Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Buruieni anuale efemere

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micBuruieni anuale efemere

Stellaria media - rocoina. Are o radacina superficiala (8-12cm), cu tulpini subtiri ramificate, taratoare sau ascendente de 5-45cm lungime. Frunzele sunt mici, cate doua la fiecare nod, ovale, sesile cele din varf si scurt petiolate cele inferioare. Florile sunt mici, albe, petalele sunt scurte sau cel mult egale cu sepalele. Fructul este o capsula denticulata cu seminte rotund-reniforme, turtite lateral, de cca 1mm. Se inmulteste prin seminte, dar in conditii favorabile se poate regenera din mugurii de la baza tulpinilor taratoare. Semintele germineaza la 20C si numai din stratul superficial. Sub adancimea de 2cm nu germineaza. Semintele pot germina si in anul formarii lor, dar isi pastreaza viabilitatea timp de 10-60 ani.Infesteaza culturile de cereale paioase, prasitoare, trifoliene, vii si pomi fructiferi. Este mai frecventa pe solurile bogate in calciu si foarte rar podzolice. Tipic pentru aceasta specie, in anii favorabili, se dezvolta foarte puternic, ca o "patura", acoperind totul in jurul lor, intre randuri sau pe rand.

Veronica hederifolia - soparlita, doritoare. Se dezvolta primavara devreme pe terenurile nearate sau nelucrate. Are tulpina ramificata si taratoare. Frunzele sunt late, lobate, paroase. Florile sunt albastru deschis, la subsoara frunzeleor, pe pedunculi lungi. Infloreste din martie pana in iunie. Semintele germineaza la adancimea de 1-2cm, la temperaturi de 2-30C.

Este frecvent intalnita in toate zonele din tara. Infesteaza, in special, cerealele paioase, plantatiile de vii, livezi si mai rar culturile de prasitoare.

Lamium amplexicaule - sugel, urzica moarta. Planta are radacina pivotanta subtire, tulpina de 10-30cm lungime, ramificata de la baza, cu 4 muchii. Frunzele sunt opuse, crenat-lobate, cele inferioare petiolate, iar cele superioare sunt amplexicaule. Florile se grupeaza in veriticile, la baza frunzeleor bracteante, cu corola rosie-roz, de 3-4 ori mai lunga decat caliciul. Inflorirea are loc in aprilie-mai, uneori in septembrie-octombrie. Fructele sunt tetrachene. Se intalneste in toata tara, de la campie pana in regiunile montane.

Infesteaza diferite culturi de camp: cereale, prasitoare, lucerniere si plantatii de vita de vie, pe terenurile slab acide-neutre, sarace in humus, afanate, nisipo-lutoase sau nisipoase.

Erodium cicutarium - pliscul cocorului . Plantula    are cotiledoane epigee, petiolul lung si paros. Primele frunze sunt dispuse in rozeta, paroase cu limbul foliar penat divizat. Planta matura are radacina pivotanta si tulpina pubescenta, aproape taratoare. Florile sunt liliachiu-roze. Infloreste in aprilie-iunie. Semintele au longevitate mare, iar o planta produce 200-1600 seminte.

Ruderala si segetala (pajisti, lucerniere, livezi, cereale paioase). Isi scutura semintele cu mult inaintea recoltarii cerealelor. Raspandita in toata tara, pe toate tipurile de sol. Nu este concurenta serioasa pentru plantele de cultura.

Erophila verna - flamanzica. ). Planta de talie mica (2-15cm) cu frunze dispuse bazal sub forma de rozeta. Tulpinitele sunt lipsite de frunze, purtand florile de culoare alba grupate in raceme. Infloreste in martie-aprilie. Fructul este o silicula cu seminte foarte mici.

Apare in primele zile ale primaverii, in palcuri mici. Raspandita de la campie la munte, pe toate tipurile de sol. Apare frecvent in culturile de cereale si pe terenurile lucrate primavara foarte devreme. Ajunge la maturitate cu mult inaite de recoltarea cerealelor. Nu este o buruiana periculoasa, combaterea speciei fiind rareori necesara.

Senecio vernalis - spalacioasa. Primele frunze sunt petiolate, slab paienjeniu-paroase, cu limb obovat-eliptic, cu marginea dintata. Planta matura are radacina pivotanta si este de 20-60cm inaltime. Frunzele tulpinale inferioare sunt petiolate, celelalte sesile, cu limb lanceolat, penat lobate pana la fidate. Toata planta este slab paienjeniu-paroasa. Antodiile sunt de 2-3cm diametru si au flori marginale lingulate femeiesti si flori centrale hermafrodite, tubuloase. Florile sunt galbene. Inflorirea are loc din mai pana in august. Achenele sunt ingust cilindrice, de 2-2,5mm lungime, fin pubescente si au papaus lung de 2-3 ori cat achena.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2355
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved