Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATIUNILOR CU CLIENTELA

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatiunilor cu clientela

Operatiunile cu clientela sunt operatiuni efectuate cu agentii economici, altii decat bancile, sub forma de credite, de depozite sau de cont curent.

Contabilitatea operatiunilor cu clientela asigura in principal evidenta:- operatiunilor de creditare;

- operatiunilor de dare sau luare de imprumuturi cu clientela financiara;

- operatiunilor de pensiune cu clientela;

- operatiunilor in contul curent al clientelei;

- operatiunilor de constituire de depozite la vedere si la termen

1. Contabilitatea operatiunilor de creditare

Operatiunea de creditare reprezinta actul prin care banca pune la dispozitie sau se obliga sa puna la dispozitie clientilor, fondurile solicitate, sau isi ia un angajament prin semnatura, de natura avalului, cautiunii sau garantiei in favoarea acestora. Sunt asimilate operatiunilor de creditare, operatiunile de leasing si toate operatiunile de locatie insotite de optiunea de cumparare.

Bancile disting doua forme de creditare:

- punerea la dispozitie a fondurilor, operatiuni care se inregistreaza in conturile bilantiere;

- angajamentul de a pune la dispozitie fonduri si angajamente prin semnatura, operatiuni care figureaza in conturi in afara bilantului (scrisori de garantie bancara).

Contabilitatea creditelor acordate clientelei evidentiaza ansamblul creantelor detinute de banca asupra agentilor economici, altii decat bancile, cu exceptia creantelor materializate printr-un titlu.

Contabilitatea creditelor acordate clientelei se tine in functie de destinatia acestora, pe urmatoarele categorii:

a) creante comerciale (operatiuni de scont si asimilate si alte creante comerciale);

b) credite de trezorerie;

c) credite pentru export;

d) credite pentru echipament;

e) credite pentru bunuri imobiliare;

f) alte credite acordate clientelei.

a) Creantele comerciale.

In conturile de creante comerciale se inregistreaza creantele clientilor, mobilizate de catre banca sub forma operatiunilor de scont comercial, factoring si alte creante comerciale.

Scontul comercial reprezinta operatiunea prin care in schimbul unui efect de comert (cambie, bilet de ordin) banca pune la dispozitia posesorului creantei, valoarea efectului, mai putin agio (taxa de scont si comisioanele aferente), fara a astepta scadenta efectului respectiv.

Factoringul este operatiunea prin care clientul, denumit "aderent", transfera proprietatea creantelor (facturilor) sale comerciale bancii, denumita "factor", aceasta avand obligatia - conform contractului incheiat - de a asigura incasarea creantelor aderentului, asumandu-si riscul de neplata a acestora. Banca, pe baza documentelor primite, plateste valoarea nominala a creantelor, mai putin agio, fie imediat, fie la scadenta acestora sau la scadenta contractuala stabilita cu aderentii.

Creantele comerciale se evidentiaza in conturile:

- 20111 - Scont;

- 20112 - Factoring cu recurs;

- 20119 - Alte creante comerciale.

Contul 20111 Scont este un cont de activ si se debiteaza cu:

- valoarea nominala a efectelor de comert scontate, prin creditul contului 2511.

Se crediteaza cu:

- valoarea nominala a efectelor de comert scontate ajunse la scadenta, incasate, prin debitul conturilor 111, 121, 122 si 2511;

- valoarea nominala a efectelor de comert scontate trecute la creante restante sau indoielnice, prin debitul contului 2811, 2812.

Soldul contului reprezinta valoarea nominala a efectelor de comert scontate, neajunse la scadenta.

Contul 20112 Factoring cu recurs este un cont de activ si se debiteaza cu:

- valoarea nominala a creantelor comerciale achizitionate in cadrul operatiunilor de factoring, prin creditul contului 2521.

Se crediteaza cu

- valoarea nominala a creantelor comerciale achizitionate in cadrul operatiunilor de factoring, incasate, prin debitul conturilor 111, 121, 122 si 2511;

- valoarea comerciala a creantelor comerciale achizitionate in cadrul operatiunilor de factoring trecute la creante restante sau indoielnice, prin debitul conturilor 2811 si 2812.

Soldul contului reprezinta valoarea nominala a creantelor comerciale achizitionate in cadrul operatiunilor de factoring, neajunse la cadenta.

Contul 20119 Alte creante comerciale este tot cont de activ si are aceleasi functiuni ca si primele doua conturi: 20111 si 20112.

b) Credite de trezorerie

Contabilitatea creditelor de trezorerie asigura evidenta creditelor acordate clientelei, pe termen scurt, pentru acoperirea necesarului de lichiditati privind activitatea de exploatare curenta a clientelei (vanzari in rate, credite acordate persoanelor fizice, facilitati de trezorerie pentru titularii cartilor de plata, credite pe baza de linii globale de exploatare, credite pentru finantarea stocurilor, credite pentru importuri si alte credite).

Contul in care se evidentiaza creditele de trezorerie este contul 2021 Credite de trezorerie, in care sunt inregistrate creditele destinate asigurarii nevoilor de trezorerie ale agentilor economici si persoanelor fizice si care completeaza sau inlocuiesc alte tipuri de finantare mai speciala. Este un cont de activ si se debiteaza cu:

- creditele de trezorerie acordate clientelei, prin creditul conturilor 111, 121, 122, 2511;

- platile efectuate de clientela din creditele de trezorerie acordate, pentru clientii cu cont la aceeasi banca, prin creditul contului 2511.

Se crediteaza cu:

- creditele de trezorerie rambursate prin debitul contului 25111;

- creditele de trezorerie nerambursate la scadenta sau indoielnice, prin debitul conturilor 28111 si 2821.

Soldul contului reprezinta credite de trezorerie acordate, neajunse la scadenta.

c) Credite pentru export

Contabilitatea creditelor pentru export asigura evidenta creditelor acordate clientelei pentru activitatea de export, respectiv:

- credite pentru mobilizarea creantelor asupra strainatatii;

- credite furnizor;

- credite cumparator;

- alte credite pentru export.

Creditele de mobilizare a creantelor pe termen scurt asupra strainatatii, se acorda exportatorilor sub forma platii creantelor obtinute de acestia asupra clientilor straini, din momentul efectuarii exportului sau prestarii serviciului.

Creditele furnizor se acorda exportatorilor rezidenti, de regula pe termen mediu sau lung, prin scontarea cambiilor trase de furnizorul exportator asupra clientului importator sau de bilete la ordin subscrise de clientul importator.

Creditele cumparator se acorda pe termen mediu sau lung, direct importatorilor nerezidenti, altii decat bancile. Aceste credite, de regula, fac obiectul unei garantii date de catre stat.

Contabilitatea creditelor pentru export se conduce cu ajutorul contului 2042 Credite pentru export, cont in care sunt evidentiate creditele acordate clientilor pentru acoperirea nevoilor determinate de operatiuni de export de bunuri sau de servicii. Contul Credite pentru export este un cont de activ si se debiteaza cu:

- creditele acordate clientilor pentru activitatea de export, prin creditul conturilor 111, 121, 122, 2511;

- platile efectuate de clientela, din creditele acordate pentru export clientilor cu cont curent la aceeasi banca, prin creditul contului 2511.

Contul se crediteaza cu:

- rambursarile de credite pentru export, prin debitul contului 2511;

- rambursarile de credite consortiale acordate pentru activitatea de export, prin debitul contului 111.

Soldul contului reprezinta credite pentru export acordate, neajunse la scadenta.

d) Credite pentru echipamente

Contabilitatea creditelor pentru echipamente asigura evidenta creditelor acordate, de regula pe termen mediu sau lung, pentru finantarea investitiilor productive efectuate de clienti (achizitii, constructii sau amenajari de imobilizari corporale de uz profesional, achizitii de imobilizari necorporale). In aceasta categorie de credite se cuprind si creditele acordate agricultorilor, pentru investitii productive, inclusiv creditele cu dobanda subventionata de catre stat.

Evidenta creditelor pentru echipament se conduce cu ajutorul contului 2052 Credite pentru echipamente, cont de activ ce se debiteaza cu:

- creditele pentru echipamente acordate clientilor, prin creditul conturilor 111, 121, 122, 2511;

- platile efectuate de clientela din credite, prin creditul contului 2511.

Se crediteaza cu:

- rambursarile de credite pentru echipamente, prin debitul contului 2511;

- rambursarile de credite consortiale acordate pentru echipamente, prin debitul contului 111.

Soldul contului reprezinta credite pentru echipamente acordate, neajunse la scadenta.

e) Credite pentru investitii imobiliare

Contabilitatea creditelor pentru investitii imobiliare asigura evidenta creditelor acordate, in general pe termen mediu si lung, pentru achizitii, amenajari sau reparatii de bunuri imobiliare cu destinatie de locuinta, efectuate fie de investitor (persoane juridice sau fizice), fie de promotori imobiliari (persoane juridice specializate). Pentru acordarea acestor credite, banca solicita de regula garantii ipotecare.

Creditele investitor se acorda direct investitorului, pentru achizitii, amenajari au reperatii de bunuri imobiliare, cu destinatia de locuinta.

Creditele promotor se acorda promotorilor imobiliari de constructii de locuinte (agenti economici specializati avand ca obiect de activitate constructia si vanzarea de locuinte) pentru:

- cumpararea terenurilor;

- demararea constructiilor;

- efectuarea lucrarilor de constructii;

- finantarea locuintelor construite aflate in asteptarea vanzarii.

Contabilitatea creditelor pentru investitii imobiliare se conduce cu ajutorul contului 2061 Credite pentru investitii imobiliare, cont de activ.

Acest cont se debiteaza cu:

- creditele acordate pentru bunuri imobiliare, prin creditul conturilor 111, 121, 122, 2511;

- platile efectuate de clientela pentru creditul contului 2511.

Se crediteaza cu:

- rambursarile de credite pentru bunurile imobiliare, prin debitul contului 2511;

- rambursarile de credite consortiale acordate pentru bunuri imobiliare, prin debitul contului 111.

Soldul contului reprezinta credite pentru investitii imobiliare acordate, neajunse la scadenta.

2. Contabilitatea operatiunilor cu disponibilitatile clientelei

Conturile curente ale clientelei, deschise la banci, evidentiaza disponibilitatile clientelei si operatiunile de incasari si de plati dispuse de aceasta. Disponibilitatile din conturile curente ale clientelei pot fi retrase de titularii de conturi, in orice moment, fara preaviz.

Conturile curente ale clientelei permit efectuarea de depuneri pentru a putea utiliza serviciile bancii. Soldurile creditoare ale conturilor curente reprezinta disponibilitatile clientelei, iar soldurile debitoare ale acestora reprezinta platile efectuate de clientela pe descoperit de cont neautorizat.

Depozitele reprezinta o forma de mobilizare a disponibilitatilor banesti ale clientelei, menita sa asigure functionarea acestora. Depozitele clientelei pot fi:

- la vedere;

- la termen;

- colaterale.

Depozitele la vedere sunt constituite pentru o durata initiala de cel mult o zi lucratoare. Depozitele la termen sunt constituite pentru un termen fiix pentru care durata initiala este mai mare de o zi lucratoare. Depozitele colaterale sunt constituite drept garantii sau pentru efectuarea unor plati ulterioare determinate.

Certificatele de depozit, carnetele si libretele de economii reprezinta instrumente la vedere sau la termen emise de banca, pentru atragerea disponibilitatilor de la clientela. Dobanda aferenta acestor instrumente se plateste in avans, lunar sau la scadenta. Contabilitatea operatiunilor cu disponibilitatile clientelei se conduce in principal cu ajutorul contului 2511 Conturi curente, prin care se deruleaza operatiunile curente de incasari si plati ale clientelei bancare. Aceste conturi au de regula solduri creditoare de disponibil. Conturile curente pot avea si solduri debitoare, in conditii accidentale, neautorizate (overdraft).

Contul 2511 Conturi curente este un cont bifunctional. El se crediteaza prin debitul urmatoarelor conturi cu:

- incasari ale clientelei, prin conturile 109, 111, 121, 122;

- depuneri in numerar de catre clientela, prin contul 101;

- incasari ale clientelei de la alti clienti cu cont la aceeasi banca, prin contul 2511;

- sume provenite din credite acordate clientelei, prin debitul conturilor 2021, 2031;

- depozite ale clientilor diminuate sau lichidate, prin conturile 2531, 2532, 2533;

- dobanzi incasate de catre clienti la conturile curente, pentru certificate de depozit, pentru carnete si librete, prin conturile 2537, 2547;

- devize cumparate de catre clientela prin contul 3721.

Contul 2511 se debiteaza prin creditul urmatoarelor conturi:

- depozitele constituite de clientela prin conturile 2531, 2532, 2533;

- rambursarile de credite de trezorerie, export, echipamente, pentru bunuri imobiliare, precum si alte credite acordate clientelei, prin conturile: 2021, 2031, 2041, 2051, 2061;

- platile efectuate de clientela prin conturile: 111, 121, 122;

- ridicari de numerar de catre clientela prin contul 101;

- rambursarile de credite si dobanzi restante, prin conturile 2811, 2812;

- retragerile de numerar de catre clienti care detin carti de plata (carduri), prin contul 367;

- sumele incasate de la clientela reprezentand comisioane din activitati de asistenta si de consultanta, prin contul 7083;

- sumele incasate de la clientela reprezentand venituri diverse de exploatare bancara, prin contul 7099;

- sumele incasate de la clientela reprezentand creante si dobanzi restante, prin conturile 4811, 4812;

- sumele incasate de la clientela reprezentand ale venituri extrordinare, prin contul 771.

Soldul creditor al contului reprezinta disponibilitatile banesti ale clientelei in contul curent.

Soldul debitor al contului reprezinta descoperiri de cont neautorizate.

Contabilitatea operatiunilor cu disponibilitatile clientelei se conduce si cu ajutorul conturilor de depozite, respectiv:

- Contul 253 Conturi de depozite, din care:

- 2531 - Depozite la vedere;

- 2532 - Depozite la termen;

- 2533 - Depozite colaterale.

- Contul 254 Certificate de depozit, carnete si librete de economii, din care:

- 2541 - Certificate de depozit;

- 2542 - Carnete si librete de economii;

- 2543 - Datorii atasate.

Conturile de depozite, certificatele de depozite, carnetele si libretele de economii sunt conturi colectoare ale disponibilitatilor banesti ale clientelei, conturi de pasiv. Ele se crediteaza prin debitul urmatoarelor conturi cu:

- depozitele constituite de clientela, prin conturile 101, 111, 121, 122, 2511.

Se debiteaza prin creditul urmatoarelor conturi cu:

- diminuarile sau lichidarile de depozite, prin conturile 101, 2511.

Soldul conturilor reprezinta depozitele constituite de clientela.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2463
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved