Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Sistemul clasic (conventional) de lucrare a solului

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micSistemul clasic (conventional) de lucrare a solului

Sistemul clasic (conventional) de lucrari are ca si caracteristica principala aratura cu plugul cu cormana prin care se intoarce brazda. Acest sistem este aplicat pe plan mondial pe cca 55 % din suprafata arabila. Avantajele sistemului sunt : obisnuinta in lucrarea solului, incorporarea resturilor vegetale, a buruienilor si a semintelor acestora, siguranta in functionare datorita constructiei simple a plugului, efectul de afanare (mobilizarea intensa a solului).Se estimeaza pentru urmatorii 20 ani, reducerea ponderii acestui sistem la 40 %, motivat in principal de obiective ecologice (reducerea degradarii structurii solului, a eroziunii etc.), de necesitatea de a reduce consumurile de combustibili si de a creste productivitatea la efectuarea lucrarilor, pentru a putea respecta perioadele optime de lucrare a solului si semanat etc.

Tinand cont de plantele cultivate si specificul unor situatii date de calamitati naturale sau greseli tehnologice, sistemele clasice ale solului se grupeaza in :

─ sistemul de lucrari pentru culturile de toamna,

─ sistemul de lucrari pentru culturile de primavara,

─ sistemul de lucrari pentru culturile succesive,

─ sistemul de lucrari dupa culturile compromise.

Sistemul de lucrari pentru culturile de toamna

Lucrarile solului pentru culturile de toamna depind in mare parte de timpul ramas de la eliberarea terenului de resturile vegetale ale plantei premergatoare pana la epoca de semanat a culturilor de toamna si de umiditatea solului.

Culturile de toamna sunt: graul de toamna, orzul, secara, rapita, borceagul de toamna. In medie, ele ocupa aproape o treime din suprafata arabila a tarii noastre (aproximativ 3,3 milioane hectare).

In functie de epoca de recoltare a plantelor premergatoare culturilor de toamna, se disting trei sisteme de lucrari:

a. sistemul de lucrari ale solului pentru culturile de toamna ce urmeaza dupa premergatoare timpurii;

b. sistemul de lucrari ale solului pentru culturile de toamna ce urmeaza dupa premergatoare tarzii;

c.       sistemul de lucrari ale solului pentru culturile de toamna ce urmeaza a fi cultivate pe terenurile destelenite.

Sistemul de lucrari pentru culturile de primavara

Caracteristica principala a acestui sistem de lucrari consta in aceea ca o parte din lucrari se executa toamna, iar o alta in primavara. Dupa recoltarea plantei premergatoare, daca terenul prezinta multe resturi organice sau este foarte imburuienat, se impune o lucrare cu grapa cu discuri perpendicular pe directia randurilor pentru maruntirea si incorporarea lor in sol. Lucrarea de baza a solului se executa in vara sau toamna anului precedent si numai accidental in primavara. Plugul va lucra in agregat cu grapa stelata. Adancimea araturii variaza intre 22 si 30 cm, in functie de cerintele plantei de cultura, umiditatea solului, textura solului etc. Tot in toamna, se mai pot executa 1-2 lucrari superficiale (cu cultivatorul, cu grapa cu discuri sau grapa cu colti) in situatia in care terenul este imburuienat sau pentru unele culturi ce necesita o nivelare din toamna (sfecla de zahar si culturi timpurii).In primavara, cand solul s-a zvantat si se poate intra pe teren cu masinile agricole, se vor executa 1-2 lucrari superficiale (cu grapa cu colti, grapa cu discuri sau combinatorul), cu scopul de a nivela, a marunti bulgarii, a distruge crusta si a pastra apa in sol (a intrerupe vasele capilare).

Sistemul de lucrari pentru culturi succesive

Culturile succesive, numite si culturi duble sau culturi in miriste, se seamana primavara tarziu sau la inceputul verii, dupa recoltarea culturilor timpurii (borceagul, orzul, cartofii timpurii, secara pentru fan etc.). Dintre culturile succesive semanate pe suprafete mai mari, amintim: porumbul masa verde sau siloz, porumbul pentru boabe din hibrizi extratimpurii, soia soiuri extratimpurii, legume de toamna etc. Ele reusesc numai in zonele cu precipitatii suficiente sau pe terenuri amenajate pentru irigat.

Aratura se executa la 15-18 cm adancime in agregat cu grapa stelata, imediat dupa recoltarea plantei premergatoare. Urmeaza 1-2 lucrari cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili sau tavalugul inelar. Ultima lucrare se efectueaza perpendicular pe directia de semanat.

Daca terenurile sunt mai afanate si curate de resturi vegetale, se poate renunta la aratura, mobilizarea solului facandu-se cu grapa cu discuri grea in doua treceri, urmata de o lucrare cu grapa cu discuri obisnuita in agregat cu grapa cu colti reglabili. Astfel se castiga timp pentru ca semanatul sa se faca cat mai devreme. Orice intarziere la semanat conduce la scaderi mari ale productiilor. Imediat dupa incheierea semanatului, daca exista aceasta posibilitate, se trece la irigarea culturii pentru a favoriza o rasarire rapida si uniforma.

Sistemul de lucrari dupa culturi compromise

Exista situatii in care culturile agricole pot suferi pagube atat de mari incat mentinerea lor nu se mai justifica economic. Compromiterea culturilor poate fi cauzata de mai multi factori: remanenta unor erbicide, greseli in alegerea si aplicarea erbicidelor, samanta necorespunzatoare (fara germinatie), atac de daunatori in faza timpurie, brume sau ingheturi tarzii, inundatii, grindina, imburuienare excesiva, atac de rozatoare etc. Dupa stabilirea cauzei si inlaturarea efectelor se va trece la reinfiintarea aceleasi culturi, sau a unei noi culturi. Daca s-a intarziat mult, se vor alege soiuri sau hibrizi cu perioada de vegetatie mai scurta (extratimpurii sau timpurii).

Sistemul de lucrari ale solului consta in 1-2 lucrari superficiale executate cu grapa cu discuri, cu scopul de a intoarce cultura compromisa, de a distruge buruienile, crusta si de a afana solul pe adancimea de semanat. Pe solele mai imburuienate se foloseste cultivatorul echipat cu brazdare de tip extirpator, pentru cultivatie totala sau grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili, iar pe solele curate de buruieni numai combinatorul.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2074
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved