Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


AGRICULTURA ECOLOGICA - ETICHETAREA PRODUSELOR ECOLOGICE

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micAGRICULTURA ECOLOGICA

Agricultura ecologica este un sistem de agricultura ce face apel la toate mijloacele si instrumentele de munca necesare obtinerii unor productii calitativ ridicate, curate, cu scopul final de a realiza protectia consumatorilor si a mediului inconjurator.Agricultura ecologica se bazeaza pe reducerea la minimum a intrarilor externe, evitarea utilizarilor fertilizantilor sintetici si pesticidelor.

Agricultura ecologica (termen similar cu agricultura organica sau biologica) este un procedeu modern de a cultiva plante, de a ingrasa animale si de a produce alimente prin utilizarea acelor procedee si tehnologii care se apropie foarte mult de legile naturii - nu utilizeaza fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor.

ATENTIE: Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise in agricultura ecologica.

De la agricultura conventionala la cea ecologica

Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numita "perioada de conversie".
Aceasta este perioada pe care fermierii o au la dispozitie pentru adaptarea managementului fermei la regulile de productie ecologica.

Durata perioadei de conversie in productia vegetala, animaliera si apicultura este de:
. 2 ani pentru culturile de camp anuale;
. 3 ani pentru culturile perene si plantatii;
. 2 ani pentru pajisti si culturi furajere;
. 12 luni pentru vite pentru carne;
. 6 luni pentru rumegatoare mici si porci;
. 6 luni pentru animale de lapte;
. 10 saptamani pentru pasari pentru productia de carne, cumparate la varsta de 3 zile;
. 6 saptamani pentru pasari pentru productia de oua;
. 1 an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.

Producatorul ECO pe etape:
PASUL1 - Informare
Pentru a practica agricultura ecologica, producatorul trebuie sa aiba cunostinte minime despre acest sector, pe care le poate obtine de la Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Judetene (DADR), de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola si de la oficiile judetene ale acesteia, de la Federatia Nationala pentru Agricultura Ecologica si de la asociatiile de producatori de agricultura ecologica.

PASUL 2 - Inregistrarea activitatii
Urmatorul pas este acela de a-si inregistra activitatea ca producator, procesator, importator, distribuitor, comerciant in agricultura ecologica la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetul unde se afla unitatea/ferma, prin completarea fiselor de inregistrare care ii confera calitatea de producator in agricultura ecologica.

PASUL 3 - Contract cu un organism de inspectie si certificare
In vederea inspectiei fermei sale si pentru obtinerea certificatului de produs ecologic, producatorul trebuie sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare aprobat de MAPDR. Procedura de inregistrare a producatorilor in agricultura ecologica este precizata in O.M. nr. 527/2003.

PASUL 4 - Organizarea comercializarii
In vederea valorificarii produselor ecologice, producatorul se va adresa firmelor ce au in activitate comercializarea produselor ecologice si isi va afisa oferta pe site-ul ce cuprinde cererea si oferta de produse ecologice: https://www.agricultura-ecologica.ro.

Produsul agro-alimentar ecologic trebuie sa fie insotit de certificatul de produs ecologic, in original, emis de un organism de inspectie si certificare aprobat de MAPDR.

Exportul se face in conformitate cu prevederile legislatiei interne privind exportul produselor agroalimentare si cu acordurile si conventiile din domeniu la care Romania este parte.

ETICHETAREA PRODUSELOR ECOLOGICE

Produsele ecologice trebuie sa fie etichetate, in conformitate cu regulile specifice privind etichetarea, respectiv cu Ordinele comune nr. 417/13.09.2002 si nr. 110/7.10.2002 ale ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si ale presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, pentru aprobarea regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Eticheta produselor ecologice trebuie sa contina, in plus fata de mentiunile obligatorii de pe eticheta alimentelor, mentiuni specifice modului de productie ecologic. Aceste mentiuni sunt: referirea la modul de productie ecologic, ca de pilda ,,produs obtinut din agricultura ecologica", precum si numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat controlul unitatii si a eliberat certificatul de produs ecologic.

De asemenea, eticheta unui produs ecologic va cuprinde in mod obligatoriu sigla ,,AE", ce reprezinta pentru consumatori o garantie a faptului ca produsul ce poarta aceasta sigla este obtinut prin agricultura ecologica.

Una dintre regulile de productie in agricultura ecologica este aceea ca fermierii care cultiva pamantul dupa metodele ecologice trebuie sa foloseasca numai ingrasamintele permise in agricultura ecologica.

Lista substantelor permise sa fie utilizate in agricultura ecologica se regaseste in Anexa nr. 2 la HG nr. 917/2001.Utilizarea in agricultura ecologica a ingrasamintelor, pesticidelor, precum si a ingredientelor care nu sunt cuprinse in aceasta lista este interzisa.

Reguli de productie ecologica

a) - sa respecte principiile productiei ecologice pentru plante si produse din plante, animale si produse animaliere, apicultura si produse apicole;

b) - sa utilizeze, ca produse pentru protectia plantelor, fertilizatori si amelioratori ai solului, furaje, materii prime pentru prepararea furajelor, furaje compuse, aditivi furajeri, anumite substante utilizate in alimentatia animalelor, produse pentru curatarea si dezinfectia adaposturilor si instalatiilor de crestere a animalelor, produse pentru lupta impotriva organismelor daunatoare si bolilor din adaposturi si instalatii de crestere a animalelor, numai produsele prevazute in lista produselor permise a fi utilizate in agricultura ecologica, cu respectarea conditiilor specifice;

c) - sa utilizeze seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode de productie ecologica;

d) - sa nu utilizeze organisme modificate genetic si/sau produse derivate din astfel de organisme, cu exceptia medicamentelor de uz veterinar.

Metodele de productie ecologica pentru seminte si material de inmultire vegetativ, plante-mama pentru seminte si forme parentale pentru materialul de inmultire vegetativ trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

1) - sa nu utilizeze organisme modificate genetic si/sau orice produse derivate din astfel de orgnisme;

2) - sa indeplineasca conditiile prevazute la lit. a) si b), pentru minimum o generatie pentru culturile anuale si minimum doua generatii pentru culturile perene.

Atentie: Termenii folositi in agricultura ecologica sunt: bio, eco, organic sau combinatiile acestora. In Romania termenul utilizat este "ecologic".Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2313
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved