Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Clasificarea conturilor. Planul de conturi

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micClasificarea conturilor. Planul de conturi

Totalitatea conturilor utilizate in contabilitate formeaza sistemul de conturi.Conturile se pot clasifica dupa trei criterii:

Dupa functia contabila conturile se impart in: conturi de activ, conturi de pasiv si conturi bifunctionale.

Conturile de activ sunt cele care tin evidenta elementelor de activ si care respecta strict regula de functionare a conturilor de activ.

Conturile de pasiv tin evidenta elementelor de pasiv si respecta strict regula de functionare a conturilor de pasiv.

Respectand o singura regula ambele se numesc conturi momofunctionale.

Conturile bifunctionale sunt cele care nu respecta strict una din cele doua reguli si care functioneaza alternativ dupa regula conturilor de activ sau dupa cea a conturilor de pasiv.

Dupa sfera de cuprindere conturile se impart in conturi sintetice si conturi analitice.

Conturile sintetice sunt conturile de baza ale contabilitatii, ele tinand evidenta unui element patrimonial omogen cu caracteristici comune ca de exemplu: marfuri, materiale, furnizori, clienti, etc.

Conturile analitice sunt o dezvoltare a conturilor sintetice individualizand componentele unui element omogen. Astfel contul sintetic furnizori are conturi analitice pentru fiecare furnizor al unei societati comerciale. La fel contul clienti poate avea deschise conturi analitice pentru fiecare client in parte.

Aceste conturi dau informatii mai detaliate referitoare la datoriile fata de fiecare furnizor in parte sau la creantele de incasat de la fiecare client spre deosebire de conturile sintetice care furnizeaza doar informatii globale despre acestea. Crearea si utilizarea conturilor analitice este la atitudinea fiecarei unitati patrimoniale si depinde de nevoia de informatii a conducerii fiecarei unitati patrimoniale.

Intre conturile sintetice si cele analitice exista o legatura stransa. Inregistrarea unui articol contabil se face atat in contul sintetic cat si in cel analitic.

La sfarsitul unei perioade de gestiune se intocmeste balanta de verificare a conturilor analitice pentru fiecare punct sintetic. Aceasta cuprinde soldurile initiale, rulajele debitoare si creditoare si soldurile finale ale tuturor conturilor analitice ale unui cont sintetic. Totalul acestora trebuie sa fie egal cu soldul initial, rulajul debitor si creditor si cu soldul final al contului sintetic.

Dupa natura elementelor patrimoniale a caror evidenta o tin, conturile se grupeaza in: conturi de mijloace economice care cuprind bunurile si disponibilitatile banesti, conturi pentru drept de creanta in care intra clienti, debitori, conturi de surse economice, ca de exemplu conturi de capitaluri, de fonduri, de datorii si conturi pentru procesele economice din care fac parte conturile de cheltuieli, de venituri si de rezultate. In afara acestor conturi in contabilitate se mai utilizeaza si conturile numite in afara bilantului. Acestea tin evidenta unor valori materiale sau banesti, a unor creante sau obligatii care nu fac parte din patrimoniul unitatii care sunt: mijloacele fixe inchiriate, materialele primite spre prelucrare, garantiile depuse de administratori, cenzori sau gestionare care se restituie acestora la schimbarea din functie nefiind proprietatea unitatii, dar fiind in administrarea acestora pe durata administrarii lor, unitatea le evidentiaza in aceste conturi care conform denumirii lor nu se include in bilantul unitatii.

Totalitatea conturilor utilizate in contabilitatea din Romania sunt definite si clasificate in mod unitar prin planul de conturi general aprobat prin HG 704/93 cu modificarile ulterioare. La acest plan de conturi clasifica totalitatea conturilor in 9 clase. Succesiunea claselor urmeaza in general formarea resurselor si mijloacelor economice ale unitatii si utilizarea acestora in ordinea crescanda a lichiditatii lor.

Clasele de conturi au simbolul format dintr-o singura cifra si sunt numerotate de la 1 la 9. Astfel: Clasa I - clasa de capitaluri

Clasa II - conturi de imobilizari

Clasa III - conturi de stocuri si productie in curs de executie

Clasa IV - conturi de terti

Clasa V - conturi de trezorerie

Clasa VI - conturi de cheltuieli

Clasa VII - conturi de venituri

Clasa VIII - conturi speciale in afara bilantului

Clasa IX - conturi ale contabilitatii de gestiune

Primele 7 clase sunt destinate contabilitatii financiare care asigura informatiile necesare intocmirii bilanturilor, de aceea ele sunt obligatorii pentru toate unitatile patrimoniale, simbolul si denumirea lor fiind cele prevazute in planul de conturi.

Clasa VIII cuprinde conturi din afara bilantului, Clasa IX cuprinde conturile utilizate de contabilitatea interna de gestiune si cu ajutorul lor se asigura evidenta veniturilor, cheltuielilor si a rezultatelor pe fiecare activitate, produs sau lucrare.

Informatiile furnizare de aceasta contabilitate sunt destinate utilizarii doar in interiorul unitatii nefiind cuprinse in bilant. De aceea folosirea acestor conturi este optionala unitatile putand utiliza in aceasta clasa si alte conturi decat cele prevazute in planul de conturi.

Fiecare clasa de conturi cuprinde cel mult 10 grupe de conturi numerotate de la 0 la 9. O grupa de conturi cuprinde cel mult 10 conturi numerotate de la 0 la 9.

Simbolul unui cont este deci format din 3 cifre. Daca simbolizam aceste cifre cu litere A, B, C, litera A, respectiv prima cifra reprezinta simbolul clasei, a 2-a cifra, simbolizata B, reprezinta simbolul grupei, iar cea de-a 3-a cifra, simbolizata C, reprezinta simbolul conturilor.

De exemplu: contul "212" intitulat Mijloace fixe, prima cifra semnifica clasa 2, clasa de imobilizari, 21 reprezinta simbolul grupei de imobilizari corporale in cadrul acestei grupe. Un astfel de cont se numeste cont sintetic de grupa I sau A. In afara acestora planul de conturi cuprinde si conturi sintetice de grupa II care au simbolul format din 4 cifre. Aceste sunt o detaliere a conturilor sintetice de grupa I.

2121 - constructii speciale;

2122 - instalatii de lucru;

Conturile sintetice de grupa a II-a sunt obligatorii prin lege doar pentru intreprinderile mari.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7219
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved