Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


COLIVII PENTRU TRANSPORTUL SI PROTEJAREA MATCILOR

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micCOLIVII PENTRU TRANSPORTUL SI PROTEJAREA MATCILOR

Pentru pastrarea, transportul si introducerea matcilor in familiile de albine se folosesc diferite colivii, care sint dispozitive avind ca scop protejarea matcilor pina la acceptarea acestora de catre albinele familiei respective.Colivia BENTON este folosita pentru transpontul matcilor, impere-cheate. Se compune dintr-un corp de lemn de forma .dreptunghiulara, pre-vazuit cu 3 compartimente circulare din care unul este rezervat pentru hrana (serbet), legate intre ele printr-un canal. La un capat al coliviei se afla un orificiu circular cu diametrul de 9 mm. Pe par^ile laterale, in pere^ii acesteia, sint sapate in grosimea lor doua canale prevazute cu ori-ficii 'prin care se asigura aerul necesar unei bune aerisiri pe timpul transportului. Compartimentele sint acoperite cu o plasa de sirma care se continua si peste orificiul de 9 mm

Colivia model Benton pentru transportul matcilor

corpul coliviei;2) capsa de fixare a tesaturii de corpul coliviei ; 3) tesatura de sirma; 4) canal care asigura legatura intre compartimentele circulare

compartimentul circular; orificiul circular de 9mm; 7) orificii de aerisire a coliviei

Intr-un compartiment se introduce serbet care se acopera cu o foita de celofan sau de plastic, celelalte doua compartimente fiind rezervate matcii, insotita de un numar de 10—15 albine. Matcile se livreaza insotit de certificate de sanatate, trebuind sa fie transportate cu mijloace rapide ca : avion, tren etc.

Pentru mtroducarea matcilor in familiile de albine se folosesc diferite modele de colivii.

Colivia TITOV este confectionata dintr-un cadru de tabla cositorita cu 4 ferestre din plasa de sirma zincata, cu capac rabatabil din lemn in partea inferioara si o placuta culisanta (suber) din tabla ce culiseaza in partea superioara. In capacul de lemn exista un orificiu cu diametrul de 8 mm si adincimea de 5 mm, in care se introduce serbet iar la capatul superior exista un orificiu circular cu diametrul de 15 mm si unul dreptunghiular de 14X4,2 mm, cu capetele rotunjite.

Matca se introduce in colivie prin orificiul circular fara albine insotitoare, se include suberul si colivia se sprijina intre spetezele superioare a doua rame in centrul cuibului. Dupa 24 de ore se deschide capacul de lemn si spatiul respectiv se acopera cu o foita de fagure artificial perforata in mai multe locuri, pentru a usura roaderea acesteia de albinele care vor elibera matca.

Colivia model Titov

A)    vedere generala

B)     B) detalii constructive

corpul coliviei

plasa de sirma

cuiul     in jurul caruia se roteste capacul inferior al coliviei

capacul de lemn mobil inferior

cavitatea capacului ce se umple cu serbet

deschiderea pentru trecerea albinelor

orificiu ce se astupa cu dop de ceara

suberul mobil de tabla

Colivia HANGANU are in interior un compartiment semicircular destinat pentru matca. Are de asemenea prevazut un orificiu de 9 mm diametru, care la capatul exterior are o mica gratie Hannemann si o clapeta de inchidere. Pentru introducerea matcii in familie se deschide clapeta care acopera gratia Hannemann, iar in orificiul circular se intro­duce un tub de plastic umplut cu serbet. Colivia astfel pregatita se introduce intre doua rame din cuib iar dupa circa 24 ore, albinele din famijlie elibereaza matca dupa consumarea serbetului.

Colivia Hanganu pentru transport si introdus matca

corpul coliviei din lemn de tei;

tesatura de sirma care imbraca corpul coliviei;compartimentul mare semicircular;

orificiul de 9 mm;

rezervorul de hrana;

clapeta de inchidere de la orificiul 4 la exterior;

segment gratie Hanemann de la orificiul 4;

clapeta care inchide cavitatea de depozitare a tubului;

tubul de plastic umplut cu serbet ;

canal de acces la rezervorul de hrana;

Colivia model L este confectionata din lemn de tei in forma de L, pe care este fixata o placa de sirma zincata. Colivia este prevazuta cu un oblonas mobil din lemn prin care se introduce matca fara albine insotitoare, se inchide oblonasul cu o clema care se afla pe latura lunga a coliviei. Colivia astfel pregatita se suspenda in mijlocul cuibului intre doua rame printr-o clema mobila. Dupa 24 ore se deschide oblonasul si orificiul se acopera cu o bucata de fagure artificial perforat, prin roaderea caruia de catre albine se elibereaza matca.

Colivia MAURICIU se compune dintr-un corp de lemn in forma de treapta, avind cite un orificiu pe fiecare treapta. Orificiul de pe treapta inferioara are diametrul de 6 mm si este mai scurt. Iar cel de pe treapta superioara are diametrul de 9 mm si este mai lung. Colivia mai este prevazuta cu un capac mobil din lemn in partea superioara. Cele doua orificii se umplu cu serbet, apoi se introduce matca fara albine insotitoare prin partea superioara, dupa care se fixeaza capacul cu citeva pioneze sau cu tinte.

Colivia astfel pregatita se introduce in mijlocul cuibului iar albinele, consumind serbetul din cele doua canale, vor elibera matca.

Colivia WOLGEMUTA este realizata din mai multe parti :

— corpul coliviei, in forma de trapez, in mijlocul caruia se afla un spaiu circular care formeaza interiorul coliviei de 40 mm dianietru ; acest spatiu este acoperit pe o fata cu plasa de sirma iar pe cealalta parte cu celuloid. Latura mica a trapezului este indreptata in sus ;

— colivia mai prezinta o speteaza in partea superioara a ei, pre­vazuta cu un orificiu cu diarnetrul de 10 mm, pe unde se introduce matca si care se inchide cu un dop de lemn.

La baza trapezului se afla un locas sub forma de uluc care serveste drept rezervor pentru hrana si care comunica cu interiorul coli­viei printr-un canal ingust de 10 mm. Acest rezervor de hrana este aco­perit de o speteaza inferioara care are doua orificii tot de 10 mm diametru si se inchid cu dopuri de lemn.

Pentru introducerea matcii cu ajutorul acestei colivii se prind doua fisii inguste de fagure artificial de speteaza superioara pe care albinele tinere le vor construi, asigurind astfel o usoara acceptare a matcii. Matca eliberata isi va incepe imediat activitatea, depunind oua in fagurasii respectivi; apoi trecind pe ramele alaturate.

Colivia MILLER se compune dintr-un compartiment realizat din plasa de sirma. La un capat este prevazuta cu un orificiu de 11X11 mm, in care se introduce serbetul. Acest orificiu este placat cu 2 tablite cositorite. Colivia mai este prevazuta si cu o sipca de lemn care culiseaza si prin intermediul ei se poate introduce matca in colivie .

Colivia rotunda este confectionata din cherestea sau din tabla sub forma unui inel cilindric cu diametrul de 55 mm. Partea superioara este acoperita cu plasa din material plastic sau sirma zincata, iar la partea inferioara colivia este prevazuta cu niste picioruse cu care se fixeaza in fagure.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1891
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site