Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CADRUL NORMATIV DE REGLEMETARE A CONSTRUIRII SI UTILIZARII IMOBILIZARILOR CORPORALE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCADRUL NORMATIV DE REGLEMETARE A CONSTRUIRII SI UTILIZARII IMOBILIZARILOR CORPORALE.

Activitatea de constituire si utilizare a imobilizarilor corporale este reglementata de o serie de legi si alte acte normative, cum sunt:Ø      Legea nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale;

Ø      Ordonanta nr.5 din 21 ianuarie 2000 pentru completarea Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale;

Ø      Legea nr. 149/26 iulie 2000 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.5/2000 pentru completarea legii nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale;

Ø      Hotararea Guvernului nr.909 din 29 decembrie 1997 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.5/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale;

Ø      Hotararea Guvernului nr.568 din 3 iulie 2000 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Legii nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, cu modificarile ulterioare aprobate prin Hotararea Guvernului nr.909/1997;

Ø      Hotararea Guvernului nr. 964 din 23 decembrie 1998 privind aprobarea clasificatiei si a duratelor normale de functionare a mijloacelor fixe;

Ø      Hotararea Guvernului nr.424 din 25 aprilie 2001 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe;

Ø      Hotararea Guvernului nr.403 din 19 mai 2000 privind reevaluarea imobilizarilor corporale.

Incepand cu activitatea de constituire a imobilizarilor corporale, care presupune, de fapt, intrarea in patrimoniul unitatilor economice a imobilizarilor corporale pe caile stabilite de principiile si procedurile contabile admise, Hotararea Guvernului nr.424/2001 prevede ca valoarea de intrare a mijloacelor fixe este de 800 lei. De asemenea, mijloacele fixe cu valoarea intre 500 lei si 800 lei, existente in patrimoniul unitatii la data intrarii in vigoare a acestei hotarari, vor fi inregistrate in evidenta contabila ca mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, pana la amortizarea lor integrala astfel     la data de 1 ianuarie 2004 valoare de intrare se mareste la 1500 ajungand in 12 februarie 2007 la o valoare de 1800 lei.

Activitatea de utilizare a imobilizarilor corporale, succesoarea activitatii de constituire a acestora, cuprinde ca element principal, amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, care este reglementata prin legea nr.15/1994 privind amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale.

Aceasta lege prevede faptul ca trebuie recuperata uzura fizica si morala a capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, pentru refacerea capitalului angajat., aceasta operatiune fiind denumita amortizare. De asemenea, legea precizeaza clar care sunt mijloacele fixe supuse amortizarii si care sunt exceptiile care nu fac obiectul amortizarii.

Legea stabileste modul de calculare a amortizarii prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a mijloacelor fixe si se include in cheltuielile de amortizare. Conform legii, valoarea de intrare poate fi reprezentata de cheltuielile de achizitie, costul de productie, valoarea actuala sau valoarea de aport.

In situatii justificate, agentii economici pot fi scutiti de la calculul amoritizarii, cu avizul Directiei Generale a Finatelor Publice si Controlului Financiar de Stat, pentru anumite active corporale, cum sunt, de exemplu, mijloacele fixe trecute in conservare pe o durata mai mare de 30 de zile.

Legea prevede ca agentii economici, indiferent de forma de proprietate si de tipul de organizare, precum si persoanele juridece fara scop lucrativ, au obligatia sa evidentieze in contabilitate, in conturi distincte mijloacele fixe si amortizarea acestora.

Legea nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale a fost completata prin Ordonanta Guvernului nr.5 din 21 ianuarie 2000, aprobata la randul sau prin Legea nr.149/2000 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.5/2000.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr.15/1994 privind amortizarea imobilizarilor sunt aprobate prin hotararea cu articol unic nr. 909 din 29 decembrie 1997. Aceste norme precizeaza care sunt agentii economici care trebuie sa amortizeze capitalul imobilizat si care sunt imobilizarile supuse amortizarii; care sunt elementele necesare calcularii amortizarii, respectiv valoarea de intrare, modul de calculare a cotei de amortizare, precum si formula de calcul si modalitatea a amortizarii pentru toate cele trei regimuri de amortizare.

Aceste norme metodologice de aplicare a legii nr.15/1994 privind amortizarea au fost modificate si completate prin Hotararea de Guvern nr.568 din 3 iulie 2000.

Pentru activitatea de codificare si clasificare a mijloacelor fixe trebuie avute in vedere prevederile prezentate in Ordinul Ministerului de Finante 46/13.ian .2005 carea aproba catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Catalogul cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare a acestora, care corespund cu duratele de amortizare, in ani, aferente regimului de amortizare liniar.

Conform acestui act normativ, durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare a activului respectiv, in care exploatarea acestuia aduce profit, respectiv veniturile realizate sunt mai mari decat cheltuielile necesare pentru functionare, intretinere si reparare. In consecinta, durata normala de utilizare este mai redusa decat durata de viata fizica a activului respectiv.

Ordinul prevede ca mijloacele fixe cuprinse in catalog sunt clasificate in grupe, subgrupe, clase si subclase, iar pentru unele si in familii. Astfel mijloacele fixe sunt clasificate in sase grupe. Aceasta noua clasificare a concentrat activele corporale amortizabile intr-un numar cat mai redus de grupe si clase pentru o operare cat mai usoara a amortizarii.

O alta operatiune importanta a utilizarii imobilizarilor corporale este reevaluarea imobilizarilor corporale, reglementata prin Hotararea de Guvern nr.403 din 19 mai 2000. Aceaste prevede ca agentii economici pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale aflate in patrimoniul lor la data de 31 decembrie a anului precedent pe baza ratei inflatiei, astfel incat rezultatul reevaluarii sa fie cuprins in bilantul contabil al anului respectiv. Reevaluarea se va efectua in cazul in care rata inflatiei cumulata pe ultimii trei ani consecutivi depasesete 100%.

Aceasta hotarare precizeaza conditiile in care se realizeaza reevaluarea, precum si faptul ca aceasta reevaluare se efectueaza in conformitate cu anumite norme specifice. Se prevede ca diferentele de reevaluare se inregistreaza in conturi corespunzatoare, dupa aprobarea lor de catre cei in drept.

In activitatea desfasurata de agentii economici, in special cea care priveste constituirea si utilizarea imobilizarilor corporale, trebuie respectate toate aceste prevederi ale actelor normative prezentate, pentru asigurarea regularitatii si sinceritatii situatiilor financiare care reflecta activitatea de ansamblu a agentilor economici.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1404
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved