Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PRACTICA APICOLA - Metode de introducerea matcilor in familiile de albine

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micPRACTICA APICOLA - Metode de introducerea matcilor in familiile de albine

    In apicultura,operatiunea de introducere a matcilor in familiile de albine reprezinta o piatra de incercare pentru stupari.Acestia trebuie sa decida asupra metodei pe care o folosesc pentru ca lucrarea sa fie incununata de succes.Fara a insista asupra problematicii,trebuie sa stiti ca sunt trei perioade cand introducerea unei matci este mult usurata.Acestea sunt primavara devreme,in timpul culesurilor intense,cat si toamna tarziu.

    In cele ce urmeaza vom descrie 4 metode de succes,folosite de noi de-a lungul anilor de stuparit.Consideram ca acestea sunt printre cele mai sigure si pot fi abordate de orice apicultor.    Metoda coliviei tip 'capac' : acceptare 95 %
    Din multitudinea de colivii care se folosesc la introducerea matcilor ,o colivie de separare s-a detasat net prin asigurarea unui procent mare de acceptare a matcilor.Aceasta colivie este cunoscuta de mai mult timp si este colivia tip 'capac'.Colivia capac o folosim in stupina pe tot parcursul sezonului activ si este favorita noastra.In literatura de specialitate este mentionat un grad de acceptare a matcilor de 95 %.Din punct de vedere practic nu am observat diferente mari de procentaj,decat in anii nefavorabili apiculturii.

    Aceasta colivie poate fi confectionata de orice apicultor din plasa de sarma cu ochiuri de 3 mm .Ca forma
aceasta este un capac patrat cu latura de 10 cm (suprafata finala 100 cm patrati). In unul din peretii laterali se practica un orificiu care se astupa cu pasta de miere si zahar. Acest orificiu poate fi inlocuit cu un tub , lung de 4-5 cm si diametru care sa permita iesirea matcii.Si acest tub se umple cu pasta.Inaltimea coliviei trebuie sa asigure (infipta fiind in fagure) miscarea nestingherita a matcii.

    In principal metoda consta in izolarea matcii sub protectia coliviei pe un fagure din mijlocul cuibului , dupa 4-6 ore de la orfanizare.Portiunea de fagure acoperita de colivie trebuie sa cuprinda o suprafata cu puiet capacit si ceva miere. Izolarea matcii se face fara albina insotitoare pentru ca in scurt timp vor ecloziona noile albine si o vor ingriji.Matca,in cele mai multe cazuri , incepe sa depuna oua la 24-72 ore dupa izolare.In acest timp albinele familiei vor inlatura dopul de pasta (miere+zahar) si vor elibera matca. Familia nu se deranjeaza timp de 4-5 zile,dupa care putem verifica acceptarea matcii.Atunci putem constata (in putine cazuri ) ca albinele nu au eliberat matca,caz in care vom practica prin partea opusa a fagurelui o gaura.

    Metoda descrisa are cateva variante care tin de conditiile locale.De pilda unii apicultori prelungesc perioada de orfanizare a familiei pana la 6 zile, dupa care distrug botcile aparute.Indiferent de varianta aleasa ,ce trebuie sa retinem este faptul ca aceasta metoda se numara printre cele mai sigure.

     Introducerea cu alcool : acceptare 80 - 95 %
     O alta metoda folosita de noi, mai rar insa,este introducerea matcii sub protectia vaporilor de alcool.Istoric , metoda este pusa la punct de vecinii nostrii de peste Tisa,apoi fiind preluata de intreaga Europa, inclusiv de romani.Noi o folosim in anii cu clima mai constanta , fara mari variatii de temperatura si umiditate,factori care pot influenta acceptarea.Explicatia este aceea ca in anumite conditii,viteza de evaporare a alcoolului este diminuata sau marita si aceasta metoda poate avea mai putin succes.

    Alcoolul folosit este cel etilic de 95 grade , sau un rachiu de fructe dublu rafinat (palinca) de 60 grade.Dozele de alcool 95 grade sunt de 5-7 ml pentru un nucleu si 15 ml pentru o familie,iar pentru rachiu se maresc cu 30%.Se ridica matca batrana din familia vizata si se administreaza alcoolul pe o bucata de material textil.Introducem rapid in preajma, cusca cu matca,cusca avand orificiul de eliberare obturat cu un strat subtire de serbet de zahar. Stratul de serbet trebuie sa fie subtire pentru ca albinele sa poata elibera matca pana nu dispare efectul narcotizarii cu alcool.Este de preferat ca matca sa fie izolata pe fagurii cu puiet ,acolo unde se gaseste albina tanara din abundenta.

      Metoda este eficienta,rapida,matca incepand cateodata sa depuna oua chiar in ziua introducerii.Ca procent de acceptare este sub metoda 'custii capac',insa per ansamblu putem sa ne declaram multumiti de ea.

     Metoda roiului artificial - acceptare 100 %
     Cu aceasta metoda putem spune ca intram in zona de acceptare de 100 %.
Este o metoda simpla, dar care necesita ulterior o ingrijire adecvata a entitatii nou create (roiului nou) si de aceea este considerata un pic mai greoaie.Din punctul nostru de vedere,prin rezultatele obtinute ,nu putem decat sa o recomandam cu caldura tuturor apicultorilor.Din pacate ,ca in toate lucrurile bune,exista si un impediment,anume cel legat de perioada limitata in care se poate folosi.Lunile mai si iunie reprezinta intervalul ideal de aplicare.

     Probabil ca multi dintre dv. care au format roi 'la pachet' stiu care este procedura de introducere a matcilor. In fapt metoda 'roiului artificial' consta in formarea unei noi familii folosind albina tanara si o matca performanta.Iata cum procedam noi pentru a introduce matcile :

     In jur de ora 11,cand majoritatea albinelor batrane sunt angrenate in cules,introducem intr-o roinita(fara faguri),cusca cu matca tanara.In roinita,cu ajutorul unei palnii mari din carton se scutura cca. 1 Kg de albina tanara.Pentru a ne asigura ca albina este tanara se scutura doar ramele cu puiet,avand grija insa sa nu scuturam si matca familiei de baza.Dotam roiul cu un hranitor ce contine 0,5-1 kg de sirop si il ducem in pivnita pentru 48 de ore.La expirarea celor doua zile de izolare se muta familia nou formata intr-un corp de stup curat, dotat cu 4 faguri artificiali,un hranitor cu sirop si unul cu apa.Mentionam ca matca se scoate din cusca si se introduce odata cu fluxul de albine fara a mai lua nici o masura de precautie.Urdinisul se reduce la jumatate.In urmatoarele 14 zile avem grija sa mai aprovizionam cu sirop,pentru ca fagurii artificiali sa fie crescuti.

     Sa concluzionam : dupa doua saptamani avem o familie noua, cu o matca tanara acceptata,cu fagurii claditi si insamantati.In aceasta faza avem posibilitatea de a continua dezvoltarea entitatii nou formate sau de a o uni cu familia a carei matca vrem sa o schimbam.Despre aceasta operatiune vom vorbi in alta pagina de sit.

In final trebuie sa retinem ca acceptarea se produce in 100% din cazuri si ca folosirea acestei metode trebuie generalizata in stupina,mai ales cand avem de introdus matci valoroase.

     Metoda roiului artificial in aer liber - acceptare 100 %
     Metoda roiului artificial format in aer liber este o varianta a celei descrise mai sus si asigura acelasi procentaj de acceptare de 100%.Cum procedam : seara,izolam in cusca matca vizata si o agatam pe o rama cu un fagure nou.Pe aceasta rama,aflata in aer liber,scuturam albina de pe 5-6 rame cu puiet.Albina batrana se intoarce in stupul de baza iar cea tanara se strange in jurul matcii,pe fagure.Roiul astfel format,ramane peste noapte afara,urmand ca in dimineata urmatoare sa procedam ca in varianta 1.

     Trebuie mentionat si aici ca ambele variante au aceeasi valabilitate si ca din observatiile noastre nu am sesizat nici o diferenta calitativa semnificativa.Folosirea uneia sau alteia din variante este doar o chestiune optionala,care depinde de decizia personala a stuparului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1436
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved