Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Asigurari de transport

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Indicatorii privind aprecierea eficientei activitatii de asigurare
DEFINIREA PIETEI ASIGURARILOR
Dimensiunea pietei asigurarilor de viata in Romania
RISCUL SI ASIGURARILE
Obiectul si riscul auto
ASIGURARILE DE PERSOANE
ISTORIA ASIGURARILOR IN ROMANIA PANA LA REVOLUTIA DIN 1989
CONCEPTUL DE ASIGURARE ASPECTE TEORETICE. EVOLUTIA ASIGURARILOR
PIATA ASIGURARILOR IN ROMANIA
Notiuni generale despre publicitate si asigurare

Asigurari de transport

ASIGURAREA BUNURILOR PE TIMPUL TRANSPORTULUI TERESTRU
(ASIGURAREA CARGO)

Obiectul asigurarii. Politele de asigurare a bunurilor pe timpul transportului terestru cuprind numai marfurile obisnuite, care sunt transportate pe caile ferate, cu vehicule sau prin posta. La cerere, in baza unor conditii speciale sunt acoperite si marfurile perisabile, cele periculoase (usor combustibile, inflamabile sau explozive, lichidele acide), bunurile de valoare mare (bani, hartii de valoare, documente, obiecte pretioase, colectii, tablouri si altele asemenea) si animalele vii.

Riscuri asigurate. La asigurarea bunurilor pe timpul transportului terestru sunt acoperite urmatoarele riscuri:

incendiu, trasnet, explozie, furtuna, ploaie, grindina, inundatie, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, greutate a stratului de zapada sau de gheata, avalansa de zapada, contaminare;

accidente ale mijlocului de transport: ciocniri, loviri, izbiri, caderi, derapari, rasturnari, impotmoliri;

acte de talharie;

spargere, scurgere, risipire, disparitie sau furt al bunurilor asigurate, ca urmare a unui accident al mijlocului de transport;

accidente in timpul incarcarii, asezarii sau descarcarii bunurilor.

Excluderi. In afara de cazurile de excludere prezentate in conditiile generale de asigurare, nu se acorda despagubiri pentru:

pagubele produse din cauza unor insusiri proprii naturii bunurilor transportate;

pagubele produse ca urmare a relei conservari de catre asigurat a bunurilor transportate, a ambalarii si a transportarii bunurilor in stare deteriorata;

pagubele produse bunurilor transportate, provocate de viermi, rozatoare, insecte, ger sau caldura atmosferica;

pagubele produse bunurilor transportate, ca urmare a predarii spre expediere a unor bunuri excluse de la transport, sub denumire falsa, inexacta sau incompleta.

Suma asigurata. La asigurarile cargo suma asigurata poate fi formata din:

valoarea bunurilor potrivit facturii;

costul transportului si costul asigurarii, daca acestea nu sunt incluse in valoarea facturii;

cheltuieli si taxe vamale;

supraasigurare de 10% din valoarea bunului, daca nu s-a convenit altfel, pentru acoperirea acelor cheltuieli care nu pot fi prevazute la incheierea asigurarii.

Sumele asigurate se pot stabili, la cererea asiguratului, separat pentru fiecare transport pe caile ferate, cu vehicule ori prin posta, daca bunurile asigurate sunt transportate pe o ruta definita, sau separat pentru toate bunurile transportate cu fiecare vehicul, in cazul persoanelor juridice care efectueaza transportul cu vehicule proprii.

Prima de asigurare. Prima de asigurare se determina prin inmultirea sumei asigurate cu cota de prima. Cotele de prima variaza in functie de felul transportului.

Raspunderea asiguratorului. In cazul transporturilor pe caile ferate, raspunderea asiguratorului incepe din momentul primirii bunurilor de catre transportator si inceteaza din momentul eliberarii bunurilor catre destinatar. In cazul transporturilor efectuate cu vehicule, raspunderea asiguratorului incepe din momentul incarcarii bunurilor in vehicule si inceteaza din momentul descarcarii bunurilor din vehicule, la destinatie.

ASIGURAREA AUTOVEHICULELOR (ASIGURAREA AUTO CASCO)

Importanta asigurarilor de autovehicule face ca aceasta polita sa poata fi incadrata in categoria celor mai cunoscute si mai bine vandute produse de asigurare. Consecintele financiare ale avarierii automobilului proprietate personala, in conditiile actualei puteri de cumparare a consumatorului din tara noastra, pot fi uneori catastrofale. Societatile de asigurari care incheie asigurari de autovehicule se confrunta cu numeroase probleme, determinate, in principal, de:

frecventa mare a accidentelor auto;

costurile ridicate pe care le implica accidentele auto;

pierderile inregistrate in activitatea de subscriere;iresponsabilitatea unor conducatori auto;

starea tehnica a autovehiculelor aflate in circulatie;

gradul de dezvoltare a infrastructurii;

posibilitatea de cumparare a unei polite de asigurare.

Inainte de a se proceda la evaluarea finala a pagubei si la stabilirea despagubirii, se verifica daca dosarul de dauna cuprinde toate documentele justificative, inclusiv actele de cheltuieli privind reparatia sau inlocuirea partilor componente sau a pieselor avariate. In cazul in care actele depuse de asigurat sunt incomplete, acesta va fi instiintat in mod obligatoriu, printr-o adresa scrisa, mentionandu-se toate actele care mai sunt necesare pentru lichidarea daunei.

Pentru stabilirea corecta a despagubirii, se au in vedere urmatoarele:

se verifica actele justificative de cheltuieli si se iau in considerare la evaluarea pagubei ce se despagubeste numai acele cheltuieli efectuate pentru partile componente, piesele, materialele prevazute in devizul postcalcul si celelalte acte prezentate (chitante fiscale, facturi), care corespund partilor componente sau pieselor care au fost prevazute sa fie reparate sau inlocuite in procesul-verbal;

se verifica daca piesele sau partile componente procurate corespund tipului de autovehicul asigurat, respectiv sa nu se accepte cheltuielile aferente unor piese de calitate superioara celor cu care a fost dotat autovehiculul la data incheierii asigurarii, sau cheltuielile aferente unor accesorii suplimentare ce nu au existat la autovehiculul asigurat;

se verifica daca actele privind cheltuielile, altele decat cele privind reparatia autovehiculului (cheltuielile de transport), au fost pentru cheltuieli necesare si daca aceste costuri corespund realitatii;

se deduce din cuantumul despagubirii valoarea eventualelor resturi ce se mai pot intrebuinta sau valorifica. Valoarea acestora se va stabili prin negocieri cu asiguratul.

ASIGURAREA AERONAVELOR

Modernizarea flotei aeriene civile, cresterea numarului orelor de zbor, a valorii marfurilor si a numarului pasagerilor transportati au condus la accentuarea nevoii de asigurare a riscurilor aviatice. In plus, numarul important de sinistre inregistrat in acest domeniu a determinat companiile aviatice sa ia masuri in scopul evitarii posibilelor catastrofe.

Asigurarea aeronavelor este o asigurare complexa, care include urmatoarele sectiuni:

asigurarea pentru pierderea sau avarierea navei (casco);

asigurarea de raspundere fata de pasageri si pentru bagajele acestora, precum si pentru marfurile transportate;

asigurarea de raspundere civila legala fata de terti.

Suma asigurata se stabileste pe baza valorii declarate de asigurat, care nu trebuie sa depaseasca valoarea din nou - in cazul asigurarii aeronavei - sau in limitele prevazute in legislatia din Romania, in conventiile internationale la care tara noastra este parte sau in acordurile incheiate cu partenerii externi - in cazul asigurarii de raspundere. Raspunderea civila a companiilor de navigatie aeriana este reglementata pe plan international prin:[1])

Conventia de la Varsovia (anul 1929), completata cu Protocolul de la Haga (anul 1955), care se aplica oricarui transport international de persoane, bagaje sau marfuri, efectuat pe aeronave, cu plata transportului. In plus, raspunderile civile ale companiilor de aviatie au fost completate prin Conventia de la Guatemala.

Conventia de la Tokyo (anul 1963), care se aplica tuturor infractiunilor penale sau actelor care pot compromite securitatea aeronavei, a persoanelor ori a bunurilor aflate in aeronave sau ordinea si disciplina la bord.

Conventia de la Roma (anul 1953), care se aplica in cazul daunelor provocate tertilor din afara aeronavei.Sursa: Vacarel I., Bercea Fl., Asigurari si reasigurari, Editia a II-a, Editura Expert, Bucuresti, 1998, pag. 253.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1122
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site