Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea creditelor si a imprumuturilor privind clientela financiara

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea creditelor si a imprumuturilor     privind clientela financiaraClientelei financiare formata din cooperative de credit, societati de valori mobiliare, societati de investitii financiare, societati de tipul fondurilor mutuale etc. li se pot acorda credite bancare. Acestea insa, spre deosebire de alti clienti, pot sa acorde bancilor imprumuturi in anumite conditii.

Contabilitatea creditelor acordate clientelei financiare se tine cu ajutorul contului 253 'Credite acordate clientelei financiare', cont de activ, detaliat in conturi sintetice de gradul al doilea, in functie de durata pentru care se acorda creditul sI un cont pentru reflectarea creantelor din dobanzi, adica

- 2311 'Credite de pe o zi pe alta acordate clientelei financiare', adica pe o durata initiala de cel mult o zi lucratoare, mai numite sI credite peste noapte;

- 2312 'Credite la termen acordate clientelei financiare', adica pe o durata mai lunga de o zi lucratoare, potrivit stipularilor contractuale in urma unor negocieri;

- 2317 'Creante atasate', adica dobanzi calculate sI neajunse la scadenta

La randul lor, aceste conturi sintetice se detaliaza in conturi analitice pe beneficiari ai creditelor, potrivit principiilor de detaliere analitica specifice societatilor bancare.

Creditele se pot acorda in conturile clientilor (sub forma de lichiditati, operatii de casa) sau sub forma de plati. Reflectarea lor in debitul conturilor de credite are loc in corespondenta cu conturile curente ale clientilor, contul curent la BNR sau conturile bancare de corespondent, in functie de resedinta clientilor externi sau indigeni sI de bancile la care isI au deschise conturile curente, astfel:

2311 'Credite de pe o zi pe alta

acordate clientelei financiare'

sau

2312 'Credite pe termen acordate

clientelei financiare'

%

2511 'Conturi curente'

111 'Cont curent la BNR'

121 'Cont corespondent la

banci (nostro)

122 'Cont corespondent ale bancilor (loro)

Rambursarea creditelor se inregistreaza printr-o formula contabila inversa fata de cea de mai sus sau in caz de nerambursare se trec in categoria celor restante sau indoielnice.

Daca aprobarea creditelor nu se suprapune, in timp, utilizarii lor sI acestea la fel ca sI cele acordate clientelei nefinanciare, fac obiectul inregistrarii in conturile in afara bilantului.

Dobanzile cuvenite bancii pot fi retinute cu anticipatie, din creditul acordat sau se pot calcula sI inregistra periodic (de regula lunar), prin formula contabila

2317 'Creante atasate'

7022 'Venituri de la creditele acordate clientelei financiare'

Incasarea dobanzilor se inregistreaza in creditul contului 2317 'Creante atasate' in corespondenta cu conturile curente ale clientelei, contul curent la BNR sau conturile de corespondent.

Tot in creditul conturilor de creante atasate se inregistreaza dobanzile neincasate la termen in corespondenta cu conturile care tin evidenta dobanzilor restante sau a celor indoielnice, dupa imprejurari.

Contabilitatea imprumuturilor se tine cu ajutorul contului 232 'Imprumuturi primite de la clientela financiara', cont de pasiv, detaliat in doua conturi sintetice de gradul al doilea privind durata imprumutului sI un al treilea pentru contabilizarea datoriilor atasate, adica

Imprumuturi de pe o zi pe alta de la clientela financiara

Imprumuturi la termen de la clientela financiara

- 2327 'Datorii atasate'.

Primirea imprumuturilor se inregistreaza in creditul conturilor de imprumuturi, in corespondenta cu contul curent al clientului (2511), ca o diminuare a disponibilitatilor acestuia, sau in corespondenta cu conturile curente bancare sI de corespondent (111, 121, 122), in cazul in care clientela are deschise conturi la alte banci din tara sau din strainatate.

Rambursarea se inregistreaza in debitul conturilor de imprumuturi, in corespondenta cu aceleasi conturi curente sau de disponibil din care a fost acordat imprumutul.

Dobanzile datorate reprezinta datorii ale bancii, care se inregistreaza la expirarea contractului, in cazul imprumuturilor rambursabile in cursul aceleaiasi luni, sau la inchiderea lunara in cazul imprumuturilor la termen ce depasesc o luna, astfel:

6022 'Dobanzi la imprumuturile

primite de la clientela financiara

2327 'Datorii atasate'

Evident ca achitarea dobanzilor se inregistreaza in debitul contului 2327 'Datorii atasate' in corespondenta cu conturile curente ale clientilor, contul curent la BNR sau conturile de corespondent (121, 122) la alte banci, in functie de rezidenta clientului sI de banca la care are deschis contul curent.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1282
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved