Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ADSORBTIA ANIONILOR

Agricultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



ADSORBTIA ANIONILOR



S-a aratat ca in majoritatea solurilor predomina substantele coloidale cu sarcina electrica negativa. Aceasta ar duce la concluzia ca este posibila numai adsorbtia cationilor, anionii fiind respinsi. Adsorbtia anionilor este totusi posibila, cel putin din punct de vedere teoretic, prin faptul ca in sol exista si substante coloidale cu caracter amfoter, asa cum sunt hidroxizii de fier si aluminiu, care la pH sub punctul lor izoelectric se comporta ca baze.

Capacitatea de adsorbtie a anionilor creste o data cu aciditatea solului, iar adsorbtia cationilor variaza in sens invers. Aceasta se explica prin faptul ca in conditiile mediului acid creste capacitatea gruparilor bazice pentru acceptarea de protoni. Ionul H+ se fixeaza la o grupare OH- dand ionul de hidroniu, care poate retine apoi anionii:

R -OH + HOH = R - O+H2OH-.

in conditiile mediului acid sau foarte acid pot sa apara ioni de hidroniu la hidroxizii de aluminiu: Al-O+H2.In mediu slab acid, neutru sau alcalin asemenea grupari nu apar.

La gruparile bazice astfel formate pot fi retinute diverse specii de anioni conform schemei:

R-O+H2 + Cl- = R-O+H2Cl-.

Se poate manifesta, de asemenea, schimbul de anioni:

R-O+H2Cl- + N03 R------> R-O+H2NO3- + Cl-

Anionii ortofosforiei sint adsorbiti la hidroxizii de aluminiu din solul foarte acid dupa schema:

Imaginea pag 53

Adsorbtia anionilor este mai putin posibila in soluri. Ioni ca cei de fosfat, sulfat, silicat etc. pot fi retinuti in sol sub forma de compusi insolubili, prin precipitarea la suprafata particulelor coloidale, fractiuni greu de separat intre ele. Se accepta ca in solurile slab acide, neutre sau alcaline, anionii Cl- si NO3- nu sunt retinuti prin adsorbtie ci are loc, mai degraba, o respingere a acestora. Adsorbtia ar putea avea loc in special in orizontul B al solurilor podzolice cu pH sub 4. Cunoasterea acestui fenomen are importanta practica.

Ingrasamintele ce contin clor se aplica toamna spre a favoriza indepartarea acestor ioni prin spalare din orizontul arat, intrucat ionul Cl- este daunator plantelor daca se afla in exces, in timp ce ingrasamintele ce contin NO3- se aplica partial toamna, iar restul primavara, spre a se evita pierderile de NO3- prin spalare. Anionii SO42- pot fi retinuti prin adsorbtie in soluri cu pH sub 6. in soluri cu pH peste 6 ei formeaza saruri insolubile.

Lucrand cu argile caolinitice din Congo, Fripiat si colab. (1954) au constatat valori de 2 me/100 g pentru capacitatea de schimb anionic si 10 me/100 g pentru capacitatea de schimb cationic. La alte minerale argilice, capacitatatea de schimb anionic poate fi zero. Adsorbtia anionica se refera, de fapt, numai la ionii de ortofosfat.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 874
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved