Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea finantarii bugetare a institutiilor publice

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea finantarii bugetare a institutiilor publice

1 Etapele finantarii bugetare a institutiilor publice si reflectarea lor contabila

1.1 Aprobarea creditelor bugetare si reflectarea lor in contabilitate

O prima etapa in finantarea bugetara a institutiilor publice o reprezinta aprobarea creditelor bugetare. Aceasta se realizeaza prin intocmirea si aprobarea, de catre fiecare institutie publica, a bugetului de venituri si cheltuieli.Evidenta creditelor bugetare aprobate se tine cu ajutorul contului 8060 "Credite bugetare aprobate".

in debitul contului se inregistreaza valoarea creditelor alocate conform bugetului la inceputul perioadei si eventualele suplimentari de credite pe parcursul perioadei.

in creditul contului se inregistreaza diminuarile sau anularile de credite efectuate pe parcursul perioadei.

soldul debitor al contului reflecta valoarea creditelor aprobate pana la sfarsitul perioadei.

1.2 Deschiderea/repartizarea creditelor bugetare aprobate si evidenta lor

Pentru evidenta acestei operatiuni intervin conturile:

 • 8061 "Credite deschise de repartizat", care functioneaza la ordonatorii principali si secundari care au dreptul de a repartiza credite bugetare.
  • in debit: ordonatorii principali de credite inregistreaza creditele deschise in vederea repartizarii catre ordonatorul de credite din subordine precum si creditele retrase de la acestia. Ordonatorii secundari de credite inregistreaza creditele repartizate de ordonatorii principali de credite pentru a fi repartizate ordonatorilor tertiari de credite.
  • in credit: ordonatorii principali de credite inregistreaza creditele repartizate precum si cele retrase acestora. Ordonatorii secundari de credite inregistreaza creditele repartizate ordonatorilor tertiari de credite precum si creditele retrase.
  • soldul contului reprezinta totalul creditelor repartizate.
 • 8062 "Credite deschise pentru cheltuieli proprii", care este folosit de catre toti ordonatorii de credite pentru evidentierea sau recunoasterea creditelor bugetare alocate pentru efectuarea cheltuielilor proprii fiecarei institutii.
  • in debit: se inregistreaza creditele deschise pentru cheltuieli proprii (in cazul ordonatorilor principali de credite), respectiv creditele primite prin repartizare de la ordonatorul superior pentru cheltuieli proprii (in cazul ordonatorilor secundari de credite sau ordonatorilor tertiari de credite);
  • in credit: se inregistreaza creditele retrase in cursul exercitiului.
  • soldul    contului: reprezinta totalul creditelor deschise pentru cheltuieli proprii la un moment dat.

Soldurile conturilor de credite bugetare nu fac obiectul preluarii in perioadele urmatoare deoarece ele reflecta situatia creditelor bugetare pentru anul curent. Conform legii, reportari de credite se fac in anumite conditii si doar pentru anumite categorii de tranzactii si finantari.

1.3 Finantarea propriu-zisa a institutiilor publice si instrumentarea sa contabila

Finantarea propriu-zisa a institutiilor publice inseamna consumarea creditelor bugetare deschise sau repartizate si se concretizeaza in plati nete de casa si cheltuieli efective.

a) Efectuarea platilor de casa din resursele bugetare de catre ordonatorii de credite, in cadrul creditelor bugetare ce le-au fost aprobate si deschise sau repartizate, este evidentiata cu ajutorul contului 770 "Finantarea de la buget", respectiv unul sau altul din subconturile acestuia, functie de bugetul din care se face finantarea, si anume:

-din bugetul de stat (7701);

-din bugetul local (7702);

-din bugetul asigurarilor sociale de stat (7703);

-din bugetul asigurarilor pentru somaj (7704);

-din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (7705).

Functiunea contului 770 " Finantarea de la buget"

in credit: sumele platite (platile nete de casa);

in debit: sumele recuperate din finantarea anului curent, reprezentand reconstituirea creditelor bugetare (avansuri recuperate sau sume neutilizate din cele ridicate din cont; sume recuperate din imputatiile ce privesc exercitiul bugetar curent).

La sfarsitul perioadei, totalitatea platilor nete efectuate se debiteaza pentru inchiderea contului prin creditul contului 121 "Rezultatul patrimonial".

Soldul contului, inaintea operatiunii de inchidere, reprezinta totalul platilor nete de casa, iar dupa inchidere devine zero.

b) Efectuarea cheltuielilor bugetare si decontarea lor

In procesul executiei bugetare a cheltuielilor se parcurg 4 etape:

1. Angajarea cheltuielilor

2. Lichidarea cheltuielilor

3. Ordonantarea

4. Plata

1) Angajarea cheltuielilor din fonduri publice imbraca doua forme de angajamente:

-angajamentul bugetar - reprezinta orice act prin care o autoritate competenta afecteaza bani publici unor anumite destinatii in limita creditelor bugetare aprobate. El precede orice angajament de plata in asa fel incat valoarea angajamentului de plata (legal) sa nu depaseasca valoarea angajamentului bugetar. Angajamentul bugetar presupune intocmirea unui document, "Propunere de angajare a unor cheltuieli" si emiterea unui document scris numit "angajament bugetar"; Pentru evidenta angajamentelor bugetare se utilizeaza contul 8066 "Angajamente bugetare" (cont de activ);-angajamentul legal - este orice act juridic din care rezulta sau ar putea rezulta o obligatie pe seama fondurilor publice, cum ar fi: contract de achizitii publice, contract de munca, acord de imprumut s.a.. Evidenta lor se tine cu ajutorul contului 8067 "Angajamente legale".

2) Lichidarea cheltuielilor este faza in care se verifica existenta angajamentelor, se determina si verifica realitatea sumei datorate si se apreciaza exigibilitatea angajamentului legal pe baza documentelor justificative care atesta tranzactia sau evenimentul.

3) Ordonantarea este faza in care se confirma ca plata poate fi efectuata. Aceasta are forma unui document intern prin care ordonatorul de credite da dispozitie conducatorului compartimentului financiar-contabil sa efectueze plata.

4) Plata reprezinta faza finala a procesului executiei bugetare prin care institutia stinge obligatiile fata de terti (creditori). Plata se face de catre contabil in limita creditelor bugetare si a destinatiilor aprobate, prin unitatile trezoreriei la care institutiile au conturi deschise. Platile in valuta sau alte plati prevazute de norme se fac prin intermediul bancilor comerciale.

Inregistrarea cheltuielilor se poate face:

-concomitent cu efectuarea platilor;

-ulterior efectuarii platii (de exemplu: consumarea materialelor dupa ce achizitia a avut loc si plata s-a facut).

Contabilizarea cheltuielilor se face cu ajutorul conturilor din clasa 6. In debitul conturilor se inregistreaza colectarea cheltuielilor iar in credit decontarea acestora asupra contului 121 "Rezultatul patrimonial", subcontul corespunzator bugetului din care face finantarea institutiei.

Principalele tipuri de operatiuni privind finantarea institutiilor publice sunt:

1. Aprobarea creditelor bugetare:

D 8060

2. Deschiderea / repartizarea creditelor bugetare aprobate:

a) pentru cheltuieli proprii ale ordonatorilor de credit:

D 8062

b) pentru a fi repartizate ordonatorilor de credite din subordine:

D 8061

c) repartizarea creditelor bugetare:

-in contabilitatea ordonatorului care repartizeaza:

C 8061

-in contabilitatea ordonatorului de credite caruia i se repartizeaza credite bugetare:

D 8061 sau D 8062 (dupa caz)

3. Efectuarea platilor:

Conturi din clasa 4, 5, sau 6, functie de obiectul platii

=

770 " Finantarea de la buget"

4. Efectuarea cheltuielilor:

Conturi de cheltuieli din clasa 6

=

Conturi din clasa 2,3 sau 4, functie de tipul cheltuielii

1.4 Inchiderea conturilor de cheltuieli si finantari si stabilirea rezultatului patrimonial al exercitiului financiar

La sfarsitul perioadei, conturile de cheltuieli si finantari se inchid in vederea stabilirii rezultatului patrimonial:

-inchiderea conturilor de cheltuieli:

121 "Rezultat patrimonial"

=

Conturi de cheltuieli din clasa 6

-inchiderea contului de finantare:

770 " Finantarea de la buget"

=

121 "Rezultat patrimonial"

In urma acestor inregistrari, contul 121 "Rezultat patrimonial" (subcontul corespunzator tipului de finantare al institutiei publice) va reflecta rezultatul patrimonial al exercitiului bugetar, comparand platile nete de casa cu cheltuielile efective.

2 Autofinantarea sau finantarea din veniturile proprii ale institutiilor publice

Unele institutii publice realizeaza, din activitatile specifice pe care le desfasoara, venituri proprii prin care isi acopera integral sau partial cheltuielile. Pe seama veniturilor proprii se constituie un disponibil distinct in care sunt recunoscute incasarile si platile efectuate.

Conturi folosite:

-pentru disponibilitatile banesti: contul 560 "Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii" si contul 562 "Disponibil al activitatilor finantate din venituri proprii";

-pentru veniturile proprii: conturi din clasa 7, mai precis din grupa 70 "Venituri din activitati economice";

-pentru cheltuielile corespunzatoare: conturi din clasa 6;

-pentru evidentierea rezultatului patrimonial: contul 121.10 "Rezultatul patrimonial - institutii publice si activitati finantate integral sau partial din venituri proprii"

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4519
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved