Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CULTURA DE MORCOV - TEHNOLOGIA DE CULTURA

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micCULTURA DE MORCOV

1 PARTICULARITATI BIOLOGICE SI BOTANICE

Este o planta bienala, care in primul an are o crestere numai vegetativa, formand o rozeta de frunze si radacina ingrosata iar in al doilea an in urma vernilizarii fructifica, formand tulpini florale cu flori si fructe.Radacina principala este pivotanta si poate ajunge la adancimi de peste 60 cm, iar radacinile secundare sunt subtiri , dispuse pe patru randuri, in lungul pivotului intinzandu-se pe o raza de 20-30 cm. Organul comestibil respectiv radacina ingrosata, se formeaza prin depunerea substantelor de rezerva la 30-40 de zile de la rasarire cand plantele au 4-5 frunze, in axul epicotil ( capul radacinii ingrosate), in axul hypocotil ( gatul radacinii ingrosate) si in radacinita plantulei ( radacina ingrosata propriu-zisa), iar acest proces dureaza 65-100 de zile, in functie de soi.

Forma cilindrica, conica, sferica, culoaregalben, portocaliu, caramiziu-roscat.

Frunzele din rozeta sunt de 2-3 ori penat sectate lung petiolate si usor pubescente, iar cele de pe tulpina florifera , sunt mai mici, scurt petiolate si spre varf sesile.

Tulpinile florale au inaltimi cuprinse intre 1-1,5 m, sunt ramificate, striate longitudinal, fistuloase, pubescente si au varful ramificatiilor inflorescente tip umbela compusa, cu flori mici albe hermafrodite pe tipul 5.

Polenizarea este , alogama, entomofila.

Fructul numit impropriu samanta, este o pseudodiachema, formata din 2 mericarpe elipsoidale, ci coaste pe care se gasesc tepi trifurcati, care in vederea semanatului, trebuie inlaturati prin frecare.

Facultatea germinativa este redusa 60-70 % datorita infloririi si maturizarii esalonate a fructelor si ea se pastreaza 2-3 ani. Germinatia, respectiv rasarirea, dureaza aproximativ 3-4 saptamani.

2 RELATIILE CU FACTORII DE VEGETATIE

Caldura - Morcovul este o planta putin pretentioasa la caldura necesita o temp minima de 3-5 grade C, temp optima pt crestere si depunerea substantelor de rezerva fiind de 18-22 grade C. Plantele tinere rezista la temp de -3 -4 grade C, iar la temperaturi de peste 24 grade C, radacinile devin mai scurte si mai groase cu un continut superior in caroten in timp ce la valori termice sub 12-13 grade Cradacinile cresc lungi, subtiri si slab colorate. Pentru vernilizare, temperatura favorabila este de 4-8 grade C, iar la 16-18 grade C, are loc devernalizarea. In perioada formarii si cresterii semintelor, temperatura de peste 30 grade C, impreuna cu seceta atmosfericadetermina diminuarea productiei de seminte si scaderea germinatiei acestora.

Lumina - fata de intensitatea luminoasa are pretentii medii, dar la umbra frunzele se alungesc, iar productia scade

Apa - cerintele fata de apa sunt moderate, dar aprovizionarea trebuie sa fie constanta deoarece alternarea perioadelor de seceta cu cele de exces de umiditate determina craparea radacinilor. Regimul optim de umiditate, in prima perioada de crestere, este de 65-75 % din capacitatea de camp, iar in perioada ingrosarii radaciniide 75-80 %.

Solurile recomandate sunt cele cu textura mijlocie sau usoara, adanci afanate, permeabile, bogate in substante nutritive si in humus cu pH neutru, cu mare capacitate de retinere a apei, curate de buruieni, sa nu formeze crusta.

Reactioneaza favorabil la ingrasamintele cu fosfor si potasiu, precum si la microelemente mangan, bor, cupru. Pe faze de vegetatie, morcovul prezinta un consum mai mare de azot in timpul formarii rozetei de frunze si la aparitia tulpinilor florale, de potasiu, si in a doua jumatate a perioadei de vegetatie, atat in primul an cat si in al doilea, iar de fosfor mai putin, insa constant pe tot parcursul vegetatiei.

Consumul specific mediu pe o tona de radacini ingrosate de morcov este de 3-4 kg N, 1-1,2 kg P2O5%, 4,5-6 kg K2O, 5,5kg CaO, 1kg MgO.

Raportul intre N-K trebuie sa fie de 1:1,5 excesul de N fiind de nedorit, deoarece determina scaderea continutului in caroten si glucide, precum si a capacitatii de pastrare a radacinilor acestea devenind si mult mai sensibile fata de boli.Gunoiul de grajd se va administra culturii premergatoare pentru a evita ramificarea radacinilor si infestarea cu musca morcovului (psilla rosae), dar pe soluri nisipoase, sarace in humus, se pot aplica doze moderate, 20-30 t/ha gunoi foarte bine descompus.

3 TEHNOLOGIA DE CULTURA

Este de doua feluri:

3.1 CULTURA TIMPURIE A MORCOVULUI

a) Soiuri - se folosesc soiuri timpurii si semitimpurii (90-110 zile si respectiv 115-130 zile), destinate atat cosumului in stare proaspata cat si industrializarii.

Pentru consumul in stare proaspata, se aleg soiuri cu radacina ingrosatade forma cilindricasau usor conica, cu suprafata neteda, puternic colorate , iar pentru industrializare se vor avea in vedere aceleasi criterii in plus, trebuie sa aiba si un continut ridicat in substanta uscata ( 12-16%).

b) Plante premergatoare - se considera foarte bune si bunepremergatoare pentru morcov, culturile care lasa terenul curat de buruieni, au fost fertilizate cu ingrasaminte organice, parasesc toamna locul mai devreme si nu apartin fam. Umbeliferae cum sunt tomatele, ardeii vinetele, castravetii, pepenii galbeni, dovleceii, fasolea de gradina dar si cerealele.

c) Pregatirea terenului - se efectueaza in doua etape, toamna si primavara

Toamna se efectueaza :

- Desfintarea culturii premergatoare pe suprafete mici manual iar pe suprafete mari mecanic cu grape cu discuri, care maruntesc resturile vegetale si le incorporeaza la adancimii de 7-12 cm in sol.

- Nivelarea de exploatare - are drept scop eliminarea denivelarilorramase de la cultura anterioara si realizarea unei pante de 3%o lucrare executata manual, cu sapa pe suprafete mici si mecanic , cu nivelatoare pe suprafete mari.

- Fertilizarea de baza - cu 50-150 kg/haP2O5 si 50-125kg/haK2O, in functie de starea de asigurare a solului cu fosfor si potasiu, care se administreaza fie manual fie mecanic. Pe solurile nisipoase, se poate aplicagunoi de grajd foarte bine descompus (mranita), in cantitate de 20-30t/ha.

- Aratura adanca la 28-30 cm cand se incorporeaza si ingrasamintele in sol.

Primavara se continua cu:

- Maruntirea solului si pregatirea patului germinativ cu grape sau combinatoare pe suprafete mari si manual cu sape si greble.

- Aplicarea a jumatate din cantitatea de ingrasaminte cu azotdozele recomandate fiind in functie de natura solului si rezerva existenta orientativ 50-60kg/haN.

- Erbicidarea cu treflan 3-5l/ha sau gual 2l/ha, in 400l apa si se incorporeaza in sol, la adancimea de 8-10 cm pe suprafete mici cu aparate tip vermorel.

- Modelarea solului in brazde inaltate cu latimea la coronament de 104 cm mecanizat sau manual, cu sape si greble in cazul unor suprafete reduse.

d) Infintarea culturii se realizeaza prin semanat direct in camp

- Epoca de semanat este primavara devreme, in luna martie cand in sol se realizeaza temperatura minima necesara germinarii semintelor de 3-4 grade C sau se poate semana si toamna tarziu, in noembrie, astfel incat cultura sa ierneze sub forma de samanta negerminata.

- Cantitatea de samanta pe ha este de 4-5 kg, cand se seamana primavara si de 5-7 kg toamna, dezinfectata cu thiuram sau tiramet 4g/kg.

Pentru industrializare necesarul va fi de 10-15kg samanta/ha.

Pe suprafete mici se seamana in fasiilate de 5-10 cm, cu distante de 25-30 cm intre fasii.- Mijloacele de semanat sunt semanatorile prevazute cu role tasare, pe randuri, ulterior se tavalugeste cu un tavalug neted.

- Adancimea de semanat se stabileste in functie de natura solului si epoca de semanat, pe soluri mijlocii si usoare, precum si toamnala adancimii mai mari de 2,5-3 cmiar pe solurile mai compacte si primavara la 1,5-2 cm.

e) Lucrari de ingrijire sunt de doua feluri:

1) Lucrari de ingrijire generale

- Prasila oarba

- Inlocuirea golurilor care apar in cultura se face imediat dupa rasarirea plantelor cu seminte umectatesau preincoltite, din acelasi soi care se seamana manual

- Erbicidarea cu erbicide premergente si postemergente, in doze variabile in functie de natura solului, grad de imburuienare.

- Irigarea culturii este necesara ptr asigurarea umiditatiioptime si constante in sol de 70-75% din capacitatea de camp si a concentratiei sucului celular la frunzele din mijlocul rozetei de 10%. In functie de zona geografica si regimul de precipitatii, natura solului , durata de viata a soiurilor se efectueaza 2-3 udarii pana la 5-6 udarii, cu norme de 300-450mc/ha.

- Prasile mecanice intre randuri , in nr de 2-3, la adancimea de 5-8 cm, precum si cele manuale pe rand, 1-2 pe ciclu de productie , au drept scop afanarea solului si distrugerea buruienilor.

- Fertilizarea faziala se recomanda sa se execute de 1-2 ori in functie de natura solului si rezerva de elemente nutritive, de regimul de rirgare, cu cate 40 -    50kg/ha N aplicat in faza de 3-4 frunze si cand incepe ingrosarea radacinii, iar pe solurile sarace in potasiu, se recomanda si 30-40 kg/ha k.

- Combaterea bolilor si daunatorilor se realizeaza prin aplicarea de tratamente la semnalarea atacului de alternarioza, septorioza , cercosporioza si de fainare iar impotriva daunatorilor musca morcovului.

2) Lucrari de ingrijire speciale:

- Raritul se executa manual cand plantele au 4-5 frunze, la distanta de 3,5-4 cm intre plante pe rand care asigura o desime de 660-760 mii plante/ha.

Recoltarea pentru consum timpuriu se poate incepe in functie de soi dupa 50-60 de zile de la rasarire cand cand radacinile au diametrul de 1,5-2 cm.

Cand radacinile ingrosate devin mai mari se vor recolta, pentru consumul in stare proaspata.

3.2 CULTURA DE TOAMNA SAU TARZIE

Asigura necesarul de morcov in perioadele toamna-iarna si primavara.

Tehnologia de cultura este asemanatoarecu cea de primavara cu unele deosebiri:

- Se cultiva soiuri semitarzii si tarzii de mare productie

Pregatirea terenului comporta urmatoarele etape:

- O udare de aprovizionare, daca solul este uscat, cu 500-800mc apa/ha

- Mobilizare superficiala a solului la 15-20 cm, urmat imediat de maruntire, erbicidare, modelare si tavalugirea usoara a coronamentului brazdelor pentru a asigura adancimea corespunzatoare de semanat.

- Infintarea culturii se poate incadra in perioada cuprinsa intre a doua jumatate a lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie.

- Se efectueaza un numar mai mare de udarii 7-9 din luna iunie pana in noembrie.

- Recoltarea incepe din septembrie si se inchee in octombrie.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4065
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved