Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Analiza structurala a profitului

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micAnaliza structurala a profitului

Aprecierea performantelor, obtinute de intreprindere, se efectuiaza in baza profitului. Profitul este rezultatul final al activitatii intreprinderii si caracterizeaza eficienta lucrului acesteia. In conditiile economiei de piata profitul obtinut asigura baza financiara in vederea extinderii activitatii intreprinderii. Capacitatea intreprinderii dea a asigura un profit necesar determina existenta ei si depinde mult deactivitatea de conducere a managerilor.In conditiile economiei de piata interprinderile necesita un nou stil de conducere, bazat pe flexibilitate, dinamism si previziune. In atare conditii activitatea de conducere este de neconceput fara o informatie complexa, oportuna si calitativa.

Sub acest aspect informatia cuprinsa in Rapoartele financiare nu este suficienta. Este necesar deasemenea o cunoastere a intregului complex de cauze si factori care determina marimea profitului. Aceasta se poate realiza numai prin intermediul analizei financiare.

Profitul brut (pierderea globala) caracterizeaza nivelul de depasire a venitului din vnzari asupra costului acestor vinzari. El reprezinta diferenta dintre marimea vinzarilor nete (rind.010, f.2) si costul vinzarilor ( rind. 020, f.2), modelul matematic fiind:

Pb = V - C

Unde Pb - profitul brut

V vinzari nete

C costul vinzarilor

Masa profitului total obtinut de intreprindere inaintea impozitarii nu este omogena, in componenta sa intrind rezultate din activitati si operatii diferite. In profitul total al intreprinderii se include:

1) Profitul din activitatea operationala care se determina ca diferenta dintre veniturile obtinute din vinzarea produselor, lucrarilor, serviciilor, marfurilor si cheltuielile aferente acestor venituri.

rd. 080 = rd.030+rd.040-rd.050-rd.060-rd.070 (anexa nr.3.2)

15093166 + 2041243 - 1687569 - 5616063 -9890180 = (59403) (anexa nr.3.2)

Deci, pentru perioada de gestiune a anului 2001 "Floare Carpet"S.A. a obtinut pierderi din activitatea operationala in valoare de (59403) lei.   

2) Profitul din activitatea neoperationala cuprinde rezultatele sau profitul din activitatea de investitii, profitul din activitatea financiara, rezultatele exceptionale.

Profitul din activitatea de investitii se determina ca diferenta dintre veniturile si cheltuielile din operatiile legate de existenta si miscarea activelor pe termen lung. Pentru "Floare Carpet" SA in perioada de gestiune venitul din activitatea de investitii constituie 1750 lei (anexa nr.3.2).

Profitul din activitatea financiara se determina ca diferenta dintre veniturile si cheltuile aferente operatiilor legate de modificarile in marimea si structura capitalului propriu si capitalului imprumutat. Profitul activitatii financiare constituie 471340 lei (anexa nr.3.2).

Rezultatul exceptional se obtine ca diferenta dintre veniturile si cheltuielile aparute ca rezultat al evenimentelor si operatiilor exceptionale neprevazute. "Floare Carpet" SA nu inregistreaza profituri exceptionale.

Analiza structurii profitului se efectueaza in dinamica in baza datelor "Raportului privind rezultatele financiare".

Analiza structurii profitului intreprinderii in dinamica.

Tabelul nr. 2

Nr.

Denumirea indicatorilor

Perioada precedenta (2000)

Perioada curenta

Abaterea (+/-)

Suma (lei)

Ponderea (%)

Suma (lei)

Ponderea (%)

Suma (lei)

Ponderea (%)

Rezultat din activitatea operationala

Rezultat din activitatea de investitii

Rezultat din activitatea financiara

Rezultat din activitatea economico-financiara

Rezultat exceptional

Profitul perioadei de gestiune pina la impozitare

Cheltuieli privind impozitul pe venit

Profitul brut

109811

Efectuind analiza structurii profitului putem aprecia rezervele concrete de sporire a profitului in cadrul activitatii desfasurate de intreprindere.

In baza datelor din tabelul nr. 2 putem concretiza in urma carei activitati intreprinderea obtine cel mai mare profit, adica, care activitate este cea mai avantajoasa si mai eficienta.

La "Floare Carpet" SA, pierderea perioadei de gestiune pina la impozitare este format din rezultatul din activitatea operationala in marime de (59403) lei, rezultatul din activitatea de investitii care are o influenta negativa in valoare de 1750 lei si rezultatul din activitatea financiara in valoare de 471340 lei.

Dat fiind ca "Floare Carpet" SA este o intreprindere producatoare, desigur ca atentia cea mai mare se acorda rezultatului din activitatea operationala, care in perioada curenta are o pondere de -14,3 %, adica cu 11,6 % mai mult decit in anul precedent. Insa, se observa cresterea acestui rezultat fata de perioada precedenta cu 44880 lei din cauza scaderii preturilor la productia fabricata, ceea ce imbunatateste situatia economico-financiara a intreprinderii.

Referindu-ne la rezultatul din activitatea de investitii, observam ca intreprinderea a obtinut rezultate pozitive care sunt legate de comercializarea utilajului neutilizat la un pret favorabil. Intreprinderea a obtinut un profit din activitatea de investitii in suma de 1750 lei.

In perioada raportata, majoritatea relatiilor cu agentii economici au fost efectuate in valuta straina, si, din cauza instabilitatii valutei nationale, in urma recalcularii sumelor aferente creantelor s-a obtinut un rezultat din activitatea financiara in marime de 471340 lei, adica cu 35056 lei mai putin decit in perioada precedenta.

Din datele prezentate in atbel rezulta ca profitul pinp la impozitare obtinut in suma de3 413687 lei a fost format pe seama rezultatelor financiare din activitatea operationala.

Tabelul 2a

nr

Abateri

d/o

Indicatori

suma

ponderea

suma

ponderea

suma

ponderea

Profitul pina la

-

impozitare

Cheltuieli privind

impozitul pe venit

Proitul net

Din datele prezentate in tabel rezulta ca din suma totala a profitului obtinut de intreprindere in anul 2001 73,46 % sau 303,8 mii lei au fost calculate spre transfer la buget si datorii aminate privind impozitul pe venit. Suma profitului impozabil (169824 lei, Declaratia - rind. 090) deviaza de la rezultatul financiar contabil (413687 lei) din cauza unui sir de diferente permanente si temporare: devierea metodelor de calcul    a uzurii mijloacelor fixe in evidenta financiara si fiscala, suma pierderilor fiscale raportate din perioadele fiscale precedente permise spre deducere in perioada fiscala curenta, etc.

Raportul intre    profitul net si profitul pina la impozitare - 26,54 %. Se observa presiunea sistemului fiscal asupra rezultatelor financiare ale intreprinderii.

Din suma profitului perioadei de gestiune pina la impozitare in marime de 413687 lei s-au calculat spre transfer la buget 47552 lei. Dupa stabilirea diferentelor permanente si temporare si dupa scoaterea cheltuielilor privind impozitul pe venit, profitul net al perioadei de gestiune constituie 109811 lei.

Deci, in concluzie, putem mentiona ca in anul de gestiune intreprinderea nu aacordat o atentie activitatii de baza, adica activitatii operationale, de unde si inregistreaza cele mai mari profituri.

In urmatorul paragraf, autorul isi propune studierea profitului brut si factorii sai de influenta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3044
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved