Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATIILOR PRIVIND DECONTARILE CU BUGETUL DE STAT

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatiilor privind decontarile cu bugetul de stat

Principalele obligatii fiscale ce trebuie decontate cu bugetul de stat sunt:

Impozitul pe profit care se calculeaza prin aplicarea procentului de impozit potrivit cadrului legal in vigoare (16%) la diferenta intre veniturile obtinute din livrarea bunurilor mobile, serviciilor prestate si lucrarilor executate, din vanzarea bunurilor imobile, inclusiv castigurile din orice sursa si cheltuielile pentru realizarea acestora, dintr-un an fiscal si veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.Impozitul pe venit microintreprindere se calculeaza prin aplicarea unei cote de 3% asupra sumei totale a veniturilor trimestriale, evidentiate in conturile din clasa a 7-a „Conturi de venituri”, cu exceptia celor inregistrate in conturile:

711 „Variatia stocurilor”;

721 „Venituri din productia de imobilizari necorporale”;

722 „Venituri din productia de imobilizari corporale”;

781 „Venituri din provizioane si ajustari pentru deprecierea privind activitatea de exploatare”;

786 „Venituri financiare din ajustari pentru pierderea de valoare”.

Impozitul pe veniturile din salarii si venituri asimilate se calculeaza si retine de angajatorii care au sediul sau domiciliul in Romania, la data platii acestor venituri indiferent de persoanele la care se refera.

Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote procentuale de 10 % asupra dividendelor brute.

Taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat se datoreaza de catre societatile comerciale cu capital de stat pentru terenurile aflate in administrarea sau folosirea acestora si care sunt utilizate in alte scopuri decat productia agricola sau silvica. Se calculeaza in functie de nivelul taxei pe metru patrat de teren, diferentiata pe categorii de localitati si suprafata detinuta.

Accizele si alte taxe indirecte. Accizele reprezinta taxe speciale de consumatie care se datoreaza bugetului de stat pentru anumite produse din tara si import.

Baza de impozitare se diferentia in functie de felul produselor care constituie obiectul impunerii. Produsele supuse acestui tip de impozitare sunt:

alcoolul etilic alimentar, bauturi alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic alimentar:

produse din tutun. Platitorii de accize sunt agenti economici care produc sau importa produse din tutun.

produse petroliere - platitorii de accize pentru carburantii auto sunt agenti economici producatori sau importatori de astfel de produse.

alte produse si grupe de produse pot fi: cafea, confectii din blanuri naturale, bijuterii aur, autoturisme si autoturisme de teren, aparate video, parfum etc.

Acciza = Baza de impozitare x cota procentuala

Momentul datorarii accizelor este cel al datei cumpararii sau vanzarii, data transferului alcoolului etilic alimentar din sectia de productie in sectia de prelucrare a acestuia in bauturi alcoolice sau data efectuarii formalitatilor de receptie a alcoolului etilic rezultat din procesare.

Alte impozite desemneaza urmatoarele categorii de impozite si taxe:

- impozitul pe cladirile aflate in administrarea sau proprietatea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat si a celorlalti agenti economici organizati ca persoane juridice cu capital privat;

- impozitul pe terenurile din municipii si orase aflate in administrarea sau proprietatea agentilor economici organizati ca persoane juridice, altele decat cele pentru care se plateste taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat;

- taxe asupra mijloacelor de transport detinute de agentii economici;

- impozitul pe sumele obtinute din vanzarea activelor societatilor cu capital integral de stat;

- alte impozite si taxe.

Contul 411 „Impozitul pe profit /venit”

- dupa functia contabila este un cont bifunctional, care tine evidenta decontarilor cu bugetul statului privind impozitul pe profit/ venit. Soldul creditor reprezinta impozitul pe profit / venit datorat, iar soldul debitor reprezinta impozitul pe profit/ venit varsat in plus.

Contul 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”

- dupa functia contabila este un cont de pasiv, care tine evidenta decontarilor cu bugetul statului sau cu bugetele locale privind alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, cunm sunt: accizele, impozitul pe dividende, impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri, etc. Soldul creditor al contului reprezinta alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, datorate bugetului statului sau bugetelor locale.Contul 447 „Fonduri speciale – taxe si varsaminte asimilate”

- dupa functia contabila este un cont de pasiv care tine evidenta decontarilor cu bugetul statului privind fondurile speciale. Soldul creditor al contului reprezinta alte datorii si varsaminte asimilate datorate bugetului statului.

Contul 448 „Alte datorii si creante cu bugetul statului”

- dupa functia contabila este un cont bifunctional care tine evidenta decontarilor privind alte datorii si creante cu bugetul statului. Soldul contului reprezinta alte datorii sau creante cu bugetul statului.

Exemple privind inregistrarea contabila:

Inregistrarea impozitului pe profit:

(Cheltuieli cu impozitul pe profit)

(Impozitul pe profit)

Inregistrarea impozitului pe venit:

(Cheltuieli cu impozitul pe venit)

(Impozit pe venit)

Inregistrarea altor impozite si taxe:

(Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate)

(Alte impozite, taxe si

varsaminte asimilate)

Plata datoriilor catre bugetul statului:

(Impozitul pe profit/ venit)

(Alte impozite, taxe si

varsaminte asimilate)

(Conturi la banci in lei)

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1315
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site