Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CULTURA DE USTUROI

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micCULTURA DE USTUROI

1 PARTICULARITATI BIOLOGICE SI BOTANICE

Este o planta anuala are numai crestere vegetativa, fara sa produca seminte, astfel imultirea este exclusiv vegetativa, prin bulbi. Bulbul este format dintr-un numar variabil (120) de bulbi (catei), prinsi pe tulpina de la baza bulbului, care are aspect de disc, fiind inveliti la exterior, cu mai multe tunici pergamentoase. Marimea, forma si culoarea bulbului, precum si marimea numarului bulblilor, sunt diferite, fiind determinate, in cea mai mar masura, de soi, dar si de conditiile de mediu, agrotehnica aplicata. Bulbul, prezinta la baza un disc propriu (tulpina) pe care se prinde o frunza carnoasa de 1-2 frunze pergamentoase la exterior, care impreuna, adapostesc si protejeaza in centrul bulbului, un mugure vegetativ.Sistemul radicular, prins pe partea inferioara a discului, este slab dezvoltat, fibros, cu radacini putin numeroase, care cresc in stratul superficial, si exploreaza un volum redus al solului.

Frunzele aeriene sunt lineare, indoite sub forma de jgheab, de culoare verde, mai mult spre deschis, acoperite cu pruina care in partea lorbazala, se invelesc unele pe altele formand o tulpina destul de lunga.

2 RELATIILE CU FACTORII DE VEGETATIE

Se caracterizeaza prin crestere scazuta fata de caldura, temperatura minima de incoltire a bulbilor fiind de 3-4 grade C, iar plantele bine inradacinate pot sa reziste pana la -25 grade C. In perioada de crestere a bulbului, temperatura optima este de 20-24 grade C iar de maturare, de 25-30 grade C.

Este o planta de zi lunga si foarte pretentioasa la intensitatea luminoasa la fel ca si ceapa, in conditii de zi scurta sau de umbra, nu formeaza bulbi.

Fata de umiditate, plantele de usturoi prezinta cerinte asemanatoare cu cele de ceapa, dar sensibilitatea este mult mai mare, atat la deficitul de apa din sol, cat mai ales, la excesul de apa, la baltire. Consumul specific este de 6 kg N, 1 kg P2O5, 5,5 kg P2O pentru o tona de bulbi.

Cere aceleasi tipuri d7e soluri cu aceleasi insusiri ca si ceapa.

3 TEHNOLOGIA DE CULTURA- Soiuri se folosesc soiuri de toamna care se caracterizeaza prin capacitate de pastrare redusa, deoarece bulbii sunt acoperitii numai cu 3-4 camasi pergamentoase putin aderente, astfel ca nu rezista pana in primavara si soiuri de primavara, care datorita conservabilitatii ridicate, bulbii fiind inveliti cu 7-8 tunici, pergamentoase.

Locul in asolament precum si pregatirea terenului sunt la fel ca la ceapa din arpagic, cu sublinierea ca revenirea pe aceeasi suprafata se va face dupa minim 5 ani, intrucat este puternic atacat de nematozi si cultura poate fi total compromisa. De asemenea, se recomanda ca potasiul sa fie administrat sub forma de sulfat de potasiu.

- infintarea culturii se face prin plantarea de bulbi, cu recomandarea de a se folosi cei cu insertie la nivelul mediu, la nodurile IV si V, din bulb, care sunt de marime si capacitate sporita in generarea plantelor mai productive.

Plantarile din toamna se efectueaza in asa fel , incat plantele sa ierneze sub forma de rozeta de frunze si bine inradacinate, in ultima decada a lunii septembrie prima jumatate a lunii octombrie, in functie de zona geografica, iar cele de primavara in prima urgenta in luna martie imediat ce se poate intra pe teren. Distantele de plantare intre randuri sunt cele de la ceapa iar pe rand3-4 cm, cu un numar de 600-880 mii plante pe ha. Cantitatea de material saditor pentru un ha este de 800-1000 de kg. Adancimea de semanat 4-5 cm, toamna si 2-3 cm primavara.

Lucrarile de intretinere sunt la fel ca la ceapa respectiv epoca si modul de recoltare a bulbilor.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1769
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved