Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea amortizarii mijloacelor fixe

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea amortizarii mijloacelor fixe.

Amortizarea reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a mijlocului fix conform duratei de viata utila. Aceasta alocare a valorii amortizabile reprezinta suma de inregistrare in cheltuielile unitatii a amortizarii mijloacelor fixe.Referitor la modul de calcul al amortizarii mijloacelor fixe, reglementarile din tara noastra prevad urmatoarele regimuri de amortizare:

~ amortizare liniara;

~ amortizare degresiva;

~ amortizare accelerata.

Amortizarea liniara se caracterizeaza prin alocarea uniforma pe durata de viata utila a valorii amortizabile. Aceasta alocare are loc pana la recuperarea integrala a valorii de inregistrare a mijlocului fix.

Pentru calculul amoritzarii in sistem liniar se aplica cota de amortizare asupra valorii mijlocului fix. Aceasta cota se calculeaza astfel:

Cota anuala de amortizare = 100 / Durata normala de functionare

Cota procentuala se aplica la valoarea de inregistrare a mijlocului fix (valoarea amortizabila). Suma se calculeaza de principiu lunar si, in aceste conditii, se include in volumul cheltuielilor amortizarea in functie de categoria de mijloace fixe:

6811 = %

2812

2813

2814

Amortizarea degresiva se caracterizeaza printr-o recuperare a valorii amortizabile mai accelerat in cadrul primelor perioade de functionare a mijlocului fix. In acest caz sunt stabiliti niste coeficienti de multiplicare a cotelor de amortizare calculate pentru sistemul liniar. Acesti coeficienti de multiplicare sunt stabiliti tot prin legislatia in vigoare si in prezent ei sunt:

~ 1,5 pentru mijloacele fixe cu durata de functionare intre 2 si 5 ani;

~ 2 pentru mijloacele fixe cu durata de functionare intre 5 si 10 ani;

~ 2,5 pentru mijloacele fixe cu durata de functionare peste 10 ani.

Cotele astfel multiplicate se aplica la valoarea ramasa dupa fiecare calcul privind amortizarea mijloacelor fixe. Suma calculata prin metoda degresiva se contabilizeaza similar metodei liniare, fara a se realiza diferentieri sub raport contabil.

Amortizarea accelerata se calculeaza in primul an de functionare la nivelul de pana la 50% din valoarea mijlocului fix. Suma ramasa de amortizat se va calcula dupa sistemul liniar conform duratei normale de functionae excluzand anul pentru care s-a calculat suma amortizarii accelerate.

Reflectarea in contabilitate a amortizarii nu prezinta diferentieri sub raport contabil, inregistrandu-se asa cum s-a prezentat in cadrul metodei liniare.

Prevederile din actele cu caracter normativ evidentiaza si posibilitatea de calcul a amortizarii in functie de unitatea de productie, mentionand in acest sens constructiile speciale din minerit, cariere de piatra, saline etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1440
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved