratorul firmei, iar deciziile privitoare la viitoarele imbunatatiri vor fi luate pe baza acestor constatari.

BUGETUL DE E-BUSINESS

Avem in vedere datele centralizate in tabelul de mai jos, facem urmatoarele precizari cu privire la bugetul de E-business:

Taxa pe ora a dezvoltatorului de pagina web este de 50 RON;

Durata crearii site-ului dureaza cca. 21 ore, datorita simplitatii acestuia, dar in realitate, in contract termenul de livrare este de doua saptamani;

Angajatii firmei nu necesita scolarizare, deoarece ei sunt deja familiarizati cu utilizarea internetului si a Outlook-ului, iar actualizarea paginilor va fi facut de cel care il creeaza;

Nu avem elemente functionale, baza de date;

Gazduirea site-ului pe un server este platit pe un an, urmand a se reinnoi contractul la anul;

Testarea utilitatii va fi efectuata de catre o firma specializata in a 8-a luna de publicarea site-ului pentru contravaloarea a 500 RON;

Optimizarea site-ului, pentru a fi gasit printre primii de motoarele de cautare se plateste in plus web developer-ului suma de 300 RON;

Suma alocata strategiei de marketing este una restransa, de doar 200 RON, acoperind 10 afise si cateva sute de pliante;

Astfel extinderea afacerii prin E-business va costa 2300 RON.

Valoarea medie a ratei zilnice pentru dezvoltatorul de web dinanfara (RON)

Sarcini

Ore estimate

Costul

Etapa 1(specificatii tehnice)

Scopul proiectului(scopul final, functiile, livrarile si costurile)

Etapa 2: Dezvoltarea

Managemenul proiectului (aproximativ 5 intalniri, raportare, stabilirea de legaturi, etc.)

Proiectarea graficii(ex. aspectul si sensibilitatea, butoanele de navigare)

Programarea generala (crearea navigarii si meta-tagurile, crearea de sabloane pentru intretinere, etc)Programarea specifica elementelor functionale precum:

> softul de cautare(motoarele de cautare) si interfata

> formularele on-line(aplicatiile ce necesita preluarea de date folosind formulare)

> facilitatile promotionale (de ex. competitii, spectacole, activitati, etc.)

Etapa 3: Livrarea si implementarea

Scolarizarea

Documentarea

Alocarea a aproximativ 5% pentru o eventuala problema

Total

Costurile serverului de Web si cele de gazduire

Inregistrarea numelui de domeniu

Gazduirea site-ului de catre un ISP, adresele de e-mail si grupul de discutii , etc

Costuri suplimentare posibile pentru

Crearea bazei de dateCostul/onorariul anual al licentei

Popularea bazei de date cu continut

Testarea tehnica

Inregistrarea pe/pentru masini de cautare

Consultant privind baza de date si infrastructura

Legalitate (ex contractul cu web developer-ul, sfaturi privind copyright-ul)

Scrierea continutului(ex. @ $50/hr, ...lei/ora, etc,)

Testarea utilitatii (tinta de audienta, testarea site-ului privind reactia starnita, etc.)

Solutia de e-commerce (licenta anuala si conectarea la o banca)

Software pentru actualizarea cu continut nou (ex DreamWeaver, Flash, etc.)

Traficul site-ului si utilizarea softului sau serviciilor (licenta anuala)

Servicii de inregistrare a masinii de cautare

Marketing-ul si promovarea(advertising-ul site-ului in media traditionala)

Total

Total General

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1634
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved