Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PREGATIREA SI PLANTAREA RASADURILOR DE LEGUME IN CAMP

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micPREGATIREA SI PLANTAREARASADURILOR DE LEGUME IN CAMP

ALEGEREA SI AMENAJAREA TERENULUI

Alegerea terenului pentru o ferma legumicola trebuie sa tina cont de factorii climatici, pedologici si socio-economici.

Factorii climatici - se tine seama de: temperature aerului, temperature solului; umiditatea aerului; nebulozitate; precipitatiile atmosferice; vanturile.

Terenul destinat culturii legumelor trebuie sa fie plan sau usor inclinat (0,3-2.0%), adapostit de vanturi si curenti reci, in apropierea unor surse de apa, cu debite care sa asigure, cel putin

1-1,2 l/sec. La ha; terenul trebuie sa fie ferit de inundatia apelor de suprafata si a celor subterane, nivelul cel mai ridicat al apelor freatice sa fie la o adancime mai mare de 1,5 m.

Solurile cele mai potrivite pentru cultura legumelor sunt solurile aluvionale, molisolurile (cernoziomu, cernoziom cambic, cerniziom argilo-iluvial), solurile turboase si in mai mica masura cambisolurile (soluri brune, rosii) sau psamosolurile ; textura optima este cea mijlocie spre usoara (nisipo-lutoasa, lutoasa)

Factori pedologici - terenul sa fie comasat intr-un singur trup, sa fie adapostit de vanturile dominante din regiune. Solul trebuie sa aiba grad ridicat de fertilitate, structura buna, capacitate buna de retinere a apei, care se lucreaza usor, se incalzeste si se zvanta repede si nu face crusta.

Factorii social-economici - terenul sa fie situate cat mai aproape de centrele de desfacere a produselor si sa aiba cai de comunicatie. In gradina de langa casa, locul de cultura a legumelor trebuie sa fie insorit in cea mai mare parte a zilei. Nu se vor cultiva legume la umbra pomilor de talie mare si a cladirilor.

Amenajarea terenului pentru cultivarea plantelor legumicole trebuie sa aiba in vedere folosirea intensive a solului, practicarea unui numar mare de tehnologii si mecanizarea procesului de productie. Principalele lucrari pentru amenajarea terenului sunt: nivelarea de baza, amenajarea pentru irigare, impartirea in sole si parcele, trasarea drumurilor si amenajarea sediului fermei.

Nivelarea de baza sau 'capilara' se executa cand se amenajeaja terenul si se construieste sistemul de irigatie. Daca terenul nu este nivelat, apa este repertizata neuniform in momentul irigarii, atagand fenomene negative ca: asfixierea plantelor, salinizarea solului, crearea unor conditii nefavorabile pentru executarea lucrarilor mecanizate.

Amenajarea terenului pentru irigatii - sistemele de irigare folosite pot fi cu canale deschise amenajate la suprafata, sau cu conducte ingropate sub presiun.

Impartirea terenului in sole - trebuie sa asigure o rotatie rationala a culturilor, utilizarea eficienta a masinilor si utilajelor agricole, irigarea in bune conditii a intregii suprafete cultivate. Solele sa aiba forma dreptunghiulara, latimea san u depaseasca lungimea rigolelor de udare, iar latimea sa fie multiplu al celui mai lat agregat de lucru folosit in ferma. Mai este necesara

trasarea unui drum principal si drumuri secundare. Reteaua de drumuri sa nu ocupe mai mult de 1-3% din suprafata de cultura.

Sediu de ferma trebuie sa dispuna de doua birouri, magazii pentru utilaje, materiale si ambalaje. In cazul gospodariilor individuale sa existe o cladire necesara adapostirii in caz de conditii meteorologice necorespunzatoare , de o magazine pentru unelte si spatii pentru conditionarea si pastrarea produselor pe durata scurta.

PREGATIREA SOLULUI

Pregatirea terenului si solului pentru culturile de legume in ogor propriu se desfasoara prin lucrari effectuate toamna si primavera;

Lucrari executate toamna

Desfiintarea culturilor anterioare se refera la desfiintarea mijloacelor de sustinere a plantelor si inlaturarea resturilor vegetale. In cazul cand resturile vegetale nu se pot valorifica in hrana animalelor, ele trebuie sa fie incorporate in sol sub forma de ingrasamant organic, pentru a contribui la refacerea structurii. Atunci cand sunt infestate de boli sau contin un procent mare de buruieni purtatoare de seminte, ele trebuie sa fie evacuate de pe camp si arse.

Cand resturile vegetale se valorifica in hrana animalelor ( varzoase, sfecla rosie) acestea sunt stranse, incarcate in remarci si transportate in sectorul zootehnic.

Mobilizarea solului se executa imediat dupa desfiintarea culturii precedente, cu grapa cu discuri sau cu cultivatorul, la adancimea de 10-15 cm.

Nivelarea de intretinere sau 'de exploatare' -cu scopul de a indeparta denivelarile ramase de la cultura anterioara. In cazul cand se seaman ape teren cu microdenivelari, rasarirea si dezvoltarea plantelor este neuniforma. Se poate executa cu nivelatorul NT-2,8 prin 2 treceri.

Fertilizarea de baza - se efectueaza cu ingrasaminte organice sau ingrasaminte verzi si cu ingrasaminte chimice greu solubile. Din totalul ingrasamintelor chimice necesare unei culture, circa 2/3 se apica la fertilizarea faziala. Gunoiul de grajd, fermentat sau semifermentat, se imprastie pe suprafata solului numai atunci cand poate fi incorporate sub brazda, prin aratura in aceeasi zi.

Aratura de baza se executa imediat dupa nivelare si concomitant cu fertilizarea de baza.

Adancimea araturii depinde de specia cultivate si de insusirile solului din parcele respective. Pentru majoritatea speciilor legumicole adancimea araturii de toamna - 28-30 cm. Este bine ca o data la 3-4 ani se faca subsolajul la o adancime de 50 cm.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2017
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved