Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Metode si aparate pentru testarea proprietatilor fizico-mecanice ale firelor textile

confectii+ Font mai mare | - Font mai micMetode si aparate pentru testarea proprietatilor fizico-mecanice ale firelor textileLucrarea se adreseaza elevilor nivelului 3 de calificare profesionala, care studiaza in domeniul industrie textila si pielarie, modulul "TEHNICI DE MASURARE SI CONTROL" si este structurata in trei sectiuni:

      Metode si aparate pentru testarea finetii firelor textile

      Metode si aparate pentru testarea torsiunii firelor textile

      Metode si aparate pentru testarea proprietatilor mecanice ale firelor textile

Pornind de la standardele utilizate in industria textila, sunt structurate metode pentru analiza caracteristicilor de calitate, principiile de lucru ale aparatelor clasice folosite pentru determinari, avantajele tehnice ale aparatelor moderne, procedurile de lucru, principiile de valorificare statistica si tehnologica a datelor experimentale.

Scopul analizelor de laborator este acela de a se interveni eficient in fluxul tehnologic pentru a asigura calitatea produselor si proceselor. Este un mijloc de prelevare, stocare, sistematizare, prelucrare a informatiilor prin care se cuantifica calitatea si prelucrabilitatea materialelor textile.

Evaluarea calitatii firelor intereseaza producatorul prin eficienta masurarii, prin ritmul si consistenta interpretarilor si consumatorul care isi pune problema impactului acestor indici de masurare asupra aspectului, valorii de intrebuintare a produselor.

Calitatea firelor este influentata de: compozitia fibroasa, proprietatile fibrelor componente si cotele de participare; tehnologia de filare: clasica sau neconventionala; sistemul de filare - cardat sau pieptanat; tratamentele specifice de finisare. Se apreciaza prin analiza urmatoarelor caracteristici: densitatea de lungime si neuniformitatea finetii, torsiunea, echilibrul torsional si neuniformitatea torsiunii, rezistenta, alungirea la rupere si neregularitatea acestora, gradul de elasticitate, pilozitatea, voluminozitatea, culoarea si rezistenta culorii, coeficientul de frecare, higroscopicitatea, contractia umidotermica, conductibilitatea termica.

Finetea reda gradul de subtirime a firelor textile, si constituie un parametru de analiza a desfasurarii proceselor tehnologice de filare, de pregatire a firelor pentru tesere si de verificare a conformitatii firelor cu proiectul si destinatia. Sunt prezentate metodele de determinare a indicilor de finete manuale: care impun utilizarea ghilotinelor si a vartelnitelor pentru determinarea lungimii, a balantelor: semiautomate cu cadran sau electronice pentru determinarea masei; si automate la care operatiile de sectionare, cantarire a epruvetelor se desfasoara conform unui program si se finalizeaza prin prelucrarea automata a valorilor de masurare, prin intermediul calculatorului.

Torsiunea prin valoare, uniformitate si sens influenteaza caracteristicile mecanice - rezistenta si caracteristicile de aspect ale firelor si produselor finite. Sunt schematizate efectele torsiunii asupra proprietatilor firelor, metodele pentru determinarea torsiunii firelor simple, rasucite, cablate si performante tehnice ale aparatelor: torsiometre actionate manual, semiautomat, automat.

Proprietatile tensionale ale firelor ilustreaza durabilitatea si prelucrabilitatea. Asigura continuitatea procesului de filare si transformarea firelor in tesaturi sau tricoturi. Sunt determinate de nivelul compozitiei fibroase, modelul structural, parametrii tehnologici de prelucrare. Indicatorii proprietatilor tensionale verifica realizarea tehnologica in conformitate cu o anumita destinatie. Pentru masinile de incercat la tractiune construite pe principii mecanice sau cu traductoare electronice este descris pricipiul de masurare, sunt prezentate componentele constructive. Automatizarea testarii proprietatilor tensionale prezinta avantaje nete fata de operarea manuala: operare simpla, continua supraveghere a testelor si a rezultatelor, posibilitatea diversificarii testelor, capacitatea mare de stocare a datelor. Sunt descrise performantele programelor utilizate de aceste aparate: determinarea tenacitatii, alungirii la rupere, a lucrului mecanic de deformare la rupere, calculul valorilor medii, maxime si minime, a coeficientilor de variatie, evidentierea depasirii limitelor pentru forta si deformatie, memorarea valorilor indicilor de apreciere a proprietatilor tensionale, realizarea bancii de date pe baza rezultatelor obtinute prin testari.

Bibliografie:

Manualul inginerului textilist - ED Agir - Bucuresti 2003

Metode si aparate pentru controlul produselor in filatura - Mariana Sanda Niculaiasa - IP Rotaprint Iasi

Studiul materialelor textile - Mariana Sanda Niculaiasa - Editura VIE Iasi - 2000, 2001

Metrologie textila - Mariana Sanda Niculaiasa - Editura Mega Mix Iasi 2007

Sisteme pentru monitorizarea calitatii produselor textile - Mariana Sanda Niculaiasa, Ed Megamix Iasi 2007Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2677
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved