Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ASIGURARILE DE VIATA

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micASIGURARILE DE VIATA

Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de protectie al individului, asigurarea de viata creaza un venit suplimentar pentru un anumit moment din viata prin asigurarea unui capital sau a unei pensii.
 Asigurarea de viata este resursa financiara a familiei unui individ in cele mai placute momente ale vietii sale, dar si in situatii nefericite ca: decesul sau invaliditatea. De asemenea, asigurarea de viata vine in sprijinul individului in momentul in care acesta, in urma unui accident, are nevoie de sprijin financiar.
Ca mijloc de protectie a familiei, asigurarea de viata, aduce un venit compensatoriu in conditiile pierderii intretinatorului financiar, mentinand in conditii normale nivelul de trai al celor dragi.Totodata, asigurarea de viata, prin posibilitatea de a fi cesionata, lichideaza datorii financiare (credite bancare), evitandu-se lasarea familiei cu datorii. Pe langa protectie, asigurarea de viata este singurul mod de economisire, garantat 100% de statul roman, pe o perioada lunga de timp, cu protectie la inflatie.Pentru a incheia o polita de asigurare de viata, trebuie sa se ia legatura cu o companie de asigurare cu care se va incheia un contract.  In baza acestui contract, compania de asigurare ii va plati beneficiarului politei de asigurare o suma de bani in momentul producerii evenimentului asigurat. In schimb, se va plati periodic o suma de bani numita prima de asigurare.Valoarea primei de asigurare depinde, in general, de factori ca: varsta, sex, valoarea sumei pentru care va asigurati, starea de sanatate. Unele polite de asigurare pot necesita realizarea unor examinari medicale prealabile. Costurile examinarilor medicale sunt suportate de compania de asigurari.

Asigurarea de viata are la baza un contract - contractul de asigurare poarta denumirea de polita de asigurare. Cele doua parti contractante sunt asiguratorul, care se obliga sa plateasca sumele asigurate in cazul implinirii riscurilor aferente lor si contractantul (asiguratul), care se obliga sa plateasca primele de asigurare pentru preluarea anumitor riscuri.
      Suma ce va fi platita de asigurator la producerea riscului asigurat poarta denumirea de suma asigurata.
Pe baza sumei asigurate se va calcula prima de asigurare care reprezinta 'pretul' protectiei oferite de asigurator.

Societatile de asigurare care ofera asigurari de viata acopera riscul standard, respectiv riscul de deces. In tarile cu traditie in asigurari, cea mai mare parte a populatiei are incheiata o asigurare de viata. Acest lucru este necesar si firesc datorita grijii pe care fiecare o are si trebuie sa o aibe fata de familie. Elementul de protectie financiara este decisiv. Totusi, pentru ca nu intotdeauna acest tip de asigurare este foarte atragator, societatile de asigurare combina in produsele oferite elementul de protectie cu cel de economisire sau de investitie. Astfel, daca asiguratul traieste la expirarea contractului suma asigurata ii va fi platita lui.
Asigurarea de viata acopera riscuri cum ar fi:

 • riscul de supravietuire - prin crearea unui capital sau/si a unei pensii suplimentare;
 • riscul de supravietuire in urma unui accident, avand ca urmare o invaliditate permanenta - prin acordarea sumelor asigurate aferente acestui risc;
 • riscul de deces - prin plata catre beneficiar a sumelor asigurate;
 • riscul de pierdere a capacitatii de munca - prin exonerarea de plata a primelor de asigurare;
 • riscul de a fi spitalizat sau a suferi interventii chirurgicale - prin plata unor indemnizatii zilnice de spitalizare si interventii chirurgicale.

 Caracteristic asigurarilor de viata sunt si urmatoarele elemente definitorii:

 • confera protectie beneficiarului politei dvs. si/sau dvs. (in functie de polita pe care o alegeti);
 • sunt asigurari pe termen, de obicei, mediu sau lung (de la 5 la 25 sau chiar pana la 80 de ani);
 • obliga la o deosebita seriozitate in plata primelor sub aspectul regularitatii si perioadei de asigurare; plata primei se poate face o singura data (intreaga prima) sau in rate anuale, semianuale, trimestriale si, mai rar, lunare);
 • la produsele 'pure', asa cum sunt ele descrise de catre asiguratori, se pot adauga si alte clauze aditionale in functie de nevoia fiecarui asigurat in parte, prin care se extinde gama riscurilor si implicit a protectiei prin asigurare, conferind avantaje suplimentare clientilor in schimbul platii unor sume modice de bani.

Primele de asigurare sunt fixate in urma evaluarii riscului. Aceasta evaluare se face tinandu-se cont de mai multi factori:

 • varsta si sexul asiguratului;
 • starea de sanatate a asiguratului;
 • valoarea sumelor asigurate;
 • durata contractului;
 • cheltuieli legate de emiterea contractului de asigurare, de administrarea politei si de alte cheltuieli administrative.

Pentru evaluarea starii de sanatate se completeaza un chestionar medical. In urma analizarii acestuia de catre o echipa de specialisti, asiguratorul poate cere efectuarea unor investigatii complexe pentru stabilirea cat mai corecta a starii de sanatate a asiguratului. Aceste cheltuieli sunt suportate de compania de asigurari.

Pe langa protectie, asigurarea de viata este si un mod sigur de economisire in conditiile unei bune capitalizari si a protectiei la inflatie:protectia familiei; independenta financiara pentru copii in perioada studiilor, sau a debutului in casnicie; mentinerea garantata a stilului de viata, indiferent de situatiile prin care asiguratii trec intr-un anumit moment; prosperitatea si securitatea intereselor in afaceri; viata linistita si pensie lipsita de griji.

Top 10 Clasament Asigurari de Viata

COMPANIE

PRIME BRUTE SUBSCRISE

RON m.

ING Asigurari de Viata

AIG Life

ALLIANZ-TIRIAC

ASIROM

ASIBAN

AVIVA

GRAWE

BCR Asigurari de Viata

GENERALI

OMNIASIG Life

*Estimare Insurance PROFILEPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1819
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved