Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Rizobacterii favorizante de crestere vegetala (PGPR)

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micRizobacterii favorizante de crestere vegetala (PGPR)


Rizobacterii favorizante de crestere vegetala (PGPR plant growth promotor rhizobacteria) repre­zinta o  categorie de microorganisme din sol cu actiune complexa asupra plantelor de cultura. Aceasta actiune complexa se concretizeaza în final printr-o stimulare generala a cresterii si dezvoltarii vegetale. Aceasta stimulare gene­rala a cresterii si dezvoltarii vegetale se realizeaza pe doua cai principale: (i) actiune directa asupra plantelor de cultura (actiune i-mediata) si (ii) actiune asupra ma­teriei organice si/sau a proceselor microbiologice din sol (actiune mediata).Se disting doua mari clase de favorizanti de (crestere si) dezvoltare vegetala: bio­preparate rezultate prin con­ditionarea biomasei de microorganisme utile plantelor de cultura si preparate biochimice standardizate, rezul­tate prin prelucrarea unor pro­duse naturale.

Mecanismele de actiune directa. Favorizantii de crestere si dezvoltare vegetala exercita o actiune di­recta (imediata) de stimu­lare generala a plantelor de cultura, tradusa prin: mari­rea masei foliare si a celei radiculare; alungirea siste­mului radicular; accelerarea proce­selor de dezvoltare asociate germinatiei si formarii plantulelor. Aceasta actiune stimu­latorie directa se datoreaza unei mai bune prelevari si asimilari a substantelor nu­tritive de catre plante, care este o consecinta a: (i) stimularii dezvoltarii sistemului radicular sub efectul produceri de fitohor­moni in situ de catre microorganismele benefice) si (i) chelatarii micro-­nutrientilor de catre produsii de metabolism ai PGPR). Bacteriile PGPR produc nu numai fitohormoni, ci si aminoacizi liberi. In amestecurile de aminoacizi produsi de rizobacteriile favori­zante de crestere si dezvoltare vegetala exista de fapt o serie întreaga de precursori ai fitohormonilor, care pot fi relativ simplu transformati în fitohormoni propriu-zisi atât prin metabolismul celulei vegetale cât si prin in­termediul microflorei din sol. Acesti precursori sunt: L-triptofanul (auxine); L-metionina (etilena); glicocolul si adenina (citochinine); alcool i-pentilic (gibereline). Enzimele hidrolitice utilizate ca FBCDV elibereaza pre­cursori ai fitohor­monilor din

Mecanismele de actiune indirecta. Actiunea indirecta (mediata) asupra plantelor de cul­tura se datoreaza actiunii PGPR asu­pra microorganismelor din sol si asupra materiei organice din sol O prima categorie de microorganisme asupra carora actioneaza PGPR sunt patogenii neparazitici de rizosfera (criptopatogeni, bacterii daunatoare din rizosfera). Aceste microorganisme produc o serie întreaga de fito­toxine, substante care, la concentratii scazute, inhiba cresterea si dezvoltarea plantelor. PGPR pe de o parte distrug aceste fitotoxine, iar pe de alta parte creeaza conditii inhibitorii pentru dezvoltarea patogenii neparazitici.

In privinta materiei organice din sol este bine documentat rolul PGPR în formarea de ezopolizaharide cu rol în structurarea solului. De asemenea PGPR contribuie la formarea materiei organice recalcitrante din sol (humus).

Disjungerea clara a actiunii directe, imediate, de actiunea indirecta, mediata, a PGPR asupra plantelor de cultura este dificil de realizat. Ceea ce conteaza efec­tiv este stimularea generala a cresterii si dezvoltarii plantelor de cultura rezultata în urma aplicarii acestor microorganisme.

O serie întreaga de bacterii din categoria PGPR prezinta caracteristici semnificative de degradare a xenobioticelor, respectiv a compusilor organici de sinteza, care au fost larg utilizati în practica si care determina probleme de poluare pentru ca: (i) sunt persistenti (cum este de exemplu DDT-ul sau PCB-urile = bifenilii policlorurati); prezinta o actiune biologica remanenta daunatoare (erbicidele pe baza de 2,4,5 T); (iii) au fost acumulati în cantitati foarte mari si sunt dificil de distrus în mod controlat (explozibili de tipul trinitrotoluenului).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 268
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved