Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni

Imprumuturile din emisiuni de obligatiuni denumite si credite obligatare, reprezinta datorii pe termen lung create prin vanzarea de titluri de credit negociate catre public. Vanzarea se face, de regula, prin intermediul unor institutii financiare sau bancare, fara sa fie exclusa si posibilitatea vanzarii directe de catre intreprinderea societara.Intreprinderea care emite astfel de titluri se angajeaza sa ramburseze la termen sau esalonat ratele scadente si sa plateasca o dobanda sub forma cupoanelor atasate titlurilor de credit.

Evidenta datoriilor din emisiunea obligatiunilor se realizeaza prin contul de pasiv 161 "Imprumuturi din emisiuni de obligatiuni". In creditul contului se inregistreaza valoarea nominala sau de rambursare, dupa caz, a obligatiunilor emise, iar in debit, rambursarile de imprumuturi din obligatiuni sau valoarea obligatiunilor rascumparate anulate.

In contabilitatea operatiilor privind obtinerea si rambursarea unui imprumut din emisiunea de obligatiuni urmatoarele elemente sunt importante:

. societatea pe actiuni poate emite obligatiuni pentru o suma care sa nu depaseasca 3/4 din capitalul varsat si existent conform celui din urma bilant aprobat

. procentul dobanzii care este remunerarea anuala a obligatiunilor;

. valoarea nominala a unei obligatiuni care nu poate fi mai mica de o anumita limita si in functie de care se calculeaza dobanda;

pretul de emisiune care este valoarea la care obligatiunea este emisa si care este adesea inferioara valorii nominale. Acest pret trebuie platit de catre toate persoanele care subscriu obligatiuni in momentul emiterii lor;

valoarea (costul) sau pretul de rambursare care poate fi egala sau superioara valorii nominale;

. durata imprumutului care trebuie sa fie mai mare de un an;

. valoarea obligatiunilor subscrise trebuie sa fie integral varsata

In functie de conditiile pietei, obligatiunile sunt emise cu un randament (rata dobanzii efective) egal, superior sau inferior ratei nominale a dobanzii. Daca obligatiunea este emisa sub valoarea nominala, diferenta (valoarea nominala - pretul de emisiune) reprezinta prima de emisiune (discount-ul asimilat din punct de vedere contabil cu prima de rambursare), iar diferenta eventuala intre costul de rambursare si valoarea nominala este prima de rambursare

Exemplu. Intreprinderea "TITAN" S.A. emite la 1.01.N 1.000 obligatiuni, dobanda 13 %, valoarea nominala 1.000 lei, pretul de emisiune 990 lei, durata de rambursare 10 ani, pretul de rambursare 1.000 lei.

a) subscrierea imprumutului sub forma obligatiunilor emise si distribuite:

990.000 lei 1.000.000 lei

10.000 lei

b) varsarea sumelor datorate de persoanele care au subscris:

990.000 lei 990.000 lei

c) dobanda anuala se calculeaza si inregistreaza:

Dobanda = 1.000.000 13 % = 130.000 lei

130.000 lei 130.000 lei

d) plata dobanzii

130.000 lei 130.000 lei

e) amortizarea primelor de rambursare a obligatiunilor 10.000 lei/10 ani = 1.000 lei.

1.000 lei 1.000 lei

Rambursarea imprumutului din emisiunea de obligatiuni se face prin tragerea la sorti (loterie), la scadenta finala (globala) si prin transe egale si prin rascumparare la bursa de valori.

Daca rambursarea se face prin tragere la sorti sau la scadenta finala se face inregistrarea: 1.000.000 lei 1.000.000 lei

Daca rambursarea se face prin rascumparare, caz in care emitentul cumpara si retrage de pe piata titluri de o anumita valoare, tipurile de inregistrari care intervin sunt:

a) rascumpararea obligatiunilor la pretul de rascumparare:

b) anularea obligatiunilor emise rascumparate, daca pretul de rascumparare este mai mare decat valoarea nominala a obligatiunilor:

664 sau 668

c) iar daca pretul de rascumparare este mai mic decat valoarea nominala a obligatiunilor:

764 sau 768

d) trecerea asupra cheltuielilor a primelor cu ocazia rascumpararii obligatiunilor:

6868

Contabilitatea creditelor pe termen mediu si lung

Datoriile din creditele pe termen lung si mediu primite de la banca se contabilizeaza prin conturile de pasiv 162 "Credite bancare pe termen lung", sumele principale si 1682 "Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen lung", dobanzile aferente. Daca creditele sunt primite de la alte institutii financiare, inclusiv creditele "intreprindere", se inregistreaza la contul 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" sumele principale si 1687 "Dobanzi aferente imprumuturilor si datorii asimilate", dobanzile corespunzatoare.

In creditul conturilor se inregistreaza datoriile din creditele primite, respectiv dobanzile aferente, iar in debitul lor, dupa caz, rambursarile de credite si platile de dobanzi. Soldul creditor al conturilor reprezinta datoriile din credite pe termen lung si mediu, respectiv din dobanzi neexpirate pana la inchiderea exercitiului financiar.

Imprumuturile pe termen lung si mediu primite de la societatile bancare sunt contabilizate prin formula:

Rambursarea creditelor se poate face o singura data la scadenta finala sau sub forma amortizarilor financiare. La rambursare se face inregistrarea inversa in raport cu cea prezentata mai inainte.

Dobanzile anuale aferente creditelor bancare pe termen lung si mediu se inregistreaza: iar plata dobanzilor genereaza inregistrarea:

Similar se contabilizeaza creditele primite de la alte institutii financiare sau creditele "intreprindere".

CONCEPTE-CHEIE: capital social; capital propriu; capital permanent; situatie neta; valoare nominala; valoare de piata; pret de emisiune; drepturi de subscriere; drepturi de atribuire; amortizarea capitalului; prima legata de capital rezerve; provizioanePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3131
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved