Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea imobilizarilor financiare

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea imobilizarilor financiare1. Titluri de participare

Titlurile de participare reprezinta drepturile, sub forma de actiuni si alte titluri cu venit variabil, detinute de o societate in capitalul altor societati comerciale, a caror detinere pe o perioada indelungata este considerata utila acesteia.

Contabilitatea titlurilor de participare se realizeaza cu ajutorul a doua conturi:

contul 261 - "Titluri de participare detinute la filiale in cadrul grupului" (A) si contul 262 - "Titluri de participare detinute la societati din afara grupului" (A).

Cele doua conturi au functia contabila identica.

Soldul contului reprezinta valoarea titlurilor de participare detinute la societatile din cadrul grupului sau din afara acestuia.

Pe parcursul detinerii titlurilor de participare in portofoliu, societatea poate obtine dividende repartizate de societatile care au emis titlurile, acestea constituind venituri, iar contabilitatea lor se realizaeza cu ajutorul contului 761 - "Venituri din imobilizari financiare" (P).

2. Imobilizarile financiare de natura intereselor de participare   

Interesele de participare reprezinta drepturi detinute in capitalul altei societati comerciale. Interesele de participare sunt detinute pe termen lung in scopul garantarii contributiei la activitatea persoanei juridice respective. Ele cuprind investitii in intreprinderi asociate si investitii strategice.

O participare de 10% pana la 20%, in capitalul altei societatii este o investitie strategica.

Cu ajutorul contului 263 - "Imobilizari financiare de natura intereselor de participare" se tine evidenta titlurilor sub forma intereselor de participare, pe care persoana juridica le detine in vederea realizarii unor venituri financiare, fara interventia in gestiunea societatilor la care sunt detinute titlurile. Soldul contului reprezinta imobilizarile financiare sub forma de interese de participare detinute.

3. Creante imobilizate

Contabilitatea creantelor imobilizate se tine pe urmatoarele categorii:

- creante legate de participatii - reprezinta acele creante ale persoanelor juridice rezultate din acordarea de imprumuturi societatii la care detine titluri de participare sau interese de participare

- imprumuturi acordate pe termen lung

In conturile de imprumuturi pe termen lung se inregistreaza sumele acordate tertilor in baza unor contracte pentru care societatea percepe dobanda potrivit legii.

- alte creante imobilizate

La alte creante imobilizate se cuprind garantiile, depozitele si cautiunile depuse de societati la terti.

Contabilitatea acestor imobilizari se realizeaza cu ajutorul contului 267 - "Creante imobilizate" (A) desfasurat in conturi sintetice de gradul II pentru categoriile de creante imobilizate enuntate.

Soldul contului reprezinta valoarea imprumuturilor acordate si a altor creante imobilizate.

Evidenta varsamintelor de efectuat cu ocazia achizitionarii imobilizarilor financiare se realizeaza cu ajutorul contului 269 - "Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare" (P).

Se crediteaza cu sumele datorate pentru imobilizari financiare achizitionate prin debitul conturilor 261, 262, 263, 265, 267.

Se debiteaza cu sumele platite pentru imobilizari financiare prin creditul conturilor 512, 531.

Soldul contului reprezinta sumele datorate pentru imobilizari financiare achizitionate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1017
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved