Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATIILOR PRIVIND DECONTAREA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA (TVA)

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatiilor privind decontarea taxei pe valoarea adaugata (TVA)

TVA reprezinta un impozit indirect intemeiat pe criteriul deductibilitatii, care se stabileste asupra operatiilor privind transferul proprietatii bunurilor, precum si asupra celor privind prestarile de servicii.TVA este echivalenta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile in cadrul aceluiasi stadiu al circuitului economic. Cota TVA se aplica asupra tranzactiilor fiecarui stadiu al circuitului economic si reprezinta un venit al bugetului de stat. in cazul transferului dreptului de proprietate asupra unui bun prin intermediul mai multor tranzactii, fiecare operatie se considera o livrare separata, fiind impozitata distinct, chiar daca bunul respectiv este transferat direct asupra beneficiului final.

Constituie obiect al impozitarii TVA urmatoarele categorii de operatii:

a) livrari de bunuri mobile si imobile corporale, energia electrica si tehnica, gazele, agentul frigorific;

b) prestarile de servicii inclusiv operatiunile din leasing;

Baza de impozitare a TVA este constituita in principiu din preturile de achizitie, sau in lipsa acestora, pretul de cost determinat la momentul livrarii / prestarii bunurilor si serviciilor ce formeaza obiectul impozitarii. Nu se cuprind in baza de impozitare: rabaturile, remizele, ristumele, sconturile si alte reduceri; penalizarile; dobanzile; sumele achitate de furnizor in contul clientului si care apoi se deconteaza acestuia; ambalajele care circula intre furnizori, prin schimb, fara factura.

Cotele de impozitare sunt:

cota normala de 19%; pentru operatiunile privind livrarile de bunuri mobile si transferurile proprietatii bunurilor imobile efectuate in tara, prestarile de servicii, precum si importul de bunuri, cu exceptia celor prevazute la cota zero.

cota zero pentru exportul de bunuri si prestarile de servicii legate direct de exportul de bunuri efectuate de agentii economici cu sediul in Romania; transportul international de persoane in si din strainatate efectuat prin surse regulate de agentii economici autorizati, precum si prestarile de servicii legate direct de acestea; transportul de marfa si persoane, in si din aeroporturile din Romania cu nave si aeronave romanesti comandata de beneficiari cu sediul in strainatate etc.

Borderoul de vanzare (incasare) serveste ca document de centralizare zilnica a vanzarilor (incasarilor) realizate de unitate, la inregistrarea vanzarilor (incasarilor) in 'Jurnalul de vanzare', la stabilirea TVA - colectata.

Se completeaza pe baza monetarelor sau a documentelor de contabilizare a vanzarilor pe unitati (borderouri, bonuri de vanzare etc.)

Jurnalul pentru cumparari serveste ca registru jurnal auxiliar pentru inregistrarea cumpararilor de valori materiale sau a prestarilor de servicii si ca document de stabilire a TVA - deductibila lunara.

Jurnalul pentru vanzari este utilizat ca registru jurnal auxiliar pentru inregistrarea vanzarilor de valori materiale sau a prestarilor de servicii si ca document de stabilire lunara a TVA - colectata.

Contul 4423 "TVA de plata"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv care tine evidenta TVA de platit la bugetul statului.

TVA de plata= TVA colectata - TVA deductibila

Soldul creditor al contului reprezinta TVA de platit bugetului statului.

Contul 4424 "TVA de recuperat"

- dupa functia contabila este un cont de activ care tine evidenta TVA de recuperat de la bugetul statului.

TVA de recuperat= TVA deductibila - TVA colectata

Soldul debitor al contului reprezinta TVA de recuperat de la bugetului statului.

Contul 4426 "TVA deductibila"

- dupa functia contabila este un cont de activ care tine evidenta TVA inscrisa in facturile fiscale sau in alte documente legale emise de catre furnizori, aferente bunurilor si serviciilor achizitionate. Nu are sold la sfarsitul lunii.

Contul 4428 "TVA neexigibila"

Contul se utilizeaza pentru inregistrarea contabila a cumpararilor sau vanzarilor de bunuri si servicii cu plata in rate, care nu sunt insotite de facturi si pentru stocuri de marfuri inregistrate la pretul de vanzare cu amanuntul in entitatile care tin evidenta la ecest pret. Dupa functia contabila este un cont bifunctional. Soldul debitor al contului reprezinta TVA neexigibila aferenta cumpararilor cu plata in rate, respectiv cumpararilor pentru care nu s-au primit facturi. Soldul creditor al contului reprezinta TVA neexigibila aferenta marfurilor din stoc evaluate la pretul de vanzare cu amanuntul, livrarilor cu plata in rate, livrari pentru care nu s-au intocmit facturi.

Exemple de operatii privind TVA:

TVA - deductibila inscrisa in facturile furnizorilor pentru activitatea de exploatare:

3xx

(Conturi de stocuri si productie

in curs de executie)

6xx

(Conturi de cheltuieli)

(TVA - deductibila)

(Furnizori)

TVA - deductibila inscrisa in facturile furnizorilor de imobilizari:

2xxConturi de imobilizari

(TVA - deductibila)

Furnizori de imobilizari

TVA - colectata inscrisa in facturile emise catre clienti documente legale reprezentand vanzarile de marfuri si bunuri, prestarile de servicii si executarile de lucrari:

41x

(Clienti si conturi asimilate)

sau

(Debitori diversi)

7xx

(Conturi de venituri)

(TVA - colectata)

Regularizarea TVA la sfarsitul lunii (TVA deductibila > TVA colectata)

(TVA de recuperat)

(TVA colectata)

(TVA deductibila)

Achitarea in numerar a TVA ramasa de plata:

(TVA de plata)

(Casa in lei)

TVA neexigibila aferenta marfurilor (la pretul cu amanuntul):

(Marfuri)

(TVA neexigibila)

Tva neexigibila devenita exigibila:

(TVA neexigibila)

(TVA - colectata)

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1121
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved