Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA IMPRUMUTURILOR DE REFINANTARE DE LA BNR

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA IMPRUMUTURILOR DE REFINANTARE DE LA BNR

Bancile aflate in dificultate de trezorerie pot apela la BNR pentru a obtine lichiditati. In astfel de situatii, se acorda imprumuturi de refinantare, in conditii stabilite de catre banca centrala. La randul sau, BNR este interesata de sustinerea bancilor aflate in dificultate, in contextul asigurarii bunei functionari a sistemului bancar si mentinerii increderii in acesta. Prin refinantare BNR poate influenta activitatea bancilor comerciale, in sensul atingerii obiectivelor monetare si de credit urmarite.Exista urmatoarele tipuri de imprumuturi acordate de catre BNR:

a)     imprumutul structural - reprezinta un imprumut acordat in limita unui plafon si garantat cu titluri si efecte de comert. Costul imprumutului este stabilit de BNR la nivelul taxei oficiale a scontului.

b)     imprumut de licitatie - reprezinta un imprumut plafonat pentru intreg sistemul bancar, pe un termen de maximum 15 zile. Pentru a obtine lichiditati din acest imprumut, bancile liciteaza dobanda, beneficiare fiind cele care sunt dispuse sa plateasca mai mult.

c)      imprumut special - este un imprumut acordat in mod extraordinar de catre BNR bancilor aflate in lipsa de lichiditati, pe o durata maxima de 30 zile, fiind garantat cu titluri de stat si    cu alte titluri acceptate de BNR.

d)     imprumut lombard sau overdraft - reprezinta un imprumut pentru descoperire de cont, acordat de BNR bancilor care in timpul zilei au de efectuat plati mai mari decat disponibilul din contul curent la banca centrala. Prin aceasta se asigura, in cadrul anumitor limite, siguranta si cursivitate in efectuarea decontarilor interbancare. Rata dobanzii este stabilita de catre BNR, iar suma de care poate beneficia o banca nu depaseste 75% din fondurile proprii ale bancii.

Aceste imprumuturi sunt evidentiate in contabilitate cu ajutorul urmatoarelor conturi:

112 - Imprumuturi de refinantare de la Banca Nationala a Romaniei

1121 - "Imprumuturi colateralizate cu active eligibile pentru garantare", imprumuturi colateralizate cu active eligibile pentru garantare primite de institutia de credit, in conditiile prevazute de reglementarile Bancii Nationale a Romaniei;

1122 - "Imprumuturi lombard", imprumuturi lombard primite de institutia de credit, in conditiile prevazute de reglementarile Bancii Nationale a Romaniei;

1123 - "Alte imprumuturi", alte imprumuturi primite de institutia de credit de la Banca Nationala a Romaniei, in conditiile prevazute de reglementarile in vigoare.

117 - Creante atasate, datorii atasate si sume de amortizat

- "Creante atasate si sume de amortizat", creante atasate si sume de amortizat, aferente disponibilitatilor banesti aflate in conturile la Banca Nationala a Romaniei

- "Creante atasate", dobanda, calculata in baza ratei de dobanda prevazuta prin intelegerile contractuale, aferenta disponibilitatilor banesti aflate in conturile la Banca Nationala a Romaniei

- "Sume de amortizat", alte sume aferente disponibilitatilor banesti aflate in conturile la Banca Nationala a Romaniei, care sunt avute in vedere la determinarea ratei efective a dobanzii si care sunt amortizate prin metoda dobanzii efective (ex. comisioane incasate/platite in avans ce sunt parte integranta a randamentului efectiv al unui instrument financiar, costuri de tranzactionare, diferente rezultate din evaluarea la valoarea justa a instrumentelor acoperite printr-o operatiune de acoperire a valorii juste etc.);

- "Datorii atasate si sume de amortizat", datorii atasate si sume de amortizat, aferente imprumuturilor de refinantare primite de la Banca Nationala a Romaniei

- "Datorii atasate", dobanda, calculata in baza ratei de dobanda prevazuta prin intelegerile contractuale, aferenta imprumuturilor de refinantare primite de la Banca Nationala a Romaniei;

- "Sume de amortizat", alte sume aferente disponibilitatilor banesti aflate in conturile la Banca Nationala a Romaniei, care sunt avute in vedere la determinarea ratei efective a dobanzii si care sunt amortizate prin metoda dobanzii efective (ex. comisioane platite/incasate in avans ce sunt parte integranta a randamentului efectiv al unui instrument financiar, costuri de tranzactionare, diferente rezultate din evaluarea la valoarea justa a instrumentelor acoperite printr-o operatiune de acoperire a valorii juste etc.).

Contul 112 - Imprumuturi de refinantare la    BNR - este un cont de pasiv, care se dezvolta in conturi sintetice de gradul II, pe feluri de imprumuturi.

Se crediteaza cu sumele primite de la BNR, reprezentand imprumuturi de refinantare, si se debiteaza cu sumele rambursate catre BNR.

Soldul este creditor si reflecta imprumuturile de refinantare primite si nerambursate.

Pentru imprumuturile de refinantare de la BNR, banca datoreaza o dobanda, evidentiata din punct de vedere contabil in contul 1172 "Datorii atasate", care este un cont de pasiv. Se crediteaza cu dobanda datorata, in corespondenta cu debitul contului 6011 "Dobanzi la BNR" si se debiteaza in momentul platii dobanzii, in corespondenta cu creditul contului 111 "Cont curent la BNR." Soldul contului 1172 este creditor si reflecta dobanda de platit pentru imprumuturile de refinantare primite.

Bancile pot sa-si pastreze o parte din disponibilul lor in contul curent la BNR, pentru care primesc o dobanda, inregistrata in contabilitate in contul 1171 "Creante atasate". Contul 1171 este un cont de activ, se debiteaza in momentul inregistrarii dobanzii de incasat, in corespondenta cu creditul contului 7011 "Dobanzi de la BNR" si se crediteaza in momentul incasarii acestora, in corespondenta cu debitul contului 111 "Cont curent la BNR". Soldul contului 1171 este debitor si reflecta dobanda de incasat, pentru disponibilul aflat in contul curent la BNR.

Exemplu:

Imprumut de refinantare primit de la BNR:

111- "Cont curent la BNR"

112 "Imprumuturi de refinantare la BNR"

Inregistrarea dobanzii de platit:

6011 "Dobanzi la BNR"

1172 "Datorii atasate"

Plata dobanzii:

1172 "Datorii atasate"

111- "Cont curent la BNR"

Rambursarea imprumutului de refinantare:

112 "Imprumuturi de refinantare la BNR"

111- "Cont curent la BNR"

5. Pentru disponibilul bancii in contul curent la BNR se inregistreaza si incaseaza dobanda:

1171 "Creante atasate"

7011 "Dobanzi de la BNR"

si

111- "Cont curent la BNR"

1171 "Creante atasate"Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1379
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved