Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PAGUBELE CAUZATE DE BURUIENI

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micPAGUBELE CAUZATE DE BURUIENI

Pagubele provocate de buruieni plantelor de cultura sunt aproape egale cu cele cauzate de boli si daunatori, iar in unele cazuri, pot fi chiar mai mari.Pagubele aduse agriculturii de catre buruieni presupun mai multe aspecte:

a) Cresterea costurilor de productie si procesare

Toate lucrarile executate pentru distrugerea buruienilor, incepand cu cele manuale, continuand cu aplicarea erbicidelor si pana la combaterea integrata, contribuie la cresterea costurilor de productie. Aceste costuri sunt necesare pentru a preveni pierderile importante de recolta sau chiar distrugerea completa a acesteia, fiind considereate masuri indispensabile pentru obtinerea unui profit.

Se inregistreaza cheltuieli indirecte legate de curatirea masei de boabe de seminte de buruieni cu care s-au amestecat in timpul recoltarii. Prin utilizarea selectoarelor, trioarelor, vanturatorilor sau prin lucrari de sortare, cresc consumurile de energie si munca pe tona de produs obtinut, iar odata cu acestea si cheltuielile totale.

De asemenea, greutatea suplimentara a masei de buruieni care trece prin combine si alte masini agricole duce la uzura prematura a acestora si la aparitia frecventa a unor defectiuni pentru a caror remediere sunt necesare cheltuieli suplimentare.

b) Buruienile creeaza dificultati in executarea lucrarilor agricole

Prezenta buruienilor impiedica executarea la timp si de buna calitate a lucrarilor de baza ale soluli, de pregatire a patului germinativ, de semanat, intretinerea culturilor si recoltat. S-a demonstrat ca pe terenurile imburuienate, mai ales cu buruieni perene, rezistenta opusa la efectuarea lucrarilor solului creste cu peste 30%, iar randamentul combinelor la recoltare scade cu 25-30%.

Buruienile diminueaza si eficienta unor lucrari agricole ca : aplicarea masurilor de combatere a bolilor si daunatorilor, administrarea ingrasamintelor, irigarea. In foarte multe situatii, lucrarile nu pot fi realizate la timpul optim, ceea ce poate determina pierderi mari de recolta.

c)Diminuarea cantitativa a recoltelor

Buruienile reprezinta concurenti de temut ai plantelor de cultura pentru factorii de vegetatie:

−buruienile consuma apa din stratul arabil si subarabil, , concurand plantele de cultura si amplificand actiunea secetei.

buruienile consuma mari cantitati de elemente nutritive in detrimentul plantelor cultivate.

−buruienile stanjenesc cresterea radacinilor plantelor cultivate cu care convietuiesc.

buruienile umbresc plantele de cultura si solul, sustragand astfel lumina.

infasurandu-se in jurul tulpinilor, unele specii de buruieni stanjenesc cresterea si dezvoltarea plantelor, inabusind portiuni intregi de cultura sub forma de vetre foarte largi.buruienile, prin dezvoltarea lor, stanjenesc procesele microbiologice din sol. Astfel, scade intensitatea proceselor de amonificare si nitrificare, datorita scaderii umiditatii si a temperaturii solului.

d) Deprecierea calitatii produselor agricole

Ca urmare a imburuienarii, se reduce continutul in substante proteice al boabelor de grau si mazare cu 0,5-2,3%, procentul de zahar din sfecla cu 0,1-0,4%, iar rezistenta fibrelor de in scade cu 4-5 unitati. Prin imburuienare se mareste raportul intre paiele si boabele de grau in favoarea paielor, precum si procentul de plevi, cu 5% la ovaz si 4% la secara. Datorita umbririi si culcarii cerealelor infestate de buruieni, masa a 1000 boabe de cereale poate scadea cu 25-30%. Multe buruieni au un gust si un miros neplacut, pot fi chiar otravitoare, fiind foarte periculoase daca ajung in faina sau in hrana animalelor.

e) Intoxicatii produse animalelor

Exista buruieni la care intreaga planta este toxica, si pe care, in general, animalele le evita la pasunat. Daca aceste buruieni toxice ajung in fan, animalele nu le mai pot evita si apar cazuri de intoxicare. Cele mai frecvente burueni toxice, sunt: Atropa belladona (matraguna), Datura stramonium (ciumafaie), Hyosciamus niger (maselarita), Conium maculatum (cucuta), Galium aparine (turtita), Euphorbia cyparissias (laptele cainelui), Veratrum album (stirigoaie), Colchicum autumnale (brandusa de toamna), Equisetum palustre (coada calului), Ranunculus arvensis (piciorul cocosului).

f)Buruienile sunt gazde pentu diferiti agenti patogeni si daunatori ai plantelor de cultura, contribuind la inmultirea si raspandirea acestora.

g) Efecte negative asupra sanatatii oamenilor

Polenul unor specii de buruieni ca Sorghum halepense (costrei), Ambrosia artemisiifolia (iarba parloagelor), Cynodon dactylon (pir gros), Amaranthus retroflexus (stir), Chenopodim album (loboda), Anthemis cotula (romanita puturoasa), Salsola ruthenica (ciurlan), provoaca ractii alergice ca stranutul, curgerea ochilor si a nasului, febra etc.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1185
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved