Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ANALIZA ECONOMICO -FINANCIARA - TEST GRILA

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



ANALIZA ECONOMICO -FINANCIARA - TEST GRILA



GRILA NR 1.

Cifra de afaceri marginala reprezinta:

a)      Incasarea medie pe unitatea de produs vanduta;

b)      Variatia incasarilor unei intreprinderi generata de variatia cu o unitate a cantitatilor vandute;

c)      Totalitatea veniturilor din productia vanduta;

d)      Nivelul maxim al cifrei de afaceri realizate de o intreprindere.

R=b

Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Productia marfa fabricata

mil. lei

Numar mediu de personal

pers.

Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe

mil. lei

Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe productive

mil. lei

Se cere :influenta variatiei productivitatii muncii asupra modificarii cifrei de afaceri este:

a.

b.

c.

d.

e.

R=a

Cifra de afaceri reprezinta:

a)      Veniturile totale ale intreprinderii;

b)      Eficienta cu care se desfasoara activitatea intreprinderii;

c)      Veniturile din productia vanduta, productia stocata si productia imobilizata a intreprinderii;

d)      Veniturile din productia vanduta a intreprinderii.

R=d

4. Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Productia marfa fabricata

mil. lei

Numar mediu de personal

pers.

Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe

mil. lei

Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe productive

mil. lei

Influenta variatiei gradului de valorificare a productiei fabricate asupra modificarii cifrei de afaceri este:

a.

b.

c.

d.

e.

R=c

5. Valoarea adaugata se defineste ca fiind:

a.

plusul de incasari din vanzarile firmei;

b.

diferenta dintre productia exercitiului si cheltuielile totale;

c.

cresterea (plusul) de bogatie obtinuta prin activitatea tehnico-productiva a firmei;

d.

volumul total de activitate al firmei;

e.

diferenta dintre veniturile de exploatare si cheltuielile de exploatare.

R=c

Pentru o firma se cunosc urmatorii indicatori:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Productia exercitiului

mil. lei

Consumuri intermediare

mil. lei

Influenta cheltuielilor cu materialele (consum intermediar) la 1 leu productie a exercitiului asupra sumei valorii adaugate este de:

a.

+ 1.500 mil. lei;

b.

+ 4.000 mil. lei;

c.

+ 2.150 mil. lei;

d.

+ 1.057,6 mil. lei;

e.

+ 2.800 mil. lei.

R=d

7.Analiza structurala a cifrei de afaceri presupune:

a)      Identificarea variatiilor inregistrate la nivelul cifrei de afaceri;

b)      Identificarea variatiilor inregistrate pe diverse trepte structurale si explicarea acestor variatii;

c)      Identificarea factorilor cu influenta directa si indirecta asupra cifrei de afaceri;

d)      Stabilirea consecintelor modificarii cifrei de afaceri asupra principalilor indicatori economico- financiari.

R=b

Coeficientul de concentrare Gini-Struck, calculat pentru o firma, poate avea urmatoarele valori si semnificatii:

a)      G = 0,9 si semnifica o distributie uniforma a cifrei de afaceri pe sortimente;

b)      G = 1,2 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri;

c)      G = -0,7 si semnifica o distributie uniforma a cifrei de afaceri pe sortimente;

d)      G = 0,9 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri.

R=d

Indicele Herfindhal, calculat pentru o firma care realizeaza cinci produse, poate avea urmatoarele valori si semnificatii:

a) H = 0 si semnifica o distributie uniforma a cifrei de afaceri pe sortimente;

b)      H = 0,2 si semnifica o distributie uniforma a cifrei de afaceri pe sortimente;

c) H = 0,1 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri;

d) H = 1,2 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri.

R=b

Cheltuielile la 1000 lei CA sunt influentate de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a) Cantitate, pret, cost;

b) Cantitate, cost, structura;

c) Structura, pret, cost;

d) Cost, structura,pret.

R=c

11. Pe baza relatiei ( åq1c0 / åq1p1 ) x 1000 - (åq1c0 / åq1p0) x1000 se determina influenta:

a) Cantitatii asupra cheltuielilor la 1000 de lei cifra de afaceri;

b) Cantitatii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

c) Costului asupra cheltuielilor la 1000 de lei cifra de afaceri;

d) Pretului asupra cheltuielilor la 1000 de lei cifra de afaceri.

R=d

12. Pe baza relatiei (åq1c1 / åq1p1) x 1000 - ( åq1c0 / åq1p1 )x1000 se determina influenta:

a) Cantitatii asupra cheltuielilor la 1000 de lei cifra de afaceri;

b) Cantitatii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

c) Costului asupra cheltuielilor la 1000 de lei cifra de afaceri;

d) Pretului asupra cheltuielilor la 1000 de lei cifra de afaceri.

R=c

13. Valoarea adaugata se determina ca:

a) Diferenta dintre productia exercitiului si consumurile provenind de la terti;

b) Rezultatul favorabil al exercitiului;

c) Diferenta dintre excedentul brut din exploatare si amortizare;

d) Diferenta dintre cifra de afaceri si suma amortizarii.

R=a

14. Valoarea adaugata este influentata de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a) Volumul fizic al productiei, pretul de vanzare si cheltuielile materiale pe produs;

b) Productia exercitiului si valoarea adaugata medie la 1 leu productie a exercitiului;

c) Structura productiei, pretul de vanzare si cheltuielile materiale pe produs;

d) Volumul fizic al productiei, structura productiei, costul pe produs si pretul de vanzare.

R=b

15. Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Productia exercitiului

mil. lei

Consumuri intermediare

mil. lei

Influenta cheltuielilor cu materialele (consum intermediar) la 1 leu productie a exercitiului asupra sumei valorii adaugate este de:

a.

- 4.000 mil. lei;

b.

- 4.500 mil. lei;

c.

+ 3.666 mil. lei;

d.

- 1.800 mil. lei;

e.

+ 1.800 mil. lei.

ANS: C

16. Costul marginal reprezinta:

a) Costul previzionat de realizare a produselor;

b) Costul minim posibil de realizare al produselor;

c)      Acel nivel al costului de productie egal cu pretul de vanzare.

d) Sporul de cheltuieli generate de cresterea volumului de activitate cu o unitate;

R=d

Cheltuielile variabile pe unitatea de produs se modifica odata cu modificarea volumului de activitate astfel:

a) Cresc odata cu cresterea volumului de activitate;

b) Scad odata cu cresterea volumului de activitate;

c) Scad odata cu reducerea volumului de activitate;

d) Au un caracter relativ constant.

R=d

18. Cresterea costurilor pe unitatea de produs are ca efect:

a) Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Cresterea profitului aferent cifrei de afaceri;

c) Reducerea profitului aferent cifrei de afaceri;

d) Cresterea ratei rentabilitatii comerciale.

R=c

19. Scaderea costurilor pe unitatea de produs are ca efect:

a) Reducerea profitului aferent cifrei de afaceri;

b) Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

c)      Reducerea ratei rentabilitatii comerciale.

d) Cresterea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

R=d

20. Indicele fondului de salarii = 107%;

Indicele salariului mediu = 103%;

Indicele productivitatii muncii = 105%.

Rezulta ca:

a.

s-a redus numarul de personal si nu s-au modificat cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

b.

s-au redus numarul de personal si cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

c.

a crescut numarul de personal si s-au redus cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

d.

s-a redus numarul de personal si au crescut cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

e.

au crescut numarul de personal si cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri.

R=c

21. Cheltuielile fixe pe unitatea de produs se modifica odata cu modificarea volumului de    activitate astfel:

a ) Cresc odata cu cresterea volumului de activitate;

b) Scad odata cu reducerea volumului de activitate;

c)      Au un caracter relativ constant;.

d) Scad odata cu cresterea volumului de activitate;

R=d

22. Cheltuielile fixe totale se modifica odata cu modificarea volumului de activitate astfel:

a) Cresc odata cu cresterea volumului de activitate;

b) Scad odata cu reudcerea volumului de activitate;

c) Cresc odata cu reducerea volumului de activitate;

d) Au un caracter relativ constant.

R=d

R=a

23. Influenta modificarii costurilor unitare asupra cheltuielilor la 1.000 lei cifra de afaceri fata de nivelul prevazut este "- 100 lei". Aceasta reprezinta:

a.

situatie pozitiva, datorita cresterii preturilor produselor fata de nivelul prevazut;   

d.

situatie negativa, datorita scaderii costurilor unitare la majoritatea produselor fata de nivelul prevazut;

b.

situatie negativa, datorita modificarii costurilor unitare in functie de oferta de pe piata a materiilor prime;

e.

situatie pozitiva, datorita cresterii costurilor unitare fata de nivelul prevazut.

c.

situatie pozitiva, datorita scaderii costurilor unitare fata de nivelul prevazut;

 

R=c

24.Indicele numarului de salariati = 103 % ,Indicele productivitatii muncii =98 % ,indicele de valorificare a productiei marfa fabricate =96% ,.Aceasta semnifica :

a) .A crescut productia marfa fabricata , a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite;

b).A scazut productia marfa fabricata , a scazut cifra de afaceri ,a scazut stocul de produse finite ;

c) .A scazut productia marfa fabricata ,a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite .

R=a

25. Pragul de rentabilitate semnifica:

a) Acel nivel al volumului de activitate la care firma obtine profitul maxim;

b) Acel nivel al profitului care asigura distribuirea unor dividende stimulative pentru actionari;

c)Acea parte a profitului care ramane la dispozitia firmei dupa distribuirea dividendelor.

d) Acel nivel al volumului de activitate la care veniturile sunt egale cu cheltuielile;

R=d

26. Se cunosc urmatoarele date:

Produsele

Productia fizica

Pretul de vanzare

Prevazuta

Realizata

Prevazut

Realizat

A

B

Total

Coeficientul mediu de sortiment ia valorile:

a) 0,810 ; b) 0,864;c) 0,719;d) 0,919.

R=b

27.Cifra de afaceri totala reprezinta:

a) .Eficienta cu care se desfasoara activitatea intreprinderii;

b) Veniturile din productia vanduta, productia stocata si productia imobilizata a intreprinderii;

c) Volumul total al afacerilor unei firme evaluate la preturile pietei ;

d) Plusul de valoare adus de activitatea tehnico-productiva a intreprinderii.

R=c

28. Cheltuielile la 1000 lei venituri de exploatare sunt influentate de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a) Cantitate, pret, cost;

b) Cantitate, cost, structura;

c) Structura, pret, cost;

d) Cost, structura, pret.

R=c

29. Coeficientul de concentrare Gini-Struck, calculat pentru o firma, poate avea urmatoarele valori si semnificatii:

a) G = 0,1 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri;

b) G = 1,2 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri;

c) G = -0,7 si semnifica o distributie uniforma a cifrei de afaceri pe sortimente;

d) G = 0,9 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri.

R=d

30. Indicele cifrei de afaceri = 103%; indicele numarului de personal = 80%; indicele productiei marfa fabricata = 105%.

Rezulta:

a.

Cresterea gradului de valorificare a productiei marfa si a productivitatii muncii;

b.

Scaderea productivitatii muncii si cresterea gradului de valorificare a productiei marfa;

c.

Sporirea gradului de inzestrare a muncii si scaderea gradului de valorificare a productiei marfa;

d.

Cresterea gradului de inzestrare a fortei de munca si a gradului de valorificare a productiei marfa;

e.

Cresterea productivitatii muncii, si scadere a gradului de valorificare a productiei.

R=e

31.Cifra de afaceri este influentata, intr-un sistem factorial, de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a) Numarul de salariati, inzestrarea tehnica a muncii, productivitatea muncii, eficienta folosirii mijloacelor fixe, gradul de valorificare a productiei fabricate;

b) Volumul productiei vandute, structura productiei,costul de productie, pretul de vanzare;

c) Numarul de salariati, productivitatea muncii , inzestrarea tehnica a muncii, , gradul de valorificare a productiei fabricate.

d)      Volumul productiei vandute, structura productiei, pretul de vanzare;

e)      Numarul de salariati si productivitatea muncii.

R=d

Pe baza relatiei ∑q1p0 - ∑q1c1 x 100 - ∑q1p0 - ∑q1c0 x 100

∑q1p0 ∑q1p0

se determina:

a) Influenta costului asupra ratei rentabilitatii comerciale;

b) Influenta costului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

c) Influenta cantitatii asupra ratei rentabilitatii comerciale;

d) Influenta structurii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate.

R=a

33. Pe baza relatiei ∑q1p1 - ∑q1c0 x 100 - ∑q1p0 - ∑q1c0 x 100

∑q1p1 ∑q1p0

se determina:

a) Influenta costului asupra ratei rentabilitatii comerciale;

b) Influenta cantitatii asupra ratei rentabilitatii comerciale;

c) Influenta pretului asupra ratei rentabilitatii comerciale;

d) Influenta costului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate.

R=c

. Pe baza relatiei ∑q1p1 - ∑q1c1 x 100 - ∑q1p0 - ∑q1c1 x 100

∑q1c1    ∑q1c1

se determina:

a) Influenta pretului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

b) Influenta costului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

c) Influenta cantitatii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

d) Influenta structurii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate.

R=a

35. Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Productia marfa fabricata

mil. lei

Numar mediu de personal

pers.

Influenta gradului de valorificare a productiei marfa asupra cifrei de afaceri este de:

a.

- 1.500 mil. lei;

b.

+ 1.500 mil. lei;

c.

- 4.000 mil. lei;

d.

- 950 mil. lei;

e.

+ 1.000 mil. lei.

R=c

36. Indicele cifrei de afaceri este de 95%, iar indicele stocurilor de produse finite 115%. Aceasta situatie semnifica:

a.

cresterea stocurilor prin accelerarea vitezei de rotatie a acestora;

b.

cresterea volumului de activitate a intreprinderii si o sporire a stocurilor;

c.

cresterea stocurilor ca urmare a supraaprovizionarii cu materii prime;

d.

cresterea stocurilor si incetinirea vitezei de rotatie a acestora;

e.

cresterea volumului vanzarilor prin reducerea stocurilor de produse finite.

R=d

37.Valoarea adaugata se determina ca suma a urmatoarelor elemente:

a) Rezultatul exploatarii ,excedentul brut al exploatarii;

b) Diferenta dintre excedentul brut din exploatare si amortizare;

c) Taxe , impozite si amortizare

d) Salarii si contributii asupra salariilor ,amortizare ,provizioane aferente exploatarii , dobanzi ,impozite si taxe ,rezultatul exploatarii recalculat;

R=d

38. Se cunosc urmatoarele: mil. lei

Indicatori

An baza

An curent

Cifra de afaceri

Cheltuieli aferente cifrei de afaceri

Productia vanduta in perioada curenta exprimata in:

pretul perioadei de baza,

costul perioadei de baza.

Influenta structurii productiei asupra cheltuielilor la o 1000 lei cifra de afaceri este:

a) -100 de lei;

b) +50 de lei;

c) +100 de lei;

d) -50 de lei.

R=c

39.Se dau urmatoarele date :

Nr crt

Indicatori

U/M

Po

P1

Cifra de afaceri

mii lei

560.000

900.000

Cheltuieli cu amortizarea

mii lei

165.500

198.500

Influenta amortizarii asupra cheltuielilor cu amortizarea la 1000lei cifra de afaceri este de :

a).+1.5lei; b)+ 8.25 lei ; c)+ 25.52 ;d)+36,67 lei .

R=d

40.Indicele cifrei de afaceri = 102%; Indicele numarului de salariati = 106%; Indicele gradului de valorificare a productiei marfa fabricate = 101%; Indicele gradului de inzestrare tehnica a muncii = 95%. Aceasta semnifica:

a)      A crescut productivitatea muncii, s-a redus eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

b)      Au crescut productivitatea muncii si eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

c)      Au crescut productivitatea muncii, eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

d)      A scazut productivitatea muncii , a crescut eficienta utilizarii mijloacelor fixe si s-a redus stocul de produse finite.

e)      Structura, cost.

R=d

41. Pe baza relatiei ∑q1p1 - ∑q1c1 x 100 - ∑q1p0 - ∑q1c1 x 100

∑q1c1    ∑q1c1

se determina:

a) Influenta costului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

b) Influenta cantitatii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

d)      Influenta structurii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate.

d) Influenta pretului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

R=d

42. Se cunosc urmatoarele: mil. lei

Indicatori

An baza

An curent

Cifra de afaceri

Cheltuieli aferente cifrei de afaceri

Productia vanduta in perioada curenta exprimata in:

pretul perioadei de baza,

costul perioadei de baza.

Influenta pretului de vanzare asupra cheltuielilor la o 1000 lei cifra de afaceri este:

a) -100 de lei; b) +50 de lei;c) +100 de lei;d) -200,0 de lei.

R=d

43. Cifra de afaceri critica reprezinta:

a) Variatia incasarilor unei intreprinderi generata de variatia cu o unitate a

cantitatilor vandute;

b) Acel nivel al cifrei de afaceri care asigura acoperirea in totalitate a

cheltuielilor fara sa se obtina profit;

c) Totalitatea veniturilor din productia vanduta;

d) Nivelul maxim al cifrei de afaceri realizate de o intreprindere.

R=b

44. Indicele productiei exercitiului (Qe) = 104%; indicele valorii adaugate (Qa) = 107%; indicele numarului de personal (Ns) = 98%.

Aceasta situatie are urmatoarea semnificatie:

a.

scaderea numarului de personal si a productivitatii muncii;

b.

sporirea productivitatii muncii si cresterea ponderii consumurilor intermediare;

c.

scaderea productivitatii muncii si cresterea ponderii consumurilor intermediare;

d.

scaderea productivitatii muncii si reducerea ponderii consumurilor intermediare;

e.

cresterea productivitatii muncii si reducerea ponderii consumurilor intermediare.

R=b

45. Pentru o firma se cunosc urmatorii indicatori:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Productia exercitiului

mil. lei

Consumuri intermediare

mil. lei

Influenta cheltuielilor cu materialele (consum intermediar) la 1 leu productie a exercitiului asupra sumei valorii adaugate este de:

a.

+ 150mil. lei;

b.

+ 400 mil. lei;

c.

+ 215 mil. lei;

d.

+ 128,7mil. lei;

e.

+ 280 mil. lei.

R=d

46. Coeficientul de nomenclatura , calculat pentru o firma industriala care

realizeaza cinci produse, poate avea urmatoarele valori si semnificatii:

a)          Kn =0,5 si semnifica nerealizarea volumului productiei la toate sortimentele;

b)          Kn = 0.9 si semnifica nerealizarea volumului productiei la cel putin un sortiment;

c)          Kn = 1.4 si semnifica depasirea volumului productiei la toate sortimentele;

d)          Kn = 1 si semnifica realizarea si chiar depasirea volumului productiei la toate sortimentele;

R=d

47. Modificarea absoluta a fondului de salarii este influentata de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a)        Numarul de personal, productivitatea muncii si salariul mediu;

b)        Salariul mediu si productivitatea muncii;

c)        Volumul productiei si timpul lucrat de un salariat.

d)        Numarul de personal si salariu mediu;

R=d

48.Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Productia exercitiului

mil. lei

Fondul total de timp de munca

ore

Valoarea medie adaugata la 1 leu productie

lei

Influenta productivitatii medii orare asupra valorii adaugate este de:

a.

+ 304 mil. lei;

b.

- 304 mil. lei;

c.

+ 152 mil. lei;

d.

- 1.520 mil. lei;

e.

+ 3.000 mil. lei.

R=a

R=

49.Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Productia marfa fabricata

mil. lei

Numar mediu de personal

pers.

Influenta productivitatii muncii asupra cifrei de afaceri este de:

a.

- 1.500 mil. lei;

b.

+ 1.500 mil. lei;

c.

- 4.000 mil. lei;

d.

- 950 mil. lei;

e.

+ 1.000 mil. lei.

R=c

50.Modificarea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri este influentata de urmatorii factori, in urmatoarea ordine:

a)      Nr. de salariati, timpul lucrat de un salariat si salariul mediu orar;

b)      Nr. de salariati, productivitatea orara a muncii si salariul mediu orar;

c)      Volumul de activitate, productivitatea orara a muncii si salariul mediu orar;

d)      Productivitatea anuala a muncii si cheltuielile cu salariile .medii anuale.

R=d

51.Se dau urmatorii indicatori:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Active circulante, din care:

mil. lei

- stocuri

mil. lei

T = 360 zile

In acest caz influenta variatiei stocurilor medii asupra modificarii vitezei de rotatie a activelor circulante este:

a.

- 4,67 zile;

b.

- 4,18 zile;

c.

+ 2,80 zile;

d.

- 2,51 zile;

e.

+ 4,29 zile.

R=e

52*.Pe baza indicatorilor :

Indicatori

Simbol

U/M

P0

P1

Cifra de afaceri

CA

mii lei

285.000

345.000

Cheltuieli aferente

Sq*c

mii lei

198.000

270.000

Indicele preturilor

Ip

%

112.4

Influenta pretului de vanzare asupra profitului aferent cifrei de afaceri este de :

a)      49.095 miilei ;b) -66.441 miilei ;c) + 18.295 miilei ; d) 36,96 miilei.

R=d

53.Cresterea productivitatii muncii (calculata pe baza cifrei de afaceri) are ca efect:

a) Cresterea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Reducerea cifrei de afaceri;

b)      Cresterea cheltuielilor intreprinderii.

d) Cresterea cifrei de afaceri;

R=d

54. Scaderea preturilor de vanzare are ca efect:

a) Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Cresterea profitului aferent cifrei de afaceri;

c)      Cresterea ratei rentabilitatii comerciale.

d) Cresterea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

R=d

55. Cresterea ponderii produselor mai rentabile, in totalul productiei vandute are ca efect:

a) Cresterea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

c) Cresterea preturilor de vanzare ale produselor;

d) Reducerea profitului aferent cifrei de afaceri.

R=b

56. Indicele fondului de salarii =97%;

Indicele salariului mediu = 103%;

Indicele productivitatii muncii = 105%.

Rezulta ca:

a.

s-a redus numarul de personal si nu s-au modificat cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

b.

s-au redus numarul de personal si cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

c.

a crescut numarul de personal si s-au redus cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

d.

s-a redus numarul de personal si au crescut cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

e.

au crescut numarul de personal si cheltuielile cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri.

R=b

57.Cheltuielile variabile totale se modifica odata cu modificarea volumului de activitate astfel:

a)      Scad odata cu cresterea volumului de activitate;

b)      Nu depind de modificarea volumului de activitate;

c)      Cresc odata cu reducerea volumului de activitate.

d)      Cresc odata cu cresterea volumului de activitate;

R=d

58.Cheltuielile fixe la 1000 lei CA sunt influentate de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a)      Cantitate, pret, cheltuieli fixe ;

b)      Cantitate, cost, structura;

c)      Structura, pret, cost;

d)      Cost, structura, pret.

R=a

59.Sa se determine gradul de utilizare a capacitatii de productie programat si efectiv realizat , avand urmatoarele date :

Indicatori

U/M

Programat

P0

Realizat

P1

Productie (Q)

Tone

Productie max.(Qmax)

Tone

a) 0.9 ;0.58;b) 0.67 ;0.52;c) 1.02 ;0.9;d) .0.87; 0.95 ;e) 0.522; o.58;

R=d

60.Influenta cu semnul minus a structurii productiei asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri semnifica:

a)      Reducerea ponderii produselor cu un nivel al cheltuielilor la 1000 lei mai mic decat media pe intreprindere;

b)      Cresterea ponderii produselor cu un nivel al cheltuielilor la 1000 lei mai mare decat media pe intreprindere;

c)      Cresterea volumului fizic al productiei.

d)      Cresterea ponderii produselor cu un nivel al cheltuielilor la 1000 lei mai mic decat media pe intreprindere

R=d

61.Influenta cu semnul minus a modificarii costului pe produs asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri semnifica:

a)      Scaderea profitului aferent cifrei de afaceri;

b)      Scaderea ponderii produselor cu costuri mai mici;

c)      Scaderea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

d)      Reducerea costului pe produs.

R=c

62.Referitor la activitatea unei firme industriale, se cunosc urmatoarele: coeficientul mediu de sortiment = 0.87; coeficientul mediu de asortiment (structura) = 1; indicele volumului fizic al productie = 90%. Aceasta semnifica:

a)      Productia nu a fost realizata la cel putin un produs, dar depasita la celelalte:

b)      Productia a fost depasita in aceeasi proportie, la toate produsele;

c)      Productia realizata corespunde cu productia programata;

d)      Productia nu a fost realizata la nici un produs, in aceeasi proportie.

R=d

63. Indicele cifrei de afaceri = 105%; indicele numarului de personal = 80%; indicele productiei marfa fabricata = 110%.

Rezulta:

a.

cresterea gradului de valorificare a productiei marfa si a productivitatii muncii;

b.

scaderea productivitatii muncii si cresterea gradului de valorificare a productiei marfa;

c.

sporirea gradului de inzestrare a muncii si scaderea gradului de valorificare a productiei marfa;

d.

cresterea gradului de inzestrare a fortei de munca si a gradului de valorificare a productiei marfa;

e.

cresterea productivitatii muncii, si scaderea gradului de valorificare a productiei.

R= e

64.Influenta cu semnul plus a modificarii costului pe produs asupra profitului aferent cifrei de afaceri semnifica:

a)      Cresterea profitului aferent cifrei de afaceri;

b)      Cresterea costului pe produs;

c)      Cresterea ponderii produselor cu costuri mai mari ;

d)      Reducerea eficientei utilizarii mijloacelor fixe.

R=a

65.Productia exercitiului sau productia globala reprezinta:

a)      Veniturile totale ale intreprinderii;

b)      Eficienta cu care se desfasoara activitatea intreprinderii;

c)      Veniturile din productia vanduta, variatia productiei stocate si productia imobilizata ;

d)      Veniturile din productia vanduta a intreprinderii.

R=c

66.Indicele cifrei de afaceri = 103%; Indicele numarului de salariati = 105%; Indicele gradului de valorificare a productiei marfa fabricate = 101%; Indicele gradului de inzestrare tehnica a muncii = 95%. Aceasta semnifica:

a) A crescut productivitatea muncii, s-a redus eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

b)Au crescut productivitatea muncii si eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

c) Au crescut productivitatea muncii, eficient utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finit

d) A scazut productivitatea muncii , a crescut eficienta utilizarii mijloacelor fixe si s-a redus s stocul de produse finite.

R=d

67.Sa se determine indicatorul gradului de valorificare a materialelor avand urmatoarele date

Nr crt

Indicatori

U/M

Po

P1

1

Prod.(Q)

t

432

566

2

Materiale(M)

t

653

621

a)0.65; b)0.76; b)0.96;c)1,66; d).1.12: e)0.91.

R=d

68. Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Productia marfa fabricata

mil. lei

Numar mediu de personal

pers.

Influenta gradului de valorificare a productiei marfa asupra cifrei de afaceri este de:

a.

- 1.50 mil. lei;

b.

+ 1.50 mil. lei;

c.

- 1.00 mil. lei;

d.

- 95 mil. lei;

e.

+ 142,3 mil. lei.

R=e

69.Iwa=105%,Iwz=95%,Iwh=102%,

Interpretati situatia :

a)      a scazut numarul mediu de zile lucrate si a crescut durata medie a zilei de lucru ;

b)      a scazut numarul de zile lucrate si durata medie a zilei de lucru ;

c)      a scazut productivitatea muncii medie anuala si productivitatea muncii medie orara si a crescut productivitatea medie zilnica ;

d)      a crescut productivitatea muncii medie anuala si s-a redus productivitatea muncii medie orara;

e)      .a crescut numarul de zile lucrate si a scazut durata medie a zilei de lucru .

R=e

70.Economia sau depasirea absoluta a costurilor intregii productii comparabile este influentata de urmatorii factori directi:

a)Cantitate, structura, cost;

b)Cantitate, structura, pret

c) Structura, cost ,pret;

d) Structura, pret, cost.

R=a

71.Sa se determine gradul de utilizare a capacitatii de productie programat si efectiv realizat , avand urmatoarele date :

Indicatori

U/M

Programat

P0

Realizat

P1

Productie (Q)

Tone

Productie max.(Qmax)

Tone

a) 0.9 ;0.58;b) 0.67 ;0.52;c) 1.02 ;0.9;d) .0.9; 0.52 ;e) 0.78; 0,94;

R=d

72.Se cunosc urmatoarele date: mil. lei.

Indicatori

An

baza

An

curent

Cifra de afaceri

Cheltuieli aferente cifrei de afaceri

Productia vanduta in perioada curenta exprimata in:

- pretul perioadei de baza

- costul perioadei de baza

Influenta structurii productiei asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri

este de:

a)      + 10,24 mil. lei;

b)      + 18,23 mil. lei;

c)      - 18,236 mil. lei;

d)      - 12,52 mil. lei.

R=d

73. In veniturile din exploatare se cuprind urmatoarele categorii:

a) Veniturile din dobanzile aferente disponibilitatilor banesti de la banci;

b) Veniturile realizate din obiectul de activitate, veniturile din productia stocata si imobilizata ,alte venituri de exploatare;

c) Veniturile din vanzarea unor mijloace fixe care nu mai sunt utilizate in intreprindere;

d) Veniturile din diferentele de curs valutar.

R=b

74.Sa se determine influenta modificarii veniturilor de exploatare asupra cheltuielilor cu amortizarea la 1000 lei venituri de exploatare avand urmatoarele date :

Indicatori

U/M

P0

P1

VEXPL

miilei

A

miilei

5435

9426

a)71.23;b)71.87;c)80.92;d)-51.09;e)-65,4;

R=e

75. Valoarea adaugata este influentata de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a) Volumul fizic al productiei, pretul de vanzare si cheltuielile materiale pe produs;

b) Valoarea productiei exercitiului(Qe), valoarea adaugata la 1 leu productie aexercitiului ;

c) Structura productiei, pretul de vanzare si cheltuielile materiale pe produs;

d) Volumul fizic al productiei, structura productiei, costul pe produs si pretul de vanzare.

R=b

76. Cifra de afaceri este influentata, intr-un sistem factorial, de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a) Nr. de salariati, inzestrarea tehnica a muncii, productivitatea muncii, eficienta folosirii mijloacelor fixe, gradul de valorificare a productiei fabricate;

b) Volumul productiei vandute, structura productiei, costul de productie, pretul de vanzare;

a)      Nr. de salariati, productivitatea muncii, inzestrarea tehnica a muncii, eficienta folosirii mijloacelor fixe, gradul de valorificare a productiei fabricate.

d) Nr. de salariati, productivitatea muncii, gradul de valorificare a productiei fabricate;

R=d

R=c

Coeficientul mediu de sortiment si coeficientul de nomenclatura , calculate pentru o firma industriala care realizeaza cinci produse, poate avea urmatoarele valori si semnificatii:

a) Ks = 1.4 si Kn =1 ,semnifica depasirea volumului productiei la toate sortimentele;

b) Ks = 0.5 Kn =1 , semnifica realizarea volumului productiei la toate sortimentele;

c) Ks = 0.9 ,Kn=o.8 , semnifica nerealizarea volumului productiei la cel putin un sortiment;

d) Ks = -0.5 Kn =o.5 , semnifica nerealizarea volumului productiei la toate sortimentele.

R=c

78. Se cunosc urmatoarele: mil. lei

Indicatori

An

baza

An

curent

Cifra de afaceri

Cheltuieli aferente cifrei de afaceri

Productia vanduta in perioada curenta exprimata in:

- pretul perioadei de baza

- costul perioadei de baza

Influenta modificarii preturilor de vanzare asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri afaceri este de:

a)      + 593.55 mil. lei ;

b)      + 382.36 mil. lei ;

c)      - 593.55 mil. lei ;

d)      - 155,34 mil. lei .

R=d

Influenta cu semnul minus a productivitatii muncii asupra modificarii cheltuielilor cu salariile la 1000 lei din exploatare reflecta:

a) O reducere a cheltuielilor cu salariile;

b) O crestere a cheltuielilor cu salariile;

c) O reducere a productivitatii muncii;

d) O crestere a productivitatii muncii.

R=d

80. Cresterea ponderii produselor mai rentabile, in totalul productiei ,vandute are ca efect:

a) Cresterea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Cresterea preturilor de vanzare ale produselor;

c) Cresterea profitului aferent cifrei de afaceri;

d) Reducerea profitului aferent cifrei de afaceri.

R=c

81. Influenta cu semnul minus a pretului de vanzare asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri semnifica:

a) Scaderea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Cresterea costurilor pe produse;

c) Scaderea pretului de vanzare;

d) Cresterea volumului productiei vandute.

R=a

82. Cheltuielile fixe pe unitatea de produs se modifica odata cu modificarea volumului de activitate astfel:

a) cresc odata cu cresterea volumului de activitate;

b) scad odata cu cresterea volumului de activitate;

c) scad odata cu reducerea volumului de activitate;

d) cresc odata cu reducerea ponderii produselor stocate;

e) au un caracter relativ constant.

R=c

.Indicele producției exercițiului (Qe) = 98%; indicele valorii adaugate (Qa) = 107%; indicele numarului de personal (Ns) = 104%.

Aceasta situație are urmatoarea semnificație:

a.

scaderea numarului de personal și a productivitații muncii;

b.

sporirea productivitații muncii și creșterea ponderii consumurilor intermediare;

c.

scaderea productivitații muncii și creșterea ponderii consumurilor intermediare;

d.

scaderea productivitații muncii și reducerea ponderii consumurilor intermediare;

e.

Creșterea productivitații muncii și reducerea ponderii consumurilor intermediare.

R=d

84. Cresterea costurilor pe unitatea de produs are ca efect:

a) Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Cresterea profitului aferent cifrei de afaceri;

c) Cresterea cheltuielilor la o 1000 lei cifra de afaceri;

d) Cresterea ratei rentabilitatii comerciale.

R=c

85. Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Producția exercițiului

mil. lei

Consumuri intermediare

mil. lei

Valoarea adaugata

mil. lei

Influenta productiei exercitiului asupra valorii adaugate este de:

a.

- 42 mil. lei;

b.

+ 160 mil. lei;

c.

+ 50 mil. lei;

d.

+ 42 mil. lei;

e.

- 40 mil. lei.

R=b

86. Veniturile din productia de baza ,vanduta a intreprinderii reprezinta:

a) Veniturile totale ale intreprinderii;

b) Eficienta cu care se desfasoara activitatea intreprinderii;

c) Veniturile din productia vanduta, productia stocata si productia imobilizata de baza a intreprinderii:

d) Cifra de afaceri din producția de bazaț.

R=d

87.Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Producția exercitiului

mil. lei

Fondul total de timp de munca

ore

Valoarea medie adaugata la 1 leu producție

lei

Influența productivitații medii orare asupra valorii adaugate este de:

a.

+ 3.040 mil. lei;

b.

- 3.040 mil. lei;

c.

+ 1.520 mil. lei;

d.

- 1.520 mil. lei;

e.

+ 3.000 mil. lei.

R=a

88. Interpretați cazul:

Indicele producției marfa fabricata = 103%;

Indicele producției vandute = 106%;

Indicele mijloacelor fixe direct productive = 108%

Rezulta:

a.

scaderea stocului de produse finite si creșterea randamentului mijloacelor fixe direct productive;

d.

Creșterea stocului de produse finite si scaderea randamentului mijloacelor fixe active;   

b.

Creșterea stocurilor de produse finite și marirea randamentului mijloacelor fixe direct productive;

e.

Creșterea gradului de valorificare a producției obținute și scaderea eficienței mijloacelor fixe active

c.

Scaderea stocului de produse finite si valoarea randamentului mijloacelor fixe direct productive;

 

R=b

In veniturile din exploatare se cuprind urmatoarele categorii:

a) Veniturile din dobanzile aferente disponibilitatilor banesti de la banci;

b) Veniturile din vanzarea unor mijloace fixe care nu mai sunt utilizate in intreprindere;

c) Veniturile din diferentele de curs valutar;

d) Veniturile aferente mijloacelor fixe realizate de intreprindere in regie proprie, pentru necesitati proprii.

R=d

90.Cresterea productivitatii muncii (calculata pe baza cifrei de afaceri) are ca efect:

a) Cresterea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

b) Reducerea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri;

c) Reducerea cifrei de afaceri;

d) Cresterea cheltuielilor intreprinderii.

R=b

91.Indicele veniturilor de exploatare =115% ,indicele cifrei de afaceri =105 % ,indicele cheltuielilor aferente cifrei de afaceri este de 110% .fapt ce semnifica

a). A crescut profitul aferent cifrei de afaceri și au scazut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

b).A crescut ponderea producției stocate și imobilizate in veniturile de exploatare au crescut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

c).A scazut ponderea producției stocate și imobilizate in veniturile de exploatare ;

R=b

92. Influenta cu semnul minus a productivitatii muncii asupra modificarii cheltuielilor cu salariile la 1000 lei venituri din exploatare reflecta:

a) O reducere a cheltuielilor cu salariile;

b) O crestere a cheltuielilor cu salariile;

c) O reducere a productivitatii muncii;

d) O reducere a cheltuielilor cu salariile la 1000 lei venituri din exploatare.

R=d

93.Iwa=98%,Iwz=102%,Iwh=105%,

Interpretati situatia :

a)a scazut numarul mediu de zile lucrate si a crescut durata medie a zilei de lucru ;

b) a scazut numarul de zile lucrate si durata medie a zilei de lucru ;

c)a scazut productivitatea muncii medie anuala si productivitatea muncii medie orara si a crescut productivitatea medie zilnica ;

d)a crescut productivitatea muncii medie anuala si s-a redus productivitatea muncii medie orara;

e).a crescut numarul de zile lucrate si a scazut durata medie a zilei de lucru .

R=b

94.Cifra de afaceri este influentata, intr-un sistem factorial, de urmatorii factori directi, in urmatoarea ordine:

a) Structura productiei, pretul de vanzare;

b) Nr. de salariati, inzestrarea tehnica a muncii, productivitatea muncii, eficienta folosirii mijloacelor fixe, gradul de valorificare a productiei fabricate;

c) Volumul productiei vandute, structura productiei, costul de productie, pretul de vanzare;

d) Nr. de salariati, productivitatea muncii, , gradul de valorificare a productiei fabricate.

R=d

95. Se cunosc urmatoarele date:

Produsele

Productia fizica

Pretul de vanzare

Prevazuta

Realizata

Prevazut

Realizat

A

B

Total

Coeficientul mediu de sortiment ia valorile:

a) 0,810 ; b) 0,884;c) 0,719;d) 0,944.

R=d

96. Pe baza indicatorilor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Producția marfa fabricata

mil. lei

Numar mediu de salariați

pers.

Influența productivitații muncii asupra cifrei de afaceri este de:

a.

+ 160,6 mii lei;

b.

+ 171,4 mii lei;

c.

+ 152,0 mii lei;

d.

+ 180,5 mii lei;

e.

+ 440,7 mii lei;

R=e

97.Indicele producției fizice este 96%,indicele consumului specific =103% ,indicele cheltuielilor materiale totale 106%,fapt ce semnifica :

a)A crescut cantitatea fabricata și prețurilor materialelor ;

b)A scazut consumul specific și a crescut prețurile materialelor ;

c)S-a redus cantitatea fabricata și a crescut prețurile materialelor ;

d).A crescut cantitatea fabricata ,consumul specific și s-a redus prețul materialelor ;

e)A crescut cantitatea fabricata ,consumul specific și prețul materialelor .

R=c

98. Indicele Herfindhal, calculat pentru o firma care realizeaza cinci produse, poate avea urmatoarele valori si semnificatii:

a) H = 0 si semnifica o distributie uniforma a cifrei de afaceri pe sortimente;

a)      H = 0,2 si semnifica o distributie uniforma a cifrei de afaceri pe sortimente;

b)      H = 0,1 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri;

c)      H = 1,2 si semnifica un grad ridicat de concentrare a cifrei de afaceri.

R=b

99 . Indicele fond salariu =1,06% , indicele salariu mediu =102 % , indicele productivitații muncii =96 % (calculat pe baza veniturilor de exploatare ) aceasta avand semnificația :

a). S-a redus numarul de personal și cheltuielile cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

b). A scazut profitul de exploatare ;

c). Au crescut cheltuielile la 1000 lei venituri de exploatare si a crescut numarul de salariati ;

R=c

100.Indicele cifrei de afaceri = 98%; Indicele numarului de salariati = 105%; Indicele gradului de valorificare a productiei marfa fabricate = 101%; Indicele gradului de inzestrare tehnica a muncii = 105%. Aceasta semnifica:

a)      A crescut productivitatea muncii, s-a redus eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

b)      Au crescut productivitatea muncii si eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

c)      Au crescut productivitatea muncii, eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

d)      A scazut productivitatea muncii , a scazut eficienta utilizarii mijloacelor fixe si s-a redus stocul de produse finite.

R=d

101. Scaderea preturilor de vanzare are ca efect:

a)      Cresterea ratei rentabilitatii comerciale;

b)      Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

c)      Cresterea profitului aferent cifrei de afaceri;

d)      Reducerea profitului aferent cifrei de afaceri;

R=d

102. Scaderea ponderii produselor mai rentabile , in totalul productiei

vandute are ca efect:

a) Cresterea preturilor de vanzare ale produselor;

b) Reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri;

c) Cresterea profitului aferent cifrei de afaceri;

d) Reducerea profitului aferent cifrei de afaceri.

R=d

103. Pe baza relatiei ∑ q1p1 - ∑ q1c1 se determina:

a).Influenta pretului asupra profitului aferent cifrei de afaceri;

b).Influenta costului asupra profitului aferent cifrei de afaceri;

c) Profitul aferent cifrei de afaceri din perioada curenta;

d).Influenta cantitatii asupra profitului aferent cifrei de afaceri.

R=c

104 Indicele cifrei de afaceri = 103%; Indicele numarului de salariati = 95%; Indicele gradului de valorificare a productiei marfa fabricate = 101%; Indicele gradului de inzestrare tehnica a muncii = 97%. Aceasta semnifica:

a). A crescut productivitatea muncii, s-a redus eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

b).Au crescut productivitatea muncii si eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

c)Au crescut productivitatea muncii, eficienta utilizarii mijloacelor fixe si stocul de produse finite;

d).A scazut productivitatea muncii , a crescut eficienta utilizarii mijloacelor fixe si s-a redus stocul de produse finite.

R=c

105.Pe baza relatiei ( ∑ q1p1 - ∑ q1c1) - (∑ q1p0 - ∑ q1c1) se determina:

a) Influenta pretului asupra profitului aferent cifrei de afaceri;

b).Influenta cantitatii asupra profitului aferent cifrei de afaceri;

c). Influenta structurii asupra profitului aferent cifrei de afaceri;

d). Influenta structurii asupra valorii adaugate.

R=a

Pe baza relatiei ∑q1c1 x 1000 - ∑q1c0 x 1000

∑q1p1 ∑q1p1

se determina:

a)      Influenta pretului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

b)      Influenta costului asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri.

c)      Influenta cantitatii asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate;

d)      Influenta structurii asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri.

R=b

107.Sa se determine indicele de creștere a valorii cheltuieli mijloace fixe la 1000 lei cifra de afaceri ,avand urmatoarele date :

Indicatori

U/M

P0

P1

CA

miilei

CHMF

miilei

5435

9426

a)1.24;

b)1.87;

c)0.92;

d)1.09;

e)1.178;

R=e

108.Productia marfa fabricata (Qf) reprezinta:

a)      Veniturile totale ale intreprinderii;

b) Eficienta cu care se desfasoara activitatea intreprinderii;

c) Productia destinata livrarii,cuprinzand valoarea produselor finite ,si semifabricatelor destinate vanzarii ,(P)valoarea lucrarilor executate ,și serviciilor prestate;

d) Veniturile din productia vanduta a intreprinderii.

R=c

109.Sa se determine gradul de utilizare a capacitații de producție programat și efectiv realizat , avand urmatoarele date :

Indicatori

U/M

Programat

P0

Realizat

P1

Producție (Q)

Tone

Producție max.(Qmax)

Tone

a) 0.568 ;0.655;

b) 0.65 ;0.75;

c) 1.02 ;0.9;

d) .0.9; 0.52 ;

e) 0.522; o.58;

R=b

110.Cifra de afaceri medie reprezinta :

a).Veniturile din producția vanduta ,producția stocata și producția imobilizata a intreprinderii ;

b).Venitul obtinut pe unitatea de produs ,serviciu sau lucrare ;

c)Veniturile din vanzarea marfurilor și produselor ,executarea lucrarilor și prestarea serviciilor intr-o perioadi de timp ;

d)Veniturile medii pe un interval de timp.

R=b

111. Costul marginal reprezinta :

a) .Nivelul minim al costurilor intr-o intreprindere ;

b) .Costul unei unitați adiționale dintr-un produs ;

c) .Variația costurilor unei intreprinderi divizate la cantitatea produsa ;

R=b

112.Modelul de analiza factoriala a cifrei de afaceri il reprezinta exprimarea cifrei de afaceri in funcție de urmatorii factori direcți

a) .Volumul producției vandute ,structura producției ,prețul de vanzare ,costul de vanzare

b) . Nr de salariați , gradul de inzestrare tehnica a muncii , ponderea fondurilor fixe productive,randamentul fondurilor fixe productive , gradul de valorificare a producției fabricate ;

c) .Volumul productiei vandute ,structura producției , costul de vanzare .

R=b

113.Indicele numarului de salariați = 105 % ,Indicele productivitații muncii =90 % ,indicele de valorificare a producției marfa fabricate =101% ,.Aceasta semnifia :

a) .A crescut producția marfa fabricata , a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite;

b).A scazut producția marfa fabricata , a scazut cifra de afaceri ,a scazut stocul de produse finite ;

c) .A scazut producția mara fabricata ,a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite .

R=c

114. Modificarea valorii adaugate se reflecta asupra profitului astfel :

a). (Va1-Vao)/At1*100,unde At1 reprezina activele totale in perioada curenta ;

b) .(Va1_-Vao)*pro , unde pro=Po/Vao(profitul programat la 1leu valoareaadaugata ;

c). Ca diferenta intre excedentul brut de exploatare și amortizare ;

d) Ca diferenta intre producția exercițiului și cheltuielile salariale ;

R=b

115. Indicele valorii adaugate ( Iva) este mai mic decat indicele producției exercițiului

( Iqex )cu 20 % aceasta reflectand :

a) .O creștere a productivitații muncii ;

b). O creștere a profitului ;

c) .O reducere a ponderii consumurilor provenind dela terți ;

d).O creștere a consumurilor provenind dela terți ;

R=d

116.Coeficientul mediu de sortiment ,coeficientul mediu de structura calculați pentru o firma care realizeaza 8 produse pot avea urmatoarele valori și semnificații :

a). Ks=1.4 Kstr =1,2 semnifica nerealizarea volumului producției la toate sortimentele ;

b).Ks=0,9 ,Kstr=0,8, semnifica nerealizarea volumului producției cel puțin la un sortiment ;

c).Ks=-0,5 ,Kstr= 1 semnifica nerealizarea volumului producției la toate sortimentele,in aceeași proporție;

R=b

117.Coeficientul de nomenclatura pentru o firma care realizeaza 10 produse poate avea urmatoarele semnificații :

a). Kn=0,2 semnifica realizarea volumului producției la un sortiment ;

b).Kn =1,4 semnifica depasirea volumului producției la toate sortimentele ;

c).Kn =0 semnifica realizarea volumului producției la toate sortimentele ;

d).Kn=0,9semnifica nerealizarea volumului producției la un sortiment ;

R=d

118. Influența cu semnul plus a modificarii structurii veniturilor totale asupra cheltuielilor la 1000 lei venituri totale semnifica

a).Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale ;

b).Majorarea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

c).Creșterea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mari decat media pe intreprindere.

R=c

119. Care din urmatoarele elemente se includ in valoarea adaugata :

a).Cost marfuri vandute ;

b) .Valoarea marfurilor vandute ;

c)). Cheltuieli cu plata materialelor ;

d). Cheltuieli cu salariile ;

R=d

120.Indicele valorii adaugate ( Iva) este mai mare decat indicele producției exercițiului `(Iqex ) ,aceasta reflectand urmatoarea situație :

a) .O creșere a productivitații muncii ;

b). O reducere a ponderii consumurilor provenind de la terți ;

c). .O crestere a ponderii consumurilor provenind de la terti ;

d.) O crestere a profitului ;

R=b

121 .Influența cu semnul minus a modificarii ratei de eficiența a cheltuielilor pe tipuri de venituri la cheltuielile 1000 lei venituri de exploatare inseamna :

a). Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

b). Scaderea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatare mai mari decat media pe intreprindere ;

c).Creșterea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatere mai mari decat media pe intreprindere .

R=b.

122.Se dau urmatorii indicatori pentru o intreprindere :

Indicatori

u.m

P0

P1

P1/P0

Producția exercițiului

Mii lei

15.000

1.000

Consumuri intermediare

Mii lei

12.200

13.000

Influența cheltuielilor cu materialele (consum intermediar) la un leu produție a exercțiului asupra valorii adaugate este de :

a) 1800 mii lei ;

b) + 1640 miilei ;

c )-4500 mii lei ;

R=b

123.Modificarea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri cu ,,-x lei ,, semnifia :

a). Sporirea eficienței firmei ;

b). Creșterea costurilor unitare cu ,,+ x lei ,, ;

c). Reducerea eficienței firmei .

R=a

124. Producția marfa fabricata la 1000 lei mijloace fixe (Qf/Mf*1000) este influențata de urmatorii factori direcți

a).Influența producției marfa fabricate și valorii medii a mijloacelor fixe ;

b). Cost ,structura ,preț ;

c).Structura ,preț,cost ;

R=a

125. Indicele veniturilor de exploatare =108% ,indicele cifrei de afaceri =105 % ,indicele cheltuielilor aferente cifrei de afaceri este de 115% .fapt ce semnifica

a). A crescut profitul aferent cifrei de afaceri și au scazut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

b).A crescut ponderea producției stocate și imobilizate in veniturile de exploatare ,au crescut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

c).A scazut ponderea producției stocate si imobilizatein veniturile de exploatare ;

R=b

126. Indicele productivitații muncii (calculate pe baza veniturilor de exploatare )este mai mare decat indicele salariului mediu : ,avand ca efect:

a). scaderea profitului de exploatere ;

b). reducerea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

c). creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

R=b

Producția exercițiului (Qex) reprezinta:

a)      Veniturile totale ale intreprinderii;

b)      Eficienta cu care se desfasoara activitatea intreprinderii;

c)      Veniturile din productia vanduta a intreprinderii,

d)      Valoarea productei vandute ,creșterea sau descreșterea producției stocate ,producția imobilizata;

R=d

128. Inegalitatea ICA > IQf reprezina :

a) .Marirea ponderii cheltuielilor materiale intr-o intreprindere ;

b) .Reducerea stocurilor de producție neterminata ;

c) .Menținerea ponderii imobilizarilor ;.

d).Este tendința de reducere a ponderii imobilizarilor ;

R=d

129.Modelul de analiza factoriala a cifrei de afaceri il reprezinta exprimarea cifrei de afaceri in funcție de urmatorii factori direcți :

a) .Volumul producției vandute , ,prețul de vanzare ,costul de vanzare

b) . Numarul de salariati ,productivitatea muncii ,inzestrarea tehnica a muncii ,eficienta folosirii mijloacelor fixe , gradul de valorificare a productiei fabricate ;

c) Numarul de salariați,.productivitatea muncii , gradul de valorificare a producției fabricate ;

.R=c

130.Indicele numarului de salariați = 85 % ,Indicele productivitații muncii =90 % ,indicele de valorificare a producției marfa fabricate =80% ,.Aceasta semnifica :

a) .A crescut productia marfa fabricata , a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite;

b) A scazut productia marfa fabricata , a crescut cifra de afaceri ,a scazut stocul de produse finite

c) .A scazut productia marfa fabricata ,a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite .

R=c

131. Valoarea adaugata se determina astfel :

a). Ca rezultat favorabil al exercițiului

b). Prin insumarea urmatoarelor elemente :cheltuielile cu personalul ,taxe și impozite ,cheltuielile financiare , amortizarea și profitul ;

c). Diferența intre excedentul brut de exploatare și amortizare ;

d) .Diferenta intre producția exercițiului și cheltuielile salariale ;

R=b

132.Valoarea adaugata este influențata de urmatorii factori direcți :

a). Volumul fizic al producției ,prețul de vanzare și cheltuielile materiale ;

b). Fondul de timp ,productivitatea medie aferenta producției exercițiului ,valoarea medie adaugata la 1 leu producție a exercițiului ;

c).volumul fizic al producției ,structura producției și valoarea cifrei de afaceri pe produs ;

R=b

133. Indicele valorii adaugate ( Iva) este mai mare decat indicele producției exercițiului ( Iqex )cu 30 % aceasta reflectand :

a) .O creștere a productivitații muncii ;

b).O creștere a profitului ;

c) .O reducere a ponderii consumurilor provenind dela terți ;

d).O creștere a consumurilor provenind dela terți ;

R=c

134.Coeficientul mediu de sortiment calculat pentru o firma care realizeaza 5 produse poate avea urmatoarele valori și semnificații :

a). Ks=1.5 semnifica depașirea volumului producției la toate sortimentele ;

b). Ks=0 semnifica nerealizarea volumului producției la toate sortimentele ;

c).Ks=0,8 semnifica nerealizarea volumului producției cel puțin la un sortiment ;

d).Ks=--0,5 semnifica nerealizarea volumului producției la toate sortimentele

R=c

135.Coeficientul de nomenclatura pentru o firma care realizeaza 5 produse poate avea urmatoarele semnificații :

a). Kn=0,2 semnifica nerealizarea volumului producției la toate sortimentele ;

b).Kn =1,4 semnifica depașirea volumului producției la toate sortimentele ;

c).Kn =0,1 semnifica nerealizarea volumului producției la toate sortimentele ;

d).Kn=0,8 semnifica nerealizarea volumului producției la cel putin un sortiment ;

R=d

136. Influența cu semnul plus a modificarii structurii veniturilor totale asupra cheltuielilor . la 1000 lei venituri totale semnifica ;

a.)Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale ;

b).Creșterea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mici decat media pe intreprindere ;

c).Scaderea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mici decat media pe intreprindere ;

d).Majorarea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ; mai mari decat media pe intreprindere ;R=c

137. Care din urmatoarele elemente se includ in valoarea adaugata :

a).Costurilor marfurilor vandute ;

b) .Valoarea marfurilor vandute ;

c). Cheltuieli cu dobanzile;

d). Cheltuieli cu plata materialelor ;

R=c

138.Indicele producției marfa fabricate ( IQf) este mai mic decat indicele producției exercițiului `(Iqex ) ,aceasta reflectand urmatoarea situațe :

a) .O creștere a productivitații muncii ;

b). O reducere a ponderii consumurilor provenind de la terți ;

c). .O creștere a stocurilor de producție neterminata ;

d). O creștere a profitului ;

R=c

139.Indicele productiei fizice este 96%,indicele consumului specific =103% ,indicele cheltuielilor materiale totale 96%,fapt ce semnifica :

a)A crescut cantitatea fabricata și prețurilor materialelor ;

b)A scazut consumul specific și prețurilor materialelor ;

c)S-a redus cantitatea fabricata și preturilor materialelor ;

d).A crescut cantitatea fabricata ,consumul specific și s-a redus prețul materialelor ;

e)A crescut cantitatea fabricata ,consumul specific și prețul materialelor .

R=b

140. Influența cu plus a modificarii structurii veniturilor de exploatare asupra

cheltuielilor la 1000 lei Venituri de exploatare inseamna :

a). Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

b). Scaderea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatare mai mici decat media pe intreprindere ;

c) .Creșterea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatere mai mici decat media pe intreprindere ;

d). Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale .

R=b

141.Se dau urmatorii indicatori pentru o intreprindere :

Indicatori

u.m

P0

P1

Producția exercițiului

Mii    lei

Consumuri intermediare

Mii lei

Valoarea adaugata

60.000

Influența valorii adaugate la un leu producție a exercițiului ,asupra valorii adaugate

a ) 1800 mii lei ;

b) +4500 miilei ;

c) 15.000 mii lei ;

d) -15.000 mii lei

R=d

142.Modificarea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri cu ,,+x lei ,, semnifica :

a.) Sporirea eficienței firmei ;

b). Scaderea costurilor unitare cu ,,+ x lei ,, ;

c). Reducerea eficienței firmei ;

d.) Scaderea profitului;

R=c

143. Cheltuielile variabile la 1000 lei cifra de afaceri sunt influențate de urmatorii factori direcți :

a). Cost ,structura ,preț ;

b).Cantitate ,cost ,structura ,

c.Structura ,preț,cost ;

R=c

144. Indicele veniturilor de exploatare =125% ,indicele cifrei de afaceri =105 % ,indicele cheltuielilor aferente cifrei de afaceri este de 115% .fapt ce semnifica :

a). A crescut profitul aferent cifrei de afaceri și au scazut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

b).A crescut ponderea producției stocate și imobilizate in veniturile de exploatare ,au crescut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

c).A scazut ponderea producției stocate și imobilizate in veniturile de exploatare, au crescut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

R=b

145. Indicele productiviații muncii (calculate pe baza veniturilor de exploatare )este mai mic decat indicele salariului mediu : ,avand ca efect:

a). Creșterea profitului de exploatare ;

b). Reducerea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

c). Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

d) .Creșterea cheltuielilor salariale la 1000 lei venituri de exploatare ;

R=d

146. Indicele fond salariu =108% , indicele salariu mediu =105 % , indicele productivitații muncii =106 % (calculat pe baza veniturilor de exploatare ) aceasta avand semnificația :

a). S-a redus numarul de personal și cheltuielile cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

b). A scazut profitul de exploatare ;

c). Au crescut cheltuielile la 1000 lei venituri de exploatare,au crescut veniturile de exploatare ;

d).A crescut numarul de personal ,au scazut cheltuielile salariale la 1000 lei venituri de exploatare ;

R=d

147.Pe baza indicatorilordin tabelul de mai jos ,sa se determine influenta productivitatii muncii asupra cifrei de afaceri :

a).1430 mii lei ;

b).1800 mii lei ;

c). -820 mii lei ;

d). 644,4. mii lei

R=d

148. Pe baza datelor:

Indicatori

u.m.

P0

P1

Cifra de afaceri

mil. lei

Soldul mediu al activelor circulante, din care:

mil. lei

- stocuri

mil. lei

- creante

mil. lei

T = 360 zile

Influenta soldului mediu al creantelor asupra vitezei de rotatie a activelor circulante este de:

a) - 4,00 zile;

b) - 1,10 zile;

c) - 1,63 zile;

d) + 1,63 zile;

e) + 1,35 zile.

R=d

149.Modelul de analiza factoriala a cifrei de afaceri pentru produse omogene il reprezinta exprimarea cifrei de afaceri in funcție de urmatorii factori direcți :

a) .Volumul producției vandute , ,prețul de vanzare ,costul de vanzare

b). Volumul producției ,prețul mediu de vanzare ;

c) . Numarul de salariați ,productivitatea muncii ,inzestrarea tehnica a muncii ,eficiența folosirii mijloacelor fixe , gradul de valorificare a producției ; .

R=b

150.Indicele numarului de salariați =105 % ,Indicele productivitații muncii =95 % ,indicele de valorificare a producției marfa fabricate =106% ,.Aceasta semnifica :

a) .A crescut producția marfa fabricata , a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite;

b) A scazut producția marfa fabricata , a crescut cifra de afaceri ,a scazut stocul de produse finite c) .A scazut producția marfa fabricata ,a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite .

R=b

151. Intre indicatorii cifrei de afaceri(ICA) ,producția marfa fabricata (IQF),producția exercițiului (IQe) ,și valorii adaugate (IQa ) avem urmatoarele corelații normale

a).ICA≥IQF , IQF ≤ IQe ,IQa≤IQe ;

b).ICA≤IQF , IQF≥IQe , IQa IQe ;

c) ICA. ≥IQF IQF ≥ IQe ,IQa≥IQe ;

R=c

152 .Pe baza valorii adaugate pot fi construiți urmatorii indicatori :

a)Rentabilitatea

b).Gradul de integrare pe verticala ,contribuția factorului uman ,,aportul activelor fixe ;,

c) Gradul de integrare pe verticala .

R=b

153. Influența cu semnul minus a modificarii prețurilor de vanzare asupra cheltuielilor , la 1000 lei venituri totale semnifica :

a).Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale ;

b).Creșterea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mici decat media pe intreprindere ;

c).Majorarea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ; mai mici decat media pe intreprindere

d).Scaderea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mici decat media pe intreprindere ;

;R=c

154. Care din urmatoarele elemente se includ in valoarea adaugata :

a).Costurilor marfurilor vandute ;

b ).Valoarea marfurilor vandute ;

c). Dividentele ;

d.) Cheltuieli cu plata materialelor ;

R=c

155.Raportul intre valoarea adaugata și producția exercițiului(Qa/Qex) in perioada curenta este mai mare decat același raport in perioada precedenta ,fapt ce semnifica :

a.)O creștere a productivitații muncii ;

b). O creștere a ponderii consumurilor provenind de la terți ;

c)..O reducere a ponderii consumurilor provenind de la terți ;

d). O creștere a profitului ;

R=c

156. Influența cu semnul plus a structurii veniturilor de exploatare asupra cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare inseamna :

a). Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatere ;

b). Scaderea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatare mai mici decat media pe intreprindere ;

c.) Creșterea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatere mai mici decat media pe intreprindere in total venituri ;

d.) Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale .

R=b

157.Se dau urmatorii indicatori pentru o intreprindere :

Indicatori

u.m

P0

P1

Producția exercițiului

Mii    lei

Consumuri intermediare

Mii lei

Valoarea adaugata

80

60

Influența modificarii valorii adaugate la 1 leu producție a exercițiului asupra valorii adaugate este de :

a)      180 mii lei ;

b)      +45 miilei ;

c)      -40mii lei ;

d)      +40mii lei

R=c

158.Modificarea cheltuielilor fixe cu ,,-x lei ,, semnifica :

a). sporirea eficienței firmei ;

b). scaderea costurilor unitare cu ,,- x lei ,, ;

c). reducerea eficientei firmei ;

d). cresterea profitului;

R=a

159. Indicele veniturilor de exploatare =105% ,indicele cifrei de afaceri =95 % ,indicele cheltuielilor aferente cifrei de afaceri este de 85% .fapt ce semnifica :

a). A crescut profitul aferent cifrei de afaceri si au scazut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

b).A scazut ponderea producției stocate și imobilizate in veniturile de exploatare,au crescut cheltuielile aferente cifrei de afaceri ;

c). A crescut ponderea producției stocate și imobilizate in veniturile de exploatare au scazut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

R=c

160.Influența cu semnul plus a productivitații muncii (calculate pe baza veniturilor de exploatare ) asupra modificarii cheltuielilor salariale la 1000 lei venituri de exploatare reflecta a). Creșterea profitului de exploatare ;

b). Reducerea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

c) .Creșterea cheltuielilor salariale la 1000 lei venituri de exploatare ;

d). Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

R=c

161 . Indicele fond salariu =110% , indicele salariu mediu =108 % , indicele productivitații muncii =95 % (calculat pe baza veniturilor de exploatare ) aceasta avand semnificația :

a). S-a redus numarul de personal și cheltuielile cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

b). A scazut profitul de exploatare ;

c). A crescut cheltuielile la 1000 lei venituri de exploatare,au crescut veniturile de exploatare ;

d) .A crescut numarul de personal ,au crescut cheltuielile salariale la 1000 lei venituri de exploatare ;

R=d

162.Pe baza indicatorilor din tabelul de mai jos ,sa se determine influența gradului de valorificare a producției fabricate asupra cifrei de afaceri :

a).1430 mil lei ;

b).-1800 mil lei ;

c). 25.6 mil lei ;

d). 145,2 mil lei;

e). 76 milei ;

R=d

163. Indicele excedentului brut de exploatare este mai mare decat indicele valorii adaugate ,fapt ce reflecta :

a).Creșterea consumurilor intermediare in producția exercițiului intreprinderii ;

b) Reducerea ponderii impozitelor și a cheltuielilor cu personalul in valoarea adaugata;.

c). Reducerea ponderii amortizaarilor in excedentul brut de exploatare ;

R=b

164.Cifra de afaceri marginala reprezinta:

a) .Nivelul mediu al producției fabricate de o intreprindere ;

b) .Incasarea realizata pe unitatea de produs sau serviciu vanduta ;

c) .Variația incasarilor unei intreprinderi, generate de variația cu o unitate a cantitaților vandute ;.

d). Producția destinata livrarii ,cuprinzand valoarea produselor finite ,și semifabricatelor destinate vanzarii ,valoarea lucrarilor executate și serviciilor prestate ;

R=c

165.Modelul de analiza factoriala a cifrei de afaceri pentru produse eterogene il reprezinta exprimarea cifrei de afaceri in functie de urmatorii factori direcți :

a) .Volumul producției vandute , ,prețul de vanzare ,costul de vanzare

b.) Volumul producției , structura producției ,prețul de vanzare ;

c) Nr de salariați ,productivitatea muncii ,inzestrarea tehnica a muncii ,

d) Eficiența folosirii mijloacelor fixe , gradul de valorificare a producței .

R=b

166.Indicele numarului de salariați =106 % ,Indicele productivitații muncii =92 % ,indicele de valorificare a producției marfa fabricate =89%,.Aceasta semnifica :

a ).A crescut producția marfa fabricata , a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite;

b) . A scazut producția marfa fabricata , a crescut cifra de afaceri ,a scazut stocul de produse finite

c) A scazut producția marfa fabricata ,a scazut cifra de afaceri ,a crescut stocul de produse finite .

R=c

167. Indicatorul cota globala de piața a firmei( Cp ) se determina astfel :

a).Ca raport intre vinzarile proprii (Vp) și totalul vanzarilor produsului respectiv (V) ;

b). Total vanzari pe piața din produsul respectiv ;

c). Ca raport intre vanzari proprii totale și vanzari totale pe piața respectiva ;

R=c

168 .Pe baza valorii adaugate poate fi construit indicatorul gradul de integrare pe verticala care se determina astfel ;

a) . Ca raport intre cheltuielile salariale și valoarea adaugata ;

b) Ca raport intre valoarea adaugata și cifra de afaceri.;

c). Ca raport intre amortizare și valoarea adaugata ;

R=b

169. Indicele valorii adaugate nete ( Ivan ) este mai mic decat indicele valorii adaugate brute cu 30 % aceasta reflectand :

a) O creștere a productivitații muncii ;

b) O creștere a amortizarilor datorita achiziționarii de active ;

c ).O reducere a ponderii consumurilor provenind dela terți ;

d).O creștere a a profitului;

R=b

170 .Coeficientul mediu de sortiment și nomenclatura calculat pentru o firma care realizeaza 10 produse poate avea urmatoarele valori și semnificații :

a). Ks=1 ,Kn>1. semnifica depașirea volumului producției la toate sortimentele ;

b). Ks=0 , Kn= 0 semnifica nerealizarea volumului producției la toate sortimentele ;

c).Ks=0,9,K n = 0.9 semnifica nerealizarea volumului producției cel puțin la un sortiment ;

d).Ks=--0,5 ,Kn =0.2 semnifica nerealizarea volumului producției la anumite sortimente

R=c

171.Coeficientul de concentrare (Gini-Struck)pentru o firma care realizeaza n produse poate avea urmatoarele semnificatii :

a.) Kg=0,1 semnifica ,ca cifra de afaceri este repartizata neuniform pe cele n produse ;

b).Kg =1,4 semnifica ,ca in structura vanzarilor sunt produse care dețin cea mai mare pondere;

c).Kg tinde spre 0.,ce semnifica ca vanzarile sunt repartizate uniform intre categoriile de structurare a activitații

R=c

172. Influența cu semnul minus a modificarii prețurilor de vanzare asupra cheltuielilor . la 1000 lei venituri totale semnifica ;

a.) Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale ;

b).Creșterea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mici decat media pe intreprindere ;

c).Scaderea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mari decat media pe intreprindere ;

d).Majorarea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ; mai mici decat media pe intreprindere ; R=a

173. Care din urmatoarele elemente se includ in valoarea adaugata :

a).Costurilor marfurilor vandute ;

b) .Valoarea marfurilor vandute ;

c). Cheltuieli cu plata materialelor ;

d.) Amortizarea și profitul ;

e). Cheltuieli excepționale ;

R=d

174.Raportul intre producția fabricata și producția exercițiului (Qf/Qex) in perioada curenta este mai mare decat același raport in perioada precedenta ,fapt ce semnifica :

a).O creștere a productivitații muncii ;

b.) O creștere a ponderii consumurilor provenind de la terți ;

c. O reducere a ponderii a stocurilor de producție neterminata ;

d. O creștere a profitului ;

R=c

175. Influența cu semnul plus a structurii veniturilor de exploatare asupra cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare inseamna :

a). Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

b). Scaderea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatare mai mari decat media pe intreprindere ;

c).Creșterea ponderii veniturilor de exploatare cu cheltuieli de exploatere mai mari decat media pe intreprindere in total venituri ;

d). Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale .

R=c

176 .Se dau urmatorii indicatori pentru o intreprindere :

Indicatori

u.m

P0

P1

Producția exercițiului

Mii lei

240

180

Consumuri intermediare

Mii lei

160

.120

Valoarea adaugata

80

60

Influența cheltuielilor cu materialele (consum intermediar) la un leu producție a exercițiului asupra valorii adaugate este de :

a)18 mii lei ;

b)+45 miilei ;

c)+41,6 mii lei ;

d) 0 mii lei

R=c

177.Cheltuielilor variabile pe unitatea de produs se modifica odata cu modificarea volumului de activitate astfel:

a). cresc odata cu creșterea volumului de activitate ;

b). Scad odata cu creșterea volumului de activitate ;

c) Au un caracter relativ constant ;

R=c

178. Cheltuielile variabile totale la 1000 lei cifra de afaceri sunt influențate de urmatorii factori direcți :

a). cost ,structura ,prêt ;

b).cantitate ,cost ,structura ,

c).structura ,prêt,cost ;

d).cifra de afaceri ,suma cheltuielilor fixe ;

R=c

179. Indicele producției exercițiului (Iqex ) =105% ,indicele cifrei de afaceri =95 % ,indicele cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri este de 115% .fapt ce semnifica :

a). A crescut profitul aferent cifrei de afaceri și au scazut cheltuielile la 1000 lei cifra de afaceri ;

b)A crescut ponderea producției stocate și imobilizate in producția exercițiului și cheltuielile aferente cifrei de afaceri ;

c)A scazut ponderea producției stocate și imobilizate in producția exercițiului,au crescut cheltuielile aferente cifrei de afaceri ;

R=b

180.Influența cu semnul minus a salariului mediu (calculat pe baza veniturilor de exploatare ) asupra modificarii cheltuielilor salariale la 1000 lei venituri de exploatare reflecta :

a). Creșterea profitului de exploatare ;

b).Reducerea cheltuielilor cu salariile ;

c).Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

d) Creșterea cheltuielilor salariale la 1000 lei venituri de exploatare ;

R=c

181 . Indicele fond salariu =108% , indicele salariu mediu =105% , indicele productivitații muncii =94 % (calculat pe baza veniturilor de exploatare ) aceasta avand semnificația :

a). S-a redus numarul de personal și cheltuielile cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

b). A scazut profitul de exploatare ;

c). A crescut cheltuielile la 1000 lei venituri de exploatare,au crescut veniturile de exploatare ;

d).A crescut numarul de personal ,au crescut cheltuielile salariale la 1000 lei venituri de exploatare ,au scazut veniturile de exploatare ;

R=d

182.Pe baza indicatorilor din tabelul de mai jos ,sa se determine influența numarului de salariați asupra cifrei de afaceri :

a).1430 mil lei ;

b).1800 mil lei ;

c). -820 mil lei

d). 760 mil lei

e) -128,25 mil lei ;

R=e

183. Productia globala (Qe)se calculeaza astfel :

a). Veniturile din producția vanduta ,producția stocata și producția imobilizata a intreprinderii ;

b). Valoarea produselor finite și semifabricatelor destinate vanzarii ,valoarea lucrarilor executate și serviciilor prestate ;

c).Valoarea producției vandute ,creșterea sau descreșterea producției stocate ,producția imobilizata evaluate in costuri de producție ;

d) .Veniturile din producția vanduta , și veniturile din vanzarea marfurilor ;

R=c

184.Cifra de afaceri neta (CA net ) reprezinta

a) .Nivelul mediu al producției fabricate de o intreprindere ;

b) .Incasarea realizata pe produse sau servicii vandute ;

c) .Variația incasarilor unei intreprinderi generate de variația cu o unitate a cantitatilor vandute ;.

d).Totalitatea veniturilor din vanzarea marfurilor și produselor ,din valoarea lucrarilor executate și servicilor prestate , precum și a veniturile din subvenții de exploatare ,dupa scaderea deducerilor comerciale ;

R=d

185 Analiza structurala a cifrei de afaceri se poate face cu indicele Herfindhal ,care poate avea urmatoarele valori

a.) Valoarea =0,daca intreprinderea vinde un singur produs ;

b). .Valoarea = 1/n , daca vanzarile sunt repartizate in proportii egale pe produse .

c ).Valoarea =0,daca intreprinderea vinde n produse ;

R=b

186.Indicele producției fizice =98% ,indicele consumului specific =92%,indicele cheltuielilor materiale totale =95% ,aceasta semnifica :

a) .A crescut cantitatea fabricate si pretul materialelor ;

b) . A scazut consumul specific și prețul materialelor ;

c) .A crescut cantitatea fabricata ,a scazut consumul specific,și s-a redus prețul materialelor ;

R=c

187 .Pe baza valorii adaugate poate fi construit indicatorul rata de remunerare a capitalului tehnic , astfel ;

a) .Ca raport intre cheltuielile salariale și valoarea adaugata ;

b). Ca raport intre amortizare și valoarea adaugata ;

c)Ca raport intre cifra de afaceri și valoarea adaugata.;

R=b

188. Influența cu semnul minus a modificarii volumului fizic al produției asupra valorii adaugate presupune :

a ).O creștere a valorii adaugate odata cu creșterea volumului fizic al producției ;

b ).O reducere a valorii adaugate odata cu creșterea volumului ponderii consumurilor provenind dela terți ;

c). O creștere a ponderii produselor cu valoare adaugata mare ;

d.O creștere a a profitului;

R=b

189.Coeficientul mediu de sortiment și asortiment pentru o firma care realizeaza N produse poate avea urmatoarele valori și semnificații:

a). Ks=1 ,Ka=1. semnifica depașirea volumului producției la toate sortimentele insa in proporții diferite ;

b).Ks=--0,5 ,Ka=0.2 semnifica nerealizarea volumului producției la anumite sortimente ,in proporții diferite ;

c). Ks=1 Ka≤ 1 semnifica realizarea volumului producției la toate sortimentele in proporții diferite ;

d).Ks=0,9,K a= -0.9 semnifica nerealizarea volumului producției cel putin la un sortiment ;

R=c

190.Coeficientul de nomenclatura pentru o firma care realizeaza 10 produse are urmatoarea semnificație:

a). Kn=0, semnifica nerealizarea volumului producției la cel puțin un sortiment ;

b) .Kn =1,4 semnifica depașirea volumului producției la toate sortimentele ;

c.) Kn=0,9 semnifica nerealizarea volumului producției la un sortiment ;

d).Kn =-0,2semnifica realizarea volumului producției la o parte din sortimente;

R=c

191.Influența cu semnul minus a modificarii prețurilor de vanzare asupra cheltuielilor la 1000 lei venituri totale semnifica

a).Creșterea cheltuielilor la 1000 lei venituri totale ;

b).Creșterea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mici decat media pe intreprindere,datorita modificarii prețurilor de vanzare ;

c).Scaderea ponderii veniturilor cu cheltuieli la 1000 lei venituri pe categorii mai mici decat media pe intreprindere ;

d).Majorarea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare , mai mici decat media pe intreprindere R=b

192. Care din urmatoarele elemente se includ in valoarea adaugata a costurilor marfurilor vandute ;

b) .valoarea marfurilor vandute ;

c). cheltuieli cu plata materialelor ;

d). dividentele ptr. capitalul propriu ;

e).cheltuieli ptr.plata la terți ;

R=d

193.Raportul intre valoarea adaugata și producția exercițiului (Qa/Qex) in perioada precedenta=0,30 ,iar in perioada curenta =0,45 ,fapt ce semnifica :

a).O creștere a productivitații muncii ;

b). O creștere a raportului( Iqa/Iqe) , fapt ce semnifica o scadere a ponderii consumurilor dela terți ;

c).O creștere o consumurilor provenind de la terți ;

d). o creștere a profitului ;

R=b

194.Economia sau depașirea relativa a costurilor intregii producții comparabile este influențata de urmatorii factori direcți :

a).Cantitate ,structura ,cost ;

b) Structura ,cost ;

c).Cantitate ,structura ,prêț ,cost ;

R=c

195.Se dau urmatorii indicatori pentru o intreprindere :

Indicatori

u.m

P0

P1

Producția exercițiului

Mii lei

200

220

Consumuri intermediare

Mii lei

90

150

Valoarea adaugata

110

70

Influenta cheltuielilor cu materialele (consum intermediar) la un leu productie a exercitiului asupra valorii adaugate este de :

a) 18 mii lei ;

b)+45 miilei ;

c)-51,0 mii lei ;

d) -48.75mii lei

R=c

196.Cheltuielile fixe pe unitatea de produs se modifica odata cu modificarea volumului de activitate astfel:

a.) cresc odata cu cresterea volumului de activitate ;

b). scad odata cu cresterea volumului de activitate ;

c).au un caracter relativ constant ;

R=b

197. Cheltuielile variabile totale la 1000 lei cifra de afaceri sunt influențate de urmatorii factori direcți :

a).Cantitate ,cost ,structua ,

b). Structura ,preț ,cost ;

c).Structura ,,cost ,preț ;

d).Cifra de afaceri ,suma cheltuielilor variabile ;

R=a

198. Indicele productivitații cifrei de afaceri =92% ,indicele cifrei de afaceri =95 % ,indicele cheltuielilor salariale la 1000 lei cifra de afaceri este de 109% .fapt ce semnifica :

a).A crescut numarul de salariați ,a crescut salariul mediu ;

b).Au crescut cheltuielile salariale ,a scazut numarul de salariați;

c).A scazut numarul de salariati,a crescut salariul mediu ;

R=a

199 Influența cu semnul minus a salariului mediu asupra cheltuielilor salariale la 1000 lei venituri de exploatare semnifica :

a). Creșterea profitului de exploatare ;

b). Reducerea cheltuielilor cu salariile la 1000 lei venituri de exploatare ;

c). Scaderea cheltuielilor la 1000 lei venituri de exploatare ;

d) Creșterea cheltuielilor salariale la 1000 lei venituri de exploatare ;

R=b

200 . Indicele producției fizice =98%, indicele consumului specific =90% ,indicele cheltuielilor cu materialele totale =96 % , aceasta avand semnificația :

a). S-a redus cantitatea fabricata , consumul specific,și a crescut prețul materialelor ;

b).A scazut consumul specific și prețul materialelor ;

c). S-a redus cantitatea fabricata și prețul materialelor ;

R=a

201.Economia sau depașirea absoluta a costurilor intregii producții comparabile este influențata de urmatorii factori direcți :

a).Cantitate ,structura ,cost ;

b). Structura ,cost ,preț ;

c). Cantitate ,structaa ,preț ,cost ;

R=a



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3974
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved