Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


OPERATIUNILE DE TAIERE LA POMII FRUCTIFERI

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micOPERATIUNILE DE TAIERE LA

POMII FRUCTIFERIDintre operatiunile de taiere mai caracteristice se amintesc:

de scurtare a ramurilor si lastarilor anuali ;

de reductie , cand se intervine in lemn de 2 - 5 ani ;

de suprimari de ramuri ;

de suprimari de muguri ;

de crestare si incizie inelara ;

de ciupire si de plivire a lastarilor ; etc .

Scurtarea ramurilor anuale ( taierea se face pe lemn de un an ) poate sa fie de intensitate puternica , moderata si slaba.

Scurtarea puternica consta in inlaturarea a 2/3 pana la 3/4 din lungimea ramurilor anuale. O astfel de scurtare stimuleaza ramificarea si cresterea vegetativa puternica in detrimentul fructificarii , motiv pentru care la pomii tineri se recomanda foarte rar sau deloc. Aplicata nejudicios in anii de conducere si formare a pomilor , sporeste peste masura numarul formatiunilor vegetative viguroase si implicit indesirea coroanelor , fapt nedorit .

Scurtarea moderata consta in inlaturarea a circa 1/2 din lungimea ramurilor anuale. Efectele scurtarii moderate sunt mai putin pregnante sub aspect vegetativ , in sensul ca ramificarea si vigoarea formatiunilor vegetative sunt mai reduse , iar formatiunile de rod mai numeroase , ceea ce este mai convenabil in cursul formarii coroanei. Cu toate acestea si scurtarea moderata trebuie folosita rar si cu mult discernamant in cazul coroanelor moderne din plantatiile intensive si superintensive .

Scurtarea slaba este atunci cand se inlatura de la 1/4 la 1/3 din lungimea ramurilor anuale. In acest caz , ramificarea este slaba catre varf , iar pe lungimea ramurii ramase se formeaza numeroase formatiuni de rod , ceea ce atrage dupa sine o rodire timpurie si abundenta .

In concluzie , dintre cele trei cazuri posibile de scurtare a ramurilor anuale , scurtarea slaba este cea mai indicata la pomii tineri , ea grabind intrarea pe rod - obiectiv de prim ordin in pomicultura moderna

Aceasta este urmata de scurtarea moderata in cazul cand coroanele se contureaza prea rare , deci este necesara o sporire a ramurilor de schelet si de semischelet. Scurtarea puternica a ramurilor anuale se aplica numai in cazuri speciale : la plantare , pentru restabilirea echilibrului morfo - fiziologic intre radacina si partea aeriana .

Efectul scurtarii ramurilor anuale este evident si influenteaza raportul crestere - fructificare de ansamblu , numai pana la intrarea pomilor in plina rodire , dupa care scurtarea ramurilor anuale are numai efecte locale , fara repercursiuni pregnante asupra pomilor .

Reductia se executa asupra ramurilor de rod , de schelet si de semischelet , cu varste mai mari de un an. Aceste taieri devin necesare in perioada de fructificare a pomilor , mai ales atunci cand productiile de fructe incep sa scada, iar cresterile anuale sunt din ce in ce mai reduse .

Taierile de reductie se aplica si ramurilor de schelet , operandu-se pe lemn vechi de 3-5-7 ani , cu ocazia regenerari de ansamblu a pomilor .

Suprimarea consta in inlaturarea de la punctul de insertie a unor lastari , ramuri anuale sau ramuri cu varsta mai mare de un an. Prin suprimarea unor asemenea organe se poate realiza o imbunatatire a regimului de lumina si aerare in interiorul coroanei si se asigura un spatiu corespunzator pentru fiecare in parte .

Suprimarea mugurilor sau orbirea acestora consta in inlaturarea cu mana a unor muguri axilari , cu scopul de a preveni cresterea de lastari nefolositori , evitand in felul acesta plivitul de mai tarziu. Se executa primavara , concomitent cu celelalte operatii de taiere sau in faza de umflare a mugurilor. De regula , se inlatura 2-3 muguri , situati sub cel terminal de la varful sarpantelor , cu scopul de a favoriza cresterea viguroasa a lastarilor de prelungire .

Incizia poate fi : -transversala

-longitudinala

-inelara

Incizia transversala ( crestarea ) se executa desupra punctului de insertie a unui mugur vegetativ sau ramuri , in scopul declansarii si stimularii cresterii acestora. Crestatura se executa primavara , inainte de pornirea in vegetatie , pe o latime de 3 - 4 mm si pe o lungime corespunzatoare grosimii ramurii .

Incizia longitudinala se practica pe trunchiul pomilor , in special la cires , in scopul stimularii ingrosarii acestora .

Inelarea consta in scoaterea unui inel de scoarta , lat de 4 - 6 mm , prin care se intrerupe curentul de seva descendent. Aceasta operatiune duce la o hranire mai abundenta a partilor de deasupra inciziei si la o infometare a acelor din partea de dedesubt .

Datorita hranirii mai abundente , partile de deasupra inciziei au intotdeauna o crestere mai puternica , stimuland in felul acesta ramurile slabe si se asigura echilibrarea elementelor in cadrul coroanei .

Ciupitul lastarilor consta in inlaturarea varfului erbaceu al acestora , cu scopul de a opri cresterea pe o anumita perioada de timp si de a creea un decalaj in favoarea celor neciupiti. Aceasta operatie se poate aplica si lastarilor foarte vigurosi , in vederea grabirii ramificarii lor.

Plivitul lastarilor consta in suprimarea de la baza a lastarilor de prisos , cand acestia au ajuns la 10 - 15 cm lungime. Se aplica in mod curent la pomii tineri din speciile samburoase , in special la piersic , pentru dirijarea formarii coroanei .

Prin lucrarea de plivit nu trebuie sa se reduca mai mult de 20 - 30 % din frunzisul pomului , pentru a evita accentuarea unui dezechilibru in procesele de nutritie .

Efectul taierilor in raport de varsta pomilor. In perioada de tinerete a pomilor cand procesele de crestere sunt stimulate in mod natural , taierile intense favorizeaza ramificarea si formarea de lastari noi mai vigurosi si in numar mai mare decat in cazul cand nu se aplica taieri. Acest aspect poate fi urmat de o indesire a coroanei si o slabire a vigorii si vitalitatii pomilor .

In perioada de maturitate , cand pomii au format in intregime scheletul si coroana a atins dimensiuni maxime , iar procesele de fructificare sunt dominante , trebuie sa se recurga la efectul stimulator al taierilor , respectiv de realizare a unor cresteri noi pe baza carora pomii se pot mentine pe mai departe intr-un echilibru fiziologic normal .

Efectul taierii asupra fructificarii pomilor se manifesta corelat cu intensitatea lor si cu varsta pomilor. In perioada de tinerete a pomilor taierile accentuate duc la intarzierea fructificarii si la amanarea perioadei cand se obtin productii maxime .

Neaplicarea taierilor la pomi in perioada cand procesele de fructificare sunt dominante , poate duce la obtinerea de recolte excesiv de mari , insa de calitate inferioara si cu caracter periodic. Pentru a preintampina un asemenea neajuns , taierile in etapa respectiva trebuie sa devina o masura agrotehnica indispensabila , prin care se realizeaza normarea incarcaturii de rod si o regenerare continua a ramurilor de semischelet si a formatiunilor de rod.

In perioada de batranete a pomilor , cand procesele de uscare devin dominante , efectul taierilor se manifesta pregnant , prin amanarea uscarii ramurilor pe o perioada oarecare de timp. La pomii in declin , efectul de regenerare se poate obtine numai atunci cand se opereaza concomitent asupra intregii coroane , respectiv asupra ramurilor de schelet , de semischelet si a formatiunilor roditoare .

In concluzie este de retinut ca in faza de tinerete taierile sa fie cat mai reduse ca volum si intensitate , ele trebuie accentuate pe masura inaintarii in varsta a pomilor .

CLASIFICAREA OPERATIUNILOR DE TAIERE A RAMURILOR.

In raport cu obiectivul principal urmarit si etapa de varsta caracteristica din viata pomilor , taierile se pot impartii in urmatoarele grupe :

de formare a coroanei

de fructificare

de intretinere a coroanei

de corectie

de regenerare   

Taierile in vederea formarii coroanei la pomi se aplica in primi 5 - 6 ani de la plantare si au drept scop sa asigure grabirea realizarii elementelor de schelet si de semischelet caracteristice .

Taierile de fructificare se executa incepand dupa aparitia formatiunilor de rod in timpul formarii coroanei si se continua pe tot parcursul perioadei de rodire a pomilor .

Taierile de intretinere se aplica pomilor in productie , urmand sa inlature ramurile rupte sau uscate , sa rareasca ramurile de schelet si semischelet cand sunt prea dese , sa suprime sau sa scurteze ramurile lacome etc.

Taierile de corectie se aplica cu precadere in prima parte a vietii pomilor , in special la cei netaiati o perioada de timp sau taiati gresit , urmarind a corecta deficientele aparute .

Taierile de regenerare se aplica pomilor intrati in declin , cu scopul de a le reface sau prelungi potentialul biologic de crestere si fructificare .

Epoca de aplicare a taierilor. Dupa perioada din ciclul anual in care se aplica , taierile la pomii fructiferi se impart in doua grupe :

taieri "in uscat" , care se aplica in perioada de repaus relativ al pomilor

taierile sau operatiile " in verde" , care se executa in perioada de vegetatie , dupa inceputul cresterii lastarilor

Taierile de uscat se executa numai in zilele favorabile din cursul perioadei de repaus , incepand la circa 2 - 3 saptamani de la caderea frunzelor si terminand cel tarziu cu 1-2 saptamani inainte de umflarea mugurilor primavara .

Taierile sau operatiile in verde se executa de obicei in doua - trei etape : incepand din a doua jumatate a lunii mai , cand lastarii au atins o lungime de

6-10 cm si trebuie incheiate cucel putin 3-4 saptamani inainte de incetinirea cresterii lastarilor terminali .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3765
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved