Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea activelor active fixe financiare

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea activelor active fixe financiare

Activele active fixe financiare reprezinta valori ale institutiei publice detinute de aceasta in patrimoniul altor societati comerciale, pe o perioada mai mare de un an. Din aceasta categorie fac parte:titlurile de participare;

alte titluri imobilizate;

creante imobilizate.

Titlurile de participare reprezinta valori sub forma actiunilor detinute de o institutie publica in capitalul unei societati comerciale sau organizatii internationale, pentru care institutia primeste venituri sub forma de dividende. Contabilitatea titlurilor de participare se tine cu ajutorul contului 260 "Titluri de participare", care se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

2601 "Titluri de participare (actiuni) cotate";

2602 "Titluri de participare (actiuni) necotate".

Alte titluri imobilizate cuprind obligatiuni detinute de institutiile publice in urma carora primesc venituri sub forma de dobanzi. Contul sintetic care evidentiaza aceste titluri este 265 "Alte titluri imobilizate".

Creantele imobilizate reprezinta imprumuturi pe termen lung sau alte tipuri de creante acordate de institutiile publice altor persoane fizice sau juridice. Contul care evidentiaza creantele imobilizate este 267 "Creante imobilizate".

In categoria imprumuturilor pe termen lung se reflecta sumele acordate tertilor in baza unor contracte, potrivit legii, pentru care institutia primeste venituri sub forma dobanzilor. In categoria creantelor imobilizate detinute de institutiile publice sunt incluse garantiile, depozitele si cautiunile depuse de institutia publica la terti.

Activele fixe financiare sunt recunoscute in contabilitate in momentul intrarii acestora in patrimoniu, la costul de achizitie al acestora sau la valoarea la care sunt reflectate acestea in contractul de achizitie. Eventualele cheltuieli legate de achizitia activelor fixe financiare sunt inregistrate in contabilitatea institutiei drept cheltuieli curente de exploatare.

La data bilantului, activele active fixe financiare sunt reflectate la valoarea contabila. In cazul deprecierii activelor fixe financiare ale institutiilor publice, la sfarsitul anului, se constituie Ajustari de depreciere, contul utilizat fiind 296 "Ajustari pentru deprecierea activelor fixe financiare".

Ca toate activele active fixe, acestea sunt conturi de activ. In debit se inregistreaza valoarea activelor fixe financiare intrate in gestiunea institutiei, de regula prin conversia creantelor bugetelor, si se crediteaza in momentul iesirii din gestiune ca urmare a cesionarii lor si eventual cu diferentele nefavorabile intre valoarea contabila si pretul de cesiune.

Exemplu

Consiliul General al Municipiului Bucuresti primeste, conform legii, 10000 de titluri de valoare la S.C. Apanova S.A. in valoare de 100 lei/actiune. La sfarsitul anului, C.G.M.B. primeste dividende in valoare de 100000 lei.

Inregistrarea intrarii in patrimoniu de titluri de valoare:

"Participatii la capitalul social"

"Creante ale bugetului local"

Inregistrarea dividendelor primite:

"Disponibil al bugetului local la trezoreria statului"

"Venituri din active fixe financiare"In prealabil, creantele institutiei care au fost reflectate in conturile de creante comerciale sau de alta natura corespunzatoare, in momentul conversiei, se transforma in creante ale bugetului reflectate in conturile:

463 "Creante ale bugetului de stat"

464 "Creante ale bugetului local"

465 "Creante ale bugetului asigurarilor sociale de stat"

466 "Creante ale bugetelor fondurilor speciale"

Contul 267 "Creante active fixe" tine evidenta imprumuturilor acordate pe termen lung si altor creante active fixe, cum sunt depozitele si garantiile platite. Pentru contabilitatea creantelor imobilizate se utilizeaza urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

2673 "Imprumuturi acordate pe termen lung"

2674 "Dobanzi aferente imprumuturilor acordate pe termen lung"

2678 "Alte creante active fixe"

2679 "Dobanzi aferente altor creante active fixe"

Contul 267 "Creante active fixe" este cont de activ si inregistreaza in debit valoarea imprumuturilor acordate, a dobanzilor aferente acestor imprumuturi, a garantiilor depuse la furnizori si diferentele favorabile aferente imprumuturilor pe termen lung. In credit sunt reflectate imprumuturile pe termen lung si dobanzile aferente incasate, garantiile restituite de furnizori si diferentele nefavorabile de curs valutar aferente imprumuturilor in valuta. Soldul contului este debitor si reflecta creantele active fixe aflate in patrimoniul institutiei.

Spre deosebire de titlurile de participare, care, in momentul intrarii in patrimoniu, determina scaderea creantelor din conversie a bugetelor, creantele imobilizate se inregistreaza astfel:

"Creante active fixe"

"Conturi curente le banci"

"Casa"

"Venituri din diferente de curs valutar"

"Venituri din dobanzi" etc.

- valoarea imprumuturilor acordate prin conturi curente si in numerar

- diferente favorabile de curs valutar

- dobanzi aferente imprumuturilor

Si

"Conturi curente la banci"

"Casa"

"Pierderi din creante active fixe"

"Cheltuieli din diferente de curs valutar"

"Creante active fixe"

- valoarea imprumuturilor restituite prin conturi curente si in numerar

- inregistrarea pierderilor din creante active fixe

- diferente nefavorabile de curs valutar

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 962
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved