Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA ALTOR OPERATIUNI INTERBANCARE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA ALTOR OPERATIUNI INTERBANCARE

Bancile interactioneaza frecvent in derularea activitatii curente. Ele se sustin financiar creditandu-se reciproc sau constituind depozite unele la nivelul celorlalte.Din punct de vedere al riscurilor la care se expun, acest gen de operatii sunt mai putin riscante decat cele derulate cu clientela nefinanciara.

1. Depozite interbancare

Bancile comerciale desfasoara intre ele operatiuni de constituiri de depozite, care pot fi:

a)      la vedere: constituite pe o perioada de cel mult o zi lucratoare;

b)      la termen: constituite pe pentru un termen fix, pe o perioada mai mare de zi lucratoare:

termen scurt: 1 - 365 zile

termen lung: peste un an

c)      colaterale: sunt constituite drept garantii sau pentru efectuarea unor operatiuni ulterioare.

Cele doua banci care intra in contact abordeaza de pe pozitii diferite acest gen de operatii. Astfel pentru banca care isi constituie un depozit (banca proprietara) acesta reprezinta un plasament, scopul fiind, fie de fructificare a sumelor temporar disponibile prin incasarea dobanzii, fie de respectare a unor clauze contractuale sau respectarea unor prevederi legale. In aceasta a doua situatie este vorba despre depozitele colaterale. Banca la care se constituie depozitul (banca depozitara) il trateaza ca pe o sursa atrasa.

Evidenta contabila a depozitelor interbancare se tine cu ajutorul conturilor:

a)      la banca proprietara contul 131 "Depozite la banci Contul se dezvolta pe sintetice de gradul II, pe cele trei tipuri de depozite:

1311 "Depozite la vedere la banci

1312 "Depozite la termen la banci"

1313 "Depozite colaterale la banci"

Contul 131 este un cont de activ. Se debiteaza cu ocazia constituirii depozitului si a eventualelor depuneri in depozitul constituit; se crediteaza cu ocazia lichidarii depozitului sau a transferului intr-o alta categorie de depozit. Soldul debitor reprezinta valoarea depozitelor unei banci constituite la alte banci. Acest cont functioneaza la banca titulara a depozitului.

Atasat acestui cont functioneaza contul 1317 "Creante atasate este un cont de activ, in care se evidentiaza dobanda aferenta depozitului, calculata la bancile gestionare si neajunsa la scadenta.

Pentru bancile proprietare, dobanda aferenta depozitelor interbancare reprezinta un venit si se inregistreaza in contul 7013 "Dobanzi de la conturile de depozite de la banci

b)      la banca depozitara contul 132 "Depozite ale bancilor Contul este un cont de pasiv, care functioneaza la banca gestionara a depozitelor altor banci. Se crediteaza cu valoarea depozitelor constituite si se debiteaza cu valoarea depozitelor retrase la scadenta sau innoite de aceasta data (situatie in care dobanda se recalculeaza).

Contul se dezvolta pe sintetice de gradul II, pe categorii de depozite:

1321 "Depozite la vedere ale bancilor

1322 "Depozite la termen ale bancilor

1323 "Depozite colaterale ale bancilor

El are atasat contul 1327 "Datorii atasate" este un cont de pasiv, in care se evidentiaza dobanda calculata si neajunsa la scadenta.

Aceasta dobanda reprezinta pentru banca o cheltuiala si se inregistreaza cu ajutorul contului 6013 "Dobanzi la depozitele bancilor".

Exemple de contabilizare:

1) decontari prin sistemul conturilor de corespondent

a) banca constituie depozitul:

Banca proprietara (BP) Banca depozitara (BD)

1312/BD 121/BD 122/BP = 1322/BP

b) evidentierea dobanzii:

Banca proprietara Banca depozitara

1317 = 7013 6013 = 1327

c) dobanda ajunsa la scadenta se vireaza in contul prin care s-a evidentiat decontarea privind depozitul interbancar prin conturi de corespondent:

Banca proprietara Banca depozitara

121/BD = 1317 1327 = 122/BP

2) decontari prin reteaua BNR (bancile nu au legaturi directe, dar au sedii in aceeasi localitate)

a) banca constituie depozitul:

Banca proprietara Banca depozitara

1312/BD 111 111 = 1322/BP

b) evidentierea dobanzii:

Banca proprietara Banca depozitara

1317

c) se vireaza dobanda ajunsa la scadenta:

Banca proprietara Banca depozitara

2. Credite/imprumuturi interbancare

In derularea activitatii curente o forma de plasare de resurse/atragere de surse o reprezinta creditele/imprumuturile bancare.

In functie de durata si scopul pentru care au fost incheiate contractele, imprumuturile sunt grupate astfel:

a)      imprumuturi de pe o zi pe alta - sunt imprumuturi fara garantie, acordate sau primite in baza unei conventii sau a unui contract, pe o perioada de cel mult o zi lucratoare;

b)      imprumuturi la termen - sunt imprumuturi fara garantie, acordate sau primite pe un termen fix, in baza unei conventii sau a unui contract, pentru o durata mai mare de o zi lucratoare;

c)      imprumuturi financiare - sunt imprumuturi acordate sau primite de catre banci nerezidente, avand drept beneficiari agentii economici nefinanciari.

Pentru imprumuturile acordate reciproc intre bancile comerciale se utilizeaza conturile:

a) la banca care acorda creditul (creditoare) contul 141 "Credite acordate bancilor In planul de conturi acest cont se dezvolta pe sintetice de gradul II, pe tipuri de credite:

1411 "Credite de pe o zi pe alta acordate bancilor"

1412 "Credite la termen acordate bancilor

1413 "Credite financiare acordate bancilor"

Contul 141 este un cont de activ, care functioneaza la bancile creditoare. Se debiteaza cu ocazia acordarii creditelor; se crediteaza cu ocazia rambursarii creditelor. Soldul debitor reprezinta valoarea creditelor acordate altor banci.

Acest cont are atasat contul 1417 "Creante atasate" este un cont de activ, in care se evidentiaza dobanda calculata si neajunsa la scadenta.

Cu ajutorul contului 7014 "Dobanzi de la credite la banci se evidentiaza dobanda inregistrata pentru aceste plasamente.

b) la banca debitoare contul 142 "Imprumuturi primite de la banci Contul este un cont de pasiv. Se crediteaza cu valoarea imprumutului obtinut si se debiteaza cu valoarea ratelor rambursate bancii proprietare. Contul 142 functioneaza la banca debitoare.

Contul se va dezvolta pe sintetice de gradul II, pe categorii de imprumuturi:

1421 "Imprumuturi de pe o zi pe alta primite de la banci"

1422 "Imprumuturi la termen primite de la banci"

1423 "Imprumuturi financiare primite de la banci

Contului ii este atasat contul 1427 "Datorii atasate este un cont de pasiv, in care se evidentiaza dobanzile calculate si neajunse la scadenta aferente imprumuturilor primite.

Dobanda reprezinta pentru banca o cheltuiala care se va inregistra cu ajutorul contului 6014 "Dobanzi la imprumuturi de la banci

Exemple de contabilizare:

decontari prin sistemul conturilor de corespondent

a) banca acorda creditul:

Banca creditoare (BC) Banca debitoare (BD)

141 = 121/BD 122/BC

b) evidentierea dobanzii:

Banca creditoare (BC) Banca debitoare (BD)

c) rambursarea creditului scadend si a dobanzii

Banca creditoare (BC) Banca debitoare (BD)

121/BD = % % = 122/BC

decontari prin reteaua BNR (bancile nu au legaturi directe, dar au sedii in aceeasi localitate)

a) banca acorda creditul:

Banca creditoare (BC) Banca debitoare (BD)

b) evidentierea dobanzii:

Banca creditoare (BC) Banca debitoare (BD)

c) rambursarea creditului scadend si a dobanzii

Banca creditoare (BC) Banca debitoare (BD)

111 = % % =

3. Imprumuturi de refinantare

O categorie aparte a imprumuturilor o constituie imprumuturile de refinantare acordate de catre BNR bancilor comerciale, in scopul sustinerii activitatii acestora. Imprumuturile de refinantare imbraca urmatoarele forme:

a)      imprumuturi structurale (imprumuturi colateralizate cu active eligibile pentru garantare): sunt imprumuturi acordate in limita unui plafon si garantate cu active (efecte de comert sau cu alte titluri acceptate de catre BNR). Costul imprumutului este stabilit de BNR la nivelul taxei oficiale a scontului;

b)      imprumuturi lombard (overdraft): sunt imprumuturi pentru descoperire de cont, acordate de catre BNR peste noapte pentru asigurarea platilor zilnice ale bancilor, atunci cand au de efectuat plati mai mari decat disponibilul din contul curent la banca centrala. Prin aceasta se asigura, in cadrul anumitor limite, siguranta si cursivitate in efectuarea decontarilor interbancare. Rata dobanzii este stabilita de catre BNR, iar suma de care poate beneficia o banca nu depaseste 75% din fondurile proprii ale bancii;

c)      alte imprumuturi.

Contabilitatea imprumuturilor de refinantare se tine cu ajutorul sinteticelor de gradul II ale contului 112 "Imprumuturi de refinantare de la Banca Nationala a Romaniei":

1121 "Imprumuturi colateralizate cu active eligibile pentru garantare

1122 "Imprumuturi lombard

1123 "Alte imprumuturi"

Dobanda aferenta acestor imprumuturi calculata, dar neajunsa la scadenta este inregistrata cu ajutorul contului 1172 "Datorii atasate , ea reprezentand pentru banca comerciala o cheltuiala care se va inregistra in contul 6011 "Dobanzi la imprumuturi de refinantarePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1226
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved