Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea creantelor restante si a celor indoielnice

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Contabilitatea creantelor restante si a celor indoielnice



Creditele nerambursate in termen sI dobanzile aferente sunt trecute in categoria celor restante sau indoielnice.

Creanta restanta poate sa se constituie din oricare din creditele nerambursate la termen, precum sI din dobanzile calculate (scurse) la acestea sI neachitate, pentru care se calculeaza, de regula, dobanzi majorate, penalizatoare.

Creanta indoielnica poate sa se constituie de asemenea din creditele nerambursate in termen sI din dobanzile aferente care prezinta insa un grad mai mare de risc de incasare, drept pentru care debitorul a fost actionat in justitie. Si pentru acestea se calculeaza dobanzi, insa pentru a nu se incarca cu valori -venituri care nu prezinta certitudine de realizare efectiva, de regula nu se inregistreaza in contabilitate, decat dupa pronuntarea sentintei judecatoresti.

Creante restante sI indoielnice pot sa apara atat din relatiile cu clientela cat sI din relatiile interbancare

Pentru reflectarea fiecarei din aceste doua categorii de credite nerambursate in termen sI de dobanzi neachitate se utilizeaza cate un cont sintetic distinct, adica 'Creante restante' (181 sI 281), respectiv 'Creante indoielnice'(182 sI 282).

Contul 281 'Creante restante', are menirea sa reflecte creantele restante provenind din creditele nerambursate in termen de catre clienti, din dobanzile scurse la acestea, precum sI dobanzile penalizatoare calculate la creante restante.

Pentru a se asigura conditiile necesare reflectarii distincte a componentelor creantelor restante, contul sintetic de gradul intai se detaliaza in trei conturi sintetice de gradul al treilea, astfel:

- 2811 'Creante restante', care reflecta creditele nerambursate in termen;

- 2812 'Dobanzi restante', deci neachitate la scadenta

- 2817 'Creante atasate', destinat sa reflecte dobanzile calculate la creditele nerambursate in termen (creante restante) sI la dobanzile restante.

Evident ca aceste conturi se detaliaza in analitice pe debitori.

Contul 2811 'Creante restante' se poate debita cu oricare din conturile de credite acordate, din clasa a doua de conturi, daca acestea nu au fost rambursate la termen, ca de exemplu:

- conturile din grupa 20 'Credite acordate clientelei';

- contul231 'Credite acordate clientelei financiare';

- contul 241 'Valori primite in pensiune';

- contul 2511 'Conturi curente', pentru creditele acordate sub forma avansurilor in cont, nerambursate in termen, adica pentru nelichidarea in termenul prevazut in contract, a soldului debitor a acestui cont.

Creditarea contului poate avea loc la incasarea creantei restante, in corespondenta cu conturile curente ale clientilor, cu contul curent la BNR sau cu conturile de corespondent, in functie de banca la care platitorul are cont curent.

Creantele restante care prezinta dificultati de recuperare pot fi trecute in litigiu, iar inregistrarea contabila a acestei operatiuni va fi:

2821 'Creante indoielnice'

2811 'Creante restante'

Daca nu exista posibilitati de recuperare, clientul debitor fiind disparut sau insolvabil, creanta se trece la pierderi prin formula contabila

%

667 'Pierderi din creante

nerecuperabile acoperite cu

provizioane'

668 'Pierderi cu creante

nerecuperabile neacoperite

cu provizioane'

2811 'Creante restante'

Contul 2812 'Dobanzi restante' se debiteaza in corespondenta cu conturile de 'Datorii atasate', conturilor de credite nerambursate in termen, respectiv:

- conturile de creante atasate din grupa 20 'Credite acordate clientelei';

- contul 2317 'Creante atasate' creditelor acordate clientelei financiare;

- contul 2417 'Creante atasate' valorilor primite in pensiune;

- contul 25171 'Creante atasate' conturilor curente ale clientelei.

Creditarea contului 2812 'Dobanzi restante' are loc la recuperarea acestora, in corespondenta cu conturile curente ale clientilor, contul curent la BNR, sau de corespondent.

Pentru dobanzile restante care nu pot fi recuperate debitorul poate fi actionat in justitie, sau daca nu exista nici o posibilitate de recuperare se trec la pierderi, operatie care se inregistreaza astfel:

%

2822 'Dobanzi indoielnice'

667 'Pierderi din creante

nerecuperabile acoperite cu

provizioane'

668 'Pierderi din creante

nerecuperabile neacoperite cu

provizioane'

2812 'Dobanzi restante'

Contul 2817 'Creante atasate' se debiteaza cu dobanzile calculate la creantele (creditele) restante sI la dobanzile restante, in corespondenta cu contul 7028 'Dobanzi din credite restante sI indoielnice' sI se crediteaza

- la incasare in corespondenta cu conturile curente sau de corespondent;

- la trecerea in litigiu in corespondenta cu 2822 'Dobanzi indoielnice';

- la trecerea lor la pierderi din creante nerecuperabile acoperite sau neacoperite cu provizioane.

Contul 282 'Creante indoielnice' este destinat sa reflecte creditele nerambursabile in termen, dobanzile aferente acestora pentru care clientul debitor a fost actionat in justitie, precum sI dobanzile calculate la sumele in litigiu.

In vederea reflectarii in detaliu a componentelor acestor creante, contul sintetic de gradul intai se detaliaza in trei conturi sintetice de gradul al doilea, astfel:

- 2821 'Creante indoielnice';

- 2822 'Dobanzi indoielnice';

- 2827 'Creante atasate'.

Contul 2821 'Creante atasate' se poate debita in corespondenta cu toate conturile de credite acordate de banca clientelei sale sI cu cele care in prealabil au fost inregistrate ca sI creante restante, in situatia in care clientul debitor a fost actionat in justitie, pentru neplata

Contul se poate credita astfel:

- la incasare in corespondenta cu conturile curente sau de corespondent prin care are loc operatia;

- la trecerea la pierderi prin creante nerecuperabile acoperite sau neacoperite cu provizioane, in corespondenta cu conturile adecvate.

Contul 2822 'Dobanzi indoielnice' functioneaza asemanator contului de creante indoielnice cu deosebirea ca se refera la componenta dobanzi.

Contul 2827 'Creante atasate' se debiteaza cu dobanzile calculate la creantele si la dobanzile indoielnice, in corespondenta cu contul 7028 'Dobanzi din credite restante sI indoielnice'. De regula acestea se inregistreaza dupa pronuntarea sentintei judecatoresti.

Se crediteaza la incasarea dobanzii in corespondenta cu conturile curente sau de corespondent prin care are loc incasarea.

Daca nu se poate incasa creanta se trece la pierderi acoperite sau neacoperite cu provizioane.

Contabilitatea creantelor interbancare nerambursate in termen sI a dobanzilor neachitate se tine cu ajutorul contului 181 'Creante restante', detaliat in conturi sintetice de gradul al doilea, dupa cum urmeaza

- 1811 'Creante restante';

- 1812 'Dobanzi restante';

- 1817 'Creante atasate'.

Toate acestea sunt conturi de activ, detaliate in analitice pe debitori. Primul dintre ele se debiteaza cu creditele, depozitele sI valorile primite in pensiune interbancare sI nerambursate in termen, astfel:

1811 'Creante restante'

%

1311-1313 'Depozite . la

banci'
1411-1413 'Credite

acordate'

1511-1512 'Valori primite in

pensiune'

In debitul contului 1812 'Dobanzi restante' se inregistreaza dobanzile neincasate in termen aferente creditelor restante, astfel:

1812 'Dobanzi restante' = %

'Creante atasate'

Dobanzile, de regula penalizatoare, calculate la creantele si dobanzile restante se inregistreaza ca si creante atasate celor restante si ca venituri, astfel:


1817 'Creante atasate' = 7018 'Dobanzi din creante restante

sI indoielnice"

Creantele restante, dobanzile restante si creantele atasate acestora pot fi incasate, operatie care se inregistreaza in debitul contului curent la BNR sau de corespondent si in creditul conturilor 1811 'Creante restante', 1812 'Dobanzi restante' si 1817 'Creante atasate'. Daca acestea nu se incaseaza, iar debitorul este actionat in justitie, creantele si dobanzile restante se trec in categoria celor indoielnice, iar daca debitorul este insolvabil si nu se pot recupera sau se recupereaza numai o parte, valorile nerecuperate se trec la pierderi, adica se inregistreaza in debitul conturilor:

- 667 'Pierderi din creante nerecuperabile acoperite cu provizioane' sau

- 668 'Pierderi din creante nerecuperabile neacoperite cu provizioane', in corespondenta cu conturile de creante, dobanzi restante si creante atasate lor.

Contabilitatea creantelor indoielnice si a dobanzilor aferente se tine cu ajutorul contului 182 'Creante indoielnice', detaliat in conturi sintetice de gradul al doilea, dupa cum urmeaza:

- 1821 'Creante indoielnice';

- 1822 'Dobanzi indoielnice';

- 1827 'Creante atasate''

Detaliate, la randul lor, in conturi analitice pe debitori indoielnici, potrivit structurii bancare a conturilor analitice, pe titulari.

Creantele indoielnice se pot constitui nemijlocit din creantele curente, daca debitorul este actionat in justitie, pentru nerambursarea in termen a creditelor, sau din cele inregistrate in prealabil ca si creante restante, adica


1821 'Creante indoielnice'    = %

1311-1313 'Depozite la banci";

1411-1413 'Credite acordate

bancilor';

1511-1512 'Valori primite in pensiune', creditele curente trecute in categoria celor indoielnice

1811 'Creante restante', devenite

indoielnice


Iar dobanzile indoielnice se formeaza din cele curente sau din cele indoielnice, astfel:

1822 "Dobanzi indoielnice"

%

"Creante atasate",    1517 dobanzilor curente

trecute in categoria

celor indoielnice

1812 "Dobanzi restante" trecute in

categoria celor indoielnice

1817 "Creante atasate" celor

restante trecute la

indoielnice.

Dobanzile aferente creantelor indoielnice, deoarece nu este absolut certa recuperarea lor, se inregistreaza la venituri, de regula, doar dupa pronuntarea unei sentinte judecatoresti favorabile, astfel:


1827 'Creante atasate' = 7018 'Dobanzi din creante restante si

indoielnice'

Creantele indoielnice, dobanzile indoielnice si creantele atasate lor se pot recupera, operatie care se inregistreaza in debitul contului curent la BNR sau de corespondent, iar in caz de nerecuperare se trec la pierderi, in debitul conturilor:

- 667 'Pierderi din creante nerecuperabile acoperite cu provizioane' sau

- 668 'Pierderi din creante nerecuperabile neacoperite cu provizioane'', in corespondenta cu conturile de creante indoielnice, dobanzi indoielnice si creante atasate lor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1790
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved